Η “απογείωση” της EuroLeague έχει εξήγηση

804

Η νέα τάξη πραγμάτων στην EuroLeague έφερε την “απογείωση” στο ενδιαφέρον του κόσμου και την κινητικότητα για τους αγώνες της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η απόφαση που πάρθηκε για αλλαγή δεδομένων στο format της EuroLeague συζητήθηκε πολύ το περασμένο καλοκαίρι. Εκ των πραγμάτων όμως δικαιώνει απόλυτα τον Τζόρντι Μπερτομέου, αφού αποδείχθηκε στη ήδη από τη regular season πως ο κόσμος “αγκάλιασε” το νέο σύστημα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι είδαμε περισσότερους αγώνες, αλλά πολύ περισσότερο ότι ανέβηκε κατακόρυφα ο βαθμός δυσκολίας για κάθε ομάδα και έγιναν πολλά περισσότερα ντέρμπι.

Είναι ενδεικτικό πως -βάσει έρευνας που δημοσιοποίησε η EuroLeague- το 18.8% των αγώνων κρίθηκαν στο σουτ, ήτοι με +/- 3 πόντους, έναντι του 13.3% που συνέβη πέρσι. Αντίστοιχα, πολύ υψηλό είναι το ποσοστό στα παιχνίδια που έληξαν με διαφορές έως πέντε πόντους, αφού έφτασε στο 34.6% των αναμετρήσεων, με το αντίστοιχο για τα παιχνίδια με μονοψήφιες διαφορές να φτάνει στο 69.2%. Μιλάμε για τους υψηλότερους αριθμούς στην ιστορία της διοργάνωσης.

Από εκεί και πέρα, αυξήθηκε κατά 15% η διαθεσιμότητα στα γήπεδα με τα εισιτήρια να “φεύγουν” με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Δείγμα του πως ο κόσμος ήρθε πλησίασε τη διοργάνωση, θέλοντας να δει από πολύ κοντά τα ντέρμπι σε αυτόν τον μαραθώνιο των τριάντα αγωνιστικών. Αντίστοιχα η τηλεθέαση σημείωσε άνοδο κατά 32% σε σχέση με τους περσινούς αγώνες της regular season και του Top 16, με το online κοινό να αυξάνεται κατά 166%!

Τα στατιστικά που ακολουθούν είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την ίδια έρευνα η αλληλεπίδραση στα social media μεταξύ των χρηστών, με φόντο την EuroLeague, σημείωσε κατακόρυφη άνοδο. Πιο συγκεκριμένα, στο Facebook έφτασε στο 471%, στο Instagram στο 414% και στο Twitter στο 197%. Σε αυτά προσθέστε επίσης ότι οι προβολές στο επίσημο κανάλι της διοργάνωσης στο Youtube αυξήθηκαν κατά 32% σε σχέση με πέρσι.

Σε ό,τι αφορά στα έσοδα των ομάδων, αυτές έχουν να μοιραστούν ακόμη 3.350.000 ευρώ περίπου μέχρι την ολοκλήρωση της σεζόν. Θυμίζουμε ότι κάθε νίκη στα playoffs αποφέρει έσοδα ύψους 70.000 ευρώ από την EuroLeague, ενώ στο Final Four ο νικητής θα εισπράξει το ποσό του 1.000.000 ευρώ ως επιβράβευση, με τον ηττημένο του τελικού να εισπράττει επίσης 500.000 ευρώ. Ο τρίτος θα λάβει 300.000 ευρώ και ο τέταρτος το ποσό των 150.000 ευρώ.

Πηγή: euroleague.sport24.gr