Κατερίνα Σωτηρίου: Υψηλού επιπέδου το Ισπανικό πρωτάθλημα

776

 

Το γυναικείο μπάσκετ μπορεί να μην έχει ανάλογη προβολή όσο το αντρικό, αλλά υπάρχουν αρκετές παίκτριες οι οποίες μας κάνουν περήφανους στην Ευρώπη.

Τρανταχτό παράδειγμα η Κατερίνα Σωτηρίου η οποία το τελευταίο διάστημα αγωνίζεται στο Ισπανικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της MANN FILTER  Σαραγόσα. Η 28χρονη παίκτρια που έχει αγωνιστεί σε ΑΟ Ζωγράφου, ΑΚΑΔ Ηλιούπολης, Άρη Χολαργού, Εσπερίδες και Αθηναϊκό παραχώρησε συνέντευξη στο «Northbasket».

-Ησουν μέλος του Αθηναϊκού, μια ομάδα η οποία γράφει την δική της ιστορία στον ελληνικό αθλητισμό.

Ο Αθηναϊκός συνεχίζει να γράφει ιστορία και είμαι χαρούμενη που έχω βάλει και εγώ ένα πολύ μκρό λιθαράκι σ’ αυτό. Αναφέρομαι στις συνεχόμενες νίκες του στο πρωτάθλημα και την πολύ καλή πορεία του στο Eurocup την επόμενη χρονιά μετά  απο την κατάκτηση του. Εζησα πολύ όμορφες στιγμές και κατακτώντας το πρώτο μου νταμπλ, και είχα την ευκαιρία να συνυπάρξω και πολύ καλές Ελληνίδες και ξένες αθλήτριες, δίνοντας μου παράλληλα την δυνατότητα να δουλέψω σε επαγγελματικό επίπεδο στην χώρα μου.

-Πόσο δύσκολη ήταν η απόφαση να αφήσεις την ομάδα σου και να αγωνιστείς στο ισπανικό πρωτάθλημα;

Ηταν δύσκολη στιγμή, αν σκεφτείς ότι η ομάδα σε λίγες ημέρες θα έδινε σημαντικό παιχνίδι για να σπάσει το σερι που κρατούσε η ομάδα του Αρη. Γενικά ήταν ξανφνικό και εξίσου δύσκολο αφού θα άλλαζε η ζωή μου μέσα σε 3-4 μέρες πηγαίνοντας σε ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα και σε άλλη χώρα για πρώτη φορά.

-Πως προέκυψε η πρόταση απο την Σαραγόσα και πως σε υποδέχτηκαν;

Στην περίπτωση μου υπήρχαν κάποια διαθέσιμα χρήματα για ενίσχυση της ομάδας και έτσι έγινε η πρόταση.Σ΄αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η καλή απόδοση μου στα περσινά μεταξύ μας παιχνίδια για το Eurocup. Με υποδέχτηκαν πολύ θερμά, με σεβασμό και έδειξαν ότι με εμπιστεύονται απο την πρώτη στιγμή. Είμαι τυχερή γιατί τόσο οι άνθρωποι γύρω απο την ομάδα καθώς το προπονητικό τιμ και οι συμπαίκτριες μου, φαίνονται καλή “πάστα ανθρώπων”.

-Μίλησε μας για τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας και τους στόχους της φετινής σεζόν.

Η ομάδα είναι οργανωμένη σε όλα τα επίπεδα. Διαθέτει πολύ καλές εγκαταστάσεις, γήπεδο μπάσκετ και  γυμναστήριο στο ίδιο κτίριο και ο αθλητές έχουν την δυνατότητα να κάνουν σάουνα, spa και δραστηριότητες όπως αερόμπικ, spinning.

Σχετικά με το οικονομικό κομμάτι υπάρχει ένα πλάνο που στήνεται απο την διοίκηση σε συνεργασία  με τους μάνατζερ,χορηγούς  και το οποίο τηρείται αυστηρά. Οι στόχοι της ομάδας ήταν μια ανάλογη πορεία της περσινής σεζόν, δηλαδή η συμμετοχή και κακατάκτηση του Queens Cup, και στο ισπανικό πρωτάθλημα  κάτι καλύτερο απο την περσινή κατάκτηση της 3ης θέσης.

-Διαφορές μεταξύ του Ελληνικού-Ισπανικού  μπάσκετ και ειδικά του γυναικείου μπάσκετ;

Οι διαφορές μεταξύ του Ελληνικού και το Ισπανικού πρωταθλήματος κυρίως είναι στην οργάνωση και και στην νοοτροπία όλων. Απο τους παράγοντες μέχρι τους αθλητές, προπονητές και τους φιλάθλους  γι’ αυτό και υπάρχουν γεμάτα γήπεδα με κόσμο καθε ηλικίας. Αυτό κάνει το πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό και υψηλού επιπέδου.

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο γυναικείο μπάσκετ ταιρίαζει περισσότερο η λέξη ερασιτεχνικό. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις και αυτές οφείλονται κυρίως σε ορισμένες αθλήτριες, προπονητές, παράγοντες οι οποίοι κάνουν το κάτι παραπάνω με προσωπικό κόστος για την αγάπη και το μεράκι τους για το άθλημα.

-Η πρόσφατη  απόφαση της ΕΟΚ  ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο το γυναικείο μπάσκετ.Η γνώμη σου;

Σχετικά με την αρχική απόφαση που εν τέλει πάρθηκε πίσω, πιστεύω πως ήταν βιαστική απόφαση η οποία θα έδινε το τελειωτικό χτύπημα στο γυναικείο μπάσκετ.Θέλω να πιστεύω πως τελικά θα παρθεί μια σωστή απόφαση μετά απο διάλογο, με την συμμετοχή όλων των πλευρών, με σκοπό την σωτηρία του γυναικείου μπάσκετ στις δύσκολες εποχές που περνάει η χώρα μας.

-Περιέγραψε την καθημερινότητα σου στην Σαραγόσα.

Πρωινό ξύπνημα  για πρωινό με ελληνική μουσική. Ακολουθεί δίωρη προπόνηση και βάρη.Επιστροφή στο σπίτι για φαγητό, σερφάρισμα στο διαδίκτυο και λίγη ξεκούραση το μεσημέρι πριν την απογευματινή προπόνηση. Το βράδυ μαγειρεύω συνήθως για την επόμενη μέρα και μιλάω μέσω skype με φίλους και με την οικογένεια μου. Επίσης παρακολουθώ παιχνίδια ευρωλίγκας και τσάμπιονς λιγκ και για να χαλαρώσω θα διαβάσω κάποιο βιβλίο.

Οταν έχω ρεπό κάνω βόλτες στην πόλη, μου αρέσει να δοκιμάζω διαφορετικές κουζίνες και εξασκώ το χόμπι μου στην μαγειρική, με τις συμπαικτριες μου να ειναι αυστηροί κριτές.

-Τι σου λείπει περισσότερο απο την Ελλάδα;

Απο την Ελλάδα σίγουρα μου λέιπει η οικογένεια και οι φίλοι μου.Απο τις συνήθειες μου η νυχτερινή ζωή, ο φρέντο καπουτσίνο και το σουβλάκι!

-Έχεις αποφασίσει να επιστρέψεις σύντομα στην Ελλάδα;

Οσο περνάει απο το χέρι μου και αν έχω κάποια καλή πρόταση θα ήθελα να παραμείνω.

 

Γιώργος Κυπραίος