Κανονισμοί (το άρθρο 38)

644

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 1
Μία προειδοποίηση από το διαιτητή γίνεται σ’ έναν παίκτη για μία ενέργεια ή συμπεριφορά, η οποία -αν επαναληφθεί- θα οδηγήσει σ’ ένα τεχνικό σφάλμα. Αυτή η προειδοποίηση θα πρέπει επίσης να γνωστοποιηθεί στον προπονητή αυτής της ομάδας και θα εφαρμοστεί για κάθε μέλος της ομάδας για παρόμοιες ενέργειες και για το υπόλοιπο του αγώνα. Μία προειδοποίηση από τον διαιτητή θα πρέπει να γίνεται, μόνο όταν η μπάλα είναι νεκρή και το χρονόμετρο του αγώνα σταματημένο.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ένα μέλος της ομάδας Α δέχεται προειδοποίηση για:
α) Παρεμπόδιση στην επαναφορά.
β) Τη συμπεριφορά του.
γ) Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, η οποία αν επαναληφθεί, θα οδηγήσει σε τεχνικό σφάλμα.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ:
Η προειδοποίηση θα πρέπει επίσης να γνωστοποιηθεί στον προπονητή Α και θα εφαρμοστεί για όλα τα μέλη της ομάδας Α για παρόμοιες ενέργειες, για το υπόλοιπο του αγώνα.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2
Εάν κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος του αγώνα, ένα τεχνικό σφάλμα διαπράττεται από ένα μέλος μιας ομάδας που δικαιούται να παίξει και προσδιορίζεται σαν παίκτης – προπονητής. Το τεχνικό σφάλμα θα μετρήσει σαν σφάλμα παίκτη και θα μετρήσει στην κατάσταση ποινής ομαδικών σφαλμάτων στην περίοδο που ακολουθεί.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ο παίκτης – προπονητής Α4 χρεώνεται με ένα τεχνικό σφάλμα για:
α) Κρέμασμα στη στεφάνη κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης πριν την έναρξη του αγώνα ή του ημιχρόνου.
β) Αντιαθλητική συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος του αγώνα.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ:
Και στις δύο περιπτώσεις ένα τεχνικό σφάλμα θα χρεωθεί εναντίον του Α4 σαν παίκτης. Το σφάλμα θα μετρήσει σαν ένα (1) από τα σφάλματα που οδηγούν σε κατάσταση ποινής ομαδικών σφαλμάτων της περιόδου που ακολουθεί, καθώς επίσης σαν ένα (1) από τα πέντε (5) σφάλματα που πρέπει να διαπράξει ο Α4 για να εγκαταλείψει τον αγώνα.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 3
Ενώ ένας παίκτης είναι στην προσπάθεια σουτ, οι αντίπαλοι δεν επιτρέπεται να ενοχλούν αυτόν τον παίκτη με ενέργειες τέτοιες όπως: κουνώντας ένα χέρι (-ια) για να περιορίσουν το οπτικό πεδίο του σουτέρ, φωνάζοντας δυνατά, κτυπώντας τα πόδια δυνατά, ή κτυπώντας παλαμάκια κοντά στον σουτέρ.

Το να πράξουν έτσι, ένα τεχνικό σφάλμα θα προκύψει αν ο σουτέρ τεθεί από την ενέργεια σε μειονεκτική θέση (αστοχήσει), ή μία προειδοποίηση αν ο σουτέρ δεν τεθεί σε μειονεκτική θέση (ευστοχήσει).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ο Α4 είναι στην προσπάθεια σουτ για καλάθι όταν ο Β4 επιχειρεί να ενοχλήσει τον Α4 φωνάζοντας δυνατά, ή κτυπώντας τα πόδια του δυνατά στο δάπεδο. Το σουτ για καλάθι είναι:
α) Πετυχημένο (εύστοχο).
β) Αποτυχημένο (άστοχο).

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ:
α) Μία προειδοποίηση πρέπει να γίνει στον Β4, η οποία θα κοινοποιηθεί επίσης στον προπονητή Β. Η προειδοποίηση αυτή θα εφαρμοστεί για όλους τους παίκτες της ομάδας Β για τον εναπομείναντα χρόνο του αγώνα για παρόμοια συμπεριφορά.
β) Ένα τεχνικό σφάλμα θα χρεωθεί στον Β4.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 4
Ένας παίκτης ξαναμπαίνει στον αγώνα, αφού έχει διαπράξει πέμπτο σφάλμα και αφού έχει ενημερωθεί ότι δεν δικαιούται πλέον να συμμετέχει. Η αντικανονική συμμετοχή θα τιμωρείται αμέσως μόλις ανακαλυφθεί, χωρίς να τίθενται οι αντίπαλοι σε μειονεκτική θέση.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Μετά τη διάπραξη πέμπτου σφάλματος, ο Β4 είναι ενήμερος ότι δεν δικαιούται πλέον να συμμετέχει. Αργότερα, ο Β4 ξαναμπαίνει στον αγώνα ως αντικαταστάτης. Η αντικανονική συμμετοχή του Β4 ανακαλύπτεται:
α) Πριν η μπάλα να έχει ζωντανέψει για την επανέναρξη του αγώνα.
β) Αφού η μπάλα έχει ζωντανέψει ξανά και ενώ η μπάλα είναι στον έλεγχο της ομάδας Α.
γ) Αφού η μπάλα έχει ζωντανέψει ξανά και ενώ η μπάλα είναι στον έλεγχο της ομάδας Β.
δ) Αφού η μπάλα έχει νεκρώσει ξανά μετά την εκ νέου είσοδο του Β4 στον αγώνα.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ:
α) Ο Β4 θα απομακρυνθεί από τον αγώνα αμέσως. Ένα τεχνικό σφάλμα θα χρεωθεί εναντίον του προπονητή Β, σημειούμενο ως “Β“.
β) Ο αγώνας θα σταματήσει αμέσως, εκτός κι αν η ομάδα Α τίθεται σε μειονεκτική θέση. Ο Β4 θα απομακρυνθεί από τον αγώνα αμέσως και ένα τεχνικό σφάλμα θα χρεωθεί στον προπονητή Β, σημειούμενο ως “Β“.
γ), δ) Ο αγώνας θα σταματήσει αμέσως. Ο Β4 θα απομακρυνθεί από τον αγώνα αμέσως και ένα τεχνικό σφάλμα θα χρεωθεί στον προπονητή Β, σημειούμενο ως “Β“.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 5
Εάν, αφού έχει ενημερωθεί ότι δεν δικαιούται πλέον να συμμετέχει εξαιτίας πέμπτου σφάλματος, ένας παίκτης μπαίνει στον αγώνα ξανά και πετυχαίνει καλάθι, διαπράττει σφάλμα ή του γίνεται σφάλμα από έναν αντίπαλο, πριν η αντικανονική συμμετοχή ανακαλυφθεί, το καλάθι θα μετρήσει και το σφάλμα θα πρέπει να θεωρηθεί σαν σφάλμα παίκτη.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Αφού έχει διαπράξει πέμπτο σφάλμα και έχει ενημερωθεί ότι δεν δικαιούται πλέον να συμμετέχει, ο Β4 μπαίνει στον αγώνα εκ νέου ως αντικαταστάτης. Η αντικανονική συμμετοχή του Β4 ανακαλύπτεται αφού:
α) ο Β4 πετυχαίνει καλάθι.
β) ο Β4 διαπράττει σφάλμα.
γ) ο Β4 κερδίζει σφάλμα από τον Α4 (πέμπτο ομαδικό σφάλμα).

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ:
α) Το καλάθι που πέτυχε ο Β4 θα μετρήσει.
β) Το σφάλμα του Β4 είναι σφάλμα παίκτη.
γ) Οι δύο ελεύθερες βολές που χορηγούνται στον Β4 θα εκτελεστούν από τον αντικαταστάτη του. Σε όλες τις περιπτώσεις ένα τεχνικό σφάλμα θα καταλογιστεί στον προπονητή Β, σημειούμενο ως “Β“.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 6
Εάν, αφού έχει διαπράξει πέμπτο σφάλμα και δεν έχει ενημερωθεί ότι δε δικαιούται πλέον να συμμετέχει, ένας παίκτης παραμείνει ή μπει ξανά στον αγώνα, αυτός ο παίκτης θα απομακρυνθεί από τον αγώνα αμέσως μόλις το λάθος ανακαλυφθεί, χωρίς να τεθούν οι αντίπαλοι σε μειονεκτική θέση.

Καμία ποινή δεν θα επιβληθεί για την αντικανονική συμμετοχή του παίκτη. Εάν αυτός ο παίκτης πετύχει καλάθι, διαπράξει σφάλμα ή του γίνει σφάλμα από έναν αντίπαλο, το καλάθι θα μετρήσει και τα σφάλματα θα θεωρηθούν σαν σφάλματα παίκτη.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1: Ο Α10 ζητάει να αντικαταστήσει τον Α4. Η μπάλα στη συνέχεια νεκρώνει σαν αποτέλεσμα σφάλματος του Α4 και ο Α10 εισέρχεται στον αγώνα. Οι διαιτητές από λάθος δεν ενημερώνουν τον Α4 ότι το σφάλμα ήταν το πέμπτο του. Ο Α4 αργότερα μπαίνει ξανά στον αγώνα σαν αντικαταστάτης. Η αντικανονική συμμετοχή του Α4 γίνεται αντιληπτή:
α) Αφού το χρονόμετρο του αγώνα έχει ξεκινήσει και ενώ ο Α4 συμμετέχει σαν παίκτης.
β) Αφού ο Α4 έχει πετύχει καλάθι.
γ) Αφού ο Α4 διαπράττει σφάλμα στον Β4.
δ) Αφού ο Β4 διαπράττει σφάλμα στον Α4, κατά τη διάρκεια ανεπιτυχούς σουτ για καλάθι.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ:
α) Ο αγώνας θα σταματήσει και ο Α4 θα απομακρυνθεί αμέσως από τον αγώνα και να αντικατασταθεί από έναν αναπληρωματικό, χωρίς να τεθεί η ομάδα Β σε μειονεκτική θέση. Καμία ποινή δεν θα χρεωθεί λόγω της αντικανονικής συμμετοχής του Α4.
β) Το καλάθι του Α4 θα μετρήσει.
γ) Το σφάλμα του Α4 είναι σφάλμα παίκτη και θα τιμωρηθεί ανάλογα.
δ) Σφάλμα του Β4. Στον αντικαταστάτη του Α4 θα χορηγηθούν δύο (2) ή τρεις (3) ελεύθερες βολές.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2: Δέκα λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα, ένα τεχνικό σφάλμα καταλογίζεται στον Α4. Πριν την έναρξη του αγώνα ο προπονητής Β ορίζει τον Β4 να εκτελέσει δύο (2) ελεύθερες βολές, όμως, ο Β4 δεν είναι ένας από τους παίκτες της αρχικής πεντάδας της ομάδας Β.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ:
Ένας από τους παίκτες που έχει δηλωθεί στην αρχική πεντάδα της ομάδας Β πρέπει να εκτελέσει τις ελεύθερες βολές. Αντικατάσταση δεν μπορεί να παραχωρηθεί πριν ο αγωνιστικός χρόνος να έχει αρχίσει.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 7
Όταν ένας παίκτης πέφτει κάτω προσποιούμενος σφάλμα, προκειμένου να δημιουργήσει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα, κερδίζοντας σφάλμα το οποίο άδικα καταλογίζεται σ’ έναν αντίπαλο, ή να δημιουργήσει μία αντιαθλητική ατμόσφαιρα ανάμεσα στους θεατές εναντίον των διαιτητών, τέτοια συμπεριφορά θα πρέπει να θεωρείται αντιαθλητική.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ο Α4 διεισδύει προς το καλάθι όταν ο Β4 πέφτει προς τα πίσω στο δάπεδο χωρίς να έχει συμβεί επαφή μεταξύ αυτών των παικτών ή μετά από αμελητέα επαφή, η οποία ακολουθείται από θεατρική επίδειξη του Β4. Μία προειδοποίηση για τέτοια ενέργεια έχει ήδη κοινοποιηθεί στους παίκτες της ομάδας Β, δια μέσου του προπονητή της ομάδας Β.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ:
Τέτοια συμπεριφορά είναι προφανώς αντιαθλητική και δηλητηριάζει την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Ένα τεχνικό σφάλμα θα καταλογιστεί.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 8
Σοβαρός τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από υπερβολική ταλάντευση των αγκώνων, ειδικά στη διαδικασία διεκδίκησης (ριμπάουντ) και σε καταστάσεις στενής φύλαξης. Εάν τέτοια ενέργεια καταλήξει σε επαφή, τότε ένα προσωπικό σφάλμα πρέπει να καταλογιστεί. Εάν η ενέργεια δεν καταλήξει σε επαφή, ένα τεχνικό σφάλμα πρέπει να καταλογιστεί.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ο Α4 αποκτά έλεγχο της μπάλας σε διεκδίκηση (ριμπάουντ) και επιστρέφει στο δάπεδο. Ο Α4 αμέσως φυλάσσεται στενά από τον Β4. Χωρίς να έρθει σ’ επαφή με τον Β4, ο Α4 κουνάει υπερβολικά τους αγκώνες σε μία προσπάθεια να εκφοβίσει τον Β4, ή για να ελευθερώσει αρκετό χώρο για να περιστραφεί (πιβοτάρει), μεταβιβάσει (πασάρει) ή ντριμπλάρει.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ:
Η ενέργεια του Α4 δεν συμμορφώνεται με το πνεύμα και το σκοπό (πρόθεση) των κανονισμών. Ένα τεχνικό σφάλμα πρέπει να καταλογιστεί εναντίον του Α4.

(πηγη/basketblog.gr)