ΕΡΕΥΝΑ σε 112 παίκτες του ΝΒΑ: Πώς η χρήση των Social Media επηρεάζει την απόδοση τους!

560

ΕΡΕΥΝΑ σε 112 παίκτες του ΝΒΑ: Πώς η χρήση των Social Media επηρεάζει την απόδοση τους!

Σε ποιο βαθμό επηρεάζει η χρήση των social media την απόδοση των αθλητών; Πώς επηρεάζονται τα στατιστικά ενός παίκτη όταν το προηγούμενο βράδυ έχει… ξενυχτήσει στο twitter; Μία έρευνα του “Stony Brook University” έδωσε τις απαντήσεις…

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως τα social media (facebook, instagram, twitter κτλ.) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η συγκεκριμένη τάση δεν θα μπορούσε λοιπόν να μην επηρεάζει άμεσα τη ζωή των αθλητών, οι οποίοι στο υψηλότερο επίπεδο, πρέπει να ακολουθούν μία ρουτίνα και να εκμεταλλεύονται στο έπακρο κάθε στιγμή ξεκούρασης.

Ορισμένοι ωστόσο δεν παρουσιάζονται το ίδιο πειθαρχημένοι με αποτέλεσμα συχνά-πυκνά να ξενυχτούν… αγκαλιά με το κινητό τους. Η έρευνα του “Stony Brook University” που δημοσιεύτηκε στην διαδικτυακή εφημερίδα “Sleep Health”, αποδεικνύει πως οι παίκτες που προχώρησαν σε κάποια δημοσίευση αργά τη νύχτα ή τις πρώτες πρωινές ώρες, παρουσίασαν μειωμένη απόδοση στα παιχνίδια της επόμενης ημέρας, σε αντίθεση με αυτά που την προηγούμενη νύχτα δεν είχαν χρησιμοποιήσει τα social media.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, την οποία παρουσιάζει η ιστοσελίδα “HoopsHype” και ο δημοσιογράφος Alex Kennedy, χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 37.073 tweets. Όλα τους έγιναν το διάστημα 2009-2019 από 112 παίκτες του ΝΒΑ, συμπεριλαμβανομένων σπουδαίων ονομάτων όπως είναι ο Λεμπρόν Τζέιμς και ο Κέβιν Ντουράντ.

Τα tweets χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Αυτά που έγιναν μεταξύ 02:00-06:00 και αυτά που έγιναν όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ενώ για την καλύτερη εξαγωγή των συμπερασμάτων χρησιμοποιήθηκαν παιχνίδια από ομάδες της ίδιας περιφέρειας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι παίκτες που χρησιμοποίησαν το twitter το διάστημα 02:00-06:00 είχαν στον αγώνα της επόμενης ημέρας μειωμένη απόδοση που μετουσιώνεται σε:

– 1.7% στα σουτ εντός πεδιάς

– 1.1 πόντους

– 0.5 ριμπάουντ

– 2 λεπτά συμμετοχής

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα ευρήματα ανάλογα με τα εντός ή εκτός έδρας παιχνίδια. Οι παίκτες που θα έπαιζαν μακριά από το μπασκετικό “σπίτι” τους και το προηγούμενο βράδυ έκαναν χρήση των Social Media μεταξύ 02:00 και 06:00, παρουσιάζουν πτώση στην απόδοση τους που φτάνει το:

– 3.95% στα σουτ εντός πεδιάς

– 1.4 πόντους

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούμε σε ακόμα ένα σημαντικό συμπέρασμα που έχει να κάνει με το βιολογικό ρολόι του κάθε αθλητή και τον τρόπο που το σώμα του έχει μάθει να προσαρμόζεται στις συνήθειες του. Πιο συγκεκριμένα, οι παίκτες που είχαν μετατρέψει το ξενύχτι σε… συνήθειο, ξεκίνησαν σταδιακά να επηρεάζονται λιγότερο από αυτό. Εκείνοι λοιπόν που έκαναν πολύ συχνή χρήση του twitter τις “απαγορευμένες” ώρες (02:00-06:00), έβλεπαν τα στατιστικά τους να επηρεάζονται λιγότερο:

– 0.21 πόντους

– 0.13 ριμπάουντ

Αντιθέτως, εκείνοι που χρησιμοποίησαν τα social media σε ώρες που είχαν συνηθίσει να κοιμούνται/ξεκουράζονται, παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερη πτώση στην απόδοση τους:

– 3.68% στα σουτ εντός πεδιάς

– 2.08 πόντους

– 0.86 ριμπάουντ

Παρά το γεγονός πως οι αθλητές του μπάσκετ αποτέλεσαν το αποκλειστικό δείγμα για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έρευνας, είναι εύκολα κατανοητό πως τα συμπεράσματα τους αφορούν όλους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο του Alex Kennedy που δημοσιεύτηκε στο “HoopsHype”, περίπου το 30% του πληθυσμού παγκοσμίως κοιμάται λιγότερο από τις 7 ώρες που προτείνουν το “National Sleep Foundation” και η “American Academy of Sleep Medicine”.

Ακόμα μεγαλύτερος είναι μάλιστα ο αριθμός εκείνων, που πριν κοιμηθούν χρησιμοποιούν κάποια συσκευή (Laptop/κινητό), κάτι που αποδεδειγμένα επηρεάζει αρνητικά την διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.

Πηγη