ΚΑΟΣ: «40′ διαφήμισης για τον αθλητικό και άλλο τόσο ντροπής γι’ αυτόν»

337

Από την ιστοσελίδα του ΚΑΟΣ αναδημοσιεύουμε το κείμενο για τον αγώνα της Παρασκευής (23/11) με τη Νίκη Νεοχωρούδας:

«40′ Διαφήμισης για τον αθλητισμό, και άλλο τόσο ντροπής για αυτόν, στον πλέον επεισοδιακό αγώνα της χρονιάς.

Στο ντέρμπυ της 8ης αγωνιστικής και οι δύο ομάδες τα έδωσαν όλα, προσέφεραν πλούσιο θέαμα και συγκινήσεις  και σίγουρα εμφανίστηκαν επάξια ως κορυφαίες αγωνιστικά ομάδες της Β’ ΕΚΑΣΘ. Για αυτά τα 40′ (πλήρη) λεπτά αγωνιστικού χρόνου τόσο η ομάδα μας, όσο και η ομάδα της Νεοχωρούδας αξίζουν συγχαρητήρια.

Ο αγώνας ξεκίνησε με την Νεοχωρούδα να παίζει εξαιρετική άμυνα, και στο 6’30” η διαφορά είχε ήδη πάει στους 7 (7-0) καθώς ο ΚΑΟΣ φαινόταν ανήμπορος να παράγει επιθετικά. Φυσικά καμιά ομάδα δεν μπορεί να κρατήσει τον ΚΑΟΣ κλειδωμένο για πολύ, και έτσι σύντομα η ομάδα μας βρήκε διεξόδους και ισορρόπησε τον αγώνα, περνώντας μπροστά με 8-9, 3′ πριν την λήξη του πρώτου δεκαλέπτου.

Η Νεοχωρούδα απάντησε με ένα σερί 5-0 ανεβάζοντας το σκορ στο 13-9, αλλά στα τελευταία δευτερόλεπτα ο ΚΑΟΣ μείωσε στο 13-11. Δεν υπήρχε πλέον καμιά αμφιβολία για όσους είχαν την τύχη(;) να βρίσκονται στο γήπεδο πως ο αγώνας ήταν ντέρμπυ κορυφής.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να πορεύονται καλάθι-καλάθι. Για τα πρώτα 3′ η Νεοχωρούδα είχε το ισχνό προβάδισμα, μέχρι που ο ΚΑΟΣ κατάφερε να περάσει μπροστά ξανά με 17-19 στο 6’47”. Στη συνέχεια οι δύο ομάδες έδωσαν έμφαση στην άμυνα, και πράγματι 4 λεπτά μετά (στο 2′ 30″) το σκορ ήταν ακόμη στο 19-22. Σε αυτό το σημείο η ομάδα μας βρήκε επιτέλους την αδυναμία στην άμυνα της Νεοχωρούδας, και με έξυπνους αιφνιδιασμούς κατάφερε να πετύχει εύκολα καλάθια εκτοξεύοντας την διαφορά στους 9 μέχρι την λήξη του ημιχρόνου, που τελείωσε με 19-28.

Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τον ΚΑΟΣ να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ψυχολογία του. Η διαφορά διατηρήθηκε αρχικά κοντά στους 10 πόντους, αγγίζοντας οριακά τους 12 στο 8΄ (23-35), αλλά η Νεοχωρούδα δεν έσπασε. Με ένα δύσκολο σερί 7-0 ξαναμπήκε στο παιχνίδι (30-35 στο 4’30”) αναγκάζοντας την ομάδα μας σε εσπευσμένο τάιμ άουτ για ανασυγκρότηση.

Πράγματι οι οδηγίες και αλλαγές του coach έπιασαν αμέσως τόπο και σε ενάμιση λεπτό η διαφορά εκτοξεύτηκε και πάλι, φτάνοντας τους 13 (30-43 στο 3′). Και πάλι η Νεοχωρούδα δεν έσπασε και κατάφερε να κρατήσει την διαφορά μπροστά σε έναν ΚΑΟΣ που φαινόταν ασταμάτητος και έτσι το 3ο δεκάλεπτο έληξε με 40-52. Ο ΚΑΟΣ πατούσε με το ένα πόδι στη νίκη, αλλά σε τέτοιους αγώνες το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ σίγουρο μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.

Το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν σαφώς και το δραματικότερο, με την Νεοχωρούδα να τα δίνει όλα προσπαθώντας να καλύψει την διαφορά, και τον ΚΑΟΣ να αποδεικνύει πως ακόμα και όταν όλα φαίνονται να πηγαίνουν στραβά η ψυχή των παικτών και η θέληση για νίκη παραμένουν αστείρευτα. Η ομάδα μας με εμφανή σημάδια κόπωσης νεκρώθηκε επιθετικά μπροστά στο πείσμα της Νεοχωρούδας και για 5 ολόκληρα λεπτά δεν πέτυχε πόντο, αστοχώντας ακόμα και στις βολές.

Ο αγώνας γύρισε κυριολεκτικά ανάποδα και με ένα σερί 14-0 η Νεοχωρούδα βρέθηκε να προηγείται με 54-52 στο 5’15”. Ήταν όμως σειρά του ΚΑΟΣ να αποδείξει το πείσμα του και πράγματι η ομάδα μας στάθηκε στο ύψος της και δεν έσπασε. Η ομάδα μας ξεκλείδωσε επιθετικά, έσφιξε την άμυνα της και ο αγώνας οδηγήθηκε σε μία απίστευτη μάχη στον πόντο. Μέχρι το 3′ πριν την λήξη οι ομάδες κράτησαν ανέπαφες σχεδόν τις άμυνες τους και το σκορ ήταν ακόμη κολλημένο στο 54-53, και στην συνέχεια ξεκίνησε ξανά, με μερικά από τα πιο δύσκολα καλάθια της σεζόν. Στο 3′ η Νεοχωρούδα ανέβασε την διαφορά στους 3 στο 56-53 με καλάθι κάτω από τη ρακέτα παρά την ασφυκτική άμυνα της ομάδας μας.

Ο ΚΑΟΣ απάντησε αμέσως με εξίσου παλληκαρήσιο καλάθι+φάουλ (άστοχη βολή) μειώνοντας σε 56-55, για να περάσει στη συνέχεια μπροστά με δύσκολη διείσδυση, σκορ 56-57. Η Νεοχωρούδα απάντησε με 3ποντο από τα πλάγια υπό πίεση φτάνοντας στο 59-57 2′ πριν την λήξη και κάπου εδώ τα αποθέματα των δύο ομάδων φάνηκαν να τελειώνουν, και οι άμυνες πήραν ξανά τον πρώτο λόγο κλειδώνοντας και πάλι το σκορ. Για δύο λεπτά η κερκίδα παρακολουθούσε με αγωνία τις δύο ομάδες να χάνουν την μία επίθεση μετά την άλλη, για να φτάσουμε τελικά 4″ πριν την λήξη σε ένα φάουλ που έκανε ο ΚΑΟΣ για να σταματήσει τον χρόνο.

Ο αντίπαλος παίκτης ευστόχησε στην μία βολή, η διαφορά ανέβηκε στους 3 στο 60-57 και τα 4″ φαινόντουσαν ίσως πολύ λίγα για να γυρίσει αυτό το παιχνίδι. Κι όμως δεν ήταν! Με το πλέον δύσκολο τρίποντο της χρονιάς ο ΚΑΟΣ ισοφάρισε στο 60-60 και άφησε και 1″ για.. μπουρμπουάρ. Στη συνέχεια έγιναν αλλαγές, η αντίπαλη ομάδα έκανε λάθος στο άνοιγμα, η κατοχή γύρισε στον ΚΑΟΣ και ξαναέγιναν αλλαγές.

Σε 1″ φυσικά δεν μπορούν να γίνουν και πολλά, και σε αυτόν τον αγώνα σίγουρα δεν έγιναν. Αντίθετα με ότι δηλώθηκε ο αγώνας συνεχίστηκε, έληξε, οι ομάδες οδηγήθηκαν στους πάγκους τους και ο πίνακας ρυθμίστηκε για την παράταση που λογικά θα ακολουθούσε.

Και κάπου εδώ το πνεύμα του αθλητισμού τα μάζεψε και πήγε για ύπνο, με την Νεοχωρούδα, στη συνέχεια την διαιτησία και τέλος τον ΚΑΟΣ να υποκύπτουν σε συμπεριφορές που σίγουρα δεν τους τιμούν καθόλου.

Οι παίκτες της Νεοχωρούδας βλέποντας να χάνουν την νίκη μέσα από τα χέρια τους και τον αγώνα να πηγαίνει σε παράταση εκτονώθηκαν πάνω στην διαιτησία, και με απειλές και απίστευτη πίεση απαίτησαν να δοθεί τεχνική ποινή στον ΚΑΟΣ γιατί (ισχυρίστηκαν) στο τελευταίο δευτερόλεπτο είχε 6 παίκτες μέσα αντί για 5, γεγονός που.. απλά έτυχε να περάσει απαρατήρητο από γραμματεία και διαιτησία. Η γνώμη μας είναι πως ακόμα και να είχαν δίκιο, αυτό δεν είχε απολύτως καμία σημασία για την ροή του αγώνα, και πως ακόμα κι αν η διαιτησία έκανε λάθος και δεν το είδε, το γεγονός αυτό δεν επηρέασε καν το αποτέλεσμα (δεν βάλαμε καλάθι…).

Η στάση των παικτών της Νεοχωρούδας να απαιτήσουν με πίεση τον αγώνα από την διαιτησία, την στιγμή που είχαν κάθε δυνατότητα να τον διεκδικήσουν με το σπαθί τους στην παράταση κατά την γνώμη μας ατίμωσε την εξαιρετική τους εμφάνιση κατά την διάρκεια του αγώνα. Ελπίζουμε πραγματικά το γεγονός αυτό να είναι απλά μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ομάδας, και όχι ο κανόνας με τον οποίο διεκδικούν τους αγώνες που δεν τους “βγαίνουν”.

Η διαιτησία συνέχισε το όργιο του παραλόγου και 3-4′ μετά την λήξη υπέκυψε στην πίεση, θυμήθηκε(!) και τελικά έδωσε… αναδρομικά τεχνική ποινή στον ΚΑΟΣ παρά τις αντιρρήσεις της γραμματείας. Δεν υπάρχουν και πολλά σχόλια που μπορούν να γίνουν για αυτήν την απόφαση, πέραν του ότι αποτελεί προσβολή στην ουσία του αθλητισμού.

Οι αγώνες κρίνονται στο γήπεδο από τους αθλητές με βάση πολύ συγκεκριμένους κανόνες, όχι στην γραμματεία από τους διαιτητές με βάση το πόσο φωνάζουν οι γηπεδούχοι. Δεν πιστεύουμε ότι φταίει για την απόφαση αυτή αποκλειστικά η διαιτησία (η οποία να σημειωθεί πως για τα επίπεδα της Β’ ΕΚΑΣΘ ήταν πολύ καλή κατά την διάρκεια του αγώνα), αλλά πιστεύουμε πως τελικά αποδείχθηκε πολύ “λίγη” για τις πιέσεις που δέχτηκε. Σημειώνεται ότι υποβάλλαμε ένσταση που αφορά την απόφαση των διαιτητών να δώσουν την τεχνική ποινή σε νεκρό χρόνο και ενώ οι ίδιοι δεν είχαν αντιληφθεί την πιθανή παράβαση.

Με την ίδια λογική, θα μπορούσε και ο ΚΑΟΣ να διαμαρτυρηθεί και να πείσει τους διαιτητές ότι η Νεοχωρούδα είχε και αυτή έξι παίκτες, ή ότι χτύπησε έναν αντίπαλο, ή έγιναν βήματα και δεν τα είδαν αλλά τα είδαμε εμείς..! Αξιοσημείωτο είναι βέβαια και το γεγονός ότι στο μοναδικό ντέρμπυ της αγωνιστικής, στον αγώνα των πρωτοπόρων του Α’ ομίλου της Β’ ΕΚΑΣΘ, έναν αγώνα με ιδιαιτερότητες και πιθανότητα για δύσκολες αποφάσεις, δεν είχε οριστεί εξ’ αρχής γυμνασίαρχος του αγώνα. Απλή αναφορά και σ’ αυτό, συμπεράσματα μπορεί να βγάλει ο καθένας μόνος του.

Την μαύρη σελίδα της ημέρας έκλεισε η ομάδα μας, η οποία με την σειρά της.. εξερράγη πάνω στην διαιτησία διαμαρτυρόμενη για την απόφασή της. Η αντίδραση των παικτών μας, αν και απολύτως δικαιολογημένη, ξεπέρασε τα όρια της διαμαρτυρίας και για λίγα λεπτά το γήπεδο μετατράπηκε σε ροντέο, με τους ψύχραιμους (παίκτες, προπονητές, παράγοντες και φιλάθλους) και των δύο ομάδων να προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ευτυχώς ο διαιτητής που πήρε την εν λόγω απόφαση αποχώρησε μέχρι να ηρεμήσει το κλίμα και έτσι αποφύγαμε τα χειρότερα.

Στον αγωνιστικό χώρο εισήλθαν φίλαθλοι και των 2 ομάδων καθώς και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Σαραμάντος ο οποίος εκμεταλλευόμενος το αξίωμά του έσπευσε να μιλήσει με τους διαιτητές και μάλιστα εισήλθε στα γραφεία μαζί τους(την ώρα που μόνο ένας εκπρόσωπος από κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να είναι σ’ αυτή τη διαβούλευση).

Δεν καταλαβαίνουμε σε έναν αγώνα καλαθοσφαίρισης ο οποίος διέπεται από τους κανόνες της ΕΟΚ, ποια ακριβώς ήταν η αρμοδιότητα του τοπικού δημάρχου και τι ήθελε να διεκδικήσει προς όφελος των γηπεδούχων την ώρα που το παιχνίδι δεν είχε ακόμα τελειώσει. Δεν είμαστε φυσικά οι αρμόδιοι για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, απλά αναφέρουμε το γεγονός ως κάτι που μας προξένησε απορίες.

Μετά από 40+ λεπτά διαβουλεύσεων, οι διαιτητές αποφάσισαν τελικά να μην συνεχίσουν το έγκλημα (αν ήθελαν να τηρήσουν τους κανονισμούς μπορούσαν να μαζέψουν δεκάδες δελτία κι από τις δύο ομάδες και ιδίως από την ομάδα μας) αλλά παράλληλα δεν τόλμησαν να διορθώσουν την απόφαση τους. 2 βολές δόθηκαν στην Νεοχωρούδα, η οποία χάνοντας την τελευταία ευκαιρία της να φύγει με αξιοπρέπεια από τον αγώνα ευστόχησε (περιπαικτικά) στην 1 βολή κάτω από τα ειρωνικά χειροκροτήματα των παικτών και των φιλάθλων του ΚΑΟΣ, λήγοντας τον αγώνα 61-60.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων (ίσως με πολύ μεμονωμένες εξαιρέσεις) και ιδιαίτερα της γηπεδούχου ομάδας που αποτελούσαν την πλειοψηφία αξίζουν συγχαρητήρια. Ενώ υποστήριξαν τις ομάδες τους με πάθος κατά την διάρκεια του αγώνα, δεν παρεκτράπηκαν όταν οι τόνοι στο γήπεδο ανέβηκαν, και αντιθέτως μπήκαν στο γήπεδο με στόχο να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Από την πλευρά μας ευχαριστούμε θερμά τους φιλάθλους που μας τίμησαν, τους ζητούμε συγνώμη για τις όποιες υπερβολές και ανάρμοστες συμπεριφορές είδαν μετά την λήξη του αγώνα, και τους υποσχόμαστε πως όσο κι αν ζοριστεί ο ΚΑΟΣ, ποτέ δεν θα φτάσει στο σημείο να παρακαλάει την διαιτησία να του δώσει την νίκη.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οι σχέσεις μας με την ομάδα της Νεοχωρούδας ήταν και θα παραμείνουν άριστες (ατυχές και ανούσιο το γεγονός της κλήσης αστυνομικών δυνάμεων όταν προκλήθηκε η ένταση) και η φιλοξενία στο 2ο γύρο του πρωταθλήματος θα είναι ανάλογη των σχέσεων αυτών. Αγωνιστικά βέβαια το γνωρίζουν όλοι, έρχονται στη Σταυρούπολη!

Κλείνοντας, σαν διοίκηση του ΚΑΟΣ ευχαριστούμε τους διαιτητές της αναμέτρησης για τη συνεργασία στον αγώνα και σε όλα τα παρελκόμενα και παρόλο που έχουμε αντιρρήσεις για τις αποφάσεις τους, η στάση και συμπεριφορά τους ήταν άψογη».