Η σχέση της διατροφής με τους τραυματισμούς

1082

Η σχέση της διατροφής με τους τραυματισμούς

Εάν ένας σκούμενος δε τρέφεται σωστά αυξάνει τις πιθανότητες τραυματισμού.

Το πολύτιμό νερό:  αφυδάτωση που φτάνει στο 2% του συνολικού βάρους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία αλλά και μείωση της αθλητικής του απόδοσης. Ιδανικά θα πρέπει να ξεκινάει οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα καλά ενυδατωμένος.

 Προσθέστε πολλά φρούτα, όσπρια και λαχανικά στη διατροφή σας. Φροντίστε να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα τα οποία θα περιέχουν πρωτείνες 
υψηλής βιολογικής αξίας (αυγό, ψάρι, κοτόπουλο, κρέας, γαλακτοκομικά) σε ποσότητα 1,2-1,7 γρ/κιλό σωματικού βάρους αλλά και στους σύνθετους υδατάνθρακες (κινόα, φαγόπυρο, καστανό ρύζι, μακαρόνια ολικής) και λιπαρά. Τα λιπαρά δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 25-30% των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια. Επιλέξτε λιπαρά πλούσια σε αντιφλεγμονώδη Ω-3 λιπαρά οξέα όπως λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες), αβοκάντο, καρύδια, ελαιόλαδο, λινέλεαιο.

Σε πολλά αθλήματα που συμμετέχουν γυναίκες αθλήτριες, όπως  η ενόργανη και η ρυθμική γυμναστική, απαιτείται χαμηλό σωματικό βάρος το οποίο οδηγεί αυτόματα σε περιορισμό της συνολικής ημερήσιας ενέργειας η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε τραυματισμούς, διαταραχές λήψης τροφής, απώλεια εμμήνου ρύσης και χαμηλή οστική πυκνότητα.

Καλό είναι να αποφεύγονται οι επεξεργασμένες τροφές όπως το φαστ φουντ, τα κρουασάν, τα μπισκότα, οι πίτσες κτλ

Σύμβουλος Διατροφής

Μαρια Ευάγγελου