Δυο νίκες για τις ελληνικές ομάδες σε BCL και EuroCup.

260

Πηγή: Fundamentals

Α.Ε.Κ και Προμηθέας έφεραν νίκες στις έδρες τους για την εβδομαδιαία δράση σε Basketball Champions League και EuroCup, ενώ ο Π.Α.Ο.Κ έφτασε κοντά στην πρώτη του νίκη μέσα στην έδρα της αήττητης Dijon, πέφτοντας θύμα του Holston στα τελευταία δευτερόλεπτα και το Περιστέρι δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της ρώσικης Nizhny στην Αθήνα. Αναλυτικά:

• Α.Ε.Κ – EB Pau-Lacq-Orthez: 102-82

Η “Ένωση” έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης στο ΟΑΚΑ σήμερα και ουσιαστικά καθάρισε το παιχνίδι από το ημίχρονο, ούσα μπροστά στο σκορ με 55-37. Το τελικό 102-82 ήταν φυσικό επακόλουθο, με τους παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου να ρίχνουν ταχύτητες στο τελευταίο δεκάλεπτο.
Ο Keith Langford έδωσε ακόμα ένα show, τελειώνοντας τον αγώνα με 27 πόντους (11/13 εντός παιδιάς και 3/4 βολές) σε 30:39 συμμετοχής, γράφοντας 30 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Ο έτερος πράσινος, Jonas Maciulis, ήταν το δεξί του χέρι, με τον Λιθουανό, αρχηγό πια, της Α.Ε.Κ να έχει 17 πόντους, ενώ ο Sant-Roos είχε 15 με 6 assists. Οι γηπεδούχοι είχαν 15/31 τρίποντα, επικράτησαν στα rebounds κι έκοψαν τις γέφυρες επικοινωνίας των αντιπάλων τους (μόλις 11 τελικές για 30 εύστοχα σουτ οι Γάλλοι), περιορίζοντάς τους ρε ρόλο θεατή στο παιχνίδι.
Από τους ηττημένους ο Matt Mobley είχε 25 πόντους με 7/12 σουτ.
Την επόμενη εβδομάδα η Α.Ε.Κ θα αγωνιστεί και πάλι στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο την πολύ καλή San Pablo Burgos από την Ισπανία.

• Περιστέρι WinMasters – Nizhny Novgorod: 71-74

Το Περιστέρι του Ηλία Ζούρου προσπάθησε να κλέψει το παιχνίδι στο τέλος, όμως το τρίποντο και η εκμαίευση για φάουλ από τον Will Hatcher δεν είχε επιτυχία και έτσι οι “πρίγκιπες” γνώρισαν τη 2η ήττα τους στον όμιλο με 71-74 από τη Nizhny.
Ο Scoochie Smith με 21 πόντους (4/8 δίποντα και 4/5 τρίποντα) ήταν ο κορυφαίος των γηπεδούχων και έβαλε μεγάλα καλάθια στην τελευταία περίοδο, βάζοντας ταυτόχρονα και το Περιστέρι εκ νέου στο ματς με σημαντικές πιθανότητες. Παρόλα αυτά η μεγάλη προσπάθεια των γηπεδούχων έμεινε ημιτελής.
Κορυφαίος των Ρώσων, ο Brandon Brown με 21 πόντους και έπειτα ο Alec Brown με 14. Το Περιστέρι ήταν ιδιαίτερα άστοχο για εντός έδρας ματς (24/63 FG) και έχασε τη μάχη των rebounds, όμως θα πρέπει να κρατήσει την αντίδραση και την επαναφορά στο ματς. Το συνολικό PIR των δυο ομάδων βρήκε οριακά νικητές τους γηπεδούχους με 81-80, όμως δεν κατάφεραν να κερδίσουν την ουσία, δηλαδή το ροζ φύλλο, δείγμα του πόσο κλειστό ήταν το παιχνίδι.
Οι “πρίγκιπες” ταξιδεύουν την επόμενη εβδομάδα στο Μαυροβούνιο, για να αντιμετωπίσουν την KK Bornar Bar.

• JDA Dijon – Π.Α.Ο.Κ: 81-76

Στο παιχνίδι της Γαλλίας χτες ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πολύ κοντά στην πρώτη του νίκη στη διοργάνωση και ταυτόχρονα, στο να υποχρεώσει την Dijon στην πρώτη της ήττα.
Ο “δικέφαλος του βορρά” προηγείτο στο ένα λεπτό πριν το τέλος, όμως εκεί μίλησε η καρδιά του “γίγαντα” David Holston. O ύψους 1.73 PG στο τελευταίο λεπτό πέτυχε τα τρία από τα πέντε συνολικά του τρίποντα στο παιχνίδι, πετώντας αλλεπάλληλες μαχαιριές στην καρδιά του ΠΑΟΚ. Με το ίδιο ακριβώς σουτ από τις 45 μοίρες στο αριστερό άκρο της άμυνας των φιλοξενούμενων και παίρνοντας ένα απλό pick, o περσινός MVP της γαλλικής Pro A διατήρησε το αήττητο για την ομάδα του. Θα έλεγα ότι φέρει μεγάλη ευθύνη εδώ ο “Μπίδης”, καθώς έχει υπάρξει μεγάλος σουτέρ και θα έπρεπε να δείξει αντανακλαστικά πολύ πρωτύτερα και να μην αφήσει το παιχνίδι να φτάσει εκεί. Γνωρίζει όσο λίγοι, πως όταν ένας σουτέρ με χιλιόμετρα στο κοντέρ του, όπως ο 33χρονος Holson, ζεσταθεί και σουτάρει μετά από αριστερή ντρίμπλα από το ίδιο σημείο, όντας καυτός και μέσα στην έδρα του, τότε το αποτέλεσμα δύσκολα θα αλλάξει. Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να αλλάξει την αμυντική του τακτική στο τελευταίο λεπτό και στον συγκεκριμένο παίκτη με ένα deny, στέλνοντας τον Holson στον άξονα ακόμα και με το καλό του χέρι, χωρίς να τον αφήσει να ρίχνει εύκολες ματιές προς το καλάθι του.
Ήταν πολύ κρίμα που χάθηκε αυτό το αποτέλεσμα με τέτοιον τρόπο.
Το τελικό 81-76 αφήνει μια πικρία στα χείλη των φιλοξενούμενων και τους αφήνει ακόμα πιο πίσω για τη συνέχεια της διοργάνωσης. Από τον ΠΑΟΚ οι Σαρικόπουλος και Lewis είχαν 14 και 13 πόντους αντίστοιχα, ενώ εκτός από τους 17 του Holston, η Dijon πήρε 13 από τον πολύ καλό Solomon και 12 από τον Julien.

Την επόμενη εβδομάδα ο Π.Α.Ο.Κ θα ψάξει την πρώτη του νίκη στη διοργάνωση στην Πυλαία με αντίπαλο την ιταλική Brindisi.

• Προμηθέας Πάτρας – Maccabi Rishon Lezion: 88-77

Παίζοντας και πάλι ωραίο μπάσκετ, ο Προμηθέας έφτασε στην 5η νίκη του στη διοργάνωση, η οποία τον διατηρεί στη κορυφή του πρώτου ομίλου μαζί με τη Virtus, αφού η Ulm δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το μεγάλο διπλό, από το οποίο έφτασε μια ανάσα, στην Μπολόνια, πέφτοντας στο τέλος με 92-91 από την ομάδα του Sasha Djordjevic.
Στα του αγώνα, ο Προμηθέας είχε από νωρίς τα ηνία στο σκορ και με 11/23 τρίποντα (47.8%) ήταν ο κυρίαρχος του παρκέ. Ο Μάκης Γιατράς είδε έξι παίκτες του να φτάνουν σε διψήφιο αριθμό πόντων, με τους Babb (20 πόντοι με 4/8 τρίποντα) και Lypovyy (14 με 4/5 τρίποντα) να είναι οι καλύτεροι. Τα 11 κλεψίματα επίσης έδωσαν περαιτέρω κατοχές και πόντους στο ανοιχτό γήπεδο στην ελληνική ομάδα.
Από τη Maccabi, o Alex Hamilton, για τον οποίο μιλήσαμε πριν λίγες ώρες (μπορείτε να διαβάσετε εδώ) ήταν ο κορυφαίος με 20 πόντους, 4 rebounds και ισάριθμες assists.
Επόμενο ματς για τον Προμηθέα στη Γαλλία με αντίπαλο τη Monaco, από την οποία η ομάδα του Μάκη Γιατρά έχει γνωρίσει τη μοναδική μέχρι σήμερα ήττα της στη διοργάνωση (74-77 στην Πάτρα).

Πηγή: Fundamentals