Οι κορυφαίοι της δεκαετίας που ολοκληρώνεται φέτος σε NBA και Ευρώπη

435

Πηγή: Fundamentals

Η σεζόν που διανύουμε είναι η τελευταία της δεκαετίας κι εμείς βρίσκουμε τα κορυφαία πρόσωπα και τις κορυφαίες ομάδες σε Ευρώπη και NBA, πριν δώσουμε τις 10 καλύτερες στιγμές της δεκαετίας. Ξεκινάμε με την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Πρώτο Μέρος: NBA

All NBA Team:

(PG) Stephen Curry

Για πολλούς ο καλύτερος σουτέρ στον πλανήτη. Για άλλους ένας αντιπαθητικός κοντός που σουτάρει μόνο τρίποντα. Για τους περισσότερους, όμως, ένας πολύ ωραίος τύπος που κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παίζεται το παιχνίδι. Μεγάλα σουτ και ένα ακόμα πιο μεγάλο χαμόγελο. Back-to-Back MVP και τρεις κατακτήσεις Πρωταθλημάτων. Και ένας από τους καλύτερους σουτέρ της Ιστορίας.

(SG) Kawhi Leonard

Το ρομπότ των Clippers κατέχει μία θέση στην πεντάδα της δεκαετίας, καθώς έχει αφήσει το στίγμα του σε αυτήν. Από τις καταπληκτικές lockdown άμυνες απέναντι στον LeBron James στους Τελικούς του 2014, έως το dagger απέναντι στους Sixers. Ο Kawhi, ίσως είναι πλέον ο καλύτερος στον κόσμο, και σίγουρα ένας από τους καλύτερους της δεκαετίας.

(SF) LeBron James

Στην δεκαετία που τελειώνει, ο “Βασιλιάς”, ήταν αναμφίβολα ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Αφεντικό της Ανατολικής Περιφέρειας με οκτώ συνεχόμενες παρουσίες σε Τελικούς. The Decision, Back to Back Championships, The Return και Championship με τους Cavs από το 3-1, και φυσικά αμέτρητα milestones. Είναι από τους πιο controversial παίκτες που υπήρξαν ποτέ. Ο 4 φορές MVP σημάδεψε το παιχνίδι όπως λίγοι, και μας άφησε με ανοιχτά τα στόματα πάρα πολλές φορές.

(PF) Kevin Durant

Ένας από τους πιο ταλαντούχους scorer όλων των εποχών. Ο Slim Reaper, ο οποίος βρέθηκε για αρκετό καιρό στο επίκεντρο του μίσους της πλειονότητας των fans του NBA, κατάφερε να στεφθεί δύο φορές Πρωταθλητής και έκλεισε πολλά από τα στόματα των επικριτών του. Ευχόμαστε σύντομη επιστροφή στα παρκέ, γιατί μας έλειψε πολύ.

(C) Dirk Nowitzki

Ζωντανός Θρύλος. Ο ‘’Wunderkid’’ πέτυχε το απίθανο, οδηγώντας την ομάδα του στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος το 2011 απέναντι σε τέρατα, διαβόλους και θεούς. Το εκπληκτικό και αλάνθαστο mid-range παιχνίδι του και η μπασκετική του οξυδέρκεια τον τοποθέτησαν σε αυτή την θέση για εμάς.

NBA Player of the Decade: LeBron James

NBA Coach of the Decade: Steve Kerr

NBA Team of the Decade: Golden State Warriors


Μέρος Δεύτερο: Ευρώπη

Κορυφαία 5άδα:

(PG) Δημήτρης Διαμαντίδης

Τρεις παρουσίες στην καλύτερη 5άδα, ένας τίτλος Ευρωλίγκας, ένα Season MVP, ένα Final-4 MVP, ένα DPOY, πρώτη θέση στην ιστορία στα κλεψίματα, το υψηλότερο Ranking κατά μέσο όρο μεταξύ των παικτών, που έχουν παίξει 200+ παιχνίδια στη διοργάνωση και το Guard με τα περισσότερα rebounds και τα περισσότερα κοψίματα στην ιστορία της διοργάνωσης. Κάτι άλλο;

(SG) Βασίλης Σπανούλης

Ο Λαρισαίος PG στην πρώτη σεζόν της παρούσας 10ετίας πήρε μια τεράστια απόφαση, υπογράφοντας στον Ολυμπιακό, τον οποίο οδήγησε στις ενδοξότερες στιγμές της ιστορίας του, όντας ο απόλυτος πρωταγωνιστής των ερυθρολεύκων στις διαδοχικές κατακτήσεις της EuroLeague το ’12 και το ’13, καθώς κατέκτησε τόσο το βραβείο του MVP αμφότερων των Final-4, όσο και το βραβείο του MVP της σεζόν 2012-’13. Πρώτος στην ιστορία της διοργάνωσης στις assists, ενώ άμεσα αναμένεται να στρογγυλοκαθίσει και στην πρώτη θέση των σκόρερ. Επανέφερε τον Ολυμπιακό σε τροχιά τίτλων στην Ελλάδα, πετυχαίνοντας παράλληλα τεράστια σουτ στο ΟΑΚΑ.

(SF) Luka Doncic

Ακόμα κι αν έπαιξε μόλις 3 σεζόν εδώ. Πρωταθλητής Ευρώπης το ’17 με τη Σλοβενία, όντας πρωταγωνιστής και μέλος της καλύτερης 5άδας της διοργάνωσης, ενώ έναν χρόνο μετά, στα 18 του, κατέκτησε τα πάντα με τη Real, κερδίζοντας κάθε διαθέσιμο MVP βραβείο. Δεν έχουμε δει παίκτη στην ηλικία του με τέτοια στόφα και ηγετική φυσιογνωμία.

(PF) Γιώργος Πρίντεζης

Ο Συριανός PF έδειχνε να χάνει το τρένο προς τα κορυφαία στρώματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όταν δινόταν δανεικός στη Malaga. Με απίστευτη δουλειά όμως και τεράστια αποθέματα γύρισε τον διακόπτη και αποτελεί σημαία του Ολυμπιακού, στον οποίο έχει χαρίσει τρόπαια και σπουδαίες προκρίσεις με δικά του τεράστια σουτ στην εκπνοή. Ταυτόχρονα βρίσκεται στην 3η θέση όλων των εποχών στον πίνακα των σκόρερ και ασφαλώς πρόκειται για τον καλύτερο low post παίκτη, που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

(C) Kyle Hines

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια εδώ. Ένας αμυντικός ογκόλιθος, που με ύψος 1.98 τα βάζει με τα θηρία στο ζωγραφιστό και βγαίνει νικητής και παράλληλα ένας αδαμάντινος χαρακτήρας. Ήταν το βασικό Center σε Ολυμπιακό και CSKA, κατακτώντας δυο Ευρωλίγκες με την κάθε ομάδα κι επίσης έχει κατακτήσει δυο φορές το βραβείο του καλύτερου αμυντικού στη EuroLeague.

Καλύτερος παίκτης: Βασίλης Σπανούλης

Για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω, ο παίκτης της δεκαετίας, για εμάς, είναι ο Λαρισαίος killer του Ολυμπιακού.

Κορυφαία ομάδα: Real Madrid

Εντάξει, έχει ένα από τα μεγαλύτερα budgets, όμως έχουμε δει και βλέπουμε ακόμα ουκ ολίγες περιπτώσεις ομάδων, που καταρρέουν σαν κάστρα στην άμμο, ενώ έχουν επενδύσει τεράστια ποσά. Η Real βρίσκεται μόνιμα στο Final-4 τη δεκαετία αυτή, με εξαίρεση το 2016. Κατέκτησε το τρόπαιο δυο φορές και έχασε δυο τελικούς, όμως το μεγαλύτερό της κατόρθωμα είναι πλέον ο τρομερός κορμός που έχει χτίσει και διατηρεί, προσθέτοντας συνεχώς νέα πρόσωπα και ανανεώνοντας το πρόσωπό της. Έχει χαρίσει στον κόσμο του Basketball τον Luka Doncic και τροφοδοτεί σταθερά την εθνική Ισπανίας, που αποτελεί παγκόσμια δυναστεία. Πολλά μπράβο!

Κορυφαίος προπονητής: Pablo Laso

Ο αρχιτέκτονας αυτού του έργου εκπέμπει μια αξιοπιστία και σιγουριά από τον πάγκο για τη Real ανάλογη με αυτή που εξέπεμπε ο Obradovic στον Παναθηναϊκό ή ο Messina στην πρώτη του θητεία στην CSKA. Χτίζει εξαιρετικά σύνολα και διαχειρίζεται άψογα κάθε εργαλείο, που έχει στη διάθεσή του, αλλάζοντας ακόμα και ολοκληρωτικά την αγωνιστική κατεύθυνση κάποιου παίκτη, χωρίς όμως να τον ρίξει και επίπεδα ως προς την αξία του. Έχει αναδείξει σπουδαίους παίκτες και συνεχίζει απτόητος.

Πηγή: Fundamentals