Η προκήρυξη της Α΄ ΕΚΑΣΘ ανδρών

212
το Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Α’ κατ. ΑΝΔΡΩΝ Ε.ΚΑ.Σ.Θ. αγωνιστικής περιόδου 2012/2013,  με τους παρακάτω όρους:
ΑΡΘΡΟ  1:  ΣΩΜΑΤΕΙΑ  ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ –  ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
                  ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΚΛΗΡΩΣΗ  ΑΓΩΝΩΝ – ΕΝΑΡΞΗ
Στo Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης  Α’ Κατηγορίας  Ανδρών   της  Ε.ΚΑ.Σ.Θ. αγωνιστικής περιόδου  2012/2013,  δικαιούνται να πάρουν μέρος  τα  παρακάτω Σωματεία και πρέπει  υποχρεωτικά  να συμμετάσχουν και στο Πρωτάθλημα Παίδων. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στo Πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Ανδρών της Ε.ΚΑ.Σ.Θ.
1              ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΑΕΣ ΕΠΑΝΟΜ.              8              ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΜΑΠΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡ.
2              ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ  ΑΣ                                9              ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ  ΑΠΣ
3              ΑΣΤΕΡΙΑ ΑΚΘ                                               10           Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  ΓΣ
4              ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΑΔΕΝΔΡΟΥ ΑΜΣ                  11           Ν.ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ  ΚΑΣ
5              ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΠΣ                                           12           ΠΑΝΟΡΑΜΑ  ΑΣ
6              ΖΕΦΥΡΟΣ ‘02                                                 13           ΣΑΠΚ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
7              ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΑΣ                                              14           ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΓΑΣ
Οι δηλώσεις συμμετοχής των Σωματείων πρέπει να υποβληθούν στην Ε.ΚΑ.Σ.Θ., τo αργότερο μέχρι 20.08.2012, ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ και ώρα 15.00. Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να  περιλαμβάνουν τα στοιχεία που προβλέπονται από τους Κανονισμούς της  Ε.Ο.Κ. (άρθρο 28)  καθώς επίσης όνομα υπευθύνου, τηλέφωνο, νούμερο fax, e-mail.
Σε περίπτωση που Σωματείο δεν διαθέτει δικό του κλειστό γήπεδο,  πρέπει μαζί με τη  δήλωση συμμετοχής  να υποβάλει στην Ε.ΚΑ.Σ.θ. και το έγγραφο, το οποίο να βεβαιώνει ότι του παραχωρήθηκε ως έδρα, το γήπεδο που  προτείνει. Η προσκόμιση της γηπεδότητας του ενδιαφερόμενου Σωματείου πρέπει να υποβληθεί  στην Ε.ΚΑ.Σ.Θ. μαζί με τη δήλωση συμμετοχής.
Η κλήρωση των αγώνων θα πραγματοποιηθεί στις 3.09.2012, ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ και ώρα 18.00 στα γραφεία της Ένωσης, παρουσία εκπροσώπων των Σωματείων.
Η έναρξη του Πρωταθλήματος ορίζεται για την  1.10.2012 ημέρα  ΔΕΥΤΕΡΑ.
ΑΡΘΡΟ  2: ΜΠΑΛΕΣ ΑΓΩΝΩΝ
Ισχύει το αντίστοιχο άρθρο της Γενικής Προκήρυξης της Ε.ΚΑ.Σ.Θ  αγων. περ.: 2012/2013.
ΑΡΘΡΟ  3:  ΓΗΠΕΔΑ ΑΓΩΝΩΝ
Ισχύει το αντίστοιχο άρθρο της Γενικής Προκήρυξης της Ε.ΚΑ.Σ.Θ  αγων. περ.: 2012/2013.
ΑΡΘΡΟ  4:  ΣΥΣΤΗΜΑ  ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
   ΑΝΟΔΟΣ:
Τα 14 (δεκατέσσερα) Σωματεία που μετέχουν στο Πρωτάθλημα, θα συναντηθούν μεταξύ τους 2 ( δύο) φορές σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί.
Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η και 2η θέση στην τελική βαθμολογία του Πρωταθλήματος ανέρχονται στην Γ’ Εθνική Κατηγορία Ανδρών αγωνιστικής περιόδου 2013/2014.
   ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ:
Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 14 & 13 της τελικής κατάταξης, θα υποβιβαστούν στην Β’ Κατηγορία Ανδρών της Ε.ΚΑ.Σ.Θ  της Αγωνιστικής Περιόδου 2013/2014.
Θα υποβιβαστούν επίσης στην Β΄ Κατ. ΑΝΔΡΩΝ της Ε.ΚΑ.Σ.Θ. αγων. περ.: 2013/2014:
1.            ανάλογος αριθμός ομάδων της Α΄ κατηγορίας ΕΚΑΣΘ αγων. περ.: 2012/2013  με τον αριθμό των ομάδων της Θεσσαλονίκης που θα υποβιβασθούν από τις Εθνικές Κατηγορίες για οποιονδήποτε λόγο στην Α΄ Κατηγορία Ανδρών της ΕΚΑΣΘ αγωνιστικής περιόδου 2013 – 2014.
2.            τόσες ομάδες όσες χρειάζεται για να μείνει σταθερός ο αριθμός των δέκα τεσσάρων (14) ομάδων που θα αγωνίζονται στην Α΄ Κατηγορία ΑΝΔΡΩΝ της Ε.ΚΑ.Σ.Θ. αγωνιστικής περιόδου 2013 – 2014.
Οι αγώνες του Πρωταθλήματος  θα διεξάγονται κατά βάση, μια φορά  την εβδομάδα,  ημέρα Δευτέρα, εφόσον δε, παραστεί ανάγκη (για την έγκαιρη περάτωση του Πρωταθλήματος)  θα διεξάγονται και περισσότερες  φορές την εβδομάδα. Σε περίπτωση που αγώνας του Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας  Ανδρών  συμπίπτει με αγώνα άλλου Πρωταθλήματος ή  αθλήματος  στο ίδιο γήπεδο,  η  Ε.ΚΑ.Σ.Θ. έχει το δικαίωμα να  επιφέρει τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα, για  να εξασφαλιστεί η έγκαιρη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος.  Το Σωματείο που μετακινείται υποχρεούται να είναι εμπρόθεσμα και στην καθορισμένη ώρα έναρξης  στο γήπεδο τέλεσης του αγώνα, με δική  του ευθύνη και ανεξάρτητα από το μέσο μετακίνησής του.
ΑΡΘΡΟ 5:  ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΘΛΗΤΕΣ
Ισχύει το αντίστοιχο άρθρο της Γενικής Προκήρυξης της Ε.ΚΑ.Σ.Θ  αγων. περ.: 2012/2013.
ΑΡΘΡΟ  6: ΔΕΛΤΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ  ΑΘΛΗΤΩΝ  – ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
Ισχύει το αντίστοιχο άρθρο της Γενικής Προκήρυξης της Ε.ΚΑ.Σ.Θ  αγων. περ.: 2012/2013.
ΑΡΘΡΟ 7: ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΓΩΝΩΝ
Ισχύει το αντίστοιχο άρθρο της Γενικής Προκήρυξης της Ε.ΚΑ.Σ.Θ  αγων. περ.: 2012/2013..
ΑΡΘΡΟ 8: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ – ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Για  την  βαθμολογία  των  ομάδων  ορίζει  το  άρθρο  47  του Κανονισμού Πρωταθλημάτων της Ε.Ο.Κ. [ 2 βαθμοί για τη νίκη, 1 βαθμός για την ήττα – συμπεριλαμβανομένου  και αγώνα που χάθηκε από αδυναμία (άρθρο 21 κανονισμών Παιδιάς) και 0 βαθμοί για αγώνα  που χάθηκε από υπαιτιότητα], για δε τn κατάταξή τους τα άρθρα 46, 47 & 48 του Κανονισμού της Ε.Ο.Κ.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
   α)  Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι δύο (2), τότε λαμβάνονται υπόψη  οι βαθμοί από τους μεταξύ τους αγώνες ( νίκες – ήττες – μηδενισμοί ). Αν οι ομάδες έχουν το ίδιο σύνολο βαθμών,  τότε λαμβάνεται  υπόψη  η διαφορά πόντων στους μεταξύ τους αγώνες.*
   β) Αν συνεχίζεται η ισοβαθμία , τότε λαμβάνεται  υπόψη η διαφορά πόντων σε όλους τους αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.*
   γ) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι περισσότερες από δύο (2), τότε  καταρτίζεται Βαθμολογικός Πίνακας με τους Βαθμούς που συγκέντρωσαν οι ομάδες  που ισοβαθμούν,  στους μεταξύ τους αγώνες και με βάση τον πίνακα  αυτό  γίνεται  η μεταξύ τους κατάταξη.
   δ) Αν όμως από τον παραπάνω πίνακα προκύψει νέα ισοβαθμία, τότε για τις ομάδες που συνεχίζουν να ισοβαθμούν, λαμβάνεται υπόψη η διαφορά πόντων στους μεταξύ τους αγώνες.*
   ε) Αν παρά ταύτα συνεχίζεται η ισοβαθμία, τότε λαμβάνεται υπόψη η διαφορά πόντων σε όλους τους αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.*
   στ) Σε περίπτωση  πολλαπλής ισοβαθμίας  και αφού  μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων η ισοβαθμία περιοριστεί μόνο σε δύο ομάδες, τότε αυτόματα εφαρμόζεται η διαδικασία των παραγράφων α και β.
Αν η ισοβαθμία  αφορά σε περισσότερες των δύο ομάδων, τότε επαναλαμβάνεται  η διαδικασία της παραγράφου γ.
*Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΝΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ Η ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ. (Υπερισχύει το μεγαλύτερο πηλίκο).
Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με το ΄Αρθρο 47 – παρ.2η (όπως αυτή τροποποιήθηκε), τα αποτελέσματα των αγώνων που έδωσε Ομάδα που υποβιβάστηκε, λόγω μη προσέλευσης σε δύο (2) αγώνες ή αποχώρησης από την συνέχεια του Πρωταθλήματος, λαμβάνονται υπόψη στην διαμόρφωση του γενικού βαθμολογικού πίνακα της περιόδου.
ΑΡΘΡΟ  9:  ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ  – ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Ισχύει το αντίστοιχο άρθρο της Γενικής Προκήρυξης της Ε.ΚΑ.Σ.Θ  αγων. περ.: 2012/2013.
ΑΡΘΡΟ  10:  ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ – ΒΟΗΘΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ – ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ
Ισχύει το αντίστοιχο άρθρο της Γενικής Προκήρυξης της Ε.ΚΑ.Σ.Θ  αγων.περ.: 2012/2013.
ΑΡΘΡΟ  11:  ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ  –  ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ  –  ΠΑΡΑΒΟΛΑ
Ισχύει το αντίστοιχο άρθρο της Γενικής Προκήρυξης της Ε.ΚΑ.Σ.Θ  αγων. περ.: 2012/2013.
ΑΡΘΡΟ 12: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α΄ ΚΑΤ. ΑΝΔΡΩΝ  2013/2014
Στην αγωνιστική περίοδο 2013/2014 θα αγωνίζονται στην Α΄ Κατ. ΑΝΔΡΩΝ της Ε.ΚΑ.Σ.Θ. δέκα τέσσερεις (14) ομάδες σε ένα όμιλο.
Τυχόν  κενές  θέσεις  που  μπορεί  να  δημιουργηθούν  λόγω συγχώνευσης, απορρόφησης,  μη δήλωσης συμμετοχής ή μη εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων προς τη διοργανώτρια αρχή  μέχρι την επόμενη της λήξης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων συμμετοχής, θα  καλυφθούν  από άλλα  Σωματεία της Β’ Κατηγορίας Ανδρών της Ε.ΚΑ.Σ.Θ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΚΑ.Σ.Θ. διατηρεί το δικαίωμα αναδιάρθρωσης του αριθμού των Ομάδων των Πρωταθλημάτων  της αγωνιστικής περιόδου 2014-2015,  ειδοποιώντας έγκαιρα τα Σωματεία της δύναμής της.
AΡΘΡΟ  13:  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ  ΟΡΟΙ
Κάθε διαγωνιζόμενο Σωματείο θα πρέπει να καταβάλει παράβολο συμμετοχής πενήντα (50) ευρώ για να γίνει δεκτή η δήλωση συμμετοχής του στο Πρωτάθλημα.
 Για  όλους τους αγώνες  θα  ισχύει  εισιτήριο  3€.
 Προς αποφυγή καταστρατήγησης του  ανώτατου  επιτρεπόμενου  ορίου  χωρητικότητας των  γηπέδων και των  εξαιτίας  των  δυσάρεστων  επιπτώσεων (ατυχήματα) κάθε  θεατής που θα εισέρχεται  στο  γήπεδο,  πρέπει  να  είναι  εφοδιασμένος  με  εισιτήριο.
Την  οργάνωση  των  αγώνων, την  εξασφάλιση  των  αδειών  και την  έκδοση  των  εισιτηρίων   έχει  αποκλειστικά  και  μόνον  η  Ε.ΚΑ.Σ.Θ.
Τα έξοδα του αγώνα ανέρχονται σε 60€ ( αμοιβή κάθε διαιτητού 15€, κάθε βοηθού διαιτη-τού 7,5€, κάθε γυμνασίαρχου 7,5€) , βαρύνουν το γηπεδούχο σωματείο και θα πρέπει να καταβάλλονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ πριν την έναρξη του αγώνα στον σημειωτή του αγώνα.
Σε αντίθετη περίπτωση ο αγώνας δεν θα διεξάγεται & θα μηδενίζεται το γηπεδούχο Σωματείο.
Σε περίπτωση αναβολής του αγώνα  τα έξοδα βαρύνουν τον υπαίτιο της μη διεξαγωγής του και θα του καταλογίζονται από την ΄Ενωση.
ΑΡΘΡΟ  14 : Γ Ε Ν Ι Κ Α
Ισχύει το αντίστοιχο άρθρο της Γενικής Προκήρυξης της Ε.ΚΑ.Σ.Θ, αγων.περ.:2012/2013.
ΑΡΘΡΟ  15 : ΕΠΑΘΛΑ  ΚΑΙ  ΒΡΑΒΕΙΑ
Στη Πρωταθλήτρια ομάδα θα απονεμηθεί ΚΥΠΕΛΛΟ και ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ με  ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ στους 12 αθλητές καθώς και στον προπονητή τους.
Στις oμάδες που θα καταλάβουν την 2η και 3n θέση στην Τελική  κατάταξη, θ’ απονεμηθούν ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ με ΑΡΓΥΡΟ και ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ,  αντίστοιχα.  Στους 12 αθλητές, καθώς και στον προπονητή τους, διπλώματα και  αργυρά και χάλκινα μετάλλια, αντίστοιχα.
Τέλος, θα απονεμηθεί ΚΥΠΕΛΛΟ ΗΘΟΥΣ στην ομάδα που θα επιδείξει το υψηλότερο αθλητικό φρόνημα που αρμόζει στους αγωνιστικούς χώρους.