Ο Σάββας Λόρτος στο northbasket.gr: «Πρέπει να κάνουμε όλοι θυσίες»

880

Ο Σάββας Λόρτος μιλάει μετά από πάρα πολύ καιρό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΚΑΣΘ, μόνο στο nortbasket.gr. Ο πρόεδρος της Ένωσης ανοίγει την καρδιά του, κάνει τον απολογισμό των δέκα ετών που έχουν περάσει από την έναρξη της θητείας του και βγάζει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΚΑΣΘ στη δημοσιότητα. Αναφέρεται στην ιατρική περίθαλψη, τους κανονισμούς που έχουν φέρει αντιδράσεις και μιλάει για το μεγαλύτερο πρόβλημα από την πρώτη μέρα που αντιμετώπισε σαν πρόεδρος.

-Εσείς και οι συνεργάτες σας είστε 10 χρόνια στη διοίκηση της ΕΚΑΣΘ. Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα που έχετε καταφέρει να αντιμετωπίσετε;

«Το ερασιτεχνικό μπάσκετ θα έχει πάντα κάποια προβλήματα. Το μεγαλύτερο επίτευγμα, αυτά τα δέκα χρόνια που έχουμε πετύχει με τους ανθρώπους που δουλεύουμε μαζί στην ΕΚΑΣΘ, είναι ότι κατηγοριοποιήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, οι κατηγορίες στην Ένωση. Αυτό ήταν ένας από τους βασικούς στόχους όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της ΕΚΑΣΘ. Όλοι οι συνεργάτες μου και εγώ ασχοληθήκαμε με όλα τα προβλήματα. Όλα τα άτομα που αφιερώνουν χρόνο στην ΕΚΑΣΘ είναι εθελοντές. Είναι θετικό το έργο μας, αν και θα μπορούσαμε να δώσουμε μεγαλύτερη προβολή στην ΕΚΑΣΘ».

-Έχετε κουραστεί αυτά τα δέκα χρόνια από την συνεχή ενασχόληση;

«Είμαι από τους ανθρώπους που λέω ότι θα πρέπει ο προϊστάμενος να δημιουργεί την διάδοχη κατάσταση. Εγώ τόσα χρόνια ασχολούμαι επειδή αγαπώ το άθλημα. Έχω όρεξη για πολύ δουλειά. Πρέπει να έρχονται καινούρια άτομα στο χώρο. Σε όποια θέση με θέλουνε εγώ θα μείνω στην ΕΚΑΣΘ».

-Μπορούμε να πούμε ότι έχετε την απόλυτη αποδοχή των ομάδων της Ένωσης.

«Την αποδοχή των ομάδων την αφουγκράζομαι και αυτός είναι ο λόγος που μένω. Μιλάω με όλους, πηγαίνω στα γήπεδα, πραγματικά με τιμάει αυτό και το συγκεκριμένο με κάνει να έχω τη διάθεση να ασχοληθώ».

-Τι έγινε τις πρώτες ημέρες που αναλάβατε την Ένωση και το θυμάστε;

«Δεν έχει τύχει να το πω ποτέ αυτό που έγινε πριν ασχοληθώ με την ΕΚΑΣΘ. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος με κάλεσε στο γραφείο του για να μου πει να αναλάβω την ΕΚΑΣΘ και τον ρώτησα τι πρέπει να κάνω. Αυτός μου είπε δύο πράγματα. Το ένα είναι πως τη δραχμή της Ένωσης να την υπολογίζεις περισσότερο από τη δικιά σου και να είσαι κοντά στα σωματεία και στα προβλήματα των ομάδων».

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχετε αντιμετωπίσει σαν πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ και ακόμα και σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση;

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχω αντιμετωπίσει είναι το τωρινό. Τα οικονομικά μας είναι στην πιο άσχημη κατάσταση που θα μπορούσαν να είναι και δεν έχουμε πόρους από πουθενά. Επαναπαυτήκαμε όλοι στα αυτά τα οποία είχαμε και μας έφταναν και δεν κοιτούσαμε να δούμε που θα βρούμε περισσότερα, έτσι ώστε να τα βάλουμε στην άκρη για αυτές τις δύσκολες στιγμές».

-Πήρατε την απόφαση να μη γίνει κύπελλο ΕΚΑΣΘ τη νέα σεζόν.

«Με βαριά καρδιά αποφασίσαμε να μη γίνει Κύπελλο ΕΚΑΣΘ. Όταν χρωστάει η ομάδα δεν μπορείς να βάζεις επιπλέον έξοδα. Δεν γινόταν να μπει ένα παράβολο για ένα παιχνίδι, για μια ομάδα. Ήταν ένα σοβαρό έξοδο. Μιλάμε για 150 παιχνίδια που έχουν έξοδα 12 με 13.000 ευρώ».

-Είστε άνθρωπος που πηγαίνει στα γήπεδα. Ποια είναι τα παράπονα που ακούτε από τους ανθρώπους των ομαδών;

«Τα προβλήματα που ακούω είναι κυρίως διαιτητικά και μουρμουρίζουν, αυτοί που μουρμούριζαν πάντα».

-Ήσασταν διεθνής διαιτητής. Ποια είναι η άποψη σας για τους διαιτητές;

«Δεν υπάρχει ενδιαφέρον να γίνει κάποιος διαιτητής. Η διαιτησία είναι χόμπι και όχι επάγγελμα. Για να γίνεις διαιτητής πρέπει να είσαι προσωπικότητα για να μπορέσεις να φτάσεις στα πολύ ψηλά επίπεδα. Πρέπει να ανέβουν παιδιά από την ΕΚΑΣΘ».

-Έχει γίνει πολύς θόρυβος για το όριο των 50 ετών. Μέχρι αυτή την ηλικία δεν έπρεπε να κάθονται μόνο οι κορυφαίοι και όχι όλοι οι διαιτητές;

«Σαφέστατα και θα πρέπει μερικοί να έχουν αποχωρήσει από την διαιτησία. Δεν μπορεί όλοι να έχουν τις ικανότητες να κάθονται μέχρι τα 50. Αν είναι επίπεδο Κουκουλεκίδη να κάτσει μέχρι τα 50, αν δεν ήταν τόσο καλός έπρεπε να φύγει. Έχει καταντήσει δημοσιοϋπαλληλική. Δεν είναι η διαιτησία επάγγελμα και πάντοτε πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη. Δεν μπορεί να είναι 20 χρόνια οι ίδιοι διαιτητές. Υπάρχουν και υπήρχαν άτομα στην Α1 που θα έπρεπε να είχαν φύγει από το πρωτάθλημα».

-Ένα σχόλιο για τους νέους κανονισμούς στο μπάσκετ.

«Διάβασα τις απόψεις του Δημήτρη Νικολαΐδη στην εφημερίδα των «Αθλητικών Νέων» και συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Δεν μπορεί ένα παιδί να σουτάρει από τα 6,75 στα μίνι και στα προπαίδων, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο «Νικολ» έδωσε την πραγματική διάσταση των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε στα μικρά πρωταθλήματα. Δεν φτάνει την μπάλα. Δεν είναι θέμα ΕΚΑΣΘ. Εμείς τα μηνύματα αυτά τα μεταφέραμε στην ΕΟΚ και απορώ πως η Παγκόσμια ομοσπονδία δεν το έχει σκεφτεί αυτό. Το μόνο δικαιολογητικό που υπάρχει είναι το οικονομικό σκέλος των πολλών διαφορών που πρέπει να υπάρξουν».

-Τα παλιότερα χρόνια είχαμε κρούσματα μη έλευσης διαιτητών ή γραμματείας στα παιχνίδια της ΕΚΑΣΘ.

«Τα ποσοστά έχουν μειωθεί δραστικά. Πάντα θα υπάρχουν ασυνείδητοι στην εκτέλεση του καθήκοντος. Δεν μας έπαιρναν ένα τηλέφωνο. Αυτούς αν δεν συμμορφωθούν ο χώρος μας, τους αποβάλλει. Έχουν μειωθεί αυτά τα κρούσματα. Γίνεται όμως από το σύνδεσμο διαιτητών μια μεγάλη προσπάθεια. Πρέπει μέσα από τα σωματεία να στείλουν παίκτες για να γίνουν διαιτητές. Μπορεί να τους αρέσει. Οφείλουν να προτρέπουν τους παίκτες να γίνουν διαιτητές».

-Έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα αυτά τα 10 χρόνια. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αντιδράσεις που έχετε ακούσει για μία αλλαγή κανονισμού;

«Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις που ακούσαμε που βάλαμε το όριο ηλικίας σε κάποιους παίκτες. Ακόμα και τώρα θεωρώ ότι αυτό είναι το σωστό. Ο ρόλος της ΕΚΑΣΘ είναι αναπτυξιακός. Όλες οι ομάδες θέλω να χρησιμοποιούν νέα παιδιά. Από το 1967 το μπάσκετ στην Ελλάδα ασχολείται με τα τμήματα υποδομής. Κανένα άλλο άθλημα δεν είχε τότε παιδικά εφηβικά. Επίσης τα τρία χρόνια μετά την αποχώρηση του παίκτη που δεν μπορεί να παίξει πουθενά, εκτός της Α1. Αυτό από τη μία δεν είναι θέμα της ΕΚΑΣΘ, αλλά της ΕΟΚ και από κει και πέρα όμως τα πράγματα είναι στη μέση. Σαφέστατα υπάρχουν μερικές περιπτώσεις λένε  θα σου κρεμάσω το δελτίο, από την άλλη όμως ένα σωματείο έχει επενδύσει στον παίκτη, πληρώνει τα νερά του, τα ρούχα του και έρχεται ένα άλλο σωματείο να τον πάρει με το έτσι θέλω».

-Ιατρική περίθαλψη;

«Από τη νέα σεζόν θα πρέπει οι ομάδες να έχουν το δικό τους γιατρό στο γήπεδο. Ειδικά στις κατηγορίες της ΕΚΑΣΘ, Α, Β και Γ. Στο μικρά πρωταθλήματα βάση στατιστικών δεν χρειάζεται τόσο πολύ, όσο στα μεγάλα».