Μεταγραφικές κινήσεις στην Ευρώπη.

365

Μερικές από τις τελευταίες κινήσεις των ευρωπαϊκών ομάδων και όχι μόνο.

Θωράκισε το ‘5’ με τον Tibor Pleiss η Anadolu Efes.

Στην Anadolu Efes ο Γερμανός γίγαντας, Tibor Pleiss, για να γεμίσει τη θέση ‘5’ με ύψος, δίπλα στον Bryant Dunston. Να θυμίσουμε πως ο πρώην C της Valencia έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τον Ergin Ataman τη σεζόν 2016-’17, όταν και οι δυο τους βρίσκονταν στη Galatasaray! Ο Τούρκος προπονητής δείχνει πως έχει δημιουργήσει ένα πολύ ακριβό και λειτουργικό, θα έλεγα, ρόστερ στη νέα του ομάδα: Larkin και Micic στη θέση του PG, ενώ το back court συμπληρώνουν οι “φονιάδες” Beaubois και James Anderson με τον Τούρκο Balbay. Στη θέση ‘3’ υπάρχει ο Simon και ο Batuk με τον Anderson να παίρνει λίγα λεπτά και εκεί. Πιθανόν να δούμε προσθήκη μέσα στη σεζόν σε αυτή τη θέση. Ως PF υπάρχουν οι Motum και Moerman. Δυο παίκτες με κοινά θα έλεγα χαρακτηριστικά, που όμως διαθέτουν υψηλή τεχνική, αναπτυγμένο μπασκετικό IQ (έχουν περάσει από τα χέρια πολύ καλών προπονητών και έχουν συνυπάρξει σε ομάδες με σπουδαίους συμπαίκτες) και average σωματικά προσόντα. Στο ‘5’ με τον ήδη υπάρχοντα Bryant Dunson, ο Tibor Pleiss πιστεύω, πως αποτελεί το ιδανικό συμπλήρωμα, καθώς δίνει το ύψος που λείπει και την τεχνική σε πάσα και σουτ μέση απόστασης που απαιτείται, αν και ο Dunston έχει να επιδείξει σημαντική πρόοδο σε αυτούς τους τομείς, τα τελευταία χρόνια.

“Έδεσε” τον Shengelia στη Vitoria o Qerejeta!

“Βάσκος” μέχρι το 2022 ο Toko Shengelia, το καλύτερο PF, ομολογουμένως, της Ευρώπης τη χρονιά που μας πέρασε. Πέρυσι μέτρησε 13.7 πόντους με πολύ καλά ποσοστά, 6.1 rebounds και 2.2 assists ανά 25:29 συμμετοχής στην Euroleague. Θυμίζουμε πως στη front court του Pedro Martinez υπάρχουν οι Diop, Poirier, ενώ σε αυτούς προστέθηκε και ο 23χρονος γίγαντας (2.21 μ.) Youssoupha Fall που πέρυσι κατέκτησε με τη LeMans το πρωτάθλημα της Pro A. Στο ‘4’, θα συνεχίσει όπως όλα δείχνουν να υπάρχει και ο Γερμανός Johannes Voightmann που αγωνίζεται με την ίδια άνεση και στο ‘5’, παίκτης με κιλά, δύναμη, υψηλή αντίληψη του αθλήματος, με ύψος 2.14 και 44.6% ποσοστό ευστοχίας από τα 6.75 στα δυο χρόνια του στη χώρα των Βάσκων (57.7% πέρυσι στη Euroleague!!!). Αμφιβάλλει κανείς πως η Baskonia θα έχει και πάλι μια από τις κορυφαίες γραμμές ψηλών στην Ευρώπη;

Έκλεισε την 6άδα των ξένων με τον Jeff Allen το Περιστέρι!

Για να επιστρέψουμε στη χώρα μας και να κλείσουμε, το Περιστέρι του Αργύρη Πεδουλάκη ανακοίνωσε την απόκτηση του Jeff Allen (31, 2.01, PF/C), η οποία “κλείνει” την 6άδα των ξένων στο ρόστερ των νεοφώτιστων στην Α1. Οι υπόλοιποι πέντε είναι οι Κέιντρεν (ΚιΚι) Κλαρκ, Ιγκόρ Κέσαρ, Ράιαν Χάροου, Χένρικ Σίρκο και Στίβεν Γκρέι.
Ο Allen είναι ένας combo ψηλός με ισχυρό φρόνημα και μαχητικό πνεύμα, από τους παίκτες που είναι συνεχώς “ανήσυχοι” και τους οποίους παραδοσιακά λατρεύει ο Πεδουλάκης. Τελειώνει δυναμικά φάσεις κοντά στο καλάθι, ακολουθεί πάντα τις φάσεις, κυνηγώντας μέχρι τέλους το επιθετικό rebound, ενώ διαθέτει και ένα average, για τέτοιου είδους παίκτη, μακρινό σουτ! Στα μείον του η χαμηλή ευστοχία του από τη γραμμή των προσωπικών (υψηλότερη επίδοσή του τη σεζόν 2014-΄15, όταν αγωνιζόταν στη Sialuai της Λιθουανίας και έγραφε 64.2% από τη γραμμή της φιλανθρωπίας), η απόφαση και η τεχνική πάσας, καθώς δεν βγάζει την μπάλα έγκαιρα από πάνω του στα double teams και αυτός είναι ένας λόγος που εμφανίζει μια ροπή προς το λάθος παραδοσιακά. Συχνά υπερεκτιμά τις δυνατότητές του και τον διακρίνει ένας εγωισμός τύπου “θα τα κάνω όλα εγώ”, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ρισκάρει, με οποιαδήποτε συνέπεια, να μπει στις γραμμές πάσας του αντιπάλου και να κλέψει μπάλες. Με λίγα λόγια μιλάμε για παίκτη περισσότερο ενστίκτου και λιγότερο λογικής, που όμως διαθέτει καρδιά, μύες και κίνητρο, τρέχει το ανοιχτό γήπεδο αρκετά καλά, κυνηγάει με ζήλο το rebound, όπως προείπαμε και βρίσκει τρόπους να συνδεθεί με το καλάθι.
Κρίμα που έρχεται στα 31 του στη χώρα μας και πέρασε τα καλύτερά του χρόνια στο Ισραήλ. Θα μπορούσε να είχε δώσει άλλη τροπή στην καριέρα του η τριβή με ένα σκληρό πρωτάθλημα που απαιτεί προσήλωση στο πλάνο και διαρκή σκέψη, παίζοντας υπό απαιτητικούς προπονητές, όπως ο Αργύρης Πεδουλάκης. Ποτέ δεν είναι αργά ωστόσο. Για να τον δούμε…
(Via Fundamentals)