Πανάξια πρωταθλήτρια Ευρώπης η CSKA για 8η φορά στην ιστορία της

565
Απόλυτα καθαρά και δίκαια η CSKA του Δημήτρη Ιτούδη στον θρόνο της Euroleague για 8η φορά στην ιστορία της.
Καλύτερος παίκτης σε αυτά τα δυο παιχνίδια για την CSKA, κατά τη γνώμη μας και παρά το γεγονός πως ο τίτλος του MVP του Final-4 δόθηκε στον Will Clyburn, o Nando De Colo, που όλη τη σεζόν έπαιζε αρκετά κάτω από τις δυνατότητές του, όμως εκεί που ακριβώς χρειάστηκε βγήκε μπροστά και καθάρισε για την ομάδα του.15 πόντους σήμερα με μόλις ένα χαμένο σουτ, 4 rebounds και 4 assists, ενώ από 20 πόντους είχαν οι Clyburn και Higgins με 8/11 τρίποντα, το κορυφαίο ίσως δίδυμο στην ιστορία της διοργάνωσης στις θέσεις των wings.
Άπειρο respect και πολλά συγχαρητήρια στην Anadolu Efes και στον Ergin Ataman, που έφτασαν ως εδώ και ήταν ανταγωνιστικοί. Ο Vasilije Micic βρέθηκε σε μέτριο βράδυ (10 πόντοι με 4/13 σουτ και 2/9 τρίποντα) και δεν μπόρεσε να αποτελέσει μια ακόμα απειλή από την περιφέρεια των Τούρκων και να ανοίξει ακόμα περισσότερους χώρους στον εντυπωσιακό και πάλι Shane Larkin (29 πόντοι με 11/12 βολές και 4/10 τρίποντα).Πολύ καλοί οι Dunston και Simon με 13 και 15 πόντους αντίστοιχα και 10 rebounds έκαστος.
Η “αρκούδα” είχε τον έλεγχο του ματς από την αρχή και δεν επέτρεψε ποτέ στους Τούρκους, όταν έκαναν την αντεπίθεσή τους, να πάρουν διαφορές ασφαλείας, ανακτώντας άμεσα τα ηνία στο σκορ. Από το πρώτο κιόλας δεκάλεπτο πέτυχαν 29 πόντους και με το εξωπραγματικό για παιχνίδι τελικού, 14/22 από τα 6.75 (63.6%) έφτασαν στην κατάκτηση του τίτλου. Όλη τη σεζόν δέχτηκε αμφισβήτηση, παρόλα αυτά έπαιζε χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες σωστά και με υπομονή, κερδίζοντας την 2η θέση και δείχνοντας πυγμή και άμεση αντίδραση, όταν στα Playoffs η Baskonia της έκανε το break στο Game 2. Στο Final-4 ο Δημήτρης Ιτούδης ήταν έτοιμος σε κάθε νέα πρόκληση στις σκακιέρες των πάγκων και ψύχραιμος σε όλη τη διάρκεια του διημέρου.
Η ομάδα του σε αυτά τα δυο παιχνίδια άνοιξε αρκετά το τέμπο, όπως θα έπρεπε άλλωστε με τα όπλα που διαθέτει, έψαξε drag screens στο 1/3 της επίθεσης αρκετές φορές για να μην μπλέξει σε περιπέτειες με ψηλούς όπως ο Tavares (να ένας πολύ βολικός τρόπος επίθεσης εναντίον του) ή ο Dunston και με εξαιρετική κυκλοφορία δημιούργησε αμέτρητες close out επιθέσεις μετά τα κεντρικά της Pick n’ Roll, σε καταστάσεις με έναν παίκτη παραπάνω (εξαιρετικός εδώ ο Hackett ως ball mover στην επίθεση με 5 assists στον τελικό – Απόλυτα οικονομικός στις προσπάθειές του και δεν έχασε την επιθετικότητά του ακόμα και όταν η άμυνα του Ataman οδηγούσε την αντίπαλη επίθεση πάνω του στην τελική προσπάθεια και στα τελευταία δευτερόλεπτα). Η ομάδα ήταν σε εκπληκτική κατάσταση και πέτυχε σε αυτά τα δυο ματς 93 πόντους κατά μέσο όρο με 23/40 τρίποντα (57.5%). Επίσης έμεινε σε χαμηλό αριθμό λαθών (20 συνολικά) και παρά το γεγονός πως έχασε και στα δυο παιχνίδια τη μάχη των rebounds για μόλις ένα, με τον ίδιο ακριβώς αριθμό (35-36), κρίνουμε πως ήταν αποτελεσματική κι εκεί, μιας και οι undersized Centers της μετά το hedge out είχαν εξαιρετικά recovers ή σε άμυνες total switch οι εξαιρετικοί περιφερειακοί της rebounders ανέλαβαν δράση (Clyburn, Higgins, De Colo και Hackett μάζεψαν 37 από τα 70 συνολικά rebounds της CSKA στα δυο παιχνίδια).
Τέλος, για να φύγουμε από τις τακτικές και στατιστικές αναλύσεις, το παιχνίδι είχε και ένα σπουδαίο ιστορικά υπόβαθρο, καθώς ένας Πόντιος αναμετράται με έναν Τούρκο στον τελικό της Euroleague στην 100ή επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ημέρα μνήμης λοιπόν η σημερινή, ακόμα και για τον Ergin Ataman και συγκυρία ζωής ασφαλώς για τον Δημήτρη Ιτούδη, που απέδωσε τον δικό του ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους του, ξεσπώντας με την κόρνα της λήξης σε έντονες εκδηλώσεις χαράς και ανακούφισης, δείγμα της τεράστιες πίεσης που κουβαλούσε όλη τη χρονιά μέσα του.
Μια υπέροχη σεζόν έφτασε στο τέλος της. Κλείνουν και οι εγχώριες διοργανώσεις και ετοιμαζόμαστε για το αγαπημένο κομμάτι, όλων νομίζω, της χρονιάς: Την offseason!
Πηγή: Fundamentals