Κορασίδων – Μάγεψε στην Πορτογαλία

140

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιάννης Κτιστάκης, αφηγείται βήμα-βήμα πως η ομάδα έφτασε στην έκτη θέση της Ευρώπης

Ήταν το καλοκαίρι της επιστροφής, το καλοκαίρι που η Εθνική Κορασίδων στο Ματοσίνιος της Πορτογαλίας βροντοφώναξε ότι είναι «εδώ». Κορίτσια που κατάφεραν και νίκησαν πέρα από τους αντιπάλους τους και τον σχεδόν ενάμισι χρόνο απραξίας λόγω του κορωνοϊού.

Η επιτυχία δεν είναι άλλη από την έκτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κορασίδων (Α’ Κατηγορία).

Πρόκειται, άλλωστε, για το δεύτερο καλύτερο πλασάρισμα στην ιστορία της ομάδας στη συγκεκριμένη διοργάνωση μετά την 5η θέση το 2011 και 1991..

Η Εθνική Κορασίδων με σχεδιασμό και πρόγραμμα έκανε… αίσθηση με τις εμφανίσεις της στην Πορτογαλία κερδίζοντας τον σεβασμό όλων.

Και αν η πρεμιέρα της διοργάνωσης μπορεί να την έφερε απέναντι σε μεγαθήριο (Γαλλία), η συνέχεια ήταν ονειρική δεδομένων των αναλογιών… Γρήγορη παραμονή και τελικά μια θέση στην πρώτη εξάδα της Ευρώπης.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιάννης Κτιστάκης.

Ο προπονητής της Εθνικής Κορασίδων Γιάννης Κτιστάκης γυρνάει το χρόνο πίσω και εξιστορεί βήμα βήμα, μέρα-μέρα πως το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έφτασε στην επιτυχία.

Δεν διστάζει, μάλιστα, να αποκαλύψει πως κατάφερε να  δώσει έξτρα κίνητρο στις αθλήτριες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος πριν από κομβικής σημασίας παιχνίδια.

«Η πρεμιέρα μας έφερε με αντίπαλο την Γαλλία. Γνωρίζαμε ότι ήταν μια ομάδα από τα φαβορί και είχα πει στα κορίτσια ότι για μας το Ευρωπαϊκό αρχίζει από την δεύτερη αγωνιστική. Όσες φιλοδοξίες και να είχαμε γνωρίζαμε τη δυναμική της Γαλλίας και ταυτόχρονα και τη δική μας. Παρά το γεγονός ότι χάσαμε με 32 πόντους αυτή ήταν η μεγαλύτερη διαφορά στο παιχνίδι και δημιουργήθηκε στα τελευταία λεπτά. Η έκταση της διαφοράς στο σκορ μας αδικούσε για την προσπάθεια που συνολικά είχαμε καταβάλει» αναφέρει ο ομοσπονδιακός τεχνικός.

«Τώρα αρχίζει η διοργάνωση»

Δεύτερος αντίπαλος για την Εθνική Κορασίδων ήταν η Δανία. «Είχα πει στις αθλήτριες πως όταν συμμετέχεις σε ένα ευρωπαϊκό κάθε αγώνας είναι ξεχωριστός και πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυτή τη λογική. Ακόμα και να κερδίζαμε τη Γαλλία, πάλι έπρεπε να πάρουμε τη νίκη και κόντρα στη Δανία. Είπαμε ακόμα ότι δεν πρέπει να συνδέουμε το ένα αποτέλεσμα με το άλλο και να δούμε στο τέλος πόσους βαθμούς έχουμε συγκεντρώσει. Αυτό λοιπόν που προσπάθησα να τους εμφυσήσω είναι ότι για μας τώρα αρχίζει η διοργάνωση, τα κορίτσια ανταποκρίθηκαν και ήρθε η νίκη».

Το επόμενο βήμα για την Εθνική ήταν η Τσεχία με μια νίκη που έκανε αίσθηση… «Στον αγώνα αυτό η Ελλάδα έδειξε ότι έχει μια δυναμική. Πέτυχε μια μεγάλη νίκη απέναντι σε μια μπασκετικά παραδοσιακή ομάδα που κουβαλά πολλές διακρίσεις. Ήταν μια ψηλή ομάδα με μεγαλύτερο μέσο όρο στα ριμπάουντ απ’ ότι εμείς και γενικά μια αντίπαλος που ήθελε πολλή προσοχή.

Ήταν μια νίκη που έδωσε το έναυσμα για μια καλύτερη συνέχεια.

Είχα πει στα κορίτσια ότι ήταν ένα παιχνίδι κομβικής σημασίας προκειμένου να πλασαριστούμε στη δεύτερη θέση και θα μας έδινε το πλεονέκτημα να βρούμε μια πιο αδύναμη ομάδα ‘’εντός εισαγωγικών’’ στο πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι. Τα κορίτσια έπαιξαν με πάθος και έξυπνα και η νίκη ήρθε εύκολα απέναντι σε μια ομάδα που μόνο τυχαία δεν ήταν».

Μεσολάβησε μια μέρα ρεπό, μια μέρα ουσιαστικά προετοιμασίας για τον πρώτο χιαστί αγώνα… «Ξέραμε ότι είχαμε ένα παιχνίδι μπροστά μας που με νίκη θα μας έδινε την παραμονή. Δεν θέλαμε όμως να αγχώσουμε παραπάνω τα κορίτσια και προσπαθήσαμε να μην τους φορτώσουμε περισσότερο για το πόσο σημαντικό ήταν το συγκεκριμένο παιχνίδι».

«Ο χορός των αθλητριών έξω από το γήπεδο»

Αντίπαλος στο πρώτο παιχνίδι ήταν η Λετονία…Ένας αγώνας που έφερε γρήγορα και την πολυπόθητη παραμονή στην κατηγορία, αλλά και την είσοδο στην οκτάδα. «Νομίζω ότι είχαμε ένα καλό μομέντουμ, είχα εμπιστοσύνη στα κορίτσια και διαβάσαμε καλά την αντίπαλο. Οι αθλήτριες μας ακολούθησαν πιστά την τακτική. Η Λετονία μέχρι εκείνο το παιχνίδι έδινε βάρος στις περιφερειακές, αλλά απέναντι σε εμάς επέλεξε να παίξει κοντά στο καλάθι. Εμείς περιορίσαμε τις σταρ της Λετονίας που ήταν οι περιφερειακές, παράλληλα πιέσαμε πάρα πολύ στην περιφέρεια κάτι το οποίο ήταν το κλειδί για τη νίκη μας. Κάναμε ένα συνεχές ροτέισον για να κρατάμε φρέσκες τις περιφερειακές μας και φτάσαμε στη νίκη.

Όλα τα κορίτσια που έπαιξαν πραγματικά ανταποκρίθηκαν. Υπήρξε μεγάλη συγκίνηση, χαρά, περηφάνια, ενώ πλέον είχαμε μεγάλη πίστη στην ομάδα μας.

Η Εθνική έδειξε ότι μπορούσε να σταθεί σε αυτό το επίπεδο. Έξω από το γήπεδο μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη η χαρά των κοριτσιών που άρχισαν να χορεύουν όλες μαζί. Τα κορίτσια πια είχαν αρχίσει να πιστεύουν στις δυνατότητές τους και ήταν μεγάλη η χαρά που κέρδισαν την Λετονία και μπήκαν στην οκτάδα».

Επόμενος αντίπαλος για την είσοδο πλέον στην τετράδα ήταν η πανίσχυρη Ισπανία με την Εθνική Κορασίδων να μην τα παρατά. «Για πάνω από 20 λεπτά με 25 λεπτά η ομάδα μας ήταν ανταγωνιστική. Παίξαμε έξυπνα, καλά και δεν φοβηθήκαμε τον αντίπαλο. Η διαφορά, βέβαια, μεταξύ των δύο ομάδων όσο περνούσε η ώρα φαινόταν. Παρά το γεγονός ότι έχασαν από μια ιδιαίτερα δυνατή ομάδα τα κορίτσια στεναχωρήθηκαν πολύ, κάτι το οποίο δείχνει ότι είχαν πιστέψει ότι μπορούσαν να κάνουν την έκπληξη. Κάποιες στα αποδυτήρια έκλαιγαν και με συγκίνησαν ιδιαίτερα…. Αν δεν είχαμε πέσει πάνω στην Ισπανία ίσως να μπορούσαμε να κάνουμε ακόμη κάτι παραπάνω».

«Το κίνητρο με το τραγούδι στο πούλμαν»

Ακολούθησε μια μέρα ξεκούρασης και την επόμενη η ομάδα αντιμετώπισε το Βέλγιο με τον ομοσπονδιακό τεχνικό να προσπαθεί να δώσει ένα έξτρα κίνητρο στις παίκτριές του. «Το Βέλγιο ήταν μια ομάδα που μας είχε ‘’πληγώσει’’ σε ένα φιλικό που είχαμε δώσει λίγες ημέρες πριν στην Ιταλία. Είχαμε παίξει πολύ άσχημα… Μετά το παιχνίδι, λοιπόν, μπήκαμε και οι δύο ομάδες στο ίδιο πούλμαν για να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο. Στο πούλμαν μέσα οι παίκτριες του Βελγίου τραγουδούσαν κάτι το οποίο μας ενόχλησε για να πω την αλήθεια. Όταν είσαι μαζί με μια ομάδα και την έχεις κερδίσει εύκολα σε ένα φιλικό δεν τραγουδάς… Κρατάς τα προσχήματα. Αυτό, λοιπόν, τους το θύμισα…

Τους είπα ‘’θυμάστε πόσο στεναχωρηθήκατε όταν οι παίκτριες του Βελγίου τραγουδούσαν’’. Ήταν η αφορμή να δώσω στα κορίτσια ένα έξτρα κίνητρο και νομίζω ότι λειτούργησε.

Το Βέλγιο είναι μια ομάδα που θα μπορούσε να είναι στα μετάλλια. Ήταν ικανή να διεκδικήσει θεωρώ το χάλκινο μετάλλιο».

Ο επίλογος για την Εθνική Κορασίδων στη διοργάνωση γράφεται απέναντι στην Ουγγαρία με την ομάδα να γνωρίζει την ήττα στο παιχνίδι για τις θέσεις 5-6: «Νομίζω ότι μετά το παιχνίδι με το Βέλγιο είχαμε αδειάσει και είχαμε κουραστεί πάρα πολύ. Και ενώ ξεκινάμε δυναμικά το παιχνίδι αρχίσαμε να πέφτουμε σιγά σιγά. Μάλλον άρχισε να μας βγαίνει η κούραση. Φυσικά δεν έχω κανένα παράπονο. Τα κορίτσια πολέμησαν και πάλεψαν και σε αυτό το παιχνίδι. Γενικά θέλω να πω ότι η ομάδα μας έχει ταλέντο, δουλέψαμε πάρα πολύ στην προετοιμασία με διπλές προπονήσεις και όλο αυτό μας βγήκε. Έβλεπα τις αθλήτριες κάθε μέρα βελτιωμένες. Η σκληρή δουλειά και η πίστη στον εαυτό τους ήταν οι παράγοντες που τελικά που έφεραν τα καλά αποτελέσματα».

Σοφία Βαλσάμη