Παπούλης: «Θα παραμείνει στην Α1 ο Ιπποκράτης»

764

Το 2015 βρίσκει τον Γιάννη Παπούλη στο τιμόνι της γυναικείας ομάδας του Ιπποκράτη, μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Μιχάλη Καπλανίδη. Ο έμπειρος Κώος τεχνικός μιλάει για τη νέα μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του και αναλύει το φετινό «γρίφο» του Ιπποκράτη.

Εξηγεί τους λόγους, για τους οποίους ο Ιπποκράτης δεν μπορεί να κάνει την περσινή του πορεία και θεωρεί ότι η ομάδα ακόμη κι αν πάρει μέρος στα πλέι-άουτ, θα μπορέσει να παραμείνει στην κατηγορία.

Ο Γιάννης Παπούλης «αποκαλύπτεται» και απαντάει επίσης τις ιδιαιτερότητες του ανδρικού με το γυναικείο μπάσκετ.

-Ο Γιάννης Παπούλης είναι πλέον head coach της γυναικείας ομάδες. Πόσο μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες και τι πιστεύεις για την πορεία του Ιπποκράτη;

«Μετά από ενάμισι χρόνο συνεργασίας με την ομάδα από τη θέση του συνεργάτη, αναλαμβάνω τον Ιπποκράτη σ’ ένα κρίσιμο σημείο της χρονιάς και σε μία δύσκολη καμπή του πρωταθλήματος της Α1 Γυναικών. Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε καλή βαθμολογική θέση, ενώ το πρόγραμμα μας είναι ιδιαίτερα δύσκολο στο β’ γύρο. Παρόλα αυτά, έχω πίστη στην ομάδα και στη δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα. Θέλω να πιστεύω ότι θα αποδώσουμε αυτά που πρέπει στο β’ γύρο για να αποφύγουμε την περιπέτεια των πλέι-άουτ».

-Ακολουθούν δύο κρίσιμα παιχνίδια… Πιστεύεις ότι στους αγώνες με τον Αθηναϊκό και την Τερψιθέα Γλυφάδας θα ξέρουμε αν ο Ιπποκράτης αποφύγει ή όχι τα πλέι-άουτ;

«Ο δικός μας στόχος είναι να κερδίσουμε και στα δύο παιχνίδια μακριά από την έδρα μας και στη συνέχεια τον Ολυμπιακό Βόλου στην Κω, όπου η νίκη είναι απαραίτητη. Αν δεν μπορέσουμε να κερδίσουμε και τα δύο εκτός Κω, θα πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση είτε στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Πρωτέα Βούλας είτε στο Νέο Ρύσιο. Αν τα χάσουμε και τα δύο, δύσκολα θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τα πλέι-άουτ».

-Ας πάρουμε το χειρότερο σενάριο, ότι ο Ιπποκράτης Κω θα παίξει στα πλέι-άουτ; Η ομάδα θα μπορέσει να παραμείνει στην Α1;

«Ακόμη κι αν δεν μπορέσουμε να αποφύγουμε αυτή τη δυσάρεστη διαδικασία, θεωρώ ότι έχουμε καλύτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Παναθλητικό Συκεών και ο Ιπποκράτης θα παραμείνει στην Α1».

-Είναι πρόκληση στην καριέρα σου, η παρουσία σου στο τιμόνι της γυναικείας ομάδας στην Α1;

«Σαφώς, είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι ως προπονητής σε τόσο ανταγωνιστικό επίπεδο και πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να μπορέσει να παραμείνει ο Ιπποκράτης στην Α1».

-Πως ήταν η συνεργασία σου με τον Μιχάλη Καπλανίδη στο τιμόνι της ομάδας;

«Άριστη. Δουλέψαμε αρμονικά, με ζήλο και συνεργαστήκαμε εξαιρετικά για το καλό του Ιπποκράτη, όπως και με την Πόπη Δανελλάκη».

-Τελικά είναι πιο δύσκολη η προπονητική σ’ ένα γυναικείο τμήμα μπάσκετ ή σ’ ένα ανδρικό;

«Είναι διαφορετική η ιδιοσυγκρασία των γυναικών. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στους χειρισμούς με τους χαρακτήρες των κοριτσιών, για να μπορέσεις να κερδίσεις το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Αν δεν είσαι προσεκτικός, πιστεύω ότι αυτό μπορεί να σου βγει μπούμερανγκ. Πάντως με τις γυναίκες, νομίζω ότι ένας προπονητής μπορεί να περάσει πιο εύκολα τη δική του φιλοσοφία».

-Πως κρίνεις το φετινό πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών. Είναι καλύτερο από το περσινό;

«Είναι πιο ανταγωνιστικό φέτος το πρωτάθλημα, γιατί υπάρχουν περισσότερες ομάδες στο ίδιο επίπεδο. Είναι φανερό ότι τα αποτελέσματα μεταξύ των ισοδύναμων ομάδων θα κρίνουν και την τελική κατάταξη».

-Πέρσι ο Ιπποκράτης έκανε όλη τη φίλαθλη μπασκετική Ελλάδα να παραμιλάει, φέτος τι δεν έχει πάει καλά και η ομάδα παλεύει για την παραμονή της;

«Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται καθαρά σε άτυχες στιγμές της ομάδας. Στο ξεκίνημα της χρονιάς είχαμε αρκετούς τραυματισμούς και από τη στιγμή που έφυγε η Ρασίντ και αποκτήθηκε η Κάλντγουελ, έπρεπε να αλλάξει και η φιλοσοφία του παιχνιδιού μας. Πέρσι παίζαμε γρήγορο και περιφερειακό μπάσκετ, όμως φέτος έπρεπε να προσαρμόσουμε το παιχνίδι μας μέσα στη ρακέτα και να παίξουμε inside game με την Κάλντγουελ.

Μέχρι να το καταφέρουμε αυτό πέρασαν 4-5 αγωνιστικές και δεν πήραμε τα αποτελέσματα που θέλαμε. Από τη στιγμή λοιπόν που το πρωτάθλημα στην κανονική περίοδο διεξάγεται σε 18 αγωνιστικές χάθηκε έδαφος, που εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να καλυφθεί. Είχαμε και άσχημα αποτελέσματα με ομάδες όπως ο Αθηναϊκός και ο Ολυμπιακός Βόλου, οπότε μείναμε πίσω στη βαθμολογία».

-Ποιο ήταν το μυστικό της περσινής πορείας σας;

«Αρχικά η δυναμική του πρωταθλήματος, αφού δεν υπήρχαν τόσο δυνατές ομάδες. Από κει και πέρα υπήρχε ο ενθουσιασμός της πρώτης χρονιάς, με δεδομένο ότι κανείς δεν γνώριζε τον Ιπποκράτη. Και βέβαια είχαμε στο ρόστερ της μία εξαιρετική αθλήτρια τη Νιβέιν Ρασίντ, που έκανε πολλές δουλειές μέσα στο παρκέ».

-Η άποψη σου για την Τάλια Κάλντγουελ;

«Θεωρώ ότι είναι μία παίκτρια διαφορετικού επιπέδου και δεν είναι τυχαίο ότι πριν από τον τραυματισμό της έπαιζε σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Πήραμε μία αθλήτρια, η οποία είχε σοβαρό τραυματισμό και βρισκόταν σε περίοδο προσαρμογής ώστε να παίξει και πάλι μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο. Από το ξεκίνημα της περιόδου έχει δείξει σημαντική βελτίωση και μας έχει βοηθήσει σημαντικά».

-Ακολουθεί το παιχνίδι με τον Αθηναϊκό, το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο… Που πιστεύεις ότι θα κριθεί;

«Ο Αθηναϊκός έχει αλλάξει τη φιλοσοφία του από το ξεκίνημα της περιόδου. Έχει προπονήτρια πλέον την εξαιρετική Γιασεμή Σαμαντούρα, που πέρσι έκανε καλή δουλειά στον Παναθηναϊκό και ξένη την Ντέλβα. Άλλαξαν τον τρόπο παιχνιδιού τους και έχοντας την εμπειρία από τις Κωστάκη και Μαγαλιού, θέλουν να αποφύγουν τα πλέι-άουτ. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να πάμε στο Βύρωνα για να κερδίσουμε και να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα ώστε να αποφύγουμε τα πλέι-άουτ».

Πηγή: 12sports.gr