«Η συνεχή συρρίκνωση του αριθμού των κοριτσιών που ενασχολούνται με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης-Ανοιχτή επιστολή, σχόλιο του προπονητή Θανάση Κυρκουση

506

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Οφείλω να αναφέρω ότι αυτή η συγκεκριμένη πρόθεση να καταθέσω τους προβληματισμούς μου, σκέψεις, απόψεις, καθώς και προτάσεις γίνετε καθαρά με δική μου πρωτοβουλία και ευθύνη.

Απευθύνετε σε όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές, Ενώσεις και Ομάδες και φυσικά αποστέλλετε  στα μέσα δικτύωσης, κυρίως όμως σε όλους τους προπονητές του αθλητικού χώρου.

Χωρίς να χρειάζεται να μακρηγορήσω είναι σε όλους εμάς τους εμπλεκόμενους στο γυναικείο μπάσκετ, κοινό μυστικό ότι κάθε τόσο, μέρα με την μέρα, ο αριθμός των κοριτσιών που ασχολούνται με το άθλημα του μπάσκετ συρρικνώνετε σταδιακά και επικίνδυνα.

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο πλέον όπου ο αριθμός αυτών που υπηρετούν το χώρο, να είναι εφάμιλλος σε αριθμό σε σχέση με τις αθλήτριες τους.

Η συνολική μας αντίδραση αγγίζει το φαινόμενο που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν: «Bystander effect». Δηλαδή «Όσο περισσότερα άτομα βρίσκονται αντιμέτωπα με μία μεγάλη ευθύνη, τόσο μικραίνει η ατομική ευθύνη».

Μήπως όμως έχουμε όλοι μας μεγάλο μερίδιο ευθύνης;

Ενδεικτικά παραθέτω πίνακα με την αναλογία ομάδων σε αριθμούς, σε σχέση με το βόλεϊ…..

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ  ΕΚΑΣΘ                           ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ  ΕΠΕΣΘ

Μίνι Αγοριών    Μίνι Κοριτσιών                                Μίνι Αγοριών    Μίνι Κοριτσιών

100                                         20                                           Δεν υπάρχουν

Προ-παιδικού   Παν-κορασίδων              Προ-παιδικού   Παν-κορασίδων

97                                           22                           11                                           40

Παιδικού             Κορασίδων                        Παιδικού             Κορασίδων

76                                           18                           17                                           24

Εφηβικό              Νεανίδων                           Εφηβικό              Νεανίδων

57                                           6                              15                                           27

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Μήπως φταίει μόνο η φύση του αθλήματος και προκύπτει αυτή η μεγάλη διαφορά ενασχόλησης κοριτσιών, σε σχέση με το Μπάσκετ ή είναι και κάτι άλλο;

Εκφράζοντας πάντα την προσωπική μου άποψη πιστεύω πως ΟΧΙ, αλλά αντιθέτως……

-Κανένας αρμόδιος φορέας δεν βάζει σοβαρά σαν προτεραιότητα την ανάπτυξη στρατηγικών στόχων προώθησης του αθλήματος στα κορίτσια στις αναπτυξιακές ηλικίες.

-Κανένας αρμόδιος φορέας δεν καλεί σε ανοικτό διάλογο τους εμπλεκόμενους προπονητές του χώρου να καταθέσουν προτάσεις για την προώθηση του αθλήματος.

-Κανένας μας δεν θέλει να στιγματισθεί και να συγκρουσθεί, εκφράζοντας ανοιχτά  την διαφωνία του με τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας που διέπονται οι Ομάδες, τα Τουρνουά & Πρωταθλήματα διότι πιστεύει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι!

Η δική μου τοποθέτηση σε σχάση με την υπάρχουσα κατάσταση είναι ότι:

Οι αρμόδιοι φορείς πανελλαδικά καθώς και σε τοπικό επίπεδο πρέπει να καλέσουν όλους τους εμπλεκόμενους προπονητές του χώρου σε ανοικτό διάλογο, όπου εκεί να καταθέσουν εγγράφως προτάσεις άμεσα.

Η πρόσκληση στους προπονητές για τον ανοικτό διάλογο μπορεί να γίνει με ενημέρωση από τις τοπικές ενώσεις κάθε γεωγραφικού διαμερίσματος, αφού τα στοιχεία επικοινωνίας των προπονητών κάθε Συλλόγου  είναι γνώριμα από τις Δηλώσεις Συμμετοχής της εκάστοτε αθλητικής περιόδου.

Όσο αφορά την δική μου τοποθέτηση προτείνω:

  1. Στα Τουρνουά των ΜΙΝΙ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ να μην υπάρχει σκορ.
  1. Στα Πρωταθλήματα ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ & ΝΕΑΝΙΔΩΝ καθώς και στο Τουρνουά των ΠΑΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ όταν η διαφορά μιας ομάδας σε αγώνα υπερβεί τους 30 πόντους, τότε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο αγώνας πρέπει να λήγει.
  1. Να διευρύνουμε στο πρωτάθλημα ΝΕΑΝΙΔΩΝ το όριο συμμετοχής ηλικιακά -1, +1.
  1. Οι τρεις (3) πρωτοπόροι κάθεπρωταθλήματος, να μην έχουν δικαίωμα περισσότερης της μίας (1) μεταγραφής, για την επόμενη αγωνιστική σεζόν.
  1. Ομάδες εθνικών κατηγοριών χωρίς τμήματα κορασίδων & νεανίδων, να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Για να μην σας κουράσω περισσότερο δεν προβαίνω στην αιτιολόγηση των προτάσεων μου, διότι πιστεύω αναγωγικά γίνονται  εύλογα αντιληπτοί.