Ο Γιάννης Δαμαλής στο Northbasket Player Development

1763

Ίσως ο πιο νέος προπονητής στην ιστορία της Α2 Ανδρών, ο Γιάννης Δαμαλής, θα είναι από τους βασικούς προπονητές του Northbasket Player Development.

Ο Γιάννης Δαμαλής τη φετινή χρονιά ήταν assistant coach αλλά και head coach στην αντρική ομάδα του Ηρακλή ενώ παράλληλα είχε υπό την καθοδήγησή του τα αγωνιστικά τμήματα του συλλόγου (Κ20-Εφηβικό-Παιδικό) που τα τελευταία χρόνια αρχίζουν και αποκτούν μεγάλη δυναμική. Ύστερα από πολλά χρόνια οδήγησε τον Ηρακλή σε final 4, συγκεκριμένα την Κ20 στην οποία μάλιστα οι 9 από τους 12 αθλητές είναι έφηβοι.

Ως αθλητής αγωνίστηκε στην Α2 Εθνική κατηγορία με τον Πιερικό-Αρχέλαο και τον Ηρακλή, ενώ έχει αγωνιστεί και στον Μαντουλίδη (2η θέση στο Παγκόσμιο Λυκείων), Απόλλων Καλαμαριάς και ΒΑΟ. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ και απόφοιτος της Σχολής Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης.

-Πώς προέκυψε η συμμετοχή σου στο Northbasket Player Development;

«Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά του Νorthbasket.gr για την πρόταση που μου έκαναν για να ενταχθώ στο προπονητικό team. Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, έχουμε την ίδια φιλοσοφία και αποφάσισα να έρθω, γιατί έδειξαν ότι θέλουν να κάνουμε κάτι ουσιαστικό και όχι εμπορικό. Απέφευγα τα camps στην Ελλάδα και προσπαθούσα τα καλοκαίρια να παρακολουθώ προπονήσεις στη Σερβία και την Αμερική. Ένας δεύτερος λόγος είναι οι υπόλοιποι προπονητές του camp τους οποίους εκτιμώ και γνωρίζω τη δουλειά τους και ο τρίτος το γεγονός ότι δεν ανήκει σε κανένα σύλλογο άρα δεν υπάρχει σκοπιμότητα».

-Γιατί πιστεύεις ότι κάποιος πρέπει να έρθει στο Northbasket Player Development;

«Δεν υπάρχει πρέπει. Όποιος θέλει να βελτιωθεί σε ατομικό επίπεδο και να μάθει κάποια πράγματα που μπορεί να τον βελτιώσουν ως παίχτη στο μέλλον πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε. Εκτός από την προπόνηση θα υπάρξει και συζήτηση-καθοδήγηση με τους αθλητές στο camp για το τι πρέπει να βελτιώσουν άμεσα και στις ομάδες τους αλλά και το υπόλοιπο καλοκαίρι».

-Σε τι αντικείμενο πιστεύεις ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο camp;

«Στο camp θα υπάρχουν διάφοροι σταθμοί άρα και διάφορα αντικείμενα προπόνησης τα οποία θα εξελίσσονται – δυσκολεύουν μέρα με τη μέρα. Ο κάθε αθλητής είναι διαφορετικός και έτσι θέλει σωστή και καλή προσέγγιση από εμάς. Η βελτίωση σε ατομικό επίπεδο είναι κάτι αρκετά δύσκολο, επιτυγχάνεται σε βάθος ετών και θέλει προπονητική εξειδίκευση. Πολλές φορές το να βελτιώσεις έναν παίχτη είναι πιο δύσκολο και από το coaching. Για μένα το footwork, ο συνδυασμός και συγχρονισμός των ποδιών με την μπάλα (σουτ-πάσα-τρίπλα) είναι κάτι στο οποίο θα μπορούσα να πω ότι υστερούν οι Έλληνες νεαροί και όχι μόνο μπασκετμπολίστες».