Παπαβασιλείου: “Κορύφωση για έναν αθλητή η κλήση στην Εθνική ομάδα”

970

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε η Μαρία Παπαβασιλείου στο Northbasket.gr. Η νεαρή αθλήτρια του Ηρακλή μίλησε για την φετινή χρονιά στην Α2 γυναικών, για την πορεία που έχει ο “Γηραιός” μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα και για τους προσωπικούς της στόχους.

 

Επιπλέον, έκανε την σύγκριση ανάμεσα σε Α1 και Α2 γυναικών, έθιξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το γυναικείο μπάσκετ και μίλησε για τον μεγάλο στόχο κάθε αθλητή-αθλήτριας  που δεν είναι άλλος από την κλήση στην Εθνική ομάδα.

 

– Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με το μπάσκετ;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το μπάσκετ όταν ήμουν δέκα ετών. Ήμουν η μικρότερη της οικογένειας και σαν μικρότερη ήθελα να κάνω ότι οι μεγαλύτεροι. Έτσι λοιπόν ακολούθησα τα ξαδέρφια μου που ήδη έπαιζαν μπάσκετ και πήγα στην πρώτη μου προπόνηση στον Απόλλων Πτολεμαϊδας.

– Οι γονείς σου έπαιξαν κάποιο ρόλο ώστε να ασχοληθείς με το μπάσκετ;

Οι γονείς μου ποτέ δεν ήρθαν αντίθετοι σε όποια απόφαση και αν πήρα. Με στήριξαν στην αρχή και φυσικά με ώθησαν στο να ασχοληθώ με το μπάσκετ. Άλλωστε ποιος γονιός δεν θέλει το παιδί του να ασχοληθεί με τον αθλητισμό; Με στηρίζουν και είναι πάντα δίπλα μου, έρχονται συχνά στο γήπεδο και μου δίνουν πολύ δυναμη. Ο μεγάλος τους φόβος ειναι οι τραυματισμοι καθως ήδη έχω επισκεφθεί το χειρουργείο δυο φορές.
– Όταν ήσουν πιο μικρή είχες κάποια παίκτρια πρότυπο;
Είχα πρότυπο και φυσικά πάντα θέλω να φτάσω αλλά και να ξεπεράσω ”μπασκετικά” την Έλενα Παπαδημητρίου. Θεωρώ πως είναι το καλύτερο playmaker που έχει περάσει από τα ελληνικά γήπεδα. Θαύμαζα τον τρόπο που κινούνταν και τον τρόπο που μιλούσε μέσα στο γήπεδο, ήταν ΑΡΧΗΓΟΣ. Δεν της χαρίστηκε ποτέ τίποτα και πάντα έχει τον σεβασμό όλων. Νιώθω ιδιαίτερα τυχερή που πρόλαβα και αγωνίστηκα μαζί της. Της εύχομαι κάθε επιτυχία στην ζωή της και πλέον στην προπονητική της καριέρα. Επίσης δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην αγαπημένη μου προπονήτρια Αντωνία Κυνηγοπούλου, την οποία θαύμαζα για τον τρόπο που δούλευε στην προπόνηση και φυσικά για την υπομονή της. Εύχομαι και σ αυτήν τα καλύτερα.
– Για την πορεία του Ηρακλή εως τώρα ποια είναι η άποψή σου;
Έχουμε 2 ήττες και 1 νίκη δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα όσο τα παρουσιάζουν είναι ακόμη αρχή και ήδη είχαμε αλλαγή προπονητή. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ομάδα μου και στην προπονήτρια μας. Τα κεφάλια κάτω τα αυτια και τα στόματα κλειστά και συνεχίζουμε την δουλειά. Πιστεύω πως η νίκη της Κυριακης κόντρα στην Καλαμαριά μας έδωσε την ψυχολογία που δεν είχαμε και κίνητρο να συνεχίσουμε. Είμαστε μόνο μια βδομάδα με την καινούργια προπονήτρια έχουμε ακόμη να δείξουμε πολλά. Ο Ηρακλής δεν τελειώνει από τώρα είμαστε μόλις στην 4η αγωνιστική.
– Σε ποιούς τομείς θεωρείς πως υπερτερεί και σε ποιούς υστερεί η ομάδα;
Πέρα από την Ψαρρά (συγγνώμη τόνι έπρεπε να το πω) ο μέσος όρος ηλικίας είναι 19. Υπάρχει ενθουσιασμός, ταλέντο και διάθεση εκεί πιστεύω πως θα κριθούν πολλά παιχνίδια. Η ομάδα μας πρέπει να τρέξει και να πιέσει αυτό θέλει να μας περάσει η coach Καφανταρη. Σε καμία περίπτωση δεν νομίζω πως μας συμφέρει το αργό παιχνίδι καθώς πάλι πέρα απο την Ψαρρά υστερούμε σε θέμα πείρας.
– Το πρωτάθλημα της Α2 βρίσκεται ακόμα στην αρχή, παρόλα αυτά έχεις ξεχωρίσει κάποια ομάδα ως φαβορί για την άνοδο στην Α1;
Πιστεύω όλοι έχουμε ξεχωρίσει τον Άρη βάση αποτελεσμάτων και βαθμολογίας αλλά όπως είπατε είναι νωρίς και δεν ξέρω πως θα αντιμετωπίσει ο Άρης κάποιο εκτός έδρας δύσκολο παιχνίδι. Θεωρώ οτι το ντέρμπι της Κυριακής με την Καλαμαριά θα ειναι κορυφής βαθμολογικά. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιες ομάδες ίδιων ταχυτήτων με δυνατές έδρες στις οποίες ανήκει και ο Ηρακλής που θα γίνει ”σφαγη” για τις θέσεις 3 και κάτω.
– Επειδή έχεις αγωνιστεί και στην Α1 με την φανέλα της Αναγέννησης Ρυσίου, ποιές είναι οι διαφορές-δυσκολίες ανάμεσα σε Α1 και Α2 κατά την γνώμη; 
Δεν υπάρχει σύγκριση σε θέμα προπόνησης και δυσκολίας στους αγώνες. Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω ούτε την ομάδα μου ούτε καμία ομάδα της Α2 είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα στην Α1. Αρχικά το επίπεδο προπόνησης είναι πολύ καλύτερο καθώς έρχεσαι σε κόντρα με έμπειρες παίκτριες μεγάλης κλάσης. Μέσα σ έναν αγώνα Α1 δεν έχεις το περιθώριο χαλάρωσης ούτε αυτό που λέμε να ”κλέψεις” για να ξεκουραστείς πρέπει τα λεπτά συμμετοχής που θα έχεις να εισαι 100% συγκεντρωμένος. Πέρυσι ήταν μια απολύτως πετυχημένη χρονιά όχι μόνο για το Ρύσιο αλλά για όλη την Θεσσαλονίκη. Κρίμα που οι παράγοντες δεν το σεβάστηκαν και δεν το σέβονται ακόμη και σήμερα.
– Απο τους αντιπάλους που έχεις αντιμετωπίσει μέχρι τώρα ποια σε έχει δυσκολέψει περισσότερο;
Πέρυσι στην Α1 είχα πολλές έμπειρες παίκτριες να αντιμετωπίσω δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια ιδιαίτερα καθώς όλες βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και είμαι τυχερή που είχα την ευκαιρία να τις μαρκάρω. Αυτή που θεωρώ πως μας έκανε μεγάλη ζημιά ομαδικά, ειδικά στον τελικό Κυπέλλου ήταν η Αφροδίτη Κοσμά.
– Ποιος είναι ο φετινός στόχος για τον Ηρακλή;
Αρχικά ο στόχος μας είναι να βρούμε την χημεία μεταξύ μας,να δουλέψουμε όσο περισσότερο γίνεται και να κερδίσουμε όσα περισσότερα παιχνίδια γίνεται. Το ιδανικό θα ήταν να μην έχουμε άλλη ήττα από εδώ και πέρα.
– Έχεις φορέσει το Εθνόσημο στο στήθος με τις παγκορασίδες, κορασίδες, νεανίδες και νέες γυναίκες, πως αισθάνεσαι για αυτό;
Είναι μεγάλη υπόθεση για έναν αθλητή να αγωνίζεται με το Εθνόσημο. Νιώθω πολύ τυχερή που ήμουν μέλος των μικρών εθνικών ομάδων το εύχομαι στον καθένα και είναι κάτι που μόνο με την δουλειά μέσα στο γήπεδο συμβαίνει.
– Πιστεύεις πως το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα είναι υποβαθμισμένο και αν ναι γιατί και ποιοί λόγοι συνέβαλαν ώστε να υποβαθμιστεί;
Κάθε χρόνο και χειρότερα, δυστυχώς τα πράγματα συνεχίζουν να δυσκολεύουν τόσο γενικά στην χώρα όσο και στο γυναικείο μπάσκετ. Βλέπουμε αθλήτριες να ψάχνουν συνεχώς το βήμα οπουδήποτε στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα και στην Α1. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν όλες οι Ελληνίδες του εξωτερικού μπορούσαν να κρατηθούν στην Α1; Το μπάσκετ και το επίπεδο των ομάδων θα ήταν πολύ διαφορετικά. Σίγουρα παίζει ρόλο η γενική κρίση της χώρας αλλά επειδή το έχω ζήσει και πέρυσι με το Ρύσιο φταίνε σε μεγάλο βαθμό οι παράγοντες των ομάδων. Λυπάμαι πολύ που υπάρχει τόσο ψέμα και τόση κοροϊδία σε βάρος των αθλητριών, αυτό μάλιστα μπορεί να το καταλάβει κανείς από το γεγονός οτι στην πόλη του μπάσκετ μόνο ο ΠΑΟΚ είναι στην Α1. Έχουν αναρωτηθεί οι παράγοντες των ομάδων μήπως κάνουν κάτι λάθος; Μήπως είναι ώρα να αποσυρθούν; Τέλος εύχομαι να βρεθούν άνθρωποι που να προωθήσουν αυτό το άθλημα, να κάνουν τον κόσμο να το αγαπήσει και να το βοηθήσουν να μην σβήσει τελείως.
– Η κλήση στην Εθνική Γυναικών αποτελεί στόχο και προσωπικό σου στοίχημα;
Η κλήση στην εθνική ομάδα για μένα είναι η κορύφωση για έναν αθλητή. Μακάρι κάποια στιγμή να έρθει και σε μένα αυτή η ευκαιρία, μέχρι τότε φυσικά και είναι ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό μου.
– Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι για την φετινή χρονιά;
Κάθε χρόνο θέλω να βελτιώνω όσο περισσότερο γίνεται τα αδύνατα μου σημεία και να προσπαθώ να τελειοποιήσω τα δυνατά μου. Θέλω να βοηθήσω στα μέγιστα να πετύχει ο Ηρακλής τους στόχους του και προσωπικά δεν θα έλεγα όχι στην επιστροφή στην Α1.
Γιάννης Γκίνης