Νικολαΐδης: «Αφοσίωση στην προπόνηση, όχι στο αποτέλεσμα»

162

H ΔΕΚΑ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας στους εφήβους και ο προπονητής της ομάδας του Ευόσμου Ιωσήφ Νικολαΐδης μίλησε στην εκπομπή του ΕΟΚ WebRadio «Τα παιδία παίζει» με τον Αργύρη Παγαρτάνη. Αναλυτικά είπε:

Για το αν υπήρχε πίεση κατά τη διάρκεια της χρονιάς: «Δεν υπήρχε καθόλου. Υπήρχαν ταλαντούχοι παίκτες και υψηλές προσδοκίες, αλλά καμία πίεση για το αποτέλεσμα, γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός και ο ρόλος μας. Υπάρχει πίεση για την αφοσίωση στην προπόνηση καθημερινά. Η πίεση είναι σχετικά με το πώς θα κρατήσουμε το οικογενειακό κλίμα της ομάδας».

Για το ότι η ομάδα δε στηρίζεται μόνο στον Σαμοντούροβ: «Ο τρόπος παιχνιδιού του Αλέξανδρου έδειξε ότι η ομάδα είναι πάνω απ’ όλα και μέσα απ’ την ομαδική αντίδραση έρχεται και η καλή λειτουργία της ομάδας. Αυτό φαινόταν ξεκάθαρα απ’ τον τρόπο παιχνιδιού. Μπορεί να ήταν ο κύριος πόλος το να ξεκινήσει μια επίθεση με τον Αλέξανδρο ή τον Λιοτόπουλο, αλλά η λειτουργία της ομάδας έβαζε και τους άλλους παίκτες στο παιχνίδι. Η ομαδική λειτουργία ήταν αυτή που μας βοήθησε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και στην τελική φάση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος. Στα δύο τελευταία παιχνίδια με Προμηθέα και Περιστέρι, ενώ πήραμε μια σημαντική διαφορά, οι αντίπαλες ομάδες αντέδρασαν σε αυτό και με κάποια double-team ή διαφορετικές άμυνες έβγαλαν τους παίκτες μας εκτός παιχνιδιού. Ήταν σημαντικό ότι τα άλλα παιδιά βγήκαν μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και στο τέλος πήραμε τη νίκη».

Για το γεγονός ότι οι παίκτες παρέμειναν «πιστοί» στη ΔΕΚΑ: «Ένας παίκτης για να εξελιχθεί και να προοδεύσει χρειάζεται παιχνίδια. Δεν παίζει ρόλο το σε ποια ομάδα είναι όταν είναι μικρός, απλά πρέπει να είναι σε μια ομάδα που λειτουργεί σωστά, έχει καλές βάσεις, αρχές και θα του δίνει παιχνίδια, όπου μέσα απ’ αυτά έρχεται αντιμέτωπος με καταστάσεις που πρέπει να διαχειριστεί. Έτσι φτιάχνεται και γίνεται καλύτερος».

Για το ότι η ομάδα έχει μόνο παιδιά της περιοχής: «Η ομάδα δεν «κυνηγάει» να πάρει παίκτες απ’ όλη την Ελλάδα, έχει τα παιδιά της περιοχής της. Η πόρτα πάντως είναι ανοιχτή για όποιον θέλει να ‘ρθει να δουλέψει. Ό,τι γίνεται είναι με σκληρή δουλειά και με ώρες αφοσίωσής μες στο γήπεδο. Είναι σημαντικό ότι τα παιδιά μαθαίνουν από μικρά τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Τα παιδιά μεγαλώνουν, μαθαίνουν τα «μυστικά» του μπάσκετ, τις βασικές αρχές, τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας και έτσι εξελίσσονται και μπορεί στο τέλος να παίξουν ακόμη και στην Εθνική».

Για το συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού σε όλες τις ηλικίες: «H ΔΕΚΑ έχει συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, τον οποίο ακολουθούν τα παιδιά από πολύ νωρίς. Ακόμα και στην ακραία περίπτωση που ένα παιδί από τα μίνι βρεθεί σε προπόνηση του εφηβικού, μπορεί σωματικά να μην ανταπεξέρχεται, αλλά σίγουρα θα ξέρει πού να σταθεί και τι να κάνει. Φερ’ ειπείν, εμείς δεν είμαστε υπέρ της άμυνας ζώνης. Δεν κατηγορώ αυτούς που την εφαρμόζουν, ο καθένας έχει την φιλοσοφία του».

Για τον Αλέξανδρο Σαμοντούροβ: «Κανείς δεν ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει το παιδί αυτό. Φαίνεται ότι ο Αλέξανδρος έχει πολλά καλά στοιχεία, αλλά αυτό που θα τον πάει παραπάνω είναι η αφοσίωση που θα δείξει από ‘δω και πέρα. Ταλέντα έχουν υπάρξει, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Η καρδιά και η ψυχή του θα του «πουν» πού μπορεί να φτάσει. Είναι προσγειωμένος σαν αθλητής και σαν παιδί, ο χαρακτήρας του είναι πολύ ώριμος για την ηλικία του. Τεχνικά κάνει πάρα πολύ καλά τα βασικά. Έχει μια βάση για το τι μπορεί να κάνει στο παρκέ. Κάνοντας το επόμενο βήμα στον Παναθηναϊκό, ελπίζουμε να αξιοποιηθεί κατάλληλα. Είναι ένα πρότζεκτ για το ελληνικό μπάσκετ, όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό και ελπίζουμε να προσεχθεί κατάλληλα για το καλό του ελληνικού μπάσκετ».