Οι ζερβοχέρηδες καλλιτέχνες!!!

1169

Τι κοινό έχουν ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Barack Obama, ο George Michael και ο Brad Pitt με τους κυρίους της συγκεκριμένης λίστας; Όλοι τους χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους δραστηριότητες το αριστερό τους χέρι καλύτερα από το δεξί. Παρόλο που οι αριστερόχειρες αποτελούν μόλις το 1/10 του πληθυσμού του πλανήτη, οι παρακάτω αθλητές όχι μόνο δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους δεξιόχειρες, αλλά κυριάρχησαν στο άθλημα του basketball σε Ευρώπη και Αμερική. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν μέσα από τη δική μας οπτική, τους δέκα καλύτερους αριστερόχειρες που έχει βγάλει η γηραιά ήπειρος.

#10 Henning Harnisch

Ο Γερμανός που βλέπει τον κόσμο από 203 εκατοστά, αγωνιζόταν εξίσου καλά τόσο ως small forward, όσο και ως power forward. Στην καριέρα του έπαιξε για τρεις διαφορετικές γερμανικές ομάδες, τους Gießen 46ers, την Bayer Giants Leverkusen και την Alba Berlin, κερδίζοντας 9 πρωταθλήματα σερί (7 με τη Leverkusen και 2 με την Alba), ρεκόρ που δεν έχει καταρριφθεί μέχρι σήμερα. Γνωστός για τα εντυπωσιακά του καρφώματα είχε το παρατσούκλι “Flying Henning” και ήταν μέλος της εθνικής ομάδας της Γερμανίας, στο μοναδικό χρυσό μετάλλιο που κέρδισε η χώρα σε EuroBasket στο τουρνουά του 1993.

#9 Jaka Lakovič

Ο Σλοβένος point guard έκανε μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη παίζοντας σε σπουδαία clubs, όπως ο Παναθηναϊκός, η Barcelona και η Galatasaray, καταφέρνοντας μάλιστα να σηκώσει και το τρόπαιο της EuroLeague το 2010 με τους “Blaugrana”, ενώ στο EuroBasket του 2009 οδήγησε τους Σλοβένους στην τέταρτη θέση. Εξαιρετικός σε δημιουργία και εκτέλεση πάντα αποτελούσε “πονοκέφαλο” για τους αντιπάλους. Ο Jaka σήμερα βγάζει το ψωμί του ως βοηθός προπονητή στην ισπανική Bilbao.

#8 Radivoj Korać

Στην όγδοη θέση θα χρειαστεί να κάνουμε μια “βουτιά” στη δεκαετία του ’60, για να συναντήσουμε την καλαθομηχανή εκείνης της εποχής που άκουγε στο όνομα Radivoj Korać. Ο ύψους 1.96 Korać, μεταξύ άλλων έχει μείνει στην ιστορία του αθλήματος καθώς είναι ο παίκτης που έχει πετύχει τους περισσότερους πόντους σε ένα παιχνίδι EuroLeague (τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών) τη σεζόν 1964–65 απέναντι στη σουηδική Alvik Basket, σκοράροντας 99 πόντους! Δυστυχώς όμως τον Ιούνιο του 1969 ο ταλαντούχος αυτός αθλητής άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο σε ηλικία μόλις 30 ετών. Η FIBA προς τιμήν του καθιέρωσε το 1971 το κύπελλο Korać.

#7 Ferdinando “Nando” Gentile

Ο Nando ξεκίνησε τη σπουδαία επαγγελματική του καριέρα σε ηλικία μόλις 15 ετών, υπογράφοντας το 1982 συμβόλαιο στην ιταλική Caserta, προπονητής της οποίας εκείνη την περίοδο ήταν ο σπουδαίος Bogdan Tanjević. Αγωνίστηκε σε 8 διαφορετικές ομάδες, ενώ άφησε το στίγμα του και στη χώρα μας καθώς έπαιξε για τρεις χρονιές στον Παναθηναϊκό, κερδίζοντας με το “τριφύλλι” ισάριθμα πρωταθλήματα αλλά και την EuroLeague το 2000.

#6 Ignacio Solozábal

Ο “NachoSolozábal Igartua όπως είναι το πλήρες του όνομα, είναι ένας από τους καλύτερους καλαθοσφαιριστές στην ιστορία της Ισπανίας. Ο κοντορεβυθούλης (185cm) point guard έμεινε πιστός στην ομάδα της Barcelona, καθώς ήταν η μοναδική ομάδα στην οποία αγωνίστηκε για 18 χρονιές (1975–1992). Βοήθησε τα μέγιστα όσο αγωνίστηκε ώστε οι Καταλανοί να κατακτήσουν 6 πρωταθλήματα Ισπανίας, 9 κύπελλα, 2 κύπελλα Saporta και 1 κύπελλο Korać. Για να τιμήσει μάλιστα τη σπουδαία συνεισφορά του η Barcelona επέσυρε το νούμερο 7 με το οποίο αγωνιζόταν.

#5 Goran Dragic

Ο έτερος Σλοβένος της λίστας και μεγαλύτερος από τα δύο αδέρφια Dragic, είναι σήμερα ένα από τα καλύτερα point guard στο ΝΒΑ αγωνιζόμενος για τους Miami Heat, με την ταχύτητα στις κινήσεις του και την ικανότητα του να διαβάζει εξαιρετικά το παιχνίδι, να τον έχουν τοποθετήσει στα ψηλά ράφια της λίγκας. Πέρσι μάλιστα ολοκλήρωσε τη σεζόν σημειώνοντας 20.3 πόντους ανά παιχνίδι. Μεγαλύτερο κατόρθωμά του φυσικά είναι η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο πρόσφατο EuroBasket της Τουρκίας το περασμένο καλοκαίρι, όπου πήρε τους Σλοβένους από το χέρι και τους οδήγησε στον τίτλο, κερδίζοντας παράλληλα και το βραβείο του MVP στο τουρνουά.

#4 Sarunas Marciulionis

Ο Λιθουανός guard έκανε σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ αγωνιζόμενος σε Golden State Warriors, Seattle SuperSonics, Sacramento Kings και Denver Nuggets, με καλύτερη χρονιά του τη σεζόν 1991–92, όταν με τους Golden State είχε 18.9 πόντους μέσο όρο ανά παιχνίδι. Αγωνίστηκε τόσο με την εθνική ομάδα της ΕΣΣΔ, με την οποία κατέκτησε το χρυσό στην Ολυμπιάδα της Σεούλ το 1988, το αργυρό στο EuroBasket του 1987 στην Αθήνα και το χάλκινο σε αυτό του Ζάγκρεμπ το 1989, όσο και με αυτήν της Λιθουανίας, κατακτώντας την τρίτη θέση στις Ολυμπιάδες της Βαρκελώνης (1992) και της Ατλάντας (1996) και τη δεύτερη στο EuroBasket του 1995 που έγινε στη χώρα μας, στο οποίο μάλιστα ανακηρύχθηκε MVP με 23.7 πόντους ανά αγώνα. Χάρη στην οξυδέρκεια, την ταχύτητα και τα αθλητικά του προσόντα είναι ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους που έχουν αγωνιστεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχοντας τιμηθεί μάλιστα και με μία θέση στο Basketball Hall of Fame.

#3 Zarko Paspalj

Από τα μεγαλύτερα αστέρια που ανέδειξε το γιουγκοσλάβικο μπάσκετ ο Πάσπαλι, με ταλέντο που ξέρουμε από πρώτο χέρι εδώ στην Ελλάδα, μιας και ο Ζάρκο αγωνίστηκε για πολλά χρόνια σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Άρη, και Πανιώνιο κατακτώντας 2 πρωταθλήματα Ελλάδος και 2 κύπελλα. Εξαιρετικός σκόρερ, τόσο έξω από το τρίποντο όσο και εντός πεδιάς, πρόκειται για έναν από τους καλύτερους ξένους που έχουν αγωνιστεί από τη χώρα μας. Το πέρασμά του από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ δεν ήταν επιτυχημένο, καθώς έμεινε μόνο για μια σεζόν στους San Antonio Spurs, κάτι που δε μας ενοχλεί και πολύ γιατί επέστρεψε και έκανε τα μαγικά του στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Με την εθνική της τότε Γιουγκοσλαβίας πήρε 3 χρυσά σε EuroBasket (1989, 1991, 1995) και ένα χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αργεντινής το 1990.

#2 Δημήτρης Διαμαντίδης

Ο “3D” του ελληνικού μπάσκετ, το παλμαρέ του οποίου θα το ζήλευαν πολλοί, είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες και ίσως ο κορυφαίος Έλληνας μετά το Νίκο Γκάλη. Τελείως επιγραμματικά, έχει κατακτήσει το χρυσό στο EuroBasket του 2005 στο Βελιγράδι, το αργυρό στο Παγκόσμιο της Ιαπωνίας ένα χρόνο μετά, ενώ για 12 χρόνια ήταν ηγέτης του Παναθηναϊκού φτάνοντας με τους “Πράσινους” σε 3 κατακτήσεις EuroLeague (2007, 2009, 2011), 9 Πρωταθλήματα και 10 κύπελλα. Οι προσωπικές του διακρίσεις ακόμα περισσότερες για έναν από τους πιο ολοκληρωμένους παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην Ευρώπη, καθώς είχε τεράστιο ταλέντο και στα δύο μισά του παρκέ.

#1 Toni Kukoč

3 πρωταθλήματα ΝΒΑ (1996-98), 3 κατακτήσεις EuroLeague (1989-91), 2 χρυσά (1989, 1991) και 2 χάλκινα (1987, 1995) σε EuroBasket, 4 πρωταθλήματα Γιουγκοσλαβίας (1988-91), ένα πρωτάθλημα Ιταλίας (1992), ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (1990) με τους «Γιούγκους» και 2 ασημένια σε Ολυμπιάδες (1988, 1992), είναι μερικά μόνο από τα κατορθώματα του “Ροζ Πάνθηρα”, όπως τον αποκαλούν, του παγκόσμιου μπάσκετ. Μέλος της σπουδαίας ομάδας των Chicago Bulls του Michael Jordan και της μεγάλης των “Γιούγκων” σχολής, ο Kukoč έκανε πράγματα και θαύματα με την μπάλα στα χέρια του. Μαγικά που δύσκολα γίνονται σήμερα ακόμα και στο playstation.

κείμενο: Θεόδωρος Παπαχρήστου