Μίλαν Όπασιτς : “Καλό νέο για το ελληνικό μπάσκετ”

668

Το Διεθνές Σεμινάριο “Αθήνα 2017” που διοργάνωσε ο ΣΕΠΚ το προηγούμενο διάστημα μαγνήτισε τα βλέμματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο κλειστό του Πανελληνίου βρέθηκε και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκοσμίου Συνδέσμου Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, ο κ. Μίλαν Όπασιτς. Ο Σέρβος τεχνικός μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για τις εντυπώσεις του από το Διεθνές Σεμινάριο, για το επίπεδο των Ελλήνων προπονητών, ενώ ευχαρίστησε τους Έλληνες για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στους Σέρβους τεχνικούς.

Αναλυτικά όσα δήλωσε
Για την παρουσία του στην Ελλάδα προκειμένου να παρακολουθήσει το Διεθνές Σεμινάριο “Αθήνα 2017”
“Έχω έρθει πολλές φορές. Σχεδόν κάθε δύο χρόνια έρχομαι και παρακολουθώ το Σεμινάριο της Αθήνας. Θα ερχόμουν και στις Θεσσαλονίκης, όμως δυστυχώς δεν υπάρχει πτήση. Φέτος, όμως, ήρθα και για έναν ακόμα λόγο. Με τη βοήθεια και της FIBA ήρθε στην Αθήνα να μιλήσει ο coach Πέσιτς και μου ζήτησε να είμαι μαζί του. Γενικότερα τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει μία στενή συνεργασία με τον ΣΕΠΚ και είμαστε χαρούμενοι που το Διεθνές Σεμινάριο του ΣΕΠΚ είναι μέρος του Παγκοσμίου Συνδέσμου Προπονητών Καλαθοσφαίρισης. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε για να έρθουν εδώ οι καλύτεροι προπονητές από την Ισπανία, την Ιταλία, την Σερβία, το Ισραήλ γιατί θέλουμε όλοι η γνώση να ανταλλάσσεται και να μεταφέρεται. Πρέπει στην Ευρώπη να μείνουμε ενωμένοι για να αναπτύξουμε το άθλημα μας”.

opacic2Για το επίπεδο του φετινού Σεμιναρίου και τι σημασία που έχει
“Τα Σεμινάρια είναι πολύ σημαντικά για τις γνώσεις που πρέπει να έχει κάθε coach. Επίσης, τα Σεμινάρια είναι το ετήσιο σημείο συνάντησης για να βρίσκονται μαζί όλοι οι προπονητές να ανταλλάζουν απόψεις και να μοιράζονται τις γνώσεις τους. Μέσα στη χρονιά δεν γίνεται να συναντιόνται, καθώς υπάρχουν υποχρεώσεις με τις ομάδες τους, ενώ πολλοί Έλληνες προπονητές δουλεύουν και στο εξωτερικό. Όπως στη Σερβία έτσι και στην Ελλάδα τα Σεμινάρια πρέπει να είναι το σημείο όπου θα βρεθούν όλοι οι προπονητές για να μιλήσουν και να ανοίξουν τους ορίζοντες τους.
Επίσης, είναι σημαντικό να δίνουν το παρών και οι νέοι τεχνικοί γιατί έχουν πολλά να πάρουν από ανθρώπους που είναι καταξιωμένοι στο χώρο. Ο κόουτς Πέσιτς που είχατε φέτος είναι από τους πιο δημοφιλείς προπονητές στον κόσμο και κάθε φορά οι ομιλίες του μαγνητίζουν το ενδιαφέρον. Προσωπικά θεωρώ ότι φέτος έγινε ένα εξαιρετικό Σεμινάριο, καθώς εκτός του Πέσιτς είχατε έναν Αμερικανό τεχνικό, τον Γκάρι Ουότερς και δύο πολύ καλούς Έλληνες προπονητές όπως είναι οι Φραγκιάς και Κεραμιδάς”.

opacic3Για το επίπεδο των Ευρωπαίων προπονητών
“Ο αριθμός των παικτών που ταξιδεύουν στην Αμερική και αγωνίζονται στο ΝΒΑ αυξάνεται κάθε χρόνο. Όπως καταλαβαίνετε οι προπονητές της Ευρώπης που δουλεύουν με τους παίκτες είναι πολύ σημαντικοί για το πρόγραμμα του ΝΒΑ. Στην παρούσα φάση, υπάρχουν ομάδες που διαθέτουν στο σταφ τους Ευρωπαίους προπονητές, όμως πιθανότατα στο μέλλον όλες οι ομάδες θα έχουν τεχνικούς από εδώ”.

Για τα πολλά παιχνίδια που δίνουν πλέον οι ομάδες και πόσο δυσκολεύει η δουλειά του προπονητή
“Ο Ερυθρός Αστέρας, ο οποίος ήταν ο εκπρόσωπος μας στην Euroleague, έδωσε φέτος 100 επίσημους αγώνες. Είναι ένα τεράστιο νούμερο και κάποιες φορές έπαιζε ακόμα και τρία συνεχόμενα παιχνίδια μέσα σε μία εβδομάδα. Σίγουρα ήταν εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα. Δεν έχω εμπειρία από αυτό, όμως μιλώντας με τους προπονητές αυτό που ακούω είναι ότι η κατάσταση είναι φρικτή και οι παίκτες δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Οι καλύτεροι παίκτες είναι στο ΝΒΑ και παράλληλα στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν τα χρήματα για να έχουν οι ομάδες 13 σούπερ παίκτες στο ρόστερ τους. Όλοι έχουν 3-4 πολύ καλούς αθλητές και προσπαθούν να βγάλουν τη χρονιά.
Επίσης, κάτι εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει ο χρόνος για να προετοιμάσεις το παιχνίδι. Πριν από 15 χρόνια είχες ένα παιχνίδι το Σάββατο και μετά μπορούσες να ξεκουράσεις την ομάδα σου και να την προετοιμάσεις τακτικά αλλά και σωματικά για το επόμενο.
Αυτό που βλέπουμε είναι μία νέα περίοδο του μπάσκετ και θα πρέπει να δούμε στο μέλλον πως θα δουλέψει”.

opacic4Για την άποψη που έχει για τους Έλληνες προπονητές
“Πρώτα απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την εμπιστοσύνη που έδειξε στους Σέρβους. Μέσα από αυτή τη συνεργασία βοηθήθηκε πολύ και το δικό μας μπάσκετ αλλά κι οι προπονητές μας. Ίβκοβιτς, Ομπράντοβιτς, Σάκοτα, Τζούροβιτς, Ράτσα και πολλοί ακόμα δούλεψαν σκληρά εδώ και έκαναν καλή δουλειά. Τώρα μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα των όσων έκαναν. Οι καλύτερες ομάδες της Ελλάδας είναι ανταγωνιστικές στην Euroleague, η Εθνική ομάδα κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2005 και για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχετε εξαιρετικούς νέους προπονητές όπως είναι οι Ιτούδης, Κατσικάρης, Σφαιρόπουλος, Ζούρος, Αγγέλου, Μπαρτζώκας. Όλοι τους είναι νέοι κι έχουν πολλά να δώσουν στο χώρο. Αυτό θεωρώ ότι είναι ένα καλό νέο για το ελληνικό μπάσκετ”.

Για τα κοινά που έχουν οι Σέρβοι με τους Έλληνες
“Αρχικά έχουμε πολλά κοινά ως λαοί. Είμαστε Ορθόδοξοι, αγαπάμε τη μουσική, το φαγητό και λατρεύουμε το μπάσκετ. Πιθανόν οι Έλληνες να αγαπάτε τα σπορ περισσότερο από εμάς γιατί βλέπω τον μεγάλο σεβασμό που δείχνετε σε ανθρώπους όπως ο Γιαννάκης όπου στέκονται όλοι όρθιοι και ζητάνε φωτογραφία. Στην δική μας χώρα μερικές φορές ξεχνάμε τα αποτελέσματα και έχουμε είδωλα. Γενικά, όμως έχουμε πολλά κοινά οι δύο λαοί”.

opacic5