Κυβρακίδης: “Τα παιδιά έχουν εσωτερικό κίνητρο για το παιχνίδι και κατ’ έπεκταση για τον αθλητισμό”

638

Ο σύλλογος “Νους Λόγος και Άθληση” είναι ο πρώτος πανελλήνια οργανωμένος σύλλογος καλαθοσφαίρισης που ασχολείται με παιδιά που παρουσιάζουν αναπτυξιακές διαταραχές. Στόχος του προγράμματος είναι η μύηση των παιδιών στα μυστικά του αθλήματος με έμφαση στους τομείς της επικοινωνίας και της συμπεριφοράς υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών θεραπευτών. Το τμήμα απευθύνεται σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές (ήπια ή και μέτρια νοητική υστέρηση, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (ήπιου αυτισμού), σύνδρομα χωρίς κινητικές δυσκολίες, κινητική δυσπραγία), αλλά και σε παιδιά τυπικής ανάπτυξης που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες (προσκόλληση στους γονείς, φοβίες, υπερκινητικότητα, χαμηλή
αυτοεκτίμηση).

Ο σύλλογος πραγματοποιεί τις προπονήσεις στις εγκαταστάσεις του Ιβανώφειου.

Στοιχεία επικοινωνίας: τηλέφωνο γραμματείας: 6940935841, τηλέφωνο υπευθύνου:6980364988, email:nous.logos.athlisi@gmail.com,facebook:nous logos athlisi


Ο ιδρυτής και εκπαιδευτής του συλλόγου, Γιάννης Κυβρακίδης, μιλάει για το πρόγραμμα και τους στόχους του ιδιαίτερου αυτού συλλόγου.

Αναλυτικά όσα είπε:

  •  Μπορεί τελικά το μπάσκετ και γενικά ο αθλητισμός να λειτουργήσει και ως “θεραπεία”;

Τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές εμφανίζουν κυρίως κοινωνικά και επικοινωνιακά ελλείμματα, ενώ από την άλλη μεριά ο αθλητισμός έχει αυτούς τους στόχους, δηλαδή την δημιουργία νέων σχέσεων, την οργάνωση της συμπεριφοράς, την δημιουργία του ομαδικού πνεύματος κλπ. Επομένως τα ελλείμματα των διαταραχών βελτιώνονται μέσω του αθλητισμού και τα παιδιά βοηθιούνται στην βελτίωση των δεξιοτήτων τους, όσον αφορά τους κοινωνικούς και επικοινωνιακούς στόχους.

  • Ποιες οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την ένταξη ενός παιδιού στον σύλλογο;

Σε πρώτη φάση γίνεται μια γνωριμία με τους γονείς όπου λαμβάνεται το ιστορικό του παιδιού και συζητάμε τόσο για τους προσωπικούς στόχους των γονέων , όσον αφορά στην ένταξη του στην ομάδα, όσο και για τους δικούς μας στόχους ως εκπαιδευτών, το πώς δηλαδή θα πραγματοποιηθεί η ομαλή ένταξή του στο πρόγραμμά μας. Ακολουθούν ατομικές προπονήσεις για ένα διάστημα, κατά τη διάρκεια των οποίων το κάθε παιδί, ανάλογα το δυναμικό του, έρχεται σε επαφή με το ασκησιολόγιό μας . Αυτό περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης και παιχνιδιού με την μπάλα, κάτι που είναι και σκοπός μας, η επαφή δηλαδή του παιδιού με το άθλημα. Σ’ αυτό το διάστημα, δυναμώνει τον κορμό του, συντονίζει καλύτερα τα άκρα και ετοιμάζεται για την ένταξή του σε τμήμα με περισσότερα παιδιά.

Εφόσον διακρίνουμε ότι το παιδί είναι στο επιθυμητό επίπεδο, περνάει στο δεύτερο στάδιο το οποίο περιλαμβάνει τμήματα 3 ατόμων. Σε αυτό το επίπεδο ξεκινάμε να δουλεύουμε πιο επικοινωνιακούς στόχους για την δημιουργία νέων σχέσεων παράλληλα με την εκγύμναση. Στο τρίτο στάδιο πλέον τα παιδιά εντάσσονται σε μεγαλύτερες ομάδες μέχρι 7 ατόμων.

Σ’ αυτό το στάδιο διαπιστώνουν ποιος θα είναι ο ρόλος τους στην ομάδα, εκπαιδεύονται στο να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους (αρνητικά ή θετικά), μαθαίνουν να σέβονται την διαφορετικότητα και άλλων παιδιών και φυσικά, ανάλογα την περίπτωση, υπάρχουν τα ανάλογα οφέλη.

  •  Ποια η ανταπόκριση των παιδιών στις προπονήσεις;

Είναι εντυπωσιακό πως τα παιδιά δείχνουν να έχουν ένα εσωτερικό κίνητρο που τους ωθεί να συμμετέχουν. Ενώ στις θεραπείες οι θεραπευτές κάποιες φορές δυσκολευόμαστε να αναπτύξουμε καλή συνεργασία με το παιδί ,στο μπάσκετ βλέπουμε ότι μπορούν και συμμετέχουν κυρίως γιατί τους αρέσει. Λόγου χάρη, όταν βλέπουν πως μπορούν να πετύχουν ένα καλάθι, να δώσουν μια σωστή πάσα και να τρέξουν, νιώθουν όμορφα και αυτό το συναίσθημα είναι που τα κινεί.

Επίσης είναι σημαντική η ύπαρξη ενός οπτικοποιημένου προγράμματος ασκήσεων που φτιάξαμε, ώστε το παιδί να κατανοεί χωρίς δυσκολία την σειρά των ασκήσεων που θα ακολουθήσουν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το παιδί οργανώνεται πιο εύκολα. Ο οπτικοποιημένος αυτός προγραμματισμός βοηθάει ιδιαίτερα τα παιδιά, καθώς έχοντας στο μυαλό τους τι επακριβώς θα ακολουθήσει ανταποκρίνονται καλύτερα στην προπόνηση.

  • Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις των γονέων και ποια οφέλη βλέπουν οι ίδιοι στα παιδιά τους;

Αυτό που μου λένε αρχικά οι γονείς είναι ότι χαίρονται με το αθλητικό ενδιαφέρον που έχει αποκτήσει το παιδί τους, Είναι πολύ σημαντικό π.χ. ότι μπορούν πλέον να το αφήσουν έξω και να παίξει με μια μπάλα, αντί να κάθεται προσκολλημένο στον υπολογιστή/τηλεόραση που δεν του προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Οπότε αυτό έχει θετικές συνέπειες σε πολλά επίπεδα, όπως τη βελτίωση της σωματικής υγείας και την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος. Επίσης, παρατηρούν πως το παιδί τους μπορεί και έχει την εκτόνωση που χρειάζεται σε εβδομαδιαία φάση. Ακόμη, διακρίνουν βελτίωση σε κινητικό, σωματικό επίπεδο και φυσικά στις σχέσεις τους με συνομηλίκους και με τα αδέρφια τους.

  •  Ποια η ανταπόκριση του κόσμου στην προσπάθεια του συλλόγου;

Ο κόσμος μαθαίνει σιγά-σιγά για τον “Νους Λόγος κ’ Άθληση” και δεν σου κρύβω πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Οι γονείς, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ήθελαν από καιρό να εντάξουν τα παιδιά τους σε κάτι ομαδικό. Εκτός από τους θεραπευτικούς στόχους που έχουν μέσα στη χρονιά, νιώθουν στον σύλλογό μας ότι ο αθλητισμός γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών τους αντίστοιχα με τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης.

  •  Ποια είναι η παρουσία της πολιτείας στη νέα αυτή προσπάθεια;

Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε μεγαλύτερη κινητοποίηση από τους πολιτικούς φορείς ωστόσο είναι αρχή και περιμένουμε στην πορεία ο Δήμος Θεσσαλονίκης να δείξει το θετικό του πρόσωπο στα παιδιά με ιδιαίτερες δεξιότητες. Ωστόσο, υπήρξαν και άνθρωποι όπως ο κύριος Αλεξανδρής Βαγγέλης, η διοίκηση της ΚΑΕ Ηρακλή και ο Γ.Σ Ηρακλής που ενδιαφέρθηκαν για την δράση του συλλόγου μας και συνεργάστηκαν μαζί μας ώστε να γίνονται οι προπονήσεις στο βοηθητικό του γηπέδου. Την χρονιά που διανύσαμε οι προπονήσεις γίνονταν στο γήπεδο της ΜΕΝΤ και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω με την ευκαιρία για την συνεργασία μας.

  • Οι προσωπικοί σου στόχοι για το πρόγραμμα του συλλόγου;

Το κάθε παιδί είναι μοναδικό, συνεπώς, επιτυχία του συλλόγου και προσωπικός μου στόχος είναι να βοηθήσουμε το κάθε παιδί να νιώθει μοναδικό. Για κάποιο παιδί ο αθλητισμός, και κατ’ επέκταση ο πρωταθλητισμός, είναι να τρέξει δέκα φορές το γήπεδο, για κάποιο άλλο να δώσει δέκα σωστές πάσες, για άλλο να πετύχει δέκα καλάθια και για κάποιο άλλο να τα κάνει όλα μαζί. Εμείς θέλουμε να παρέχουμε στο παιδί τις ευκαιρίες για να κάνει αυτό που μπορεί και να έρθει κοντά με τους συναθλητές, τα αδέρφια, την οικογένειά του. Άλλωστε ο αθλητισμός είναι ευκαιρία συνάντησης και χαράς.

 

πηγή: basketnet.gr