Μερικές παρατηρήσεις και σχόλια από τη μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού επί της CSKA.

1090

Μετά από ένα μεγάλο παιχνίδι λοιπόν, οι πράσινοι κατάφεραν να φέρουν ξανά το χαμόγελο στους οπαδούς τους και να επανέλθουν στις νίκες με το επιβλητικό 96-84 επί της CSKA του Δημήτρη Ιτούδη στο ΟΑΚΑ. Στο ντεμπούτο του Rick Pitino στον πάγκο του, ο Παναθηναϊκός ήταν αισθητά βελτιωμένος σε κάθε τομέα του παιχνιδιού του και έφτασε στην 7η νίκη του με το πέρας του πρώτου γύρου, ελπίζοντας σε συνέχεια σε αυτό το τρομερά δύσκολο πρόγραμμά του στον δεύτερο γύρο.

Hackett στον Καλάθη από τα αποδυτήρια

Με το σχήμα των Hackett, De Colo, Clyburn, Peters και Hunter ξεκίνησε η “αρκούδα” με φανερό σκοπό να βάλει πίεση στην αντίπαλη άμυνα με την εκτέλεση τριών πόντων από τους τρεις ενδιάμεσους παίκτες και να ανεβάσει την ένταση της άμυνας με τον Daniel Hackett να γίνεται βδέλλα στον Νικ Καλάθη από το 1ο δευτερόλεπτο και με άμυνα στα 4/4 του γηπέδου, τον πανταχού παρόντα Clyburn και τον Hunter με τα δυναμικά hedge outs που τον διακρίνουν.
Από την άλλη ο Rick Pitino επέλεξε τους Καλάθη, Lojeski, Thomas, Αντετοκούνμπο και Lasme, αποσκοπώντας στην εκτέλεση από τα φτερά, στο εναλλακτικό playmaking του Lojeski, στο πρόσωπο/πλάτη παιχνίδι του Thomas και στην ενέργεια των ψηλών του. Κάτι που χρησιμοποίησε από το ξεκίνημα κιόλας, πατώντας σε Horns Offense. O 66χρονος τεχνικός ανέφερε στη συνέντευξη τύπου, πως ζήτησε από τους εξαιρετικούς, όπως τους χαρακτήρισε, βοηθούς του την ύπαρξη μόνο 15 συστημάτων από τα ήδη υπάρχοντα, με τον ίδιο να προσθέτει απλώς δυο τύπους επιθέσεων. Είδαμε επίσης τη γνωστή παραλλαγή της Horns που ξεκινάει από διάταξη 1-4 Low με τους ψηλούς να ανεβαίνουν προσποιούμενοι το Choise Screen στον χειριστή, όμως στη συνέχεια να δίνουν down screens στους πλάγιους και κυρίως για τα εξαιρετικά curls του Lojeski (έβαλε δυο από τα πρώτα καλάθια των πρασίνων στον αγώνα με αυτόν τον τρόπο). Horns επίσης με τον Βέλγο χειριστή και τον Καλάθη στη γωνία ως Off-guard, που προφανώς αποσκοπούσαν στην ανάμειξη του χειρότερου αμυντικού του back-court της CSKA εκείνη την ώρα, του De Colo.
Στην επίθεση των Ελλήνων ήταν εμφανής η παρουσία αρκετής κίνησης μακριά από την μπάλα, μιας επίθεσης που ακούμπησα σε πολλές περιπτώσεις τον όρο “motion offense”. Οι Αμερικάνος τεχνικός χρησιμοποίησε αρκετά picks και hand offs σε πολύ κοντινές αποστάσεις, τόσο σε απόσταση όσο και σε χρόνο. Αυτό παρήγαγε αρκετά switches, άρα και αρκετά mismatches τα οποία οι γηπεδούχοι στόχευαν κυνικά, κυρίως με τα βαριά τους κορμιά: Thomas, Lasme και Αντετοκούνμπο. Η ίδια επίσης κατάληξη εξερευνήθηκε από το γρήγορο τέμπο που έδωσαν οι γηπεδούχοι στην επίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα την αμυντική ανισορροπία των φιλοξενούμενων και κάποια λάθος μαρκαρίσματα.
Ο Δημήτρης Ιτούδης με την είσοδο των Gist έριξε στο μάχη τον Hines, συνεχίζοντας το Hedge Out και επιλέγοντας στο κεντρικό Pick n’ Roll του Καλάθη με τον Gist να μην αναμείξει 3ο παίκτη, προκειμένου να κόψει το dive του Αμερικάνου PF/C, με γνώμονα πως στη συνεργασία αυτή οι δυο αμυνόμενοι της CSKA ήταν οι Hines και Hackett, δυο εξαιρετικοί P n’ R Defenders. Μάλλον εδώ θα ήταν καλύτερο να δώσει εντολή σε έναν Forward να αναμιχθεί στη φάση, αν και το spacing στην επίθεση του ΠΑΟ ήταν κάτι παραπάνω από καλό και η πάσα στον πλάγιο ήταν αρκετά εύκολη για έναν πασέρ του επιπέδου του Καλάθη. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό…

Στην επίθεσή της η CSKA βασίστηκε αρκετά στον Clyburn, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το μαρκάρισμα του Lojeski και χτύπησε αρκετές φορές, είτε με 1on1 είτε με δεύτερες επιθέσεις, οι οποίες λόγω των αλλαγών στα screen από την πράσινη άμυνα, ήταν αρκετά εύκολες για έναν παίκτη με τις αλτικές ικανότητες του Clyburn. Επίσης είδαμε διατάξεις 2-3 στην επίθεση των φιλοξενούμενων, οι οποίες οδήγησαν τον Παναθηναϊκό σε μια άμυνα ζώνης (;) 2-3. Oι χειριστές του Ιτούδη προτίμησαν αρκετά το baseline drive και το kick out σε παίκτες της αδύνατης πλευράς, με τον Peters να προσθέτει έξτρα πίεση στην άμυνα εδώ και τον Will Clyburn επίσης, με την ικανότητά του να σουτάρει ή να βάλει την μπάλα στο παρκέ. Ο πρώην PG/SG/SF/PF (!) της Darussafaka τελείωσε το ματς 24 πόντους, 10 rebounds (4 επιθετικά), 9 κερδισμένα φάουλ και 33 στο Ranking. Εξαιρετικός σε ακόμα ένα παιχνίδι.

Full court press άμυνες από την πρώτη μέρα ο Pitino;

Δεν είμαι σίγουρος επίσης για κάποια πράγματα που είδα στην πράσινη άμυνα. Και δεν μπορώ να είμαι σίγουρος από το πρώτο παιχνίδι του Rick Pitino στον πάγκο, για το οποίο είχε περιθώριο μόνο δυο ημερών. Ένα πράγμα, το οποίο κατευθείαν μας κίνησε την περιέργεια, ήταν μια απλωμένη 2-1-2 άμυνα από τον Παναθηναϊκό. Αυτή που μπορείτε να δείτε στην παραπάνω φωτογραφία. Στη συγκεκριμένη φάση ο Clyburn σκόραρε και πήρε και φάουλ. Σε μια άλλη φάση, όπως θα δείτε παρακάτω, υπάρχει μια δυνητική 1-2-2, η οποία πιστεύω πως δεν έγινε, απλώς υπήρχε η εντολή για άμυνα σε όλο το γήπεδο. Δεν νομίζω πως κάποιος μπορεί να παίξει ζώνη ολόκληρου γηπέδου με τον Παπαγιάννη μέσα…

Το ότι και οι δυο άμυνες κατέληξαν σε εύκολο καλάθι, σίγουρα προβληματίζει, αλλά δεν γίνεται να διδαχθούν τέτοιες πρακτικές σε δυο μέρες. Ο coach στη συνέντευξη τύπου υποστήριξε πως χρειάζεται 3-4 εβδομάδες προπόνησης για κάτι τέτοιο.
Για τέλος με την άμυνα του Παναθηναϊκού παραθέτω και τις παρακάτω φωτογραφίες, οι οποίες δείχνουν την πράσινη άμυνα σε διάταξη ζώνης 1-3-1. Περιμένουμε τη συνέχεια σίγουρα για να δούμε αν αυτά, τα οποία μας γεννούν πολλές απορίες, ισχύουν πραγματικά ή είναι απλώς μια man to man άμυνα που παράγει στιγμιαίως την εικόνα αυτή.

Στην επίθεση της ομάδας είδαμε επίσης μέσα από 1-4 Low διάταξη, επιθέσεις screen the screener στο high post. Κάτι που δοκιμάστηκε 1-2 φορές, αλλά δεν απέδωσε και γρήγορα απορρίφθηκε.
Τη συνεχή κίνηση που ήθελε ο Pitino στην επίθεση (σίγουρα θυμάστε το time-out, στο οποίο “κατσαδιάζει” τους παίκτες του για το γεγονός ότι στέκονται και κοιτάνε έναν παίκτη να παίρνει ένα κακό σουτ) και την μεγάλη ένταση στην άμυνα, υποστήριξε με συνεχείς αλλαγές, οι οποίες αποσκοπούσαν προφανώς στη φρεσκάδα της ομάδας και στην πιο σωστή κατανομή των πράσινων φάουλ. Έτσι, εκτός Παπαγιάννη και Βουγιούκα (DNP), οι υπόλοιποι 10 παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν διψήφια λεπτά συμμετοχής, ενώ μόνο οι Καλάθης και Lekavicious (πολύ καλό παιχνίδι σε άμυνα και επίθεση) είχαν 2 φάουλ, με τους πρωταθλητές Ελλάδος να κάνουν 33 φάουλ, αλλά κανέναν παίκτη τους να μην κινδυνεύει πραγματικά με αποβολή. Καλή δουλειά εδώ από το τεχνικό επιτελείο.

Πέρα από όλα αυτά, η ψυχολογική ένεση στην ομάδα ήταν ολοφάνερη.
Ο Παναθηναϊκός από 13 τελικές μέσο όρο, μοίρασε χτες 20 (η συνεχής κυκλοφορία και κίνηση που λέγαμε παραπάνω), ενώ υπέπεσε σε μόλις 7 λάθη, με το ένα να είναι ένα αβίαστο σε μια επαναφορά 30” πριν τη λήξη. Απεναντίας, οι Ρώσοι είχαν 15 τελικές και 14 λάθη. Από τα οποία 14 λάθη, τα 9 ήταν κλέψιμο για τους γηπεδούχους, απόρροια της πίεσης σε όλο το γήπεδο. Οι πράσινοι ήταν συνολικά πάρα πολύ καλοί στα μετόπισθεν και αυτό δεν έχει να κάνει με το παθητικό των 84 πόντων (με την CSKA έπαιζαν εξάλλου). Το πιο καλό στατιστικό για τον Παναθηναϊκό χτες ήταν το 47.6% στα τρίποντα (10/21), το οποίο ήταν και ο πιο καταλυτικός παράγοντας για την έκβαση του αποτελέσματος νομίζω. Οι πρωταθλητές Ελλάδος είχαν αρκετά επιθετική στάση και περισσή αυτοπεποίθηση.
Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης φυσικά ο Νικ Καλάθης, ο οποίος επανέρχεται σιγά σιγά στις MVP εμφανίσεις. Χτες είχε 14 πόντους με 5/10 εντός παιδιάς, 6 αμυντικά rebounds, 10 assists, 3 κλεψίματα και 26 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, οι οποίοι θα ήταν αρκετοί περισσότεροι, αν ο ομογενής PG δεν έχανε δυο σχετικά εύκολα layups. Φοβερός στο παιχνίδι χτες και ο Stephane Lasme με 13 πόντους, 9 rebounds, 2 blocks και 21 στο PIR, όπως και ο Ιωάννης Παπαπέτρου που στην επανεμφάνισή του μετά από 5 ματς απουσίας, σημείωσε 17 πόντους, όντας ο πρώτος σκόρερ των νικητών. Εύφημος μνεία και στους Gist-Lekavicious που είχαν από 11 πόντους έκαστος.

Σπουδαία νίκη λοιπόν για τον Παναθηναϊκό στο ντεμπούτο του Rick Pitino στον πάγκο του. Στο πιο κομβικό ματς της σεζόν οι πράσινοι έμειναν όρθιοι και πήραν μια απόλυτα πειστική νίκη, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως βάλσαμο για το πολύ δύσκολο πρόγραμμά τους στη συνέχεια. Το 7-8 στον πρώτο γύρο κρίνεται ως κακό για μια ομάδα που είχε πολλές ευκαιρίες να κερδίσει παιχνίδια και να βρίσκεται σήμερα κοντά στην πρώτη 3άδα της βαθμολογίας. Βέβαια όλα αλλάζουν και ό,τι πάει πάνω, πάει και κάτω και αυτό το έχουμε μάθει από πρώτο χέρι, όσοι ασχολούμαστε με αυτό το άθλημα. Ο ΠΑΟ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 11η θέση και έχει το ίδιο ρεκόρ με τις Armani, Zalgiris και Baskonia, ομάδες από τις οποίες έχει ηττηθεί και μάλιστα από τις δυο πρώτες εντός έδρας. Επόμενο παιχνίδι την ερχόμενη Παρασκευή με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, που γνώρισε κακή ήττα προχτές από την Darussafaka. Το καλό ματς χτες δεν πρέπει να παραπλανήσει. Ο Καλάθης δεν έγινε αυτόματα σουτέρ του 60% (3/5 χτες) από τα 6.75, ούτε ο Lasme θα παίζε σε κάθε ματς σαν 30άρης. Οι αδυναμίες είναι εδώ και η ψυχολογική ώθηση του νέου προπονητή διαρκεί συνήθως για 2 το πολύ 3 εβδομάδες. Αυτό βέβαια μπορεί να εκμεταλλευτεί ο Rick Pitino και να προσπαθήσει να χτίσει ρυθμό πάνω του, αγοράζοντας χρόνο. Ο ίδιος σε δηλώσεις του μετ το τέλος του ματς, αναφέρθηκε στο πόσο θα τον βοηθούσε η ύπαρξη ενός ψηλού και δυνατού Guard. Με το μυαλό μου πάω αμέσως σε τακτική αλλαγών και στο rebound, όταν οι περιφερειακοί μένουν με τους αντιπάλους ψηλούς στο ζωγραφιστό, κάτι που πονάει αρκετά φέτος τον Παναθηναϊκό. Ας μην βιαζόμαστε όμως, ο Pitino οφείλει να εξετάσει μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια του υπάρχοντος ρόστερ, πριν αποφασίσει ότι χρειάζεται να προβεί σε αλλαγές στο δυναμικό της ομάδας.
Οι γιορτές έρχονται σε δεύτερη μοίρα για τους πράσινους πλέον, καθώς κάθε ματς από δω και στο εξής είναι τελικός.
Υ.Γ: Έχουμε πολύ φορτωμένο πρόγραμμα και ελπίζουμε να το κατανοείτε. Θα προσπαθήσουμε σύντομα να κάνουμε και μια αναφορά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Darussafaka.

Πηγή: Fundamentals