Κωστάκη: «Η αυτοπεποίθηση και τα μεγάλα όνειρα είναι απαραίτητα στον αθλητισμό» (video)

436

Η πρώτη Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια του WNBA, Αναστασία Κωστάκη, αποκάλυψε το μότο της αθλητικής της ζωής, έδωσε συμβουλές και μίλησε για τις εμπειρίες της.

Στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ κορυφαίοι Έλληνες από τον χώρο των τεχνών, της επιστήμης και του αθλητισμού, κλήθηκαν να παρουσιάσουν βιώματά του από τις ΗΠΑ, τιμώμενη χώρα στην έκθεση. Μεταξύ των ομιλητών και η Αναστασία Κωστάκηβοηθός προπονητή στην γυναικεία Εθνική ομάδα μπάσκετ Κ20 και πρώτη Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια του WNBA.

«Στον αθλητισμό και ιδιαίτερα σε ομαδικά αθλήματα, η συνεργασία είναι το παν, κι αυτό γιατί ο στόχος είναι ένας: η νίκη. Και κανένας δεν μπορεί να κερδίσει μόνος του. Ξεκίνησα το μπάσκετ σε πολύ μικρή ηλικία. Εμπνεύστηκα και εγώ από τη μεγάλη επιτυχία του Ευρωμπάσκετ το ’87, και έγινε το επάγγελμά μου. Είχα την τύχη να αγωνιστώ σε αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες, και στην Εθνική Ομάδα και να συμμετέχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στη χώρα μας.

Όταν ήμουν 19 χρονών με είχαν ρωτήσει ποιο είναι το όνειρό μου και είχα απαντήσει να παίξω στο WNBA. Τότε δεν είχα φανταστεί ότι θα γινόταν πραγματικότητα, αλλά η αυτοπεποίθηση και τα μεγάλα όνειρα είναι απαραίτητα στον αθλητισμό» σχολίασε χαρακτηριστικά..

Για τις εμπειρίες που αποκόμισε:

«Το καλοκαίρι πριν πάω στην Αμερική ήταν από τα δυσκολότερα της ζωής μου: είχα έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό. Για να τον διαχειριστώ άρχισα να παίζω περισσότερο με το μυαλό και την ψυχή μου γιατί το σώμα μου δεν ήταν έτοιμο. Κι αυτό ήταν που μου έφερε ένα σπουδαίο παιχνίδι στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το συμβόλαιο στο WNBA.

Παίζοντας στην Αμερική, μόνο πήρα πράγματα. Η συνεργασία με τις συμπαίκτριές μου, που είναι όλες τεράστιες προσωπικότητες, με έμαθε να σέβομαι, να προσαρμόζομαι σε δύσκολες καταστάσεις, να αντιμετωπίζω τα πράγματα εντελώς διαφορετικά, πιο επαγγελματικά. Μετά το WNBA άλλαξε πάρα πολύ η φιλοσοφία μου ως αθλήτριας.

Γνώρισα πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους από τους οποίους έμαθα πολλά διαφορετικά πράγματα. Δούλεψα ακόμη πιο σκληρά. Έμαθα πραγματικά τι σημαίνει να δουλεύεις με κανόνες. Αυτό με έκανε πιο ολοκληρωμένο άνθρωπο. Επέστρεψα με μια πιο πλήρη εικόνα του κόσμου, και με μια αίσθηση ότι είμαι πολύ πιο δυνατή και μπορώ να πετύχω εν δυνάμει τα πάντα».

Οι συμβουλές της από την σκοπιά της προπονήτριας:

«Τα τελευταία τρία χρόνια, ασχολούμαι με τα κορίτσια της εθνικής ομάδος σε ηλικίες μέχρι 20 ετών. Είμαι assistant coach. Στην επαφή μου μαζί τους, αυτό που θέλω είναι να τα εμπνεύσω και να τα κάνω να πιστέψουν πολύ στις δυνατότητές τους. Ακόμα κι όταν έπαιζα στο WNBA, στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, ένιωθα ότι είχα περιθώριο για ακόμα περισσότερα πράγματα. Αυτό είναι που συμβουλεύω και τα νέα παιδιά: να δουλεύουν πολύ, να κάνουν όνειρα και να μην επαναπαύονται.

Να θέλουν κάθε μέρα να γίνονται καλύτεροι. Τα τελευταία αρκετά χρόνια έχουν ανοίξει οι δρόμοι για το εξωτερικό -και για την Αμερική. Αυτό είναι κάτι που το επιδιώκουν και οι ίδιοι, γιατί μέσα από τη συνεργασία και τη διαφορετικότητα έρχεται η εξέλιξη, πηγαίνεις ένα βήμα παραπέρα. Κι αυτό είναι αμφίδρομο.

Η σχέση φιλίας Ελλάδας-Αμερικής και οι μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού έχουν βοηθήσει πολύ τα νέα παιδιά να ονειρεύονται και να βάζουν υψηλούς στόχους. Στόχους που με πολλή και σκληρή δουλειά μπορούν να τους πραγματοποιήσουν».

Για το έντονο ελληνικό αθλητικό στοιχείο στο εξωτερικό:

«Είμαι πολύ περήφανη για τη χώρα μου γιατί βλέπω συνεχώς νέα παιδιά να κάνουν καριέρες και να διαπρέπουν στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι αυτοί όλοι κάποια στιγμή πρέπει να γυρίσουν στη χώρα μας και να μεταφέρουν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στο μέλλον και τα άλλα παιδιά να νιώθουν ότι μπορούν να καταφέρουν πράγματα. Όλοι οι Έλληνες θέλουμε να γυρίσουμε κάποια στιγμή στη χώρα μας γιατί είναι η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο. Επιστρέφοντας, και έχοντας πλέον τη διεθνή εμπειρία, είναι σημαντικό να προσφέρουμε τεχνογνωσία στα νέα παιδιά ώστε να μπορεί να υπάρχει συνέχεια και πρόοδος».