Παναγιώτης Μπικης: Νιώθω δικαιωμένος μέχρι σήμερα για αυτή μου την επιλογή.

615

Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο Northbasket.gr ο νυν αθλητής του Αστέρα Κουκλουτζά Παναγιώτης Μπίκης στην οποία μιλάει για το πως αποφάσισε να ασχοληθεί με το μπάσκετ, για το ρόλο του στην ομάδα που αγωνίζεται σήμερα, καθώς και για πολλά ακόμη θέματα αναλυτικά τα όσα ανέφερε στον Δημήτρη Σαχινίδη:

 
– Καλησπέρα Παναγιώτη. Καταρχήν θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια σχετικά με το πως και το πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με το μπάσκετ και ποια ήταν η πρώτη επαφή που είχες με το άθλημα;
 
Καλησπέρα κι από μένα. Θυμάμαι ότι ήμουν 9 χρονών όταν με πήγανε οι γονείς μου για πρώτη φορά να παίξω μπάσκετ. Τελικά αποδείχθηκε πως μου άρεσε πολύ γιατί ήταν κάτι που ταίριαζε σε μένα για αυτό και νιώθω δικαιωμένος μέχρι σήμερα για αυτή μου την επιλογή.
 Ποια ήταν η πρώτη ομάδα στην οποία αγωνίστηκες; Θα ήθελες να μου περιγράψεις τα συναισθήματα σου εκείνη την περίοδο;
 
Αρχικά ξεκίνησα στην ομάδα της Μενεμένης, αλλά θυμάμαι ότι σε ηλικία 12 ετών μεταπήδησα στην Δόξα Ελπίδος Εύοσμου (Πλέον Ακαδημία 10Α) εκεί όπου να αναφέρω ότι αγωνίστηκα κατά σειρά σε όλα τα τμήματα των αναπτυξιακών κατηγοριών.τα επόμενα χρόνια. Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης θα μπορούσα να πω ότι έχω πολλές και εξίσου καλές αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο η οποία ήταν για μένα πολύ σημαντική, σχεδόν σημαδιακή, καθώς μου έδωσε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσω το πόσο πολύ αγαπώ το άθλημα το όποιο δειλά-δειλά ξεκίνησα να υπηρετώ.
Τι σημαίνει για σένα σήμερα το να παίζεις και να ασχολείσαι ενεργά με το μπάσκετ; Υπάρχει κάτι το οποίο να σου δίνει επιπλέον κίνητρο ή περισσότερα κίνητρα ούτως ώστε να αποδίδεις καλύτερα όταν αγωνίζεσαι;
 
–  Έχω ταυτιστεί τόσο πολύ με αυτό που κάνω που μπορώ πλέον να πω με βεβαιότητα ότι το μπάσκετ για μένα δεν είναι τίποτε άλλο παρά τρόπος ζωής. Ιδιαίτερα αν έχεις συνηθίσει από μικρός να μεγαλώνεις στα παρκέ και άρα να αγαπάς κατ’επέκταση το άθλημα έχω την αίσθηση πως η συγκεκριμένη νοοτροπία σου γίνεται βίωμα, ένα βίωμα το οποίο ούτε μπορείς, αλλά πιστεύω πως ούτε θέλεις να το αλλάξεις. Η καθημερινότητα μου είναι συνυφασμένη με το μπάσκετ, αυτό είναι κάτι που μου μου αρέσει πολύ και για αυτόν ακριβώς το λόγο είμαι σε θέση να αναφέρω πως όσο είμαι υγιής δεν σκοπεύω σε καμία περίπτωση να τα παρατήσω. Σε ότι αφορά τα κίνητρα θεωρώ πως μετά από κάποια αποτυχία είτε αυτή είναι ομαδική είτε προσωπική λειτουργώ πάντα καλύτερα κι αυτό συμβαίνει διότι πολύ απλά νιώθω ότι έχω υποσυνείδητα την ανάγκη να προσπαθήσω ακόμα περισσότερο τόσο για να βελτιωθώ εγώ, αλλά και για να βοηθήσω την ομάδα στην οποία αγωνίζομαι.
Υπάρχει κάποιος προσωπικός στόχος τον οποίο θα ήθελες να πετύχεις μέσα από την ενασχόληση σου με το άθλημα;
 
Σε ότι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι σίγουρα είναι πολύ σπουδαίο το να ευχαριστιέσαι πάντα το παιχνίδι και να προσπαθείς όσο το δυνατόν περισσότερο όπως ανέφερα και πιο πριν, αλλά επειδή τα τελευταία ασχολούμαι ενεργά και με τις ακαδημίες από τη θέση του προπονητή νομίζω ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό να βοηθήσουμε τα μικρά παιδιά να αγαπήσουν το μπάσκετ και γενικότερα τον αθλητισμό. Άρα θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να φέρουμε τα παιδιά όσο πιο κοντά γίνεται στο άθλημα, να τα κρατήσουμε ενεργά σε αυτό όσο περισσότερο γίνεται και να τους μεταλαμπαδεύσουμε με σωστό τρόπο τις όποιες γνώσεις μπορεί να έχουμε.
Φέτος αγωνίζεσαι στον Αστέρα Κουκλουτζά μια ομάδα που παρατηρείται ότι πηγαίνει αρκετά καλά. Ποιο θεωρείς πως είναι το σημείο κλειδί της καλής σας πορείας; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος στόχος τον οποίο έχετε οριοθετήσει; Και τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει ώστε αυτός να επιτευχθεί;
 
Μπορεί να είναι η πρώτη μου χρονιά στην ομάδα, ωστόσο είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι διατηρήσαμε ένα συγκεκριμένο κορμό από πέρσι και το γεγονός αυτό αναμφίβολα είναι πολύ σημαντικό διότι οι καλοί αθλητές που βοήθησαν την ομάδα την περσινή περίοδο παρέμειναν οπότε σε συνδυασμό με τις προσθήκες που έγιναν φέτος έχει δημιουργηθεί μια καλή και οπωσδήποτε ανταγωνιστική ομάδα κάτι που αποδεικνύεται κι από τη βαθμολογική μας θέση μέχρι τώρα. Από κει και πέρα δικός μας στόχος είναι το να παλεύουμε σκληρά σε κάθε παιχνίδι με στόχο τη νίκη, αλλά και το να δώσουμε ευκαιρίες σε νέα παιδιά με σκοπό να πάρουν όσο το περισσότερο δημιουργικό χρόνο συμμετοχής και να αποδείξουν με τη σειρά τους ότι μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στην προσπάθεια που γίνεται και να μας βοηθήσουν. Από εκεί και μετά για να επιτευχθούν τα όσα ανέφερα προηγουμένως υπάρχει μόνο ένας τρόπος και φυσικά δε θα μπορούσε να είναι άλλος από την προπόνηση διότι έχει σημασία να δίνεις το 100% των δυνατοτήτων σου όλη την εβδομάδα και όχι μόνο στη διάρκεια του αγώνα, αφού για να πετύχεις θα πρέπει να εντοπίζεις τα λάθη σου και να τα διορθώνεις. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν το βασικότερο συστατικό για την επιτυχία μας ομάδας είναι η προσήλωση την ώρα της προπόνησης και η σκληρή δουλειά σε αυτήν.
 
Περιέγραψε μου λίγο το κλίμα εντός της ομάδας κι αν θέλεις πες μου τι είδους σχέση έχεις αναπτύξει εσύ σε προσωπικό επίπεδο με τον προπονητή και τους συμπαίκτες σου.
 
Το κλίμα εντός της ομάδας είναι πάρα πολύ καλό και για να συμβεί αυτό έχω την αίσθηση ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι πιο έμπειροι και παλαιότεροι αθλητές μας οι οποίοι μας βοήθησαν και μας βοηθούν ακόμη εμάς τους νεότερους στο να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα στην καθημερινότητα και τις ανάγκες της ομάδας. Από την άλλη κι ο κόουτς Τουλούμης από τη δική του πλευρά προσπαθεί πάντα να παίρνει το καλύτερο από το υλικό που έχει στα χέρια του, καθώς είναι ένας έμπειρος κόουτς που έχει μάθει να κερδίζει κι αυτό είναι κάτι που αν μη τι άλλο αποδεικνύεται από την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο του μπάσκετ. Επίσης θα ήταν παράλειψη από πλευράς μου να μην αναφέρω ότι σημαντικό ρόλο για να έρθω στην ομάδα έπαιξε σίγουρα και η σχέση μου με κάποιους από τους συμπαίκτες μου με τους οποίους έχω συνυπάρξει μπασκετικά σε προηγούμενες ομάδες και σε κάθε περίπτωση νιώθω δεμένος μαζί τους.
 
Η ομάδα στην οποία αγωνίζεσαι είναι θα έλεγα από τις λίγες στο σύνολο των τοπικών κατηγοριών που έχει και τη συμπαράσταση των δικών της φιλάθλων. Θα μπορούσες να μου πεις τι σημαίνει για έναν αθλητή ιδιαίτερα αυτής της κατηγορίας το να παίζει και να έχει αυτήν την ένθερμη θα μπορούσα να πω πρωτοποριακή υποστήριξη για τα δεδομένα του τοπικού μπάσκετ;
 
Εντάξει πιστεύω ότι αυτό που γίνεται κάθε φορά που αγωνίζεται ο Αστέρας είναι κάτι το συναρπαστικό. Όντως είναι ελάχιστες οι ομάδες σε αυτό το επίπεδο που έχουν την τύχη να απολαμβάνουν μια τέτοια στήριξη από τους φιλάθλους τους. Όλοι οι αθλητές ανεξαρτήτως ομάδας χαίρονται να παίζουν σε γεμάτα γήπεδα ειδικά όταν η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι σαν αυτή που βιώνουμε εμείς κάθε φορά που αγωνίζεται η ομάδα μας ακόμα και στα εκτός έδρας παιχνίδια της. Εγώ προσωπικά, αλλά και οι συμπαίκτες μου νιώθουμε την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για την μέχρι τώρα παρουσία τους και παράλληλα να τους υποσχεθούμε ότι θα δίνουμε σε κάθε παιχνίδι το 100% των δυνατοτήτων μας επηρεασμένοι από την τόσο μεγάλη δύναμη την οποία αντλούμε από αυτούς όταν αγωνιζόμαστε. Είναι σπουδαίο για το τοπικό μπάσκετ να υπάρχουν ομάδες που μαζεύουν τόσο κόσμο σε όλες τις αναμετρήσεις τους.
 
Ένας παίκτης του τοπικού μπάσκετ πως αντιμετωπίζει το άθλημα; Πιστεύεις ότι τα συναισθήματα του διαφέρουν σε σύγκριση με αυτά ενός επαγγελματία αθλητή;
 
Παίζοντας πια αρκετά χρόνια και με πολλούς διαφορετικούς συμπαίκτες αντιλαμβάνομαι την όρεξη και την αγάπη που έχουν πολλοί συναθλητές μου ώστε να παίξουν ακόμη κι αν δεν αμοίβονται χρηματικά από αυτό που κάνουν. Η διαφορά ενός αθλητή τοπικού με κάποιον επαγγελματία έχω την εντύπωση πως εντοπίζεται στο ότι ο πρώτος μέσα σε όλες τις υποχρεώσεις του (δουλειά, οικογένεια κλπ) προσπαθεί καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να ασχοληθεί μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας του με αυτό που λατρεύει κι αυτό είναι οπωσδήποτε άξιο αναφοράς και επαίνου. Από εκεί και πέρα σε ότι αφορά τα συναισθήματα έχω την αίσθηση πως δε διαφέρουν και πολύ σε σύγκριση με αυτά ενός επαγγελματία και κανονικά αμοιβόμενου αθλητή, απλώς ίσως σε ερασιτεχνικό επίπεδο να βρει κανείς άτομα τα οποία ευχαριστιούνται περισσότερο το άθλημα, καθώς το ζούνε με απόλυτη ανιδιοτέλεια και έχουν την τύχη να το απολαμβάνουν στην πιο αγνή μορφή του.
 
 Επιστρέφοντας και πάλι σε σένα. Πως θα χαρακτήριζες μπασκετικά τον εαυτό σου; Είσαι αθλητής που του αρέσει η ελευθερία στο άθλημα ή προτιμάς περισσότερο να είσαι παίκτης του συνόλου;
 
Ξεκάθαρα και χωρίς δεύτερη κουβέντα ισχύει το δεύτερο. Σημασία για μένα έχει πάντοτε το σύνολο και το καλό της ομάδας γιατί είναι καλό για αυτήν να γνωρίζει το ρόλο που διαδραματίζει ο κάθε παίκτης της μέσα στο παιχνίδι. Δε μπορούμε όλοι οι παίκτες να σκοράρουμε 25 πόντους σε κάθε αγώνα. Επιβάλλεται ο καθένας να μπορεί να κάνει συγκεκριμένες δουλειές που θα του ανατεθούν από τον προπονητή του μέσα στο γήπεδο για να καταφέρνει έτσι να βοηθά και να συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο την ομάδα ανάλογα με τη θέση που παίζει και με τις δυνατότητες που έχει. Προσωπικά αν έχω συγκεκριμένο ρόλο σε μια ομάδα κι αποδίδω καλά σε αυτόν τότε βοηθάω πραγματικά την ομάδα να κερδίζει κι αυτό μου δίνει τεράστια χαρά και ικανοποίηση.
 
Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου τα επόμενα χρόνια στο μπάσκετ; Υπάρχει κάτι που δεν έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα και θα ήθελες να το πετύχεις μελλοντικά;
 
Μπορώ να βελτιώνομαι κάθε μέρα;;; Αυτό θέλω κι αν θέλεις εκεί έχω στοχεύσει για να βοηθάω τον εαυτό μου, αλλά και την ομάδα που αγωνίζομαι να πετυχαίνει τους στόχους της. Επίσης είναι σημαντικό για τον εαυτό μου να αγωνίζεται σε ομάδες που έχουν φιλοδοξίες και οριοθετημένους στόχους γιατί αυτό σημαίνει πως θα παίζουν πάντα για τη νίκη. Τέλος επιθυμώ να αγωνίζομαι για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια και σε όσο καλύτερο επίπεδο ανταγωνισμού μπορώ να φτάσω.
 
Ποια πιστεύεις ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν το τοπικό μπάσκετ εν έτη 2019; Και τι πιστεύεις ότι πρέπει να συμβεί μελλοντικά ώστε αυτά να επιλυθούν;
 
Ένα σοβαρό πρόβλημα αποτελεί οπωσδήποτε το θέμα των εσόδων στις τοπικές κατηγορίες τα οποία είναι πολλές φορές πενιχρά με αποτέλεσμα πολλές ομάδες να αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα με τη βιωσιμότητα τους. Για αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την κρίση μου όλες οι ομάδες να φροντίζουν τις ακαδημίες τους και να επικεντρώνονται καθημερινά σε αυτές δουλεύοντας σοβαρά επάνω τους διότι δεν πρέπει να λησμονηθεί πως αυτή είναι η κύρια πηγή εσόδων σε μια εποχή που οι τοπικές κατηγορίες τραβούν το δικό τους οικονομικό γολγοθά.
 
Κλείνοντας την κουβέντα μας για την οποία θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ θα ήθελα να σου θέσω μια τελευταία ερώτηση. Πιστεύεις ότι ο χώρος του μπάσκετ προσφέρεται ώστε να δημιουργηθούν αληθινές, ουσιαστικές φιλίες;;;
 
Νομίζω ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό από τις φιλίες που έχω κάνει στην προσωπική μου ζωή μέχρι σήμερα προέρχεται από το χώρο του μπάσκετ. Όταν περνάς τόσο ποιοτικό χρόνο από τη ζωή σου μέσα στα γήπεδα τότε είναι λογικό και επόμενο να συμβαίνει αυτό ιδιαίτερα όταν καταπιάνεσαι με το άθλημα από μικρή ηλικία. Η ερώτηση αυτή μάλιστα μου δίνει την ευκαιρία να τονίσω ότι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο έχουμε όλοι ένα μερίδιο ευθύνης ώστε να κρατήσουμε τα μικρά παιδιά στο τοπικό μπάσκετ όπως ανέφερα και σε μια προηγούμενη σου ερώτηση γιατί μέσα από αυτό θα αναπτύξουν φιλίες οι οποίες ενδεχομένως να κρατήσουν για μια ολόκληρη ζωή.