Δ. Παπανικολάου: “Ο Σπανούλης βοηθάει στο πρόβλημα υπογεννητικότητας”

188

Ένας απο τους κορυφαίους Έλληνες καλαθοσφαιριστές όλων των εποχών, ο Δημήτρης Παπανικολάου, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΣΑΚ, για τα νέα του σχέδια, την πολιτική, τις εξελίξεις στο χώρο του ελληνικού μπασκετ, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την εθνική ομάδα, τον Νικ Καλάθη, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ενώ αναφέρθηκε και στις… επιτυχίες του Βασίλη Σπανούλη.

 

Δημήτρη, για να φθάσει κάποιος στο επίπεδο σου ως καλαθοσφαιριστής, χρειάζεται να κάνει πολλές θυσίες. Όταν πλησιάζει το πλήρωμα του χρόνου, όλοι οι παίκτες σκέφτονται τι θα κάνουν στον άπλετο ελεύθερο τους χρόνο. Εσύ όμως έβαλες την πολιτική στη ζωή σου. Σου αρέσει γενικώς να αγωνίζεσαι;

 

“Νομίζω πως όλοι οι αθλητές εχουν συνηθίσει να κάνουν τα πάντα σε υψηλούς ρυθμούς, δεν τους ταιριάζει να κάθονται στον καναπέ. Πολλοί λένε όταν πλησιάζει το πλήρωμα του χρόνου ότι θα αφοσιωθούν στην οικογένεια τους, όμως δεν εχουν μάθει έτσι. Εγώ πάντα αγωνιζόμουν και απο τη στιγμή που υπάρχει έδαφος για προσφορά σε τομείς που γνωρίζω, θα συνεχίσω”.

 

Αν και βρίσκεσαι στην αφετηρία του πολιτικού στίβου, θεωρείς ότι είναι πιο δύσκολα τα πράγματα απο ότι στον αθλητισμό;

 

“Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χαρακτήρα. Εγώ έχω μάθει να αγωνίζομαι αλλα είναι πολυ νωρίς να πω ότι είναι πιο δύσκολα. Σίγουρα είναι σκληρή η πολιτική αλλα εγώ συνεχίζω να κάνω ότι έκανα, δεν αλλάζει η ταυτότητα μου επειδή κατέβηκα ως υποψήφιος. Αυτό που θέλω είναι να προσφέρω στην κοινωνία και όχι να βγαίνω στις τηλεοράσεις να φωνάζω. Ο κόσμος χρειάζεται ηρεμία”.

 

Αυτή την περίοδο, ποιες είναι οι καθημερινές σου δραστηριότητες, ποιο είναι το προγράμμα σου;

 

“Προετοιμάζουμε κάποιες δράσεις αυτή την περίοδο. Θεωρώ ότι πολλοί αθλητές μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία. Πολλά χρόνια υπάρχουν άνθρωποι του αθλητισμού που δεν εχουν αξιοποιηθεί. Μπορούν να πάνε σε σχολεία, να μιλήσουν σε παιδιά και γενικότερα να προσφέρουν στην κοινωνία, οι αθλητές εχουν μεγάλη δύναμη”.

 

Η οικογένεια σου πως υποδέχθηκε την απόφαση σου να ασχοληθείς με την πολιτική;

 

“Συζήτησα τις σκέψεις μου με τη γυναίκα μου και ήταν θετική απο την πρώτη στιγμή. Είναι όμως μικρό το διάστημα που ασχολούμαι με την πολιτική. Γνώρισα τον πρωθυπουργό, είπαμε κάποια πράγματα και φυσικά μην ξεχνάτε ότι για να πας σε Ολυμπιακούς Αγώνες, χρειάζονται 4 χρόνια προετοιμασίας. Οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία κι εγώ προσπαθώ να βοηθήσω όσο πιο πολυ μπορω”.

 

Τι όνειρα κανεις μέσα απο την πολιτική, ποια είναι τα σχέδια σου;

 

“Ακόμη κι ένα παιδί να επηρεάσω θετικά, θα ειμαι ικανοποιημένος. Πρέπει να ξεχωρίσουμε την πολιτική απο τον αθλητισμό. Θα σας πω κάτι που μου είχε αναφέρει ο καλός μου φίλος, ο Νίκος Γκάλης, τον οποίο είχε πλησιάσει μια γυναίκα και του είπε ότι βοήθησε τον γιο της να ξεφύγει απο τα ναρκωτικά. Δεν κοιτάω το δάσος αλλα το δέντρο. Κάνω κάποια σχέδια και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν γνωστά αν ολα πάνε καλά”.

 

Επειδή αναφερθήκαμε σε σχέδια, υπάρχει πάντα στο μυαλό σου και η προπονητική;

 

“Προς το παρόν δεν έχω στο μυαλό μου την προπονητική. Ξεκίνησα απότομα και πιστεύω μάλιστα ότι έχω ταλέντο εκεί. Δεν το λέω για να δείξω κάτι, είναι κάτι το οποίο μου έχει τονίσει ακόμη και ο coach Ομπράντοβιτς. Θεωρώ ότι έκανα κάποιες λάθος επιλογές στην αρχή και το άφησα για λιγο στην άκρη. Προτιμώ να βοηθήσω να φτιαχτεί ένα γήπεδο απο το να κάνω τον προπονητή”.

 

Παρακολουθείς τις εξελίξεις στο χώρο του ελληνικού μπασκετ και μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλο μας αλλα το επίπεδο δεν είναι ίδιο με τις εποχές που αγωνιζόσουν. Τι αλλαγές πιστεύεις ότι πρέπει να γίνουν για να επανέλθει στην κορυφή;

 

“Είναι λογικό μέσα στην κρίση να επηρεαστεί και το ελληνικό μπασκετ. Απο την άλλη πλευρά όμως, να λέμε και ευχαριστώ που έχουμε κάποιες οικογένειες, οι οποίες βοηθούν να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο. Οι εποχές εχουν αλλάξει. Θυμηθείτε παλιά τους παίκτες που ερχόντουσαν, όπως ο Ντομινίκ για παράδειγμα. Τα μπατζετ ήταν τεράστια και οι ξένοι έκαναν τη διαφορά. Τώρα δεν είναι έτσι και δίνεται πλέον η ευκαιρία στους Έλληνες παίκτες να εχουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Ο ελληνικός αθλητισμός πρέπει να συνδυαστεί δυνατά με το μάρκετινγκ. Εχει πέσει λιγο αλλα δεν παύει να βρίσκεται σε καλό επίπεδο”.

 

Η απουσία του Ολυμπιακού απο την Α1 σε τι βαθμό έχει επηρεάσει το ελληνικό μπασκετ;

 

“Δεν είναι καλό, τόσο για το ελληνικό μπασκετ, όσο και για την ίδια την ομάδα. Το ίδιο θα έλεγα αν ήταν στη θέση του ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ για παράδειγμα. Και το χειρότερο είναι ότι δεν υποβιβάστηκε για αγωνιστικούς λόγους”.

 

Πιστεύεις θα καταφέρει ο Ολυμπιακός να μπει στην οχτάδα της Euroleague;

 

“Δεν είναι απίθανο αλλά δεν έχει ακόμη σταθερότητα ως ομάδα. Είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο. Αν βρει την ταυτότητα του θα τα καταφέρει, το έχει αποδείξει άλλωστε και στο παρελθόν. Η Ευρωλιγκα είναι ένας μαραθώνιος με πολλούς αγώνες και ολα μπορούν να συμβούν”.

 

Πριν λίγα 24ωρα ο αρχηγός του Ολυμπιακού Βασίλης Σπανούλης, με τον οποίο υπήρξες συμπαίκτης στον Παναθηναϊκό, ανέβηκε στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ στην ιστορία της Euroleague. Ήταν κάτι που το περίμενες παρακολουθώντας τον ουσιαστικά απο το ξεκίνημα της καριέρας του;

 

“Ο Βασίλης είναι ο πιο ανταγωνιστικός χαρακτήρας που έχω γνωρίσει. Είναι λες και είναι συνδεδεμένος με κομπιούτερ. Είναι συνεπής στις προπονήσεις, έχει απίστευτο ταλέντο και δουλεύει σκληρά. Του αξίζουν ολα τα συγχαρητήρια και του εύχομαι δημόσια τα καλύτερα. Έχει μια υπέροχη οικογένεια και βοηθάει την κοινωνία μας με το πρόβλημα υπογεννητικότητας που υπάρχει (γέλια)”.

 

Να πάμε τώρα λιγο στον Παναθηναϊκό, όπου πολλοί θεωρούν ότι είναι ικανός για ολα. Το όνειρο του F4 πιστεύεις είναι κοντινό;

 

“Δείχνει απο τις κινήσεις του ότι έχει υψηλούς στόχους. Όμως δεν πρέπει να σκέφτεται το φάιναλ φορ, πρέπει να πηγαίνει βήμα-βήμα, να μπει πρώτα στην οχτάδα και μετά να δει το φάιναλ φορ. Έχει έναν εξαιρετικό προπονητή, ένα γεμάτο ροστερ και είναι επικίνδυνη ομάδα για οποιονδήποτε”.

 

Ο Νικ Καλάθης παρουσιάζεται κάθε χρόνο όλο και καλύτερος και είναι καταλυτικός στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Θα αντέξει πιστεύεις μέχρι το τέλος της χρονιάς; Έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής κυρίως στα ευρωπαϊκά ματς της ομάδας…

 

“Να έχει υγεία του παιδί, είναι ένας καταπληκτικός αθλητής και βελτιώνεται συνεχώς. Έχει φτιάξει ακόμη και το σουτ του και δημιουργεί προβλήματα σε όλες τις άμυνες. Είναι μια ηγετική φυσιογνωμία και είναι καλό που έχει την ευκαιρία να παίρνει ανάσες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι παίκτης-κλειδί για τον Παναθηναϊκό”.

 

Ένας ακόμη Έλληνας παίκτης που πρωταγωνιστεί, όχι στην Ευρώπη αλλα στο ΝΒΑ και μας κάνει υπερήφανους, είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Που θεωρείς ότι μπορεί να φθάσει;

 

“Το ταβάνι στο ΝΒΑ το έχει φθάσει ουσιαστικά, το θέμα είναι να έχει διάρκεια. Μέχρι στιγμής τα καταφέρνει θαυμάσια και αυτό που μένει είναι να πάρει κάποιο πρωτάθλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεγαλύτερη ευχή όμως είναι να πάρει κάποιο μετάλλιο με την εθνική μας ομάδα. Έχει αποδείξει ότι έχει διάθεση να βρίσκεται στην εθνική μας και αυτό είναι πολυ σημαντικό”.

 

Κλείνοντας, θελουμε να μας πεις, πως σου φαίνεται η ιδέα να αυξηθούν οι Έλληνες παίκτες στους επτά αντί για τους έξι που είναι τώρα στη δωδεκάδα;

 

“Είναι κάτι που συζητιέται απο την εποχή που έπαιζα. Οτιδήποτε προάγει τον ελληνικό αθλητισμό είναι καλό. Πρώτα όμως πρέπει να δουλέψει κάποιος για να ξεπεράσει κάποιον άλλο, είτε αυτός είναι Έλληνας, Γερμανός, Αμερικανός, οτιδήποτε. Σίγουρα είναι μια σκέψη που αν εφαρμοστεί θα βοηθήσει το ελληνικό μπασκετ”.