Θάνος Σόφτσης: Η Ελληνική ψυχή δεν πεθαίνει ποτέ

270

Αποστολή εξετελέσθη. Η Εθνική Νέων Γυναικών από την ερχόμενη χρονιά θα αγωνίζεται και πάλι στην Α΄ κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, καθώς στο πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας στέφθηκε πρωταθλήτρια. Ο Ομοσπονδιακός προπονητής Θάνος Σόφτσης μίλησε στο basket.gr για την νέα επιτυχία του Ελληνικού μπάσκετ.

-Πόσο δύσκολο ήταν για την Εθνική μας να ανέλθει και πάλι στην μεγάλη κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος;
-Έχει αλλάξει η μορφή και ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος Β΄ κατηγορίας με αποτέλεσμα το εγχείρημα να είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Με βάση το πρόγραμμα και την ροή των παιχνιδιών δεν είχαμε περιθώριο να χάσουμε από καμία ομάδα. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ καλές ομάδες, με δυνατές αθλήτριες. Το επίπεδο του ανταγωνισμού ήταν ιδιαίτερα υψηλό.

-Αυτή η ομάδα απέδειξε ότι είναι για την Α΄ κατηγορία. Ποιες είναι οι προοπτικές για την επόμενη χρονιά;
-Του χρόνου αυτή η ομάδα θα παίξει στην Α΄ κατηγορία U20. Είναι ένα πρωτάθλημα σε άλλη λογική. Συνηθίζουμε να λέμε ότι είναι πιο δύσκολο να ανέβεις κατηγορία από το να κρατηθείς στην Α΄ κατηγορία. Υπάρχει ένα πολύ καλό υλικό, αθλήτριες με ταλέντο και όρεξη για δουλειά που μπορούν να κρατηθούν στην μεγάλη κατηγορία και να αποτελέσουν τη βάση για την μελλοντική Εθνική Γυναικών. Θα πρέπει να τονίσω ότι τη συγκεκριμένη ομάδα την έχει δουλέψει ο Τάκης Μπακογιώργος και η επιτυχία οφείλεται στη συνεργασία που υπήρξε σε όλα τα επίπεδα των Ομοσπονδιακών προπονητών.

-Με βάση τα όσα βιώνουμε σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, μια επιτυχία στον αθλητισμό προκαλεί σεβασμό και θαυμασμό. Ποια ήταν η ψυχολογία των κοριτσιών μας;
-Αυτό που καταλαβαίνει κανείς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι η Ελληνική ψυχή δεν πεθαίνει ποτέ. Αυτό το DNA που έχουμε δεν σβήνει ποτέ. Η κρίση θα μας ωφελήσει ή θα μας κάνει περισσότερο κακό; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί στο χρόνο. Ίσως μέσα από την κρίση να μπουν νέες σωστές βάσεις στον αθλητισμό, όπου θα προέχει η ανιδιοτελείς προσφορά, όπου θα παραμείνουν σε αυτό το χώρο όσοι έχουν να προσφέρουν και έχουν όρεξη για δουλειά. Βλέπετε ότι και η Σερβία που πέρασε και περνάει δύσκολα, το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν που έχει είναι ο αθλητισμός.