Ιωάννης Σωσσίδης: Υπάρχουν δύο δρόμοι για να κρατήσουμε όρθια τη ΧΑΝΘ

194

Ο πρόεδρος της Αδελφότητας μιλάει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σωματείο και τις προτάσεις για την επαναλειτουργία, μεταξύ άλλων, των κατασκηνώσεων

Συνέντευξη Θεολόγος Ηλιού, Νίκος Παππάς

Μπροστά σε ακόμη μία κρίση βρίσκεται η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, καθώς η πανδημία του κορονοϊού απειλεί τις δραστηριότητές της είτε λόγω οικονομικών, είτε λόγω των απαραίτητων μέτρων προστασίας που επιβάλλονται σε ολόκληρη την κοινωνία.

Ο πρόεδρος της ΧΑΝΘ, Ιωάννης Σωσσίδης, τονίζει τον κοινωνικό ρόλο της και ελπίζει ότι, όπως κάθε φορά, το σωματείο, που θα κλείσει 100 χρόνια ζωής το 2021, θα προσαρμοστεί και θα ξεπεράσει τις δυσκολίες. Ωστόσο, αυτό που ζητούν οι άνθρωποι της ΧΑΝΘ είναι με μέριμνα της Πολιτείας να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης, που θα διασφαλίσουν την επανεκκίνηση της ΧΑΝΘ. Όπως αναφέρει ο κ. Σωσσίδης, αν και η ΧΑΝΘ ασκεί επιμέρους «επιχειρηματικές» δράσεις, δεν μπορεί να ενταχθεί στα μέτρα στήριξης, όπως όλες οι επιχειρήσεις, διότι είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο και δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη.

Ποιες λειτουργίες και υπηρεσίες της ΧΑΝΘ αναμένεται να αρχίσουν άμεσα ξανά;

Την 1η Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του παιδικού σταθμού, του νηπιαγωγείου και του Κέντρο Δια Βίου Μάθησης και σταδιακά θα αρχίσουν ίσως κάποια παιδικά προγράμματα. Όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητές μας θα αρχίσουν αργότερα. Ακόμη δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις αθλητικές και κατασκηνωτικές μας δραστηριότητες, καθώς δεν μας έχει δοθεί το πλαίσιο λειτουργίας.

Πάντως, στην καλύτερη περίπτωση, αν δεν έχουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού, θα πάμε σε πραγματική πλήρη επαναλειτουργία από τον Σεπτέμβριο. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού θα υπάρχει αργή και σταδιακή επανεκκίνηση, με τα έξοδα να είναι περισσότερα από τα έσοδα.

Σε ποιες δραστηριότητες θα υπάρχει δυσκολία λειτουργίας λόγω των μέτρων;

Ελπίζω μετά τις 15 Ιουνίου να επαναπροσδιοριστούν τα μέτρα. Αυτήν τη στιγμή οι προδιαγραφές και τα πρωτόκολλα λειτουργίας οδηγούν σε μια αναγκαστική υπολειτουργία των τμημάτων. Ακόμη και για τα απλά προγράμματα ομαδικού χαρακτήρα, όπως της σχολής στελεχών, έχουμε ερωτηματικά.

Πώς σας φάνηκαν όσα ανακοινώθηκαν για τις κατασκηνώσεις; Αφορούν και τις παιδικές; Είναι εύκολο να εφαρμοστεί η πρότασή σας για λειτουργία ως κλειστή δομή;

Δεν αφορά εμάς αυτό το πλαίσιο λειτουργίας, καθώς έχει να κάνει με κάμπινγκ και κατασκηνώσεις ΑμεΑ. Περιμένουμε να δούμε τι θα ισχύσει για τις παιδικές κατασκηνώσεις. Ακόμη δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αλλά ακούμε ότι υπάρχουν τρία διαφορετικά σενάρια. Εμείς προτείναμε και μπορούμε να λειτουργούμε ως κλειστή δομή. Συγκεκριμένα, προτείνουμε να υποβάλλεται ένα παιδί σε μοριακό τεστ, 48-72 ώρες πριν έρθει στη κατασκήνωση και τα τελευταία δύο 24ωρα να παραμένει στο σπίτι, προσέχοντας τις επαφές του. Έπειτα, αν το τεστ είναι αρνητικό, να μεταφερθεί με όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα στην κατασκήνωση και την πρώτη ημέρα να υποβληθεί εκ νέου σε τεστ, το αποτέλεσμα του οποίου θα είναι διαθέσιμο εντός 24 ωρών. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε πως πρέπει να μην υπάρχει επισκεπτήριο, αλλά να συνεχιστεί κανονικά η κατασκηνωτική ζωή, ενδεχομένως σε κύκλο 15 ημερών αντί 22. Επίσης, προτείνουμε πριν αποχωρήσει ένα παιδί από τις κατασκηνώσεις, να υποβάλλεται ξανά σε τεστ.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος θα έχει την ίδια ανταπόκριση;

Είναι ένας προβληματισμός μας η ψυχολογία του κόσμου. Είναι εύλογο να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα από τους γονείς. Ωστόσο, ομολογώ πως ακόμη δεν έχουμε παρά μεμονωμένες ακυρώσεις. Είναι κάτω από το 10% το ποσοστό. Ενδεικτικά, για την κατασκήνωσή μας στη Χαλκιδική, από τις 1.400 δηλώσεις, έχουμε 31 ακυρώσεις. Όμως κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει ο κόσμος, όταν ανακοινωθεί το φετινό πλαίσιο λειτουργίας των παιδικών κατασκηνώσεων.

Σε διαφορετική περίπτωση θα αντέξουν τα ταμεία σας;

Αν δεν «τρέξουν» τα προγράμματα των κατασκηνώσεών μας, θα είναι μεγάλο το πλήγμα που θα δεχθεί ο προϋπολογισμός μας. Σε μεγάλο βαθμό η ΧΑΝΘ στηρίζεται στα έσοδα από από τις κατασκηνώσεις, καθώς από αυτές εξασφαλίζεται το 1/3 του τζίρου της. Συνήθως τα έσοδα φτάνουν στο 1.650.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πλεόνασμα που επιτρέπει να υποστηριχθούν άλλα ελλειμματικά κοινωνικά προγράμματα.

Μετά το lockdown, σε τι κατάσταση είναι τα ταμεία της ΧΑΝΘ;

Τα έσοδα της ΧΑΝΘ αυτήν τη στιγμή είναι μηδαμινά. Υπάρχει ένα αποθεματικό, που είναι χρονικά δεσμευμένο σε τράπεζες και δεν μπορούμε να το αγγίξουμε. Η δραστηριότητα της ΧΑΝΘ είναι τέτοια, που πρέπει να λειτουργεί συνεχώς για να εξασφαλίσει τα έξοδά της.

Επίσης, δεν μπορέσαμε να επωφεληθούμε από το πάγωμα των εισφορών προς το δημόσιο. Όπως ισχύει για όλους, οι δόσεις προς την εφορία μετατέθηκαν. Όμως, λόγω των ρυθμίσεων δεν μπορέσαμε να εισπράξουμε έσοδα από δημόσιους οργανισμούς, καθώς μας ζητούσαν φορολογική ενημερότητα, που δεν μπορούσαμε να λάβουμε λόγω των δόσεων που, χωρίς δική μας υπαιτιότητα, φαίνονταν παγωμένες.

Μπορέσατε να ενταχθείτε στα προγράμματα οικονομικής στήριξης;

Σαφώς οι εργαζόμενοί μας έλαβαν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ. Όμως, αν και φορολογούμαστε ως «επιχείρηση», είμαστε σωματείο και δεν μπορούμε να ενταχθούμε στα μέτρα στήριξης, για να λάβουμε ένα κεφάλαιο επανεκκίνησης, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ζητάτε να λάβετε 250.000-300.000 ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή ή μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Ποια είναι τα άμεσα έξοδα που θα μπορούσαν να καλυφθούν;

Αυτό το ποσό χρειάζεται για να συντηρηθούν οι εγκαταστάσεις, να αρχίσουν ξανά τα προγράμματα, να καλυφτούν οι ανάγκες για το υγειονομικό υλικό που επιβάλλεται πλέον λόγω κορονοϊού, όπως πλεξιγκλάς, μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κ.α. Πρόκειται για ένα μεγάλο κονδύλι, που επιβάλλεται για την επαναπροσαρμογή σε συνθήκες ασφαλείας και προστασίας. Επίσης, συγκαταλέγονται τα έξοδα των ανθρώπων που θα κληθούν να επαναλειτουργήσουν την ΧΑΝΘ με μειωμένα έσοδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ακόμη, μελετάμε το ενδεχόμενο να κληθούμε να επιστρέψουμε χρήματα σε συμμετέχοντες από προγράμματα, που ματαιώθηκαν λόγω καραντίνας. Ελπίζουμε ότι τα μέλη μας θα δεχτούν vouchers για ίδια ή παραπλήσια προγράμματα την επόμενη σεζόν. Γενικότερα, όμως, η ΧΑΝΘ χρειάζεται οπωσδήποτε ένα κεφάλαιο κίνησης, για να ξεκινήσει ξανά την λειτουργία της. Αυτό το κεφάλαιο κίνησης στις περισσότερες επιχειρήσεις το δίνουν τα κρατικά μέτρα στήριξης. Το ίδιο θα χρειαστούμε και εμείς, είτε με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, εφόσον οι τράπεζες δεν ζητήσουν υπέρμετρες εξασφαλίσεις, είτε με την επιστρεπτέα προκαταβολή, είτε με έναν άλλο τρόπο. Αυτό, άλλωστε, είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν όλες οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Αν δεν υπάρχει η κρατική ένεση ρευστότητας στη ΧΑΝΘ, τι αποφάσεις θα λάβετε; Θα μειωθούν οι δραστηριότητές σας;

Πιστεύουμε πως η Πολιτεία θα ενδιαφερθεί για το πρόβλημά μας και θα βρεθεί λύση. Αυτές τις διαβεβαιώσεις πήραμε στις συναντήσεις που είχαμε με κυβερνητικούς φορείς την Τετάρτη και την Πέμπτη. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχουν δύο δρόμοι για να αμυνθούμε στην κρίση. Η μία σκέψη είναι να αναστείλουμε αναγκαστικά δραστηριότητες, κυρίως αυτές που είναι ελλειμματικές για τα ταμεία της ΧΑΝΘ. Δυστυχώς, θα οδηγηθούμε να σταματήσουμε προγράμματα που έχουν μεγάλη κοινωνική προσφορά, όπως οι δράσεις για μονογονεϊκές οικογένειες, νέους ανέργους και το περιβάλλον, η τράπεζα τροφίμων, τα προγράμματα για ΑΜΕΑ και οι δράσεις για προσφυγόπουλα κλπ.

Η άλλη σκέψη, είναι να ζητήσουμε βοήθεια από μέλη μας και την κοινωνία της πόλης. Ωστόσο, τα νούμερα είναι τόσο μεγάλα, που θα είναι δύσκολο αυτό το σενάριο. Για να καταλάβετε, η ΧΑΝΘ έχει έσοδα κάθε μήνα 300-400 χιλιάδες ευρώ και κύκλο εργασιών 4,2 εκατ. ευρώ. Πιστεύουμε ότι η ΧΑΝΘ, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα μείνει όρθια.

Πιστεύετε ότι τελικά το ευ επιχειρείν γυρίζει μπούμερανγκ;

Ναι. Είναι κάτι που γυρίζει μπούμερανγκ στη ΧΑΝΘ πάντα, ειδικότερα σε περιόδους κρίσης. Συνειδητοποιούμε πολλές φορές πως αν και είμαστε τύπος και υπογραμμός στις υποχρεώσεις μας, φορολογικές ασφαλιστικές και άλλες, τελικά δεν λαμβάνουμε τη στοιχειώδη στήριξη που δίνεται σε επιχειρηματικούς φορείς και γενικότερα την αγορά. Ποτέ η ΧΑΝΘ δεν λειτούργησε με καθεστώς μαύρης εργασίας και παραοικονομίας, σε αντίθεση με άλλους και πάντα ήταν ακριβόχρονη με τις εξοφλήσεις στο δημόσιο. Όμως, επειδή είμαστε κοινωνικό σωματείο, όχι μόνο δεν επιβραβευόμαστε γι’ αυτήν τη στάση μας, αλλά δεν μας αναγνωρίζουν την οικονομική στήριξη που χρειαζόμαστε για την επαναλειτουργία μας.

Ενημερώσατε την Πολιτεία, από τις 17 Μαρτίου για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Υπήρχε κάποια ανταπόκριση;

Έχουμε στείλει επιστολές σε όλα τα υπουργεία και τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και στο πρωθυπουργικό γραφείο. Μας έδειξαν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και ανταπόκριση, αλλά περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει και αποτέλεσμα.

ΧΑΝΘ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ, που αποτελεί τεράστια «κυψέλη» παραγωγής αθλητών, είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες και η αναστολή κάθε δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει οικονομική δυσπραγία. Ωστόσο, όσα επιτάσσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την επανεκκίνηση του αθλητισμού, δημιουργούν επιπλέον προβληματισμό στις τάξεις της ΧΑΝΘ.

Η Αδελφότητα βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με το υφυπουργείο Αθλητισμού, όσο και με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Με τρεις επιστολές, στις 17 Μαρτίου, τις 27 Απριλίου και τις 6 Μαΐου, η ΧΑΝΘ παραθέτει τους προβληματισμούς της και προτείνει λύσεις για την επιστροφή στην αθλητική δράση. Το περιεχόμενο όσων αναφέρει η ΧΑΝΘ έτυχαν θερμής υποδοχής από τον ΓΓΑ Γιώργο Μαυρωτά, σύμφωνα με την απαντητική επιστολή προς την Αδελφότητα.

Ανάμεσα σε όσα προτείνονται, είναι η οικονομική ενίσχυση των σωματείων που διαθέτουν πολλά τμήματα, ακαδημίες και εκατοντάδες αθλητές και παράλληλα συντηρούν μεγάλες ιδιόκτητες αθλητικές εγκαταστάσεις, η απαλλαγή των σωματείων από τα έξοδα διαιτητών, γραμματείας και μετακινήσεων, η διάθεση vouchers για τα αθλητικά καμπ, η παραχώρηση αθλητικού εξοπλισμού και ειδικά για το Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ η επιχορήγηση ύψους 30.000 ευρώ, μιας και από τη λειτουργία του προκύπτουν μόνο έξοδα για το σωματείο.

Εξηγεί ο Ιωάννης Σωσσίδης: «Ο αθλητισμός με 17 τμήματα, εκ των οποίων τα 12 σε εθνικά πρωταθλήματα, δεν βλέπω πώς μπορεί να επαναλειτουργήσει, αν δεν στηριχθεί έμπρακτα. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα οδηγούν σε αναγκαστική υπολειτουργία των τμημάτων. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τις αθλητικές ακαδημίες, να κάνουμε προπονήσεις, να επανεκκινήσουμε τα προγράμματα χορού στο βαθμό και την πυκνότητα που θα θέλαμε.

Σκεφτείτε ότι η ΧΑΝΘ έχει μεγαλύτερη δυνατότητα προσαρμογής από την πλειονότητα των σωματείων. Διαθέτει χώρους τεράστιους, αίθουσες, γήπεδα και γυμναστήρια πολύ μεγάλα και όλα είναι με φυσικό εξαερισμό. Παρόλα αυτά, οι προδιαγραφές επαναλειτουργίας, οδηγούν σε επανεκκίνηση με πρόβλημα. Δεν είναι ζήτημα να λειτουργήσουμε, για παράδειγμα, το τάε κβον ντο σε γκρουπ των δέκα ατόμων, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλαπλάσιες προπονήσεις, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει χρόνος, ενώ ανεβαίνει και το κόστος.

Για να λειτουργήσει ένα τμήμα με 100 παιδιά, ποιος θα πάρει σειρά, πόσες φορές θα πληρωθούν ο προπονητής και ο γυμναστής, για πόσες ώρες; Προκύπτουν τέτοια ζητήματα. Η πισίνα μας είναι 25×15 και πρέπει να έχουμε ένα με δύο άτομα ανά διαδρομή. Δεν βγαίνει».

Επομένως, η ΧΑΝΘ βρίσκεται εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων. «Ο κ. Μαυρωτάς μίλησε για ‘σχέδιο Μάρσαλ’, ο κ. Αυγενάκης προανήγγειλε ανακοινώσεις και αναμένουμε. Προς το παρόν ασχολούνται με τον επαγγελματικό αθλητισμό. Καλό είναι να υπάρχουν τα οριζόντια μέτρα στήριξης, άλλωστε αυτή είναι η υποχρέωση της Πολιτείας. Όμως, ένα σωματείο με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και χιλιάδες αθλητές, πρέπει να τύχει συγκεκριμένης αντιμετώπισης», λέει ο πρόεδρος της ΧΑΝΘ.

* Δημοσιεύτηκε στη “Μακεδονία της Κυριακής” στις 31/5/2020