Πανδαισία μπασκετικών εκδηλώσεων και δράσεων από την Χ.Α.Ν.Θ.

453

100 Χρόνια Ελληνικό Μπάσκετ:

Πανδαισία μπασκετικών εκδηλώσεων και δράσεων από την Χ.Α.Ν.Θ.

Ένα πλούσιο «μπουκέτο» εκδηλώσεων όπως και συνεργασίες με όλους σχεδόν τους φορείς του μπάσκετ συνθέτουν την προσπάθεια της Χ.Α.Ν.Θ. για τους εορτασμούς των 100 χρόνων από την άφιξη του Μπάσκετ στην Ελλάδα.

Παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων του τοπικού και πανελλαδικού δημοσιογραφικού κόσμου, θεσμικών φορέων και Ενώσεων καθώς και πλήθους πολιτών της Θεσσαλονίκηςπραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Μπάσκετ η Συνέντευξη Τύπου της παρουσίασης του συνόλου των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2019.

 

Για τον ρόλο της Χ.Α.Ν.Θ. στην ανάπτυξη και διάδοση του Μπάσκετ στο Πανελλήνιο μίλησε ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Γιάννης Σωσσίδης:«Με πίστη στα ιδεώδη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας, ανταποδίδουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και των προσωπικοτήτων του ελληνικού Μπάσκετ που έχουν περάσει από τη Χ.Α.Ν.Θ., προγραμματίζοντας ενόψει της νέας χρονιάς ξεχωριστές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις αρχές και τις αξίες που διαπνέουν ο ελληνικό Μπάσκετ», είπε μεταξύ άλλων στην εισαγωγική του αναφορά.

Ο Διονύσης Ανανιάδης , διεθνής βετεράνος καλαθοσφαιριστής της Χ.Α.Ν.Θ. και μέλος της Επιτροπής του Μουσείου έκανε μια ενδιαφέρουσα ιστορική διαδρομή εστιάζοντας στα πρώτα χρόνια ίδρυσης της Αδελφότητας με ξεχωριστή αναφορά στις σπουδαίες προσωπικότητες , σε σκαπανείς του μπάσκετ όπως ήταν οι: Λιούς Ρης, Συμεών Μαυροσκούφης, Μίμης Τσικίνας, Τάκης Ταλιαδώρος.

Συγκινητική ήταν η αναφορά του Λάκη Τσάβα (διεθνή βετεράνου καλαθοσφαιριστή της Χ.Α.Ν.Θ.) για το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης κατά την δεκαετία του 1950 και του 1960 όπως και για τον ρόλο που διαδραμάτισε το ιστορικό ανοικτό γήπεδο της Χ.Α.Ν.Θ. το οποίο φιλοξενούσε μεγάλα αθλητικά γεγονότα της εποχής.

Ένα εξίσου συγκινητικό «ταξίδι» στον χρόνο έκανε ο Μιχάλης Γιαννουζάκος(διεθνής βετεράνος καλαθοσφαιριστής της Χ.Α.Ν.Θ.) ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο «εκτόπισμα» που είχε η ομάδα της Αδελφότητας στις αρχές της δεκαετίας του 1970 κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον αρχιτέκτονα εκείνης της σπουδαίού συνόλου τον Θόδωρο Ροδόπουλο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και Σπύρος Βούγιας. Ο Πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ Σάββας Λόρτος, ο Πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης, Χάρης Παπαγεωργίου, ο πρώην Πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Γιώργος Χαλβατζάκης, ο πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Θεσσαλονίκης Στέλιος Συμεωνίδης, η κόρη του αείμνηστου Συμεών Μαυροσκούφη, Άννα Μαυροσκούφη, ο Κώστας Τσικίνας(γιος του Μίμη Τσικίνα),πλήθος βετεράνων καλαθοσφαιριστών και προπονητών (μεταξύ των οποίων και οι κ.κ. Κυνηγόπουλος, Ηλιάδης, Γιαταγατζίδης, Γούσιος, Αλεξανδρής, Μαρκόπουλος, Σακελλαρίου, Νικολαϊδης κ.α.)

Αυτές είναι οι δράσεις της Χ.Α.Ν.Θ. για τα 100 χρόνια Μπάσκετ:


Οι δράσεις της οποίες προγραμματίζει η Χ.Α.Ν.Θ. κατά το έτος 2019 είναι οι εξής:

1. Τουρνουά Μπάσκετ( Ιανουάριος 2019)

Μίνι Τουρνουά Μπάσκετ Μίνι με τη συμμετοχή τεσσάρων (4) ομάδων – αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας».

2. All Star Game  (9 & 10 Φεβρουαρίου 2019)

H γιορτή του ελληνικού μπάσκετ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη. Το φετινό All Star Game θα φιλοξενηθεί στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο και θα είναι αφιερωμένο στα 100 Χρόνια ελληνικού μπάσκετ! Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός καρφωμάτων και τριπόντων για μαθητές και νεαρούς αθλητές στο αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας», για ζέσταμα! Σε συνδιοργάνωση με τον Ε.Σ.Α.Κ.Ε. & τον Π.Σ.Α.Κ

3. Εκδήλωση-αγώνας παλαίμαχων καλαθοσφαιριστών (Μάρτιος 2019)

Συνάντηση παλαίμαχων και αγώνας βετεράνων καλαθοσφαιριστών, στο κλειστό γήπεδο της ΧΑΝΘ – αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας».

4. Τουρνουά Μπάσκετ (Απρίλιος 2019)

Παιδικό Τουρνουά Μπάσκετ Παιδικό με τη συμμετοχή οκτώ (8) ομάδων – αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας» .

5. 3on3 Streetball (Μάιος 2019)

100 Χρόνια Basketball στην Ελλάδα-Χ.Α.Ν.Θ. Το φετινό 3on3 Streetball θα είναι αφιερωμένο στα 100 Χρόνια ελληνικού μπάσκετ! Σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ε.Ο.Κ., τον Ε.Σ.Α.Κ.Ε., τον Π.Σ.Α.Κ. και την Ε.Κ.Α.Σ.Θ., στην παραλία Θεσσαλονίκης. Θα μοιραστούν μπάλες και συλλεκτικά t-shirts με το λογότυπο των 100 χρόνων, με την παρουσία προσωπικοτήτων του μπάσκετ που θα υπογράφουν τα αναμνηστικά.

 6. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Βετεράνων στη Χίο (10-12 Μαΐου 2019)

Παρουσίαση-αφιέρωμα της Χ.Α.Ν.Θ. με θέμα την ιστορία των 100 χρόνων ελληνικού μπάσκετ.

7. Σεμινάριο προπονητικής (Ιούνιος 2019)

Διοργάνωση σεμιναρίου προπονητικής καλαθοσφαίρισης για προπονητές μικρών ηλικιών  & βράβευση προπονητών που έχουν διακριθεί για το έργο τους στις ακαδημίες εκμάθησης και σε αθλητές μικρών ηλικιών, στο Αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας».

8 .Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων στο Ηράκλειο (Ιούνιος-Ιούλιος 2019)

Παρουσίαση-αφιέρωμα της Χ.Α.Ν.Θ. στη διοργάνωση με θέμα την ιστορία των 100 χρόνων ελληνικού μπάσκετ.

9. Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων στον Βόλο U18. (Αύγουστος 2019)

Παρουσίαση-αφιέρωμα της Χ.Α.Ν.Θ. στη διοργάνωση με θέμα την ιστορία των 100 χρόνων ελληνικού μπάσκετ.

10 Λεύκωμα για τα 100 χρόνια Μπάσκετ-ΧΑΝΘ & Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Σεπτέμβριος 2019)

Παρουσίαση του Λευκώματος για τα 100 χρόνια Μπάσκετ σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Περίπτερο των 100 Χρόνων Basketball-Χ.Α.Ν.Θ. στη Δ.Ε.Θ.

11. Τουρνουά Μπάσκετ «Μαυροσκούφεια»( Σεπτέμβριος 2019)

Συνδιοργάνωση του Τουρνουά Μπάσκετ «Μαυροσκούφεια» με τον Σύλλογο Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Θεσσαλονίκης. Παράλληλη διοργάνωση Σεμιναρίου Κανονισμών Καλαθοσφαίρισης για νεαρούς αθλητές και τους γονείς τους. Η Χ.Α.Ν.Θ.. τιμάει τον Συμεών Μαυροσκούφη, πρωτοπόρο του μπάσκετ στη χώρα μας , μέλος του Hall of Fame και ιδρυτικό μέλος της FIBA. Υπήρξε αθλητής και προπονητής της ομάδας μπάσκετ Χ.Α.Ν.Θ., αλλά και ένας από τους πρώτους Έλληνες Διεθνείς Διαιτητές Καλαθοσφαίρισης , ενώ διετέλεσε και τμηματάρχης Φυσικής Αγωγής της Χ.Α.Ν.Θ. Αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας».

12 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ (27 Οκτωβρίου 2019)

Εγκαίνια νέας πτέρυγας Μουσείου Μπάσκετ ΧΑΝΘ Εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Μουσείου Μπάσκετ (στο πλαίσιο του έργου INTERREG), από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο.

13. Έκθεση – παρουσίαση των 100 χρόνων ελληνικού μπάσκετ (Νοέμβριος 2019)

Έκθεση – παρουσίαση των 100 Χρόνων Basketball-Χ.Α.Ν.Θ. στην Αθήνα

14. Φιλοξενία Final Four κυπέλλου με αμαξίδιο (Δεκέμβριος 2019)

Φιλοξενία Final Four κυπέλλου με αμαξίδιο στο κλειστό γήπεδο της ΧΑΝΘ – αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας», σε συνδιοργάνωση με την Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.)