Κακή ήττα για τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ: 68-77 η Zenit στην παράταση.

233

Μου έκανε φοβερή εντύπωση η κάκιστη εικόνα του Ολυμπιακού στην παράταση.
Αφού κατάφερε με 3/22 τρίποντα να πετύχει τα δυο απόλυτα κρίσιμα στο τελευταίο λεπτό και να στείλει ένα φαινομενικά χαμένο ματς στο έξτρα 5λεπτο, θεώρησα πως εκεί θα καθαρίσει με συνοπτικές διαδικασίες. Παρόλα αυτά στην παράταση το επιμέρους της Zenit ήταν 4-13 και οι Ρώσοι πήραν την πρώτη νίκη στην ιστορία τους στη διοργάνωση.
Κορυφαίος του γηπέδου ο Mateusz Ponitka, που συνεχίζει με φόρα από το εξαιρετικό του Mundobasket. Ο Πολωνός πλάγιος με απόλυτα συγχρονισμένα και δυναμικά cuts κυρίως από την base line πλήγωσε την άμυνα του Ολυμπιακού και κυρίως τους Punter και Paul, που έδειξαν πρωτοφανή αδυναμία στην άμυνα στην πλάτη τους, ειδικότερα ο δεύτερος. Η σπουδαία ικανότητα του Ayon στην πάσα, στο rebound και στην άμυνα και στις δυο πλευρές έκανε θραύση, ενώ ο Hollins σε συνδυασμό με τον Ponitka κατασπάραξαν τη γραμμή των Forwards του ΟΣΦΠ.


Οι ερυθρόλευκοι έδειξαν και πάλι μεγάλη αδυναμία στο playmaking, κομμάτι στο οποίο εστιάσαμε από την αρχή της σεζόν. Ο Σπανούλης με συνεχώς εναλλασσόμενους αμυντικούς πάνω του, έχασε ανάσες νωρίς και χωρίς εναλλακτική πηγή δημιουργίας, τα 5 λάθη του EuroLeague Legend ήταν φυσικό επακόλουθο. Ο Ολυμπιακός μοίρασε συνολικά 13 τελικές (6 ο Σπανούλης) για 16 λάθη, αριθμός απαγορευτικός σε συνδυασμό με το 6/30 από την περίμετρο.
Φυσικά γεννά ελπίδες η εικόνα του Nikola Milutinov, που για δεύτερο σερί ματς και με αρκετά δυνατότερη front line από αυτή της Valencia επιβλήθηκε πλήρως (16 πόντοι με 7/9 δίποντα και 2/2 βολές, ισάριθμα rebounds, 8 εκ των οποίων επιθετικά και 1 κόψιμο), όπως επίσης και αυτή του Κώστα Παπανικολάου, που δείχνει σαφώς ανεβασμένος σε όρους ενέργειας και έντασης. Μεγάλο κέρδος από το σημερινό ματς, αν μπορούμε να πούμε, ότι υπάρχει κάτι θετικό, είναι ασφαλώς η εικόνα του Αντώνη Κόνιαρη, που αποτέλεσε game changer κατά κάποιον τρόπο με την καλή του άμυνα και τα δυο σημαντικά τρίποντα στη Δ’ περίοδο, που ξεκόλλησαν προσωρινά τον Ολυμπιακό στον συγκεκριμένο τομέα. Ο 22χρονος PG έμεινε στο παρκέ για 19 λεπτά και είχε 6 πόντους, 2 rebounds και 3 assists. Έδειξε μαγκωμένος σε αρκετές περιπτώσεις, απόλυτα λογικό, όμως όσο κυλούσε ο χρόνος ανοιγόταν και είναι πολύ σημαντικό και για τον ίδιο και για την ομάδα, το ότι ήταν παρών στα κρίσιμα λεπτά του παιχνιδιού.


Ο Ολυμπιακός στο τέλος της μέρας χάνει ένα ματς, το οποίο πάλεψε με νύχια και με δόντια να φέρει στα μέτρα του, κερδίζοντας το momentum και το οποίο θα επιφέρει και πάλι τριγμούς κι εντάσεις στις τάξεις των οπαδών του. Η ήττα κρίνεται ως κακή και από αυτές, που η ομάδα θα βρει μπροστά της στη συνέχεια. Ωστόσο θεωρώ, πως στο ματς της Vitoria, το πρώτο φετινό εντός έδρας της διοργάνωσης για την Baskonia, ο ΟΣΦΠ έχει ελπίδες, μιας και στα μάτια μου οι δυο ομάδες είναι κοντά στην αγωνιστική τους κατεύθυνση. Η ενέργεια των Βάσκων και η πίεση, που θα ασκηθεί στον Σπανούλη από το πρώτο δευτερόλεπτο, θα είναι κομβικής σημασίας και ο Kemzura θα χρειαστεί ασφαλώς μια ασφαλή πηγή δημιουργίας επιπλέον.
Πηγή: Fundamentals