«Παίζουν για το παιχνίδι κι όχι τόσο στοχευμένα»

712

Ο ελληνισμός και οι Έλληνες είναι παντού κι αυτό είναι πλέον συνυφασμένο και με το μπάσκετ. Στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στο Μόναχο υπάρχει ομάδα με έντονο το ελληνικό στοιχείο κι αυτό δεν αφορά μόνο την παρουσία ενός Έλληνα προπονητή. Ο κόουτς Χρήστος Δικταπανίδης, το καλοκαίρι άφησε την Ελλάδα για να αναλάβει τις τύχες της OSB Hellenen στη Β’ κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος και μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για τις εντυπώσεις του, το επίπεδο του πρωταθλήματος αλλά και για την ανοδική πορεία που διαγράφει η ομάδα του.

Αναλυτικά όσα δήλωσε

Για την απόφαση να αφήσει την Ελλάδα για να αναλάβει ομάδα στην β’ κατηγορία της Γερμανίας
«Η σχέση μου με την B.C. Hellenen ξεκίνησε πριν από 2-3 χρόνια. Στην ομάδα ήταν προπονητής ένας παλιός μου παίκτης και καλός φίλος, ο Δημήτρης Λινάρδου. Όταν η ομάδα ανέβηκε στην Regio 1 ο πρόεδρος της ομάδας, Kostas Kirsch, με την προτροπή του Δημήτρη, μου πρότεινε να αναλάβω την ομάδα. Εγώ διένυα μία περίοδο που αναζητούσα μια αλλαγή, οπότε ζυγίζοντας την πρόταση και αφού επισκέφθηκα το Μόναχο για λίγες μέρες, πήρα την απόφαση μου. Ήταν ενδιαφέρουσα η πρόταση και θεώρησα ότι θα είναι ένα ακόμη βήμα στην καριέρα μου, σε μια κατηγορία που αποδείχθηκε τελικά πολύ δύσκολη».

diktapanidis1Για την ομάδα του και την ελληνική προέλευση που έχει
«Η B.C. Hellenen, όπως μαρτυρά και το όνομά της, είναι ομάδα με Ελληνικές ρίζες. Ιδρύθηκε το 1996 και στην αρχή κυριαρχούσε το Ελληνικό στοιχείο, αλλά από το 2011 όταν ανέλαβε ο Kostas Kirsch ακολούθησαν αλλαγές, με το Διοικητικό Συμβούλιο να αποτελείται κυρίως από Γερμανούς, δημιουργώντας μία πολυεθνική ομάδα ακολουθώντας το μότο Uniting cultures (Ενώνοντας Πολιτισμούς). Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και το όνομα του χορηγού κι έτσι αποκαλείται OSB Hellenen».

Για τις αγωνιστικές διαφορές που διακρίνει μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας
«Στην Γερμανία το μπάσκετ λένε ότι είναι το 17ο άθλημα σε δημοτικότητα. Διακρίνεται από παίκτες με μεγάλες δυνατότητες, ενώ ύψη όπως 2.05 – 2.10 και αθλητικό κορμί είναι κάτι το σύνηθες, ιδιαίτερα στις Βόρειες περιοχές. Σε κάθε ομάδα βρίσκεις τουλάχιστον 4-5 παίκτες με αυτά τα προσόντα κι η διαφορά είναι ότι παίζουν κυρίως για το παιχνίδι κι όχι τόσο στοχευμένα για την νίκη όπως το Ελληνικό μπάσκετ. Επίσης, προτεραιότητα έχουν τις εργασίες τους γι’ αυτό και δεν προπονούνται τόσο εντατικά. Όταν εγώ ανέφερα για 5 προπονήσεις την εβδομάδα μου απάντησαν ότι αυτό αποκλείεται να γίνει, όμως, ευτυχώς τους διαψεύσαμε! Όταν μπορείς να προσφέρεις ποιότητα κι ο παίκτης αντιλαμβάνεται την βελτίωση του, τότε θα προπονηθεί όσο θέλεις».

diktapanidis3Για το επίπεδο του πρωταθλήματος
«Το επίπεδο του μπάσκετ στην δικιά μας λίγκα θα έλεγα ότι είναι αντίστοιχο της Α2, ίσως και σε κάποια σημεία ανώτερο λόγω των κανόνων που υπάρχουν. Όπως για παράδειγμα το διπλό δελτίο, οπότε πολλές φορές δεν ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις. Εμείς παίξαμε με ομάδα που παράταξε εναντίον μας 6 παίκτες από την Α1 και έναν διεθνή, ο οποίος ήταν μέλος της της Εθνικής Γερμανίας στα πρόσφατα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτές οι ομάδες είναι φυσικά θυγατρικές συλλόγων της Α1, όπως η Bayern, Bamberg, Gotha ,Jena κ.τ.λ. οπότε μπορούν να χρησιμοποιούν παίκτες από την πρώτη ομάδα».

Για τους στόχους που υπάρχουν στην ομάδα
diktapanidis2«Η πορεία που κάναμε αυτήν την χρονιά ήταν απίστευτη. Ανεβήκαμε 34 θέσεις στην ειδική βαθμολογία της Γερμανίας κι από 74 πήγαμε στο 40! Έχουμε τους δύο πρώτους σκόρερ της Λίγκας, τους Omari Knox and Jermaine Lippert, ενώ κάναμε ρεκόρ πόντων όλων των εποχών με τους 148 πόντους που σκοράραμε σε ένα παιχνίδι. Πλέον, είμαστε η δεύτερη ομάδα στο Μόναχο μετά την Bayern! Και όλα αυτά παρότι είμαστε οι τελευταίοι στην κατηγορία στις ελεύθερες βολές έχοντας 650 βολές διαφορά από τον πρώτο. Για να φανταστείτε οι δύο πρώτοι σκόρερ σουτάρουν κατά μέσο όρο 3-4 βολές το παιχνίδι.
Μετά από 40 χρόνια καριέρας μπορώ με σιγουριά να πω ότι οι αθλητές μου είναι εκπληκτικοί χαρακτήρες, ρουφάνε την γνώση σαν σφουγγάρια και είναι χαρά και ευτυχία να δουλεύεις μαζί τους. Τώρα το θέμα είναι αν η ομάδα μετά από αυτήν την επιτυχία ενδιαφέρεται για κάτι παραπάνω γιατί θα χρειαστεί μεγάλες θυσίες και το οικονομικό είναι μεγάλο πρόβλημα ακόμα κι εδώ».

Για τη ζωή στη Γερμανία
«Η ζωή στο Μόναχο είναι ήρεμη, ευνομούμενη, απόλυτα ασφαλής, υπάρχει οικονομική ευμάρεια, χωρίς άγχη και πίεση. Είναι μία πανέμορφη πόλη με ευγενέστατους και χαμογελαστούς κατά βάση ανθρώπους (πάντα υπάρχει και η άλλη πλευρά, αλλά αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου), με όμορφες εκδρομές, απίστευτη φύση, είναι κοντά στις Αυστρία – Ελβετία που μπορείς εύκολα να επισκεφτείς και φυσικά υπάρχουν κι οι πανέμορφες Άλπεις».

diktapanidisomadiki