Η ΚΟΥΠΑ ΚΙΛΚΙΣ παρουσιάζει τους ανθρώπους της (μέρος 1ο)

244

Στο πλαίσιο της έναρξης του νέου πρωταθλήματος, η ανδρική ομάδα του συλλόγου μας παρουσιάζει τους ανθρώπους της.΄Έτσι λοιπόν μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, θα λάβει χώρα μια σειρά αναρτήσεων με μικρες συνεντεύξεις των ανθρώπων που πλαισιώνουν την ομάδα, ξεκινώντας από τους παίκτες και καταλήγοντας στους προπονητές και τη διοίκηση.

Χοτουμανίδης και Μουστάκας οι δυο πρώτοι.

Ας μιλήσουμε λίγο για μπάσκετ…(μέρος 1ο)

Δυόμισι χρόνια πριν, βρέθηκαν στο ίδιο σταυροδρόμι. Συμπορεύτηκαν από τότε μέχρι και σήμερα,κουβαλώντας στις πλάτες τους (μαζί με πολλούς ακόμα βέβαια που θα παρουσιάσουμε σε επόμενες αναρτήσεις)  την ομάδα.

Πάρης Χοτουμανίδης, Τάσος Μουστάκας. Αποτελούν κατά το γράφοντα το κυρίαρχο δίπολο της ανδρικής μας ομάδας. Το απόλυτο βαρόμετρο. Ποιότητα, φινέτσα, ικανότητα ο πρώτος, θέληση, πάθος, ωμή δύναμη και αποτελεσματικότητα ο δεύτερος. Ο  ένας συμπλήρωμα του άλλου.

Οι επιτυχίες, απρόσμενα κατά πολλούς, δεν άργησαν να έρθουν. Μόλις τη δεύτερη χρονιά παρουσίας τους στα γήπεδα της ΕΚΑΣΚΕΜ, ανέβασαν την ομάδα στην πρώτη κατηγορία. Πέρσι, κατά τη διάρκεια μιας κουτσουρεμένης λόγω COVID 19 αλλά και γεμάτη ατυχίες λόγω τραυματισμών χρονιά, κατάφεραν να παραμείνουν στην ανώτερη κατηγορία της λίγκας,τερματίζοντας δέκατοι. Αλλά ας μας μιλήσουν καλύτερα οι ίδιοι για αυτό.

Πάρης Χοτουμανίδης,  «…το μέλλον είναι τα νέα παιδιά»

Πώς ένιωσες πέρσι, όταν από πρωταγωνιστής και οδηγός της Β ΕΚΑΣΚΕΜ, μετατράπηκες σε κομπάρσο στην Α κατηγορία;

Πάρης: Αυτό που περάσαμε φέτος δεν ήταν σίγουρα ό τι καλύτερο. Όσο για εμένα, η  αλήθεια είναι πως είχα μάθει να πρωταγωνιστώ όλα αυτά τα χρόνια στις περισσότερες ομάδες που είχα παίξει. Η πτώση της απόδοσής μου ήταν φανερή. Θα γινόταν νομοτελειακά βέβαια και αυτό κάποια στιγμή. Το αποδέχτηκα. Έγινε μια συζήτηση μέσα στη χρονιά με τον coach για να έχω ένα διαφορετικό ρόλο στην ομάδα, ήταν και κάποιοι προσωπικοί λόγοι συν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζα. Περισσότερο με πείραξε που δεν μπορούσα να βοηθήσω όσο θα ήθελα την ομάδα. Είχα άλλωστε φτάσει πολύ κοντά στο να σταματήσω, τελικά αποφάσισα να συνεχίσω κατόπιν συνεννόησης και να βοηθήσω όσο μπορώ.

Η ομάδα το παρόν καλοκαίρι ανασχεδιάστηκε. Εισήλθαν νέα πρόσωπα, μικρότερης ηλικίας  με σκοπό να πλαισιώσουν τους παλιούς που παρέμειναν στους κόλπους της.

Πώς βλέπεις το πάντρεμα νέων με παλιούς; Ταιριάζει στη δική σου φιλοσοφία;

Πάρης: Στην πρώτη συνάντηση που είχαμε, αναλύθηκε το πλάνο και το σχέδιο της ομάδας. Μου άρεσε εννοείται και ήταν ένας λόγος που με ώθησε στο να παίξω μια χρονιά ακόμα. Ήδη από τις πρώτες προπονήσεις φάνηκε πως τα νέα παιδιά έχουν όρεξη, υπάρχει διάθεση. Και μας κάνει και εμάς τους μεγαλύτερους να αισθανθούμε πιο νέοι. Είμαι σίγουρος πως όλο αυτό θα αποδώσει. Ακόμα κι αν δεν έρθουν άμεσα οι νίκες και οι επιτυχίες θα είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Και το μέλλον είναι τα νέα παιδιά.

Ο Πάρης μέσα στην τρέχουσα χρονιά, θα κλείσει τα 40. Επί 30 χρόνια έβαλε το μπάσκετ στη ζωή του. Ανδρώθηκε, διαμορφώθηκε, ωρίμασε μέσα από το μπάσκετ. Ένας ακόμα χρόνος θα βαρύνει την πλάτη του, ωστόσο θα συνεχίζει όσο του το επιτρέπουν οι δυνάμεις του να υπηρετεί το άθλημα που του προσέφερε τόσα πολλά.. Αλλά ας μας τα πει ο ίδιος καλύτερα.  

Ποιοι οι προσωπικοί σου στόχοι για φέτος και ποιο το μήνυμα που θέλεις να δώσεις στη νέα γενιά που ακολουθεί; Καλύτερος παίκτης ή καλύτερος συμπαίκτης;

Πάρης: Η αλήθεια είναι πως κάθε χρόνο χαριτολογώντας το λέμε με το Θόδωρο (Ποζίδη) πως είναι η τελευταία μας χρονιά. Εδώ και τρία χρόνια, παρόλα αυτά συνεχίζουμε όσο μας κρατάνε οι δυνάμεις μας. Φέτος όμως πιστεύω πως όντως είναι η τελευταία χρονιά και θέλω να χαρώ κάθε δευτερόλεπτο προπόνησης, αγώνα και να κλείσω την πορεία μου στο μπάσκετ της πόλης μου με έναν ωραίο τρόπο.

Στο σύγχρονο μπάσκετ πρέπει να είσαι καλός σε όλους τους τομείς. Δεν είναι όπως παλιά που βάζοντας 20, 30 πόντους βαφτίζεσαι και καλός παίκτης. Σίγουρα όνταςκαλύτερος συμπαίκτης γίνεσαι και καλός παίκτης. Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα και έτσι πρέπει να το προσεγγίζουμε. Ομαδικά.

Τάσος Μουστάκας, «Τα νέα παιδιά πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια, πολύ προπόνηση, πάρα πολύ προπόνηση, χαμηλό προφίλ, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν»

Πριν δυο μέρες όταν τον προσκάλεσα για αυτήν τη συνέντευξη, τον αποκάλεσα MVP. «Γεια σου MVP μου»του είπα. «Παλιά..» μου απάντησε. «Μέχρι να βγει ο καινούργιος, στο τέλος της ερχόμενης άνοιξης, για μένα, θα είσαι ο MVP της KOYΠΑ Κιλκίς», ανταπάντησα.

Ο Τάσος Μουστάκας κατάγεται από την Κοζάνη, και πιο συγκεκριμένα από το Καλονέρι Κοζάνης. Η επαγγελματική του δραστηριότητα τον έφερε στον τόπο μας, και η ομάδα χάρη στον αρχηγό της (να τα λέμε κι αυτά) Πάρη Χοτουμανίδη του πρότεινε μια θέση στο αρχικό της ρόστερ. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ο Τάσος ήταν και τις τρεις χρονιές που έπαιξε μπάσκετ στην ΚΟΥΠΑ Κιλκίς, ένας από τους στυλοβάτες της ομάδας. Ειδικά πέρσι έκανε φανταστική χρονιά, με θαυμάσιους μέσους όρους και με πολλή ενέργεια και αυτοπεποίθηση σε όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου. Ήταν ο καταλύτης της ομάδας. Ο χρόνος ωστόσο είναι για όλους αδυσώπητος.  

Θα αντέξεις και φέτος να τα βάζεις (θα πω με νεότερους και ψηλότερους, όχι όμως δυνατότερους) αντιπάλους; Τι μηνύματα λαμβάνεις από το σώμα σου;

Τάσος: Η δοκιμή θα μας δείξει…Έτσι ήταν και η συμφωνία με τον coach όσο αφορά το νέο σχεδιασμό. Την τελευταία αγωνιστική, τη στιγμή που μας βρήκε ο covidπαρουσιάστηκε και το πρόβλημα στη μέση που με ταλαιπώρησε για τρεις μήνες. Έχω δείξει τα τρία χρόνια που είμαι στην ΚΟΥΠΑ αλλά και στη ζωή μου απόσο θυμάμαι, πως είμαι μαχητής και δεν τα παρατάω εύκολα. Να πω πως δεν υπολογίζω τον αντίπαλο; Όλους τους υπολογίζω. Δίνω το μάξιμουμ για να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου απέναντι στην ομάδα. Τώρα το τι θα συμβεί και το μέλλον, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Από καρδιάς, θα παλέψω για το καλύτερο. Το τι θα γίνει, θα δείξει…

Η ομάδα ανανεώθηκε. Η θέση του φυσικά και δεν είναι επισφαλής και εννοείται πως παραμένει ακλόνητη. Οι νέοι που θα πλαισιώσουν τους παλιούς, σίγουρα διαθέτουν περισσότερη ενέργεια από τους γηραιότερους.

Θα έχουν όμως και μεγαλύτερη καρδιά; Πώς βλέπεις τη νέα ομάδα; Αντικαθιστά η ψυχή την έλλειψη ύψους, κιλών, μυϊκής μάζας ή αντοχής. Και αν ναι σε ποιο βαθμό;

Τάσος:  Ο βαθμός είναι πολύ χαμηλός. Μετά από δυο τρεις προπονήσεις που είδα την ομάδα και βάσει της εμπειρίας που έχω αποκτήσει τόσα χρόνια στα γήπεδα, είμαστε πολύ χαμηλά ακόμα. Έχουμε ωστόσο το χρόνο να δουλέψουμε. Τα νέα παιδιά πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια, πολύ προπόνηση, ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ, χαμηλό προφίλ, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Η κατηγορία αλλά γενικότερα και το ίδιο το μπάσκετ, θέλει υπομονή, επιμονή και την κατάλληλη στιγμή να αρπάξεις τη θέση. Αλλά για να το κάνεις αυτό πρέπει να έχεις ώρες προπόνησης. Όλα είναι σχετικά. Κακά τα ψέματα. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα όλο αυτό. Στο χέρι των παιδιών είναι να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και στις απαιτήσει της ομάδας.

Ο Τάσος έχει παίξει πολύ και σε υψηλό επίπεδομπάσκετ. Έφτασε μέχρι τη Γ Εθνική Κατηγορία με την ομάδα της Σιάτιστας.

Ποιες οι φετινές σου φιλοδοξίες; Τι ζητάς από τον Τάσο Μουστάκα;

Τάσος: Να παραμείνω υγιής προσωπικά αλλά και όλη η ομάδα. Να παραμείνουμε στην κατηγορία. Βεβαίως πλαισιώνοντας τα παιδιά που ήρθαν, αν μπορέσουμε  να βοηθήσουμε δύο, τρία παιδιά ώστε να τους αφήσουμε πίσω μας, θα είναι ιδανικό. Ό τι μπορούμε να δώσουμε από τη εμπειρία μας, από τις κινήσεις μας, από αυτά που γνωρίζουμε μέσα από το μπάσκετ, να μπορέσουμε να τα μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά, ούτως ώστε να γίνουν και καλύτεροι άνθρωποι και καλύτεροι παίκτες.

Η κουβέντα φυσικά συνεχίστηκε. Μιλήσαμε για τα πάντα, όχι μόνο για μπάσκετ. Απολαύσαμε ένα μαγικόηλιοβασίλεμα, εδώ στο «Λόφο» της πόλης μας και  αποχαιρετιστήκαμε δίνοντας ραντεβού στο γήπεδο και στη δευτεριάτικη απογευματινή προπόνηση.

…συνεχίζεται…

Koupa Kilkis                            Μια οικογένεια, μια παρέα μια ομάδα…