Νομικός: «Έχουμε αλλεργία στις ήττες, στόχος μας να κερδίζουμε το επόμενο παιχνίδι»

1728

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο Northbasket.gr, ο προπονητής της ΜΕΝΤ Πάνος Νομικός. Ο έμπειρος τεχνικός μας μίλησε για την καλή αγωνιστική περίοδο της Ένωσης, τις δυο συνεχόμενες ανόδους από τη Β’ ΕΚΑΣΘ στην Γ’ Εθνική, για το κλειδί της επιτυχίας της ομάδας καθώς και για την υποστήριξη και την στήριξη της διοίκησης προς το πρόσωπο του.

Ακόμη, ο Πάνος Νομικός αναφέρθηκε για την συνέχεια του πρωταθλήματος στη Γ’ Εθνική καθώς και στους στόχους που έχει θέσει ο σύλλογος.

– Κόουτς η ομάδα τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος του πρώτου γύρου βρίσκεται ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα, θα μπορούσες να πεις πως στόχος είναι η άνοδος στη Β’ Εθνική;

Έχω πει πολλές φορές ότι στόχος της ομάδας είναι μόνο το επόμενο παιχνίδι. Είμαστε νεοφώτιστοι  στην κατηγορία και με δυο συνεχόμενες ανόδους από τη Β’ ΕΚΑΣΘ στη Γ’ Εθνική. Πιστεύω θα ήταν υπερφίαλο να πούμε από τώρα ότι στόχος μας είναι η άνοδος.

– Ποια πιστεύεις πως είναι τα μυστικά για την μέχρι τώρα καλή σας πορεία;

Κοιτάξτε η ομάδα είναι σχεδόν η ίδια από την Β’ ΕΚΑΣΘ μέχρι και σήμερα με λίγες μόνο προσθήκες σε αυτά τα χρόνια. Οπότε ίδιος προπονητής, ίδιοι παίκτες έχοντας δημιουργήσει ένα πάρα πολύ καλό παρεάκι καταφέραμε και η ομάδα απέκτησε ομοιογένεια και πίστη ο ένας στις δυνατότητες του άλλου.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά τη γνώμη μου την ανοδική μας πορεί τα τελευταία χρόνια.

– Από την αρχή της σεζόν θέσατε τον πήχη ψηλά;

Τρώγοντας έρχεται η όρεξη αυτό λέγαμε από την αρχή και αυτό λέμε και τώρα και πίστεψε με ξέρω από όρεξη (γέλια). Έτσι τα καταφέραμε και τα δυο προηγούμενα χρόνια, από τη Β’ ΕΚΑΣΘ που βρίσκομαι στη ΜΕΝΤ μέχρι και σήμερα κοιτάζουμε μόνο να είμαστε καλύτεροι στο επόμενο παιχνίδι. Ερχόμενες οι νίκες θα μας δείξουν και το στόχο της ομάδας.

– Πόσο σημαντικό είναι για εσάς η παρουσία ενός παίκτη σα τον Γιαννούλη στην ομάδα σας;

Η ποιότητα και η εμπειρία του Γιάννη που είναι τεράστια, δίνει στη ομάδα αυτοπεποίθηση και σιγουριά τόσο μέσα στον αγωνιστικό χώρο όσο και έξω από αυτόν. Είναι πολυτέλεια για οποιαδήποτε ομάδα της Γ’ Εθνικής να έχει έναν παίκτη της κλάσης του Γιάννη στο ρόστερ της.

– Πόσο εύκολο είναι για έναν προπονητή να διαχειριστεί προσωπικότητες όπως ο Γιαννούλης και ο Μιχαηλίδης, καθώς πρόκειται για δυο πολύ μεγάλα ονόματα;

Η απάντηση έχει δυο όψεις. Η πρώτη είναι πως πραγματικά είναι δύσκολο να διαχειριστείς αθλητές με τέτοιες παραστάσεις στις Εθνικές κατηγορίες οι οποίοι τυχαίνει να είναι και συνομήλικοι μου. Από την άλλη όμως, η μπασκετική ευφυΐα τους και το πάθος τους για τη νίκη αλλά πρωτίστως η αγάπη τους για το άθλημα, βοηθάνε στο να συνυπάρξουμε όλοι αρμονικά μέσα στην ομάδα.

– Θα ήθελες να μας πεις στην τρίτη χρονιά που βρίσκεσαι στον πάγκο της ΜΕΝΤ ποια ήταν η καλύτερη στιγμή σου και ποια η χειρότερη (αν υπάρχει);

Η καλύτερη στιγμή μου ήταν σίγουρα η επάνοδος της ΜΕΝΤ στις Εθνικές κατηγορίες η οποια επετεύχθη την τελευταία αγωνιστική της περσινής χρονιάς στο παιχνίδι μέσα στην ΑΕ Πυλαίας. Όσο για τη χειρότερη είναι το βράδυ μετά από κάθε ήττα που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Η ομάδα μας έχει αλλεργία στις ήττες αλλά αυτές τελικά είναι που μας κάνουν να πεισμώνουμε και να δουλεύουμε ακόμα περισσότερο έτσι ώστε να κερδίσουμε τον επόμενο αντίπαλο.

– Ποια ομάδα από όσες έχετε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σας έχει δυσκολέψει περισσότερο στο φετινό πρωτάθλημα;

Από τις ομάδες που έχουμε παίξει μέχρι σήμερα νομίζω ότι η καλύτερη είναι η ΧΑΝΘ (χωρίς να θέλω να αδικήσω τις ομάδες που μας κέρδισαν). Στο συγκεκριμένο παιχνίδι κερδίσαμε δυο πόντους άλλα θεωρώ ότι είναι μια ομάδα η οποία στο τέλος της σεζόν θα βρίσκεται αρκετά ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα.

– Με την νέα σεζόν αντιμετωπίζεται την πρωτοπόρο ομάδα της Ελευθερούπολη, πως προσεγγίζεται αυτή την αναμέτρηση;

Όταν ένας αντίπαλος έχει κάνει μόνο μια ήττα σε δέκα παιχνίδια εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και μέσα στις γιορτές με μοναδικό μας στόχο να κερδίσουμε τον επόμενο αντίπαλο όποιοςκαι αν είναι αυτός. Εννοείται πως τους σεβόμαστε όλους αλλά δεν φοβόμαστε κανέναν. Θα κάνουμε το παιχνίδι μας θα παλέψουμε με μοναδικό μας στόχο όπως σε κάθε αναμέτρηση τη νίκη. Από τεχνικής άποψης νομίζω ότι το παιχνίδι θα κριθεί στις άμυνες, όποια ομάδα δείξει να είναι πιο συγκεντρωμένη στο στόχο της και εκμεταλλευτεί τα miss matches θα πάρει το ροζ φύλλο αγώνα.  Για εμάς είναι ένα παιχνίδι τελικός μέχρι το επόμενο.

Η συνεργασία σας με τη διοίκηση είναι ένας βασικός παράγοντας που σας βοηθάει να έχετε κάθε χρόνο επιτυχίες;

Ο πρόεδρος της ομάδας κ. Μπουλιώνης Κωνσταντίνος μου έδωσε τα ηνία της ναυαρχίδας της ΜΕΝΤ στο αντρικό μπάσκετ πριν από τρία χρόνια και από τότε στηρίζει τόσο εμένα όσο και την ομάδα με όλες του τις δυνάμεις. Ένας έμπειρος παράγοντας στο χώρο που δύσκολα κάποιος μπορεί να τον ξεγελάσει με πολλές απαιτήσεις και από μένα αλλά και από τους αθλητές της ομάδας τις οποίες νομίζω και εν μέρει εκπληρώσαμε επαναφέροντας την ομάδα στις Εθνικές κατηγορίες.

– Ποια είναι τα όνειρα σου και οι φιλοδοξίες σου με την ομάδα της ΜΕΝΤ;

Τα τελευταία χρόνια γίνεται εξαιρετική δουλειά στις υποδομές της ομάδας και στόχος όλων μας στη ΜΕΝΤ είναι να ξάνα αρχίσει ο σύλλογος να βγάζει αθλητές  που θα πλαισιώνουν τις μεγάλες ομάδες αντρικό-γυναικείο. Οι συνάδελφοι προπονητές που εργάζονται σε όλα τα τμήματα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους έτσι ώστε να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος μας.

– Πως είδατε το επίπεδο στον όμιλο σας και κατ επέκταση στο φετινό πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής;

Το φετινό πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής θα είναι από τα πιο ανταγωνιστικά των τελευταίων ετών διότι σχεδόν όλες οι ομάδες μπορούν να κάνουν τη “ζημία”. Πιστεύω ότι τουλάχιστον έξι ομάδες από τον όμιλο μας θα παλέψουν για τις δυο πρώτες θέσεις που δίνουν το εισιτήριο για τη Β’ Εθνική.

– Πως μπήκε το μικρόβιο του προπονητή μέσα σου, ήταν κάτι που το ήθελες και σου άρεσε από μικρός;

Ήμουν αθλητής στον Φίλιππο Θεσσαλονίκης και στο παιδικό είχα προπονητή έναν φοιτητή του ΤΕΦΑΑ εκείνη την εποχή τον κόουτς Δημήτρη Γαλάνη. Η μεθοδικότητα του και η αγάπη του για το αντικείμενο, μου κόλλησε το ‘μικρόβιο’ να ασχοληθώ και εγώ με την προπονητική. Έτσι σπουδάζοντας στο ΤΕΦΑΑ Σερρών δούλεψα στις ακαδημίες της πόλης και ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου ασχολήθηκα επαγγελματικά με την προπονητική.

Είχες κάποιον προπονητή σαν πρότυπο;

Μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη της μπασκετικής μου φιλοσοφίας έχει ο δάσκαλος κόουτς Ροδόπουλος Θεόδωρος τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίσω μέσω του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης. Η βαθιά γνώση του για το αντικείμενο και η απόλυτη αφοσίωση του στο Basketball με έκαναν να προσπαθήσω ακόμη περισσότερο για το παιχνίδι που αγαπάμε.

– Από την εμπειρία σου στους πάγκους πιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχεις μάθει;

Η επιμονή στη φιλοσοφία του προπονητή και η πίστη προς τους αθλητές του είναι στοιχεία τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία. Πάντα λέω ότι οι παίκτες φτιάχνουν τον προπονητή και ο προπονητής τους παίκτες. Η όλη διαδικασία δεν είναι one way υπάρχει μια διαλεκτική σχέση με όλους όσους απαρτίζουν μια ομάδα.

– Ποια είναι η γνώμη σου για το μπάσκετ στην Ελλάδα; Tο θεωρείς υποβαθμισμένο σε σχέση με άλλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και αν ναι γιατί;

Πιστεύω απόλυτα ότι το Basketball στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί τα τελευταία 20 χρόνια και αυτό διότι οι προπονητές που ασχολούνται πλέον με το άθλημα είναι καταρτισμένοι και διαρκώς επιμορφώνονται. Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής συρρίκνωσης των σωματείων, κάποια πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, αλλά πλέον το μπάσκετ έχει μπει στο αίμα των Ελλήνων και για αυτό τον λόγο μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον αισιόδοξα. Απόδειξη για τα παραπάνω είναι ότι πολλοί Έλληνες προπονητές εργάζονται εκτός συνόρων και άλλοι τόσοι αθλητές αγωνίζονται στα κορυφαία πρωταθλήματα ανά τον κόσμο.

Έχοντας περάσει και από γυναικείες ομάδες και μάλιστα κατακτώντας το νταμπλ ΕΚΑΣΘ γυναικών με το Ναύαρχο Βότση, πόσο δύσκολο είναι για ένα προπονητή να βρίσκεται σε πάγκο γυναικείας ομάδας;

Το πέρασμα μου από το γυναικείο μπάσκετ ήταν από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας μου. Ειδικά η χρονιά που πήραμε το νταμπλ με το Ναύαρχο Βότση και το εισιτήριο της ανόδου για την Α2 υπήρξε εξαιρετική. Οι γυναίκες είναι πιο πειθαρχημένες από τους άντρες σε θέματα τακτικής απλά υστερούν σε ταχύτητα και δύναμη σε σχέση με τους άντρες. Παρόλα αυτά ένας προπονητής μπορεί να δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα από τακτικής φύσεως και νομίζω ότι έχει περισσότερες πιθανότητες οι αθλήτριες του να τα εφαρμόσουν επιτυχώς. Φυσικά όπως καταλαβαίνει κάποιος και μόνο η διαφορά φύλλου μεταξύ άντρα προπονητή και γυναικών αθλητών μπορεί να έχει κάποιες δυσκολίες…

– Ποιες είναι οι δυσκολίες του να είσαι προπονητής σε μια ερασιτεχνική ομάδα μπάσκετ;

Όταν ένας αθλητής έχει την προσωπική του εργασία ή είναι φοιτητής, κάποιοι άλλοι έχουν οικογένεια και εσύ σαν προπονητής θες να δουλέψεις 7 μέρες την εβδομάδα χωρίς να είναι οι αθλητές σου επαγγελματίες είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Νιώθω πολύ τυχερός διότι στη ΜΕΝΤ οι αθλητές μου είναι σχεδόν σε όλες τις προπονήσεις παρόντες και έτσι μπορούμε να δουλέψουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Συνέντευξη: Γιάννης Γκίνης