Παπαδόπουλος: «Το «3on3» της GBA έγινε θεσμός»

460

Συνέντευξη τύπου με αφορμή το τουρνουά «3 on 3» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιουνίου, στο Ποσειδώνιο Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης παραχώρησαν σήμερα οι τρεις από τους τέσσερις ιδρυτές της Greek Basketball Academy (σ.σ. Λάζαρος Παπαδόπουλος, Νίκος Χατζηβρέττας και Κώστας Χαραλαμπίδης) και ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην αίθουσα συσκέψεων του Δημαρχιακού μεγάρου.

Η GBA και ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν το τουρνουά που εξελίσσεται σε θεσμό για τον αθλητισμό της πόλης. Οι ιδρυτές της GBA μετέφεραν και το μήνυμα του τέταρτου ιδρυτή Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος έχει ένα επιπλέον κίνητρο για να στεφθεί πρωταθλητής απόψε με τον Παναθηναϊκό στη σειρά των τελικών με τον Ολυμπιακό ώστε να προλάβει το τουρνουά.

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου:

Κωνσταντίνος Ζέρβας (Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Δήμου Θεσσαλονίκης): «Είμαι ένας άνθρωπος που μεγάλωσα ακούγοντας κρατικό ραδιόφωνο και βλέποντας κρατική τηλεόραση. Εκείνα τα χρόνια άλλωστε δεν υπήρχε ιδιωτική τηλεόραση και ιδιωτικό ραδιόφωνο και έχω επηρεαστεί πολύ από το συγκεκριμένο γεγονός. Οι δικές μου αναμνήσεις είναι από την ποιότητα που είχε τόσο η κρατική τηλεόραση όσο και το κρατικό ραδιόφωνο στον τομέα της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας.

Πραγματικά θλίβομαι γιατί για ένα χρονικό διάστημα ελπίζω σύντομο, θα λείπει αυτού του είδους η ενημέρωση, αυτού του είδους η ψυχαγωγία από τη χώρα μας. Θεωρώ ότι είναι πολύ σκληρό έτσι όπως έγινε. Ελπίζω να υπάρχει από την άλλη πλευρά ένα πλάνο και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη σε ότι αφορά τα εργασιακά αλλά και όσον αφορά τον τομέα της ενημέρωσης για τους πολίτες της χώρας και πολύ σύντομα τα κρατικά κανάλια να υπάρχουν πάλι στη διάθεση του πολίτη. Ιδιαίτερα για μας στη Βόρειο Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, η ΕΤ-3 ήταν πάντα ένα πολύτιμο εργαλείο στον τομέα της ενημέρωσης, στον τομέα της ψυχαγωγίας. Θεωρώ ότι είναι κάτι απαραίτητο για την πόλη μας και την πατρίδα μας. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα αυτές οι καταστάσεις θα είναι παρελθόν και θα έχουμε τον τομέα αυτό υγιή και διαθέσιμο για τους πολίτες της πόλης μας και της χώρας μας.

Καλωσορίζω τους ιδρυτές της GBA. Θεωρώ ότι η δουλειά που γίνεται είναι πολύ σημαντική. Έχουμε άλλο ένα Σαββατοκύριακο εκδηλώσεων που αφορά κυρίως μικρές ηλικίες. Μετά το ποδόσφαιρο, την χειροσφαίριση, την κολύμβηση, την γυμναστική έχουμε το μπάσκετ που για μένα είναι σύμφυτο και με την πόλη μας και με τη χώρα μας. Η καλαθοσφαίριση έφερε τις μεγαλύτερες διακρίσεις και συνεχίζει να φέρνει στη χώρα μας και στην πόλη μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καλλιεργείται και παρότι το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των ομαδικών αθλημάτων ίσως και το πιο λαοφιλές, Το μπάσκετ φέρνει τα παιδιά στο γήπεδο. οι υποδομές που χρειάζονται είναι πιο εύκολο να δημιουργηθούν και από την άλλη πλευρά νομίζω ότι είναι ένα άθλημα, το οποίο λόγω των ανθρώπων που ασχολήθηκαν μ’ αυτό, λόγω της παράδοσης και κάποιων άλλων ειδικών συνθηκών, νομίζω πως λειτούργησε πολύ καλύτερα από τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα στην χώρα μας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμπαρίσταται σ’ αυτή την προσπάθεια. Δυστυχώς, χρόνο με τον χρόνο οι οικονομικές δυνατότητες είναι πιο μικρές. Θα θέλαμε πολύ να συμμετέχουμε με πιο ουσιαστικό τρόπο αλλά παρόλα αυτά στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες και χαιρόμαστε πολύ που άνθρωποι σαν κι αυτούς που είναι δίπλα μου αλλά και πολλοί άλλοι που έχουν δουλέψει γι’ αυτό φέρνουν σε πέρας αυτή τη διοργάνωση που είμαι βέβαιος ότι θα κοσμήσει την πόλη μας και θα φέρει πολλούς αθλητές αλλά και πολλούς θεατές στα γήπεδα του Ποσειδωνίου όπου θα γίνει η διοργάνωση. Θα ακολουθήσει μια μεγάλη διοργάνωση το Παγκόσμιο  Βετεράνων που θα φέρει στη Θεσσαλονίκη αθλητές απ’ όλο τον κόσμο, και συνολικά 200 ομάδες».

Λάζαρος Παπαδόπουλος: «Ελπίζουμε ότι σύντομα θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ και θα λυθούν τα προβλήματα. Όσο για το τουρνουά το «3 on 3» της GBA έγινε θεσμός για την πόλη. Αυτή είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο χαρά, γεμάτο μπάσκετ και παιχνίδι. Φέτος θα διεξαχθεί σε μια μέρα, το Σάββατο. Αυτό αποφασίστηκε για να εξυπηρετήσουμε τα παιδιά από την επαρχία για να έρθουν και να προλάβουν να παίξουν και τους τελικούς. Στόχος και σκοπός του τουρνουά είναι να προωθήσουμε, να διαφημίσουμε και να αναπτύξουμε το μπάσκετ. Να φέρουμε τα παιδιά στο γήπεδο και να περάσουμε πάρα πολύ όμορφα. Μην ξεχνάμε πως ο αθλητισμός είναι χαρά, είναι παιχνίδι και καλούμε όλους τους νέους, τα παιδιά, αγόρια, κορίτσια να έρθουν και να παίξουν μαζί μας.

Φέτος περιμένουμε να σπάσουμε όλα τα ρεκόρ. Μέχρι στιγμής έχουμε περίπου 150 ομάδες αλλά δεν υπολογίζονται οι συμμετοχές των Goody’ s. Είναι γύρω στα 30 καταστήματα και περιμένουμε τις περισσότερες συμμετοχές από εκεί. Πιστεύουμε ότι θα σπάσουμε το φράγμα των 2.000 συμμετοχών αλλά πάνω απ’ όλα ο βασικός στόχος είναι να έρθουν να παίξουν όλοι, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Να έρθουν οικογένειες, να έρθουν παιδάκια. Δεν είμαστε ΠΑΟΚ ή Άρης, θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα σε όλους ότι ο αθλητισμός είναι μακριά από τη βία, ότι ο αθλητισμός δεν έχει χρώματα και είναι ειρήνη, χαρά και παιδεία.

Θα είναι δέκα γήπεδα, 20 μπασκέτες και θα υπάρχουν μικρές μπασκέτες για τους πολύ μικρούς σε ηλικία αθλητές. Θα έχει πολλά διαγωνιστικά παιχνίδια, διαγωνισμούς βολών και τρίποντων, νοκ άουτ παιχνίδια για τους μικρούς σε ηλικία αθλητές, θα παίξουν οι παίκτες που θα έρθουν με τα παιδιά. Θα είναι μαζί μας αθλητές του Άρη και του ΠΑΟΚ, οι «Ράδιο Αρβύλα», τραγουδιστές και γενικότερα θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις. Δεν σας κρύβω πως ο Δημήτρης Διαμαντίδης θέλει πολύ να κερδίσει σήμερα και να στεφθεί πρωταθλητής για έναν επιπλέον λόγο, για να είναι μαζί μας το Σάββατο. Θα είναι μια γιορτή του μπάσκετ.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πρωτεύουσα του μπάσκετ, το μπάσκετ από εδώ ξεκίνησε και εδώ συνεχίζεται.

Η GBA ετοιμάζει ακόμη ένα καμπ για μικρά παιδιά που θα γίνει σε συνεργασία με τον Αίαντα Ευόσμου. Στις 17 του μήνα ξεκινάει η πρώτη περίοδος και θα μπορούν να πάρουν μέρος σ’ αυτή παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2005. Θα υπάρχει περίοδος shooting camp όπου θα έρθουν ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Γιώργος Δέδας που ήταν νικητής στον διαγωνισμό τρίποντων στο Ολ Σταρ γκέιμ της Πάτρας. Επίσης τον Ιούλιο θα διοργανώσουμε για δεύτερη χρονιά το GBA Offseason Camp.

Είμαστε όλοι εναντίον του δελτίου και της εμπορευματοποίησης. Θέλαμε να κρατηθεί το ερασιτεχνικό πλαίσιο αλλά οι κανονισμοί της Ομοσπονδίας αναφέρουν ότι για να συμμετάσχεις στο πρωτάθλημα πρέπει να έχεις δελτίο. Η GBA δεν πρόκειται να δεσμεύσει κανένα από τα παιδιά της.

Νίκος Χατζηβρέττας: «Είμαστε άνθρωποι του αθλητισμού και όλες τις μεγάλες επιτυχίες που μας έχει δώσει ο αθλητισμός στην Ελλάδα, τις έχουμε ζήσει μέσα από την ΕΡΤ. Εύχομαι να βρεθεί σύντομα λύση που να είναι η καλύτερη για όλους.

Το τουρνουά «3 on 3» τείνει να γίνει παράδοση στην πόλη μας. Σκοπός και στόχος μας είναι να καθιερωθεί μέσα στον χρόνο. Δικός μας σκοπός μας φυσικά είναι να φέρουμε τα παιδιά όλων των ηλικιών στο γήπεδο, να παίξουν μπάσκετ, να χαρούν το παιχνίδι γιατί πάνω απ’ όλα το μπάσκετ είναι για μας διασκέδαση. Έτσι το βλέπαμε όλοι μικροί και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε να το βλέπουμε και τώρα. Αυτό που μας προσφέρει ο αθλητισμός είναι μεγάλη χαρά για μένα προσωπικά. Είμαι από μικρό παιδί στον αθλητισμό  και θέλουμε να περάσουμε αυτή τη νοοτροπία και στα νέα παιδιά. Ο αθλητισμός είναι υγεία, είναι χαρά, είναι ζωή. Μετά γίνεται επάγγελμα αν γίνει για κάποιους αλλά πάνω απ’ όλα στη συνείδηση μας πρέπει να είναι χαρά και διασκέδαση.

Τα μικρά παιδιά θα παίξουν σε μικρές μπασκέτες με πιο μικρές μπάλες για να έχουν κι αυτά την επαφή τους με το άθλημα.

Η Ακαδημία μας γίνεται σωματείο και σιγά-σιγά σε εύλογο χρονικό διάστημα τα παιδιά αυτά θα απαρτίσουν μια ομάδα που θα αγωνίζεται στα πρωταθλήματα. Αυτό το κάνουμε σε δυο μέρη. Η GBA είναι ανατολικά και δυτικά έχουμε μια συνεργασία με τον Αίαντα Ευόσμου. Έχουμε δυο πόλους, αυτό είναι το μέλλον μας και μέσω αυτών προσπαθούμε να περάσουμε αυτά που θέλουμε για το άθλημα. Τα παιδιά διψούν για μπάσκετ και θέλουμε να τους προσφέρουμε αυτό που ζητούν από μας.

Η GBA έχει αναλάβει το τμήμα μπάσκετ του Αίαντα Ευόσμου και μέσα στις επόμενες μέρες θα μπορέσουμε να πούμε περισσότερα γι’ αυτό. Πιστεύουμε ότι του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε το πρώτο αγωνιστικό τμήμα. Έχουμε ξεκαθαρίσει στους γονείς από την πρώτη στιγμή ότι το δελτίο του παιδιού τους μπορούν να το έχουν σπίτι και να το φέρνουν στο παιχνίδι. Εμείς θα είμαστε δίπλα στο παιδί που θα θελήσει να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του».

Κώστας Χαραλαμπίδης: «Είναι στενάχωρο σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται από χίλια δυο προβλήματα 3.000 οικογένειες να βρίσκονται στον δρόμο μέσα σε μια μέρα. Από την άλλη δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ένας οργανισμός σαν την ΕΡΤ λειτουργούσε με όποια προβλήματα τόσα χρόνια. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι λύση να κλείνουν τέτοιοι δημόσιοι οργανισμοί έτσι ξαφνικά γιατί αυτό μπορεί να είναι απαρχή για άλλα πράγματα. Ελπίζουμε να βρεθεί λύση σύντομα για να επαναλειτουργήσει γιατί κι εμείς μεγαλώσαμε με τα κρατικά κανάλια στα σπίτια μας και είναι συγκινησιακό αυτό που παρακολουθήσαμε.

Η Ακαδημία μας, έτσι όπως την ορίσαμε από την αρχή θέλαμε και νομίζω ως έναν βαθμό το πραγματοποιούμε να έχουμε έντονες δράσεις όσον αφορά τα παιδιά, τις ηλικίες αυτές που είναι πολύ ευαίσθητες. Θέλουμε να τους δώσουμε μια ροπή στον αθλητισμό . Από την αρχή πιστεύαμε ότι πρέπει να προβάλλουμε τα αθλητικά ιδεώδη και να πρεσβεύουμε κι εμείς αρχές του αθλητισμού όπως το ευ αγωνίζεσθαι, η ίση μεταχείριση και πολλά άλλα πράγματα. Πιστεύουμε πως θα μπορούσαμε μέσω της Ακαδημίας και των δράσεων μας να τα καταφέρουμε. Προς αυτό το πλαίσιο κινούμαστε με αρωγό τον Δήμο Θεσσαλονίκης έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κάνουμε μια πολύ ωραία διοργάνωση, να έρθουν παιδιά από αρκετά μέρη να αγωνιστούν και να έχουν μια τάση να βρίσκονται κοντά στον αθλητισμό.

Πέρα από τους συμμετέχοντες, τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε πολύς χρόνος που ερχόταν για να παρακολουθήσει τη διοργάνωση και το event. Έχουμε διαπιστώσει πως το ενδιαφέρον των παιδιών είναι μεγαλύτερο για την GBA. Τα παιδιά έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι. Οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι στα γήπεδα».

gba 2

gba 3

gba 1