Εθνική Ανδρών: Νίκη με ψυχή και χαρακτήρα ενάντια στην Τσεχία με 77-84, δεν κατάφερε να πάρει την διαφορά και την πρόκριση

355

Σε έναν αγώνα γεμάτο ένταση και πάθος, η Εθνική Ανδρών έδειξε τον χαρακτήρα νικητή που διαθέτει απέναντι στην Τσεχία και νίκησε με 77-84, αλλά δεν κατάφερε να πάρει την πολυπόθητη διαφορά νίκης με περισσότερους από 12 πόντους και δεν συνεχίζει στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας.

Κορυφαίος της Εθνικής ήταν ο Νικ Καλάθης, ο οποίος σε 37 λεπτά συμμετοχής πέτυχε 27 πόντους με 5/9 τρίποντα, 6 ασίστ και 5 ριμπάουντ. Επίσης, σπουδαίο επίτευγμα ήταν του Θανάση Αντετοκούνμπο, ο οποίος πέτυχε 11 πόντους σε λιγότερο από 5 λεπτά συμμετοχής.

Άτυχος στάθηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος αποβλήθηκε με πέντε φάουλ έπειτα από 23 λεπτά συμμετοχής στον αγώνα και δεν μπόρεσε να συνεισφέρει περισσότερο στην προσπάθεια της Εθνικής μας.

Η ελληνική ομάδα συνέχισε την προσπάθειά της, αλλά οι αντίπαλοί ξαναβρήκαν το δρόμο προς το καλάθι, ήταν εύστοχοι από τη γραμμή (16/16) και το 61-70 έγινε 68-70. Η Ελλάδα αντέδρασε (68-75 και 70-77), αλλά δεν ήταν αρκετό για να πάρει και τη διαφορά που ήθελε για να κάνει το επόμενο βήμα στην προημιτελική φάση. Το τελικό 77-84 έδωσε στην Τσεχία το εισιτήριο.

Η Εθνική Ομάδα είχε καταφέρει να περιορίσει επιθετικά το μεγαλύτερο όπλο των Τσέχων, τον Τόμας Σατοράνσκι, ο οποίος έμεινε στους δύο πόντους, αλλά ήδη στο ημίχρονο είχε μοιράσει επτά ασίστ.

Διαιτητές: Γκλίσιτς (Σερβία), Αουνκρότζερς (Λετονία), Λίσζκα (Πολωνία)

Δεκάλεπτα: 12-18, 33-32, 49-57, 77-84

Ελλάδα (Σκουρτόπουλος): Αντετοκούνμπο 12, Αντετοκούνμπο Θ. 11, Μπουρούσης 2, Καλάθης 27, 6ρ, 6 α), Λαρεντζάκης 2, Παπαγιάννης, Παπανικολάου 5, Παπαπέτρου 3, Πρίντεζης 6, Σλούκας 16

Τσεχία (Γκίνζμπουργκ): Άουντα 13, Μπάλβιν 6, Μπόχατσικ 25(4), Χρούμπαν 11(3), Κριζ 2, Παλίζα, Πετέρκα 5(1), Πούμπρλα 2, Σατοράνσκι 13, Σιλμπ, Σίρινα, Βιοράλ

Γιαννούλης Λαρεντζάκης:

«Απογοήτευση… Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Είχαμε ευκαιρίες να περάσουμε μπροστά. Δεν έχω να σας πω πολλά. Απογοήτευση. Το θέλαμε, ξεκινήσαμε δυναμικά. Χάσαμε. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Είμαστε απογοητευένοι, κρίμα, συγγνώμη από όλους.

Όλοι οι Έλληνες είχαν προσδοκίες. Είχαμε δυνατότητες, δεν τα καταφέραμε», και συμπλήρωσε για το κλίμα στην ομάδα: «Μια χαρά ήμασταν μεταξύ μας. Είμαστε ενωμένοι.

Μας στοίχισε το ματς με τη Βραζιλία, αλλά είχαμε και τώρα ευκαιρίες. Σίγουρα. Ναι. Αποτύχαμε, ναι».

Θανάσης Σκουρτόπουλος: 

«Τι να την κάνω την νίκη; Ένα κακό ημίχρονο στο τουρνουά με την Βραζιλία το πληρώσαμε. Επιβάρυνε την αυτοπεποίθηση της ομάδας, δεν κάναμε την επαναφορά. Σήμερα κάναμε μεγάλη προσπάθεια, δεν τελειώσαμε κάθε φάση όπως έπρεπε. Δεν πήραμε σφυρίγματα που νομίζω ότι αξίζαμε, ήμασταν πίσω στις βολές. Δουλέψαμε σκληρά σε καλή ατμόσφαιρα και το αποτέλεσμα δεν μας δικαιώνει. Είμαι υπεύθυνος, η ετυμηγορία είναι δεδομένη. Θα πούμε κάποια πράγματα με τα παιδιά για να ολοκληρώσουμε την συνεργασία μας. Λυπάμαι που απογοητεύσαμε τον κόσμο για τις προσδοκίες του.

Με τους παίκτες έχουμε ένα άλλο είδος συζήτησης σε περισσότερο προσωπικά θέματα. Προσπαθήσαμε σκληρά, κατηγορηθήκαμε για τα πάντα. Ίσως να μην εμπνεύσαμε. Δουλέψαμε σαν σκυλιά για 15 μέρες. Ευχαριστώ τους παίκτες που με τίμησαν. Κατόπιν εορτής έχουμε να πούμε πολλά. Η ομάδα είχε σχεδιαστεί με τον Ντόρσεϊ και μετά αλλάξαμε το πλάνο με τους φόργουορντ. Ο Παπανικολάου μπορεί να μην ήταν αποτελεσματικός στο σουτ αλλά έκανε τα πάντα, όπως η καρδιά. Του το είπα. Το σουτ μία μέρα θα μπει μία όχι. Έπρεπε να δουλέψουμε πιο ομαδικά και πρώτος από όλους εγώ. Κάπου εδώ τελειώνουμε».

Δείτε τα αναλυτικά στατιστικά του αγώνα πατώντας εδώ.