Εθνική Ανδρών: Ανάλυση του παιχνιδιού με την Τσεχία από τον Γίαννη Καλαμπόκη – Διαβάστε τις δηλώσεις των Σκουρτόπουλου και Παπαπέτρου

355

Η Εθνική Ανδρών δίνει αύριο (9/9, 11.30π.μ.) τον καθοριστικό αγώνα με την Τσεχία για να διεκδικήσει την πρόκριση στα προημιτελικά του Παγκοσμίου κυπέλλου. Ο Γιάννης Καλαμπόκης αναλύει τα βασικά σημεία του παιχνιδιού των αντιπάλων και την στόχευση που πρέπει να έχει η Εθνική.

«Η Τσεχία είναι μία ομάδα με εξαιρετική χημεία, που προκύπτει από το γεγονός ότι πολλοί παίκτες έχουν παίξει τα τελευταία χρόνια με τον ίδιο προπονητή στην ίδια ομάδα, σίγουρα σε τουρνουά που είναι περιορισμένων ημερών αυτές οι ομάδες έχουν πλεονέκτημα.

Τώρα στο αγωνιστικό, υπάρχει ένας κινητήριος μοχλός που τρέχει την ομάδα, ο Σατοράνσκι, ο οποίος ανοίγει την ομάδα στον αιφνιδιασμό, ο ίδιος μπορεί να σκοράρει, αλλά και να δημιουργήσει για τους άλλους, ενώ το ίδιο καθοριστικός είναι και στο σετ παιχνίδι, γιατί είτε μέσα από pick n roll είτε μέσα από παιχνίδι στο low post. είτε από παιχνίδι μακριά από την μπάλα από off screen δημιουργεί ρήγματα και με αυτό τον τρόπο πάλι, είτε σκοράρει είτε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τους συμπαίκτες του.

Έχει πολύ καλή σύνδεση και με τον Μπάλβιν και με τον Αουντα στο pick n roll και στο pick n pop αντίστοιχα, οπότε είναι ένας βασικός στόχος για εμάς το πώς θα μπορέσουμε να τον απομονώσουμε, να τον φθείρουμε μέσα στο παιχνίδι, γιατί θεωρούμε ότι περιορίζοντάς τον μπορούμε και ελέγχουμε γενικότερα όλη τη λειτουργία της ομάδας.

Από ‘κει και πέρα έχουν τον Μπόχατσικ που  παίζει και μαζί με τον Σατοράνσκι αλλά ίσως και back up του τώρα που ο Σιλμπ μάλλον δεν θα αγωνιστεί, ο οποίος είναι ένας πάρα πολύ καλός σκόρερ και στο ανοιχτό γήπεδο και στο Pick n roll και αυτός έχει πολύ καλή σύνδεση με τους ψηλούς, όπως είπα και πριν είναι μια ομάδα με πάρα πολύ καλή χημεία.

Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η κίνηση που έχει στο παιχνίδι στο μισό γήπεδο, στο πέντε εναντίον πέντε, κινούνται πολύ μακριά από την μπάλα αναγκάζοντας την άμυνα να είναι σε διαρκή κίνηση, εκτός θέσεων και την προβληματίζει στα rotation, στις βοήθειες και κυρίως στο επιθετικό ριμπάουντ γιατί όταν δεν έχεις καλές τοποθετήσεις είσαι και ευάλωτος στο ριμπάουντ. Εκεί ο Μπάλβιν μαζί με τον Αουντα και τον Κριζ  κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά γιατί έχουν και το ύψος και την δύναμη, αλλά πρώτα απ’ όλα έχουν την διάθεση να πάνε στο ριμπάουντ, άρα είναι ένα άλλο στοιχείο του παιχνιδιού που πρέπει να ελέγξουμε, το αμυντικό ριμπάουντ.

Είναι ένα παιχνίδι στο οποίο σίγουρα θα πρέπει από το πρώτο δευτερόλεπτο να είμαστε συγκεντρωμένοι 100% και όταν λέμε συγκεντρωμένοι, εννοώ από τον πρώτο παίκτη που παίζει μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο που κάθεται στον πάγκο. Δεν έχουμε καμία πολυτέλεια αύριο, να ξοδέψουμε, να σπαταλήσουμε ευκαιρίες. Είτε αυτό είναι μια μπάλα διεκδικήσιμη, είτε είναι μια ελεύθερη βολή, είτε είναι ένα ριμπάουντ, δεν συζητάω για τεχνικές ποινές ή αντιαθλητικά φάουλ και τέτοια απρόοπτα, να χρησιμοποιήσουμε έξυπνα τα φάουλ, τα 16 που έχουμε στην διαθέσή μας να μην είναι βολές, και να προσπαθήσουμε κάθε μπάλα και κάθε κατοχή να την αξιοποιούμε καταλλήλως. Οταν θα φτάσει η στιγμή μέσα στο παιχνίδι και μακάρι να φτάσει νωρίς για να μπορούμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο, αλλά αν συμβεί προς το τέλος του αγώνα σίγουρα θα παίξουν ρόλο οι ειδικές καταστάσεις που η κάθε ομάδα θα έχει προετοιμάσει προκειμένου να εξασφαλίσει αντίστοιχα αυτό που διεκδικεί.

Οπωσδήποτε στόχος είναι ο Σατοράνσκι και στην δική μας την επίθεση, να προσπαθήσουμε να τον βάλουμε σε μια διαδικασία να αμυνθεί, να κουραστεί, να φθαρεί κι αυτός είτε με φάουλ είτε ξοδεύοντας ενέργεια, εμείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το έτσι κι αλλιώς δυνατό μας κομμάτι που είναι το παιχνίδι στο low post και να σκοράρουμε και να δημιουργήσουμε από εκεί. Για να έχουμε καλύτερες προϋποθέσεις σουτ θα πρέπει να υπάρξει κίνηση, αφού το στατικό σουτ για εμάς δεν είναι ακριβώς αυτό που ψάχνουμε, εμείς ψάχνουμε ένα ξεμαρκάριστο σουτ αλλά να προκύψει μέσα από κίνηση αφού και οι παίκτες που έχουμε είναι σουτέρ ρυθμού και όχι φύσει σουτέρ».

Θανάσης Σκουρτόπουλος:

«Έχουμε αφήσει ήδη πίσω την απογοήτευση από την ήττα από τις ΗΠΑ. Κάναμε μια σημαντική προσπάθεια, αλλά δεν τα καταφέραμε. Ξέρουμε τις συνθήκες για το παιχνίδι με την Τσεχία. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Είναι δύσκολες καταστάσεις, αλλά τις ζουν όλοι στα πρωταθλήματά τους. Όλα τα παιδιά ξέρουν τι υπάρχει μπροστά. Είμαστε αισιόδοξοι. Κάθε ομάδα έχει τον δικό της προσανατολισμό στην άμυνα. Θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε πιστοί σε αυτά, στο μεγαλύτερο ποσοστό. Στην επίθεση προσπαθούμε να αλλάξουμε κάπως την κατεύθυνσή μας. Κακά τα ψέματα, αν δεν βρούμε δεύτερο και τρίτο πόλο στο σκοράρισμα, θα έχουμε πρόβλημα. Δημιουργούμε τις συνθήκες, αλλά πρέπει να είμαστε εύστοχοι».

Μιλώντας για την Τσεχία είπε: «Η δημιουργία του Τόμας Σατοράνσκι είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της Τσεχίας. Δίνει ενέργεια και δημιουργεί για όλους. Ο ψηλός της ομάδας, ο Μπάλβιν, εξαρτάται από τι του δίνει ο Τόμας Σατοράνσκι κατά 99%. Ο Σατοράνσκι είναι ένας γκαρντ που πηγαίνει πολύ επιθετικά στο καλάθι μετά το πικ εν ρολ, δεν φοβάται, πηγαίνει μέχρι μέσα για να τελειώσει τη φάση, αν χρειαστεί εκμεταλλευόμενος το ύψος του».

Σχετικά με την αυτοπεποίθηση της ομάδας είπε: «Αυτό που λέω σε όλα τα παιδιά είναι ότι είναι σημαντική η αυτοπεποίθηση και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν παίζουμε με αυτοπεποίθηση. Το έχουμε συζητήσει με τα παιδιά. Κάναμε ένα λάθος στο παιχνίδι με τη Βραζιλία, αυτό μας κυνηγάει. Πρέπει να βρούμε τη λύση μόνοι μας. Μας προβληματίζει μόνο ότι δεν είμαστε εύστοχοι στα ανοιχτά σουτ και σε κάποιες περιπτώσεις διστάζουμε. Ο εγωισμός και η προσωπικότητα καθενός έχουν ενεργοποιηθεί στο μάξιμουμ. Κανείς δεν θέλει να φύγει από εδώ. Είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθούν όλοι, δεν νιώθω κάποια έξτρα πίεση».

Για τους τομείς που θα δώσει έμφαση στο τακτικό κομμάτι είπε: «Έχουμε στο μυαλό μας τα πάντα, και το καλό και το κακό ξεκίνημα. Αυτά τα βρίσκουμε μέσα στο παιχνίδι. Κοιτάζουμε τον εαυτό μας, τη δουλειά μας και την ετοιμότητα. Εκεί που πρέπει να είμαστε καλοί είναι το επιθετικό ριμπάουντ, να πάμε με δύναμη στην μπάλα για να δημιουργήσουμε τις καταστάσεις να πετύχουμε κάποια εύκολα καλάθια».

Σε ερώτηση για τις άμυνες που μπορεί να εφαρμόσει η Τσεχία απέναντι στην Ελλάδα πάνω στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, είπε: «Όλοι τον αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο, δεν αλλάζει αυτό. Έχουμε καλούς και αξιόπιστους παίκτες και περιμένουμε να δώσουν λύσεις για να δημιουργηθούν χώροι και για τον Γιάννη».

Για το αν σκέφτεται να δοκιμάσει σχήμα με τρία γκαρντ είπε: «Αν μου βρείτε τρία γκαρντ, θα τους βάλουμε. Έχουμε τέσσερις περιφερειακούς όλους κι όλους. Ο Κώστας Σλούκας γύρισε από τραυματισμό. Το καλό είναι ότι πάει διαρκώς καλύτερα, δεν έχει πρόβλημα με το πόδι του, δεν έχει νιώσει καμία ενόχληση. Χρειαζόμαστε το σουτ από μέση απόσταση, όπως παίζουν οι αντίπαλοι ψηλοί. Ο Κώστας σε αυτό είναι από τους κορυφαίους. Αν αυτά τα σουτ μπουν, αυτόματα θα είναι κερδισμένος κι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Θα έχει περισσότερους χώρους».

Τέλος, για τον τραυματισμό του Θανάση Αντετοκούνμπο στα πλευρά, είπε: «Στην αρχή φοβηθήκαμε για ρωγμώδες κάταγμα, αλλά τελικά απλά έχει μια μικρή κάκωση. Αύριο θα είναι κανονικά στο παιχνίδι».

Ιωάννης Παπαπέτρου:

«Παίξαμε ήδη έναν τελικό με τη Νέα Ζηλανδία, με την πλάτη στον τοίχο. Το ίδιο πράγμα είναι τώρα. Πρέπει να μπούμε όσο πιο δυνατά γίνεται στο παιχνίδι. Η όποια διαφορά θα έρθει στη διάρκεια του αγώνα, όχι αμέσως. Δεν θα ξεκινήσει ο αγώνας και θα είμαστε αμέσως εκεί που θέλουμε. Θέλει προσπάθεια λεπτό με το λεπτό. Κρατήσαμε αρκετά χαμηλά τις ΗΠΑ. Είναι ένα καλό στοιχείο αυτό. Είχαμε καλό πλάνο. Δεν βάλαμε όμως τα σουτ, πολλές φορές δεν γυρίσαμε την μπάλα όπως έπρεπε. Είμαστε καλοί στο τρανζίσιον, αλλά πρέπει να ελέγξουμε καλύτερα τον ρυθμό του αγώνα. Πρέπει να δουλεύουμε όλοι για να βρίσκουμε καλά σουτ. Ας ελπίσουμε ότι αύριο θα μπουν τα σουτ. Δεν θα έλεγα ότι ήμασταν άτολμοι. Χάσαμε αρκετά ελεύθερα σουτ, κι εγώ και όλοι. Όταν χάνεις ένα σουτ μετά το άλλο, μετά σκέφτεσαι περισσότερο το επόμενο. Θα παίξουμε με πίεση. Η δουλειά μας είναι αυτή. Να δείξουμε τον χαρακτήρα μας».

Μιλώντας για τον αντίπαλο, είπε: «Είναι μια πολύ καλή ομάδα, με τον Τόμας Σατοράνσκι σε ρόλο ηγέτη. Γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, παίζουν πολλά χρόνια μαζί. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι. Παίζουμε όχι μόνο για τη νίκη, αλλά και για τη διαφορά. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτόμαστε. Όχι όμως τη διαφορά από την αρχή, δεν θα αγχωθούμε γι’ αυτό από το πρώτο λεπτό. Έχουμε αναλύσει το παιχνίδι, έχουμε σκεφτεί διάφορα πράγματα. Μακάρι να μην φτάσουμε στο σημείο να παρακαλούμε για την τύχη και την ανάγκη να την έχουμε μαζί μας. Θα πρέπει να παίξουμε σε κάθε κατοχή, σαν να είναι η τελευταία του αγώνα».