Ο Γιώργος Βαβρίτσας στο northbasket.gr:”Σε κάθε παιχνίδι νίκη”

916

Τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια κάνουν πολύ καλή δουλειά. Ο τεχνικός της Εφηβικής ομάδας του «δικεφάλου» Γιώργος Βαβρίτσας μιλάει στο northbasket.gr για όλους και για όλα, ενώ χρίζει τον Άρη φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης.

 

-Η ομάδα ξεκίνησε καλά με μία μόλις ήττα. Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι σας και πως μπορούν να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου;


«Το καλοκαίρι ήταν αρκετά δύσκολο σε ότι αφορά το στήσιμο της ομάδας. Προσπαθήσαμε πολύ και νομίζω ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο, χωρίς μεγάλα ονόματα, αλλά με αθλητές που έχουν προοπτική και όρεξη για δουλειά . Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 2/3 του ρόστερ μας είναι παιδιά που θα αγωνίζονται και του χρόνου στην ομάδα. Ξεκινήσαμε με πολύ καλές νίκες απέναντι σε Μαντουλίδη, Ηρακλή και Ιωνικό και κάναμε μια κακή εμφάνιση-ήττα στο παιχνίδι με τον Άρη. Επιστρέψαμε στις νίκες στα παιχνίδια με Μακεδονικό και ΜΕΝΤ. Είχαμε και κάποιες ατυχίες με τραυματισμούς που αποσυντόνισαν τη λειτουργία της ομάδας αλλά αυτά είναι μέρος του αγωνιστικού αθλητισμού και πρέπει το γρηγορότερο δυνατό να ξεπεράσουμε τη μικρή αυτή αν θέλετε «κρίση».

Δε μένουμε σε αυτό δουλεύουμε καθημερινά για το καλύτερο, μέσα από πολλές δυσκολίες, και είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει. Ξέρουμε όλοι το βάρος της φανέλας του ΠΑΟΚ. Αυτή η ομάδα πρέπει να παίζει τελικούς και αυτό δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να διεκδικούμε τη νίκη σε κάθε παιχνίδι. Αυτό σημαίνει ότι η προπονητική διαδικασία στοχεύει στη βελτίωση των παικτών κάθε μέρα ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση, αλλά και συνάμα να δημιουργήσουμε συνθήκες παραγωγής παικτών υψηλού επιπέδου. Δε μου αρέσει να μιλάω για στόχους θέσης π.χ. 1η ή 2η στο εφηβικό πρωτάθλημα. Θα φτάσουμε όσο πιο μακριά μπορούμε με τη λογική που σας ανέφερα. Θέλω να πω επίσης ότι στην προσπάθεια αυτή δεν είμαι φυσικά μόνος. Έχουμε δημιουργήσει μια πολύ δυνατή ομάδα ανθρώπων που μέσα από την συνεργασία προσπαθούμε για το καλύτερο».

«Φαβορί ο Άρης»

 

-Υπάρχουν ομάδες που έχετε ξεχωρίσει;

«Το εφηβικό πρωτάθλημα δεν προσφέρεται για προβλέψεις τόσο νωρίς στη σεζόν καθώς στις ηλικίες αυτές η απόδοση των ομάδων και των αθλητών παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, παρόλα αυτά μπορώ να μιλήσω για ομάδες οι οποίες έχουν κάνει αίσθηση τις πρώτες αγωνιστικές. Θεωρώ πως το φαβορί για τη φετινή σεζόν είναι η ομάδα του Άρη η οποία ενισχύθηκε με εντυπωσιακές μεταγραφές το καλοκαίρι και με την παρουσία του Χρυσικόπουλου αλλάζει επίπεδο. Ο Μαντουλίδης έχει επίσης εξαιρετικό υλικό, δε ξεκίνησε καλά, είναι όμως ομάδα με πρόγραμμα και σίγουρα θα βελτιώνεται σημαντικά κάθε αγωνιστική που περνάει. Επίσης πολύ καλές ομάδες δείχνουν να είναι ο Μακεδονικός και η ΜΕΝΤ που μπορεί να μην έχουν μεγάλο βάθος στο ρόστερ τους, σε κάθε ομάδα όμως υπάρχουν παιδιά που αγωνίζονται στην Γ και Β εθνική αντίστοιχα με τις ανδρικές ομάδες των συλλόγων τους. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και τη ΧΑΝΘ και τα Αστέρια που χωρίς να έχουν κάνει κάτι θεαματικό ακόμα είναι ομάδες υπολογίσιμες και μπορούν να διεκδικούν τη νίκη σε κάθε αγώνα».

 

-Μιλήσατε για φαβορί… Γενικότερα μπορούμε να έχουμε μια σαφή εικόνα για το πρωτάθλημα;

«Είναι ακόμα νωρίς όπως απάντησα και προηγουμένως. Εμείς έχουμε κλειδώσει την δεύτερη θέση στον 1ο γύρο αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα και πολύ δύσκολα παιχνίδια στο 2ο γύρο της 1ης φάσης των ομίλων. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά σε ότι αφορά τον 1ο όμιλο όπου βρίσκονται οι δυνατές ομάδες είναι ότι γίνονται πολύ δυνατά παιχνίδια μεταξύ των ομάδων. Οι ομάδες παλεύουν για την 1η τετράδα και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για την τελική θέση κατάταξης. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την πορεία των αγώνων και προσκαλώ τους φίλους του μπάσκετ να στηρίξουν με την παρουσία τους την προσπάθεια των παιδιών όλων των ομάδων. Είναι σημαντικό να αναφέρω και την άποψή μου για το προπονητικό επίπεδο των ομάδων, καθώς θεωρώ ότι είναι αρκετά υψηλό με προπονητές της νέας γενιάς να καθοδηγούν τις ομάδες και να προσπαθούν για το καλύτερο. Επίσης υπάρχουν αρκετά ταλέντα στις εφηβικές ομάδες τις πόλης μας που οι προπονητές και οι παράγοντες των συλλόγων, ειδικότερα των χαμηλότερων εθνικών κατηγοριών, πρέπει να δουν».

-Στους παρακάτω ομίλους υπάρχουν και ομάδες που δεν είναι τόσο καλές

«Μιλάμε για αναπτυξιακό αθλητισμό. Οι μόνες ομάδες που υστερούν είναι αυτές που δε δουλεύουν στο γήπεδο και δεν προσφέρουν μπασκετική παιδεία στα παιδιά. Από εκεί και πέρα είναι ευλογία για κάθε άνθρωπο να ασχολείται με τον αθλητισμό και να έχει μπροστά του 12-15 έφηβους με διάθεση να παίξουν μπάσκετ, και αυτό δεν έχει να κάνει με τη νίκη ή την ήτα, αυτό είναι η ουσία του αθλητισμού. Το μπάσκετ πάντα δημιουργούσε μέσα από αυτή τη διαδικασία τους αυριανούς ανθρώπους του, τους φιλάθλους, τους διαιτητές, τους παράγοντες και θεωρώ ότι έχουμε χάσει το δρόμο μας σε αυτό το κομμάτι».

 

-Στον όμιλο που είναι ο ΠΑΟΚ και οι υπόλοιπες δυνατές ομάδες βλέπουμε ότι υπάρχουν εκπλήξεις. Είναι σημάδι ότι ακόμα οι ομάδες δεν είναι έτοιμες παρά το γεγονός ότι έχει τελειώσει ήδη ο πρώτος γύρος;

 

«Είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλουν σε εκπλήξεις. Πολλές ομάδες πιθανά να μην έχουν ολοκληρώσει την τεχνικοτακτική τους προετοιμασία κάτι που άλλωστε είναι απόλυτα φυσιολογικό στις εφηβικές ομάδες καθώς πρέπει να αφιερωθεί πολύ περισσότερος χρόνος ώστε να γίνει σωστή διδασκαλία τόσο των βασικών του αθλήματος όσο και της τακτικής μιας ομάδας. Επίσης στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης υπάρχει μεγάλη διαφορά σε παιδιά που έρχονται από τις παιδικές ομάδες και σε παιδιά που έχουν τελειώσει το σχολείο και προπονούνται ως ενήλικες ουσιαστικά. Ας μην ξεχνάμε και το βάρος των μαθημάτων ειδικά για τα παιδιά της 3ης λυκείου. Όλα αυτά είναι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση και θα δούμε πολλές διακυμάνσεις στα αποτελέσματα και στη συνέχεια του πρωταθλήματος».