Η προετοιμασία του προπονητή την ημέρα του αγώνα

864
Είναι πολύ σημαντικό για έναν προπονητή να καταλάβει τη σημασία ενός παιχνιδιού και να πιάνει τον παλμό των παικτών του. Δεν έχει καμία σημασία το πόσα βίντεο έχει παρακολουθήσει, το πόσο καλό scouting έχει κάνει και γενικά με ποιον τρόπο αναπτύσσεται ο αντίπαλος. Πέρα από αυτά, που είναι επίσης σημαντικά, πρέπει να είναι έτοιμος ψυχολογικά να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις αυτές μέσα στο μυαλό του. Πρέπει πάντα να αναρωτιέται αν οι παίκτες του είναι στο ψυχολογικό επίπεδο που αρμόζει.

Βασίζεται στους βοηθούς του, στους γυμναστές του και γενικά στους ανθρώπους μέσα στον προπονητικό κύκλο, για να πιάσει και να καταλάβει αυτό τον παλμό. Πρέπει να διαβάζει την γλώσσα του σώματος διότι οι παίκτες την χρησιμοποιούν πολύ συχνά.

Επιτρέπει στους παίκτες του να μιλούν ελεύθερα για τα πράγματα που τους απασχολούν. Κάθε θέμα και πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κουβέντα. Πρέπει να κάνει τους παίκτες του να αισθάνονται άνετα και ταυτόχρονα να τους υπενθυμίζει το βαθμό ευθύνης τους.

Όλα πρέπει να τίθενται επί τάπητος. Οι τυχόν αντιπαραθέσεις δεν είναι απαραίτητο να γίνονται με φωνές και κραυγές αλλά μέσα από εποικοδομητικό διάλογο.  Ο προπονητής είναι πάντα καθαρός και ειλικρινής. Μπορεί να μην λειτουργεί ή να αποδίδει πάντα αυτή η τακτική αλλά αυτή είναι η σωστή βάση του. Ο μεγαλύτερος φόβος του προπονητή είναι να μην αντιμετωπίσει μια κατάσταση από αμέλεια του και αυτή να κοστίσει ακόμα και τη νίκη, ξέροντας πως θα μπορούσε να αποφύγει αυτό το θέμα με μια κουβέντα δυο λεπτών.

Κάθε παίκτης έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Όταν τα φώτα σβήνουν, στο μυαλό του παίκτη μπορεί τα πράγματα να αλλάζουν προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοεί ο προπονητής κάθε ιδιαιτερότητα αλλά συνάμα και τις προθέσεις τους. Πολλοί παίκτες δίνουν κάθε φορά τον καλύτερο τους εαυτό στα παιχνίδια. Είναι όμως άλλο πράγμα η συμπεριφορά του παίχτη και άλλο η στάση του.Όλοι μπορούμε να διορθώσουμε τα λάθη μας αλλά η στάση ενός παίκτη φανερώνει πολλές φορές και τη ρίζα του προβλήματος. Ο προπονητής πρέπει να γνωρίζει και να κατανοεί τη συμπεριφορά των παικτών στα αποδυτήρια την ημέρα του αγώνα. Οι παίκτες με μόνιμο πρόβλημα στη συμπεριφορά προετοιμάζονται διαφορετικά.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο προπονητής δεν βγαίνει εκτός εαυτού εις βάρος των άλλων. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, σπάνια πρέπει να λογομαχεί με τους παίκτες του και μπορεί να επιτρέψει στους βοηθούς να πουν δυο κουβέντες με τα παιδιά που έκαναν λάθος μέσα στο παιχνίδι. Δεν χτυπάει ποτέ τον πάγκο και οποιοδήποτε πρόβλημα το αντιμετωπίζει μετά το τέλος του αγώνα.

Πρέπει να είναι προετοιμασμένος και να ξέρει τι θα κάνει όταν το παιχνίδι δεν κυλήσει καλά. Δεν υπάρχει ούτε τέλεια προπόνηση ούτε τέλειο παιχνίδι. Πρέπει πάντα να μαθαίνει από τα λάθη του και να αναρωτιέται για κάθε τι.

Ο προπονητής πρέπει να γνωρίζει τους διαιτητές του αγώνα. Μιλάει μαζί τους πάντα μέσα σε πλαίσια αμοιβαίου σεβασμού. Το χειρότερο πράγμα είναι να σε αποβάλλει διαιτητής η να σε αγνοεί.Θα κατανοήσουν μια στιγμή αδυναμίας αν σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού μιλάτε ευπρεπώς. Έτσι θα έχουν μια ανοικτή μορφή επικοινωνίας. Ο προπονητής θα πρέπει να επιστήσει την προσοχή του στην συμπεριφορά των παικτών του απέναντι στους διαιτητές.

Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού πρέπει να παρατηρεί την χημεία της ομάδας. Κάθε ζήτημα που προκύπτει αντιμετωπίζεται άμεσα.

Πάνω απ΄όλα είναι η ομάδα. Όλοι μαζί δουλεύουν για το καλό της ομάδας.

Πηγή: badbasket.gr