Είναι βαριά η… Κού.Πα στο Κιλκίς!

322

Το μεράκι δυο ανθρώπων που κάνει την πορτοκαλί μπάλα να χτυπά δυνατά στον βορρά

Μπάσκετ στο Κιλκίς; Φυσικά, γιατί αν το αγαπάς, θα το αγκαλιάσεις και θα το αναπτύξεις. Αν έχεις χτυπήσει την πορτοκαλί μπάλα στα τσιμεντένια γήπεδα του Κιλκίς, με αέρηδες και χαμηλές θερμοκρασίες, τότε μπορείς να το αγαπάς λίγο… παραπάνω.

Με αυτό το ρομαντικό, αλλά πραγματικό, κίνητρο, δύο φίλοι ξεκίνησαν το 2016 μια προσπάθεια να φέρουν το μπάσκετ στα σπίτια όλων σε έναν νομό «δύσκολο», παραμελημένο ίσως, χωρίς σπουδαία αθλητικά επιτεύγματα σε «πρώτο πλάνο» (ποιος θυμάται τον άλλοτε κραταιό Κιλκισιακό στο ποδόσφαιρο) αλλά με τις δικές του ομορφιές και ιδιαιτερότητες.

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος και ο Χρήστος Κούτρης,μετά τη συνεργασία τους σε ομάδες, όπου ο πρώτος ήταν και προπονητής του… δεύτερου, στον ΓΑΣ Κιλκίς το μακρινό 1991, ίδρυσαν τότε (το 2016) μια ακαδημία μπάσκετ με όνομα τα… αρχικά τους.Κού.Πα. Κιλκίς εκ των Κού-τρης, Πα-παδόπουλος και έκτοτε έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου, με πολλά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, στα τμήματα, με καλή παρουσία και ανδρικής ομάδας πλέον, στη National League 2 (4ος όμιλος), με δράσεις και κινητικότητα που κάνει το μπάσκετ πολύ αγαπημένο στοιχείο στην καθημερινότητα των Κιλκισιωτών…

Μιλώντας με τον Χρήστο Κούτρη καταλαβαίνεις ότι ευτυχώς που υπάρχουν ανά την επικράτεια και ιδίως σε δύσκολες περιοχές άνθρωποι που «φυλάνε μπασκετικές Θερμοπύλες».

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Μουριών, ένα ακριτικό χωριό του Κιλκίς. Από μικρός θυμάμαι τον εαυτό μου στα γήπεδα, είτε ποδόσφαιρο είτε μπάσκετ, με μια μπάλα στα πόδια ή στα χέρια. Φυσικά μετά από καλή και ώριμη σκέψη, το μπάσκετ ήταν αυτό που με κέρδισε. Δεν μπορώ να με φανταστώ χωρίς μπάσκετ. Το 1991-92 ξεκίνησα επίσημα στην παιδική ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς, με προπονητή τον πλέον συνεργάτη μου Δημήτρη Παπαδόπουλο», μας λέει ως πρώτη… γνωριμία.

«Κυψέλη» του μπάσκετ στο Βορρά, με πολλά κορίτσια και αγόρια.

Και συνεχίζει για τους στόχους της Κού.Πα.: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αγαπηθεί και να αναγνωριστεί ακόμη περισσότερο αυτή η ακαδημία. Θα είναι σίγουρα επιτυχία και οπωσδήποτε στόχος δικός μας, να καταφέρουμε κάποια στιγμή να βγάλουμε αθλητές, οι οποίοι θα ανέβουν ένα σκαλοπάτι ψηλότερα. Αυτό που ακούγεται από τους μπασκετικούς κύκλους και γενικότερα στο χώρο των ακαδημιών της βόρειαςΕλλάδας κυρίως, είναι πως ως ακαδημία είμαστε σημαντικά αναγνωρίσιμοι. Φυσικά και θέλουμε όλο αυτό να πάει ακόμα παραπέρα, να εξελιχθεί περισσότερο. Δουλεύουμε πολύ στο παιδαγωγικό κομμάτι, σε τομείς όπως η πειθαρχία του παιδιού με κύριο στόχο την εξέλιξή τους ως αθλητές αλλά κυρίως ως άνθρωποι».

Υπάρχει και το Ανδρικό που αγωνίζεται στον 4ο όμιλοτης National League 2 (είναι στην 7η θέση την ώρα που γράφτηκε αυτό το θέμα)…

H Aνδρική ομάδα της Κού.Πα. έχει καλή παρουσία στη National League 2.

«Ο στόχος μας για το Ανδρικό είναι να παίξουμε μπάσκετ, να περάσουμε καλά, να μην έχουμε τραυματισμούς, η ομάδα να φτάσει όσο μπορεί ψηλότερα και σιγά σιγά να εφαρμόσουμε αυτό που ξεκινήσαμε φέτος, να εντάξουμε στην ανδρική ομάδα παιδιά μικρότερης ηλικίας, παιδικού, εφηβικού, ώστε κι αυτά σταδιακά να μπουν στο κλίμα της μεγάλης ομάδας αλλά και της κατηγορίας».

Και το Γυναικείο της Κού.Πα. δεν πάει άσχημα… Τουναντίον… Η Γυναικεία ομάδα προκρίθηκε ως πρωταθλήτρια της ΕΚΑΣΚΕΜ στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου στην Α2 Κατηγορία, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο σύλλογος διαθέτει τμήματα νεανίδων, κορασίδων, συμμετείχε στα τουρνουά της ΕΚΑΣΘ.

Κάτι ανάλογο και για τα αγόρια. Η εφηβική και η παιδική ομάδα πρωταγωνίστησαν και κατέκτησαν το πρωτάθλημα της Ένωσης, υπάρχουν ομάδες παμπαίδων και αγοριών U12 και U11 και πλειάδα προπονητών, ανδρών και γυναικών, που συνθέτουν μια δυνατή «ομάδα» που κάνει την προσπάθεια της στον Βορρά!

Τα λόγια του Χρήστου Κούτρη ο κατάλληλος επίλογος; Σίγουρα…

«Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά, ξέρουμε τις δυσκολίες, προσπαθούμε με τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας να τα ξεπερνάμε, έχουμε καλή συνεργασία στο μέτρο το δυνατού με τους φορείς και στόχος μας είναι να σηκώνουμε την… κούπα του μπάσκετ κάθε μέρα στα μέρη μας».

Κώστας Κούσης