Α. Μυτιληναίος: «Όνειρό μου η άνοδος με το Ρύσιο»

472

Θεωρείται ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της Αναγέννησης Νέου Ρυσίου, μετρώντας ήδη στο ενεργητικό του ουκ ολίγα χρόνια εμπειρίας. Ο λόγος για τον Άρη Μυτιληναίο, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο «Northbasket.gr» για τη νέα αγωνιστική περίοδο, τα όνειρά του αλλά και τους στόχους της ομάδας.

Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός ο 35χρονος γκαρντ έχει φορέσει στο παρελθόν τις φανέλες του Κασσάνδρου, των Ιωαννίνων και της Ν. Ραιδεστού, ενώ την προσεχή σεζόν -για πέμπτη συνολικά χρονιά- θα αγωνίζεται στην ομάδα του Αχιλλέα Καρδομάτη.

– Σε αγχώνει το γεγονός πως είσαι από τους πλέον έμπειρους παίκτες της ομάδας και υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες προς το πρόσωπό σου;

Όχι δεν με αγχώνει κάτι τέτοιο. Είναι ωραίο συναίσθημα να περνάς σαν αθλητής και από αυτό το στάδιο. Αν και ερασιτεχνικό το πρωτάθλημα μια ευθύνη παραπάνω υπάρχει άλλα είμαστε 3-4 παιδιά που έχουμε μια εμπειρία για να βοηθήσουμε εμείς τους μικρότερους όπως και αυτοί εμάς με τα νιάτα τους και την όρεξη για μπάσκετ που έχουν.

– Πώς αισθάνεσαι που φέτος θα είσαι συμπαίκτης με τον αδερφό σου (Βασίλη);

Με τον Βασίλη ήμασταν και πριν δύο χρόνια συμπαίκτες στην Ραιδεστό άλλα για διάφορους λόγους δεν καταφέραμε να παίξουμε μαζί όπως θα θέλαμε και να το ευχαριστηθούμε. Δεν ξέρω αν είναι κάλο ή κακό να παίζεις με τον αδερφό σου μαζί στην ίδια ομάδα αλλά σίγουρα μέσα στο γήπεδο θα νιώθουμε και θα καταλαβαίνουμε λίγο περισσότερο ο ένας τον άλλον από τους υπόλοιπους συμπαίκτες μας.

– Ενόψει της νέας σεζόν ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας;

Οι στόχοι που θέτει η ομάδα κάθε χρόνο όσα χρόνια είμαι αθλητής σε αυτήν είναι να έχει μια καλή πορεία χωρίς τραυματισμούς και φυσικά η άνοδος όπως θέλουν και οι περισσότερες ομάδες πράγμα το οποίο ακόμα δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει.

– Με τις κινήσεις που έχουν γίνει, θεωρείς ότι η ομάδα είναι ενισχυμένη σε σχέση με την περασμένη σεζόν;

Οι προσθήκες που γίνανε ήταν λίγες και έμεινε ο βασικός κορμός της ομάδας. Έχει ενισχυθεί αρκετά στα γκαρντ! Πιστεύω πως σε μια ομάδα που υπάρχει κάποιος κορμός δεν είναι καλό να γίνονται πολλές μεταγραφές για την επόμενη σεζόν. Βέβαια για μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα δεν παίζει ρόλο το αν θα έχεις μια καλή και ενισχυμένη ομάδα αλλά ο παράγοντας τραυματισμοί που μπορεί να σου αλλάξει όλη τη σεζόν!

– Ποιο είναι το όνειρό σου αγωνιζόμενος με τη φανέλα του Ρυσίου;

Το μοναδικό όνειρο που έχω από τότε που φόρεσα την φανέλα του Ρυσίου είναι η άνοδος. Σε όλα τα υπόλοιπα, το σωματείο του Ρυσίου είναι πολύ μπροστά από τις περισσότερες ομάδες της πόλης!

– Θεωρείς ότι το επίπεδο του πρωταθλήματος (Β’ ΕΚΑΣΘ) θα είναι υψηλότερο τη νέα χρονιά;

Το επίπεδο της Β’ ΕΚΑΣΘ από πέρυσι ήταν πολύ δυνατό. Πλέον και στις μεγάλες κατηγορίες δεν υπάρχουν λεφτά με αποτέλεσμα πολλοί καλοί παίκτες να επιλέγουν ερασιτεχνικά σωματεία χωρίς τόσες πολλές υποχρεώσεις. Έτσι απ’ ότι φαίνεται το πρωτάθλημα της Β’ αλλά και της Α’ ΕΚΑΣΘ θα δυναμώνει ολοένα και περισσότερο.

– Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που σε έκαναν να ασχοληθείς με το μπάσκετ;

Μεγάλωσα σε μια περιοχή το Ποσειδώνιο με τα πολλά γήπεδα μπάσκετ. Εκείνες οι δεκαετίες, του ’80-’90, ήταν τα χρυσά χρόνια του μπάσκετ όταν υπήρχε στην Ελλάδα ο Γκάλης και ο Γιαννάκης και στην άλλη μεριά της γης ο Τζόρνταν και ο Μάτζικ. Όλος ο κόσμος γέμιζε τα γήπεδα και αγαπούσε το άθλημα. Έτσι και εγώ αμέσως δέθηκα μαζί του μέχρι και σήμερα.

– Ποια είναι η βασική διαφορά ενός ερασιτέχνη καλαθοσφαιριστή μ’ έναν επαγγελματία;

Ο ερασιτέχνης δεν πληρώνεται και δεν έχει τις τόσες υποχρεώσεις για την ομάδα. Ο επαγγελματίας πληρώνεται γι’ αυτό και η ομάδα αποτελεί την μοναδική υποχρέωση στη ζωή του.

– Θα μπορούσες να ασχοληθείς επαγγελματικά με το μπάσκετ;

Σαν προπονητής όχι δεν το έχω σκεφτεί καθόλου γιατί δεν μ’ αρέσει η ιδέα. Έχω μάθει να παίζω μπάσκετ τόσα χρόνια και να ζω μέσα από το παρκέ την κάθε στιγμή και το κάθε λεπτό. Οπότε θα μου είναι πολύ δύσκολο να βρίσκομαι από την άλλη μεριά του προπονητή.

Σαν παίκτης πιστεύω πως αυτά είναι θέμα τύχης. Πρέπει να έχεις κάποια στοιχεία για να ξεχωρίζεις και να σε προσέξουν κάποιοι από τον χώρο αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν συμβαίνει αυτό ειδικά στην Ελλάδα. Ακόμα και σ’ αυτόν τον χώρο (μπάσκετ) παίζουν ρόλο οι γνωριμίες και όχι όποιος έχει απαραίτητα τα προσόντα για να παίξει.