Δυνατή περιφέρεια, πιο δυνατό μπάσκετ

124

Το ελληνικό μπάσκετ από τον Σεπτέμβριο του 2021 έχει περάσει σε άλλη εποχή και για να εμφανιστούν τα αποτελέσματα, όπως είναι λογικό, απαιτείται χρόνος.

Η νέα διοίκηση, δεν είναι ουρανοκατέβατη αλλά απαρτίζεται από ανθρώπους που ζουν για το μπάσκετ και το αποδεικνύουν εδώ και δεκαετίες. Ο κ. Λιόλιος και οι συνεργάτες του δεν ήρθαν στη Διοίκηση για να ακουστούν, αλλά για να ακούσουν.

Περατώθηκε ένα πάγιο αίτημα όλων των ανθρώπων του χώρου για πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό της Ομοσπονδίας και απλοποίηση των διαδικασιών. Έτσι πλέον έγινε πιο εύκολη η καθημερινότητα σωματείων, αθλητών και όλων των ενεργά ασχολούμενων με το άθλημα.

Μεγάλη βαρύτητα και «στοίχημα» της νέας διοίκησης αποτελεί η βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας μέσα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΚ. Ήδη μέσα από τη συνεργασία των Ομοσπονδιακών προπονητών μαζί με τους Περιφερειακούς προπονητές, καταρτίζεται ένα μακροχρόνιο πλάνο που απαιτεί υπομονή, επιμονή, πίστη και πνεύμα συνεργασίας για να αποδώσει καρπούς.

Το ελληνικό μπάσκετ διαχρονικά μας χαρίζει χαρές και όμορφες στιγμές, ωστόσο κατά γενική ομολογία είχε φτάσει σε τέλμα. Για τον λόγο αυτόν η σκυτάλη έφτασε στα χέρια μας και η βαριά κληρονομιά για να αφήσουμε παρακαταθήκη για το μέλλον.

Άλλωστε στόχος μας είναι η ανάπτυξη του αθλήματος σε όλη την Περιφέρεια, καθώς αυτή αποτελεί τον τροφοδότη του αθλήματος. Μέλημα της Διοίκησης της ΕΟΚ είναι η ενασχόληση όλο και περισσότερων παιδιών με το αγαπημένο μας άθλημα ώστε να μπορέσουμε να μεγαλώσουμε τη «δεξαμενή» των παιδιών.

Οι ομάδες της Περιφέρειας είναι αυτές που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του ελληνικού μπάσκετ και οι άνθρωποι ασχολούνται με αυτό είναι οι πρωτεργάτες του. Ωστόσο είναι αυτές που κάθε χρόνο πληρώνουν το βαρύ τίμημα της γεωγραφικής τους θέσης, έχοντας να αντιμετωπίσουν μία σωρεία προβλημάτων που απαιτούν λύσεις!

Το οικονομικό θέμα είναι ένα μείζον πρόβλημα,πάνω από το οποίο η διοίκηση της ΕΟΚ έχει «σκύψει» ψάχνοντας τις κατάλληλες λύσεις για την οικονομική «ανακούφιση» των συλλόγων και των διοικούντων, οι οποίοι ματώνουν κάθε χρόνο για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.

Οι μετακινήσεις και το κόστος τους είναι εξίσου ένα σημαντικό θέμα που προβληματίζει τους παράγοντες.

Το γηπεδικό είναι ένα πρόβλημα, το οποίο απαιτεί λύση, ιδιαίτερα για τις ακαδημίες των συλλόγων, καθώς μέλημα της νέας διοίκησης της ΕΟΚ είναι να ασχοληθούν όλο και περισσότερα παιδιά με την αγαπημένη μας «σπυριάρα». Αυτό το έχουν επισημάνει και οι Περιφερειακοί Ομοσπονδιακοί προπονητές, οι οποίοι καθημερινά «σαρώνουν» τα πεδία ευθύνης τους για την περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης. Αυτό πιστεύω θα λυθεί σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και περιφέρειες.

Ήδη υπάρχει ελάφρυνση των σωματείων αφού απαλλάχτηκαν από τα παράβολα και το κόστος της διαιτησίας. Ακόμη υπάρχει το ταμείο αλληλεγγύης και ο ειδικός λογαριασμός για το αναπτυξιακό.

Δύο κουμπαράδες πολύτιμοι στην διάθεσή των σωματείων για την οικονομική τους ελάφρυνση και σε συνδυασμό με τα τροφεία τα οποία, εκτός του κινήτρου για την παραγωγή ταλέντων θα αποτελέσουν πηγή εσόδων για κάθε σωματείο που πραγματικά δουλεύει. Στόχος παραμένει η αποκέντρωση, η ενδυνάμωση αλλά και η οικονομική ελάφρυνση της!

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και το πρόγραμμα «Big Greeeks», που έχει ως στόχο να ανιχνευθούν και να αναδειχθούν αθλητές με ιδιαίτερα σωματομετρικά χαρακτηριστικά, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και με επιστημονικά σχεδιασμένες διαδικασίες αλλά και οι ανοιχτές προπονήσεις για την επόμενη γενιά που λαμβάνουν χώρα σε όλη τη χώρα, τα open try outs, που διεξάγονται από τις 19 Σεπτεμβρίου και αφορούν αθλητές γεννημένους το 2008 και 2009.

Αποτελεί όραμά του προέδρου μας ο οποίος είναι ο ηγέτης σε μια ομάδα ανθρώπων, που τους εμπνέει να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό, ούτως ώστε το Ελληνικό μπάσκετ να κατακτήσει ξανά την πρώτη θέση στην καρδιά του Έλληνα φιλάθλου!

Όλα αυτά απαιτούν όπως είναι λογικό χρόνο, ωστόσο είμαστε πεπεισμένοι πως σε συνεργασία με όλους τους συλλόγους θα καταφέρουμε να πάμε το αγαπημένο μας άθλημα ξανά ψηλά. Η ελληνική σχολή μπάσκετ που οραματιζόμαστε προϋποθέτει την αρωγή όλων, καθώς και την εξάντληση κάθε διαθέσιμου πόρου από ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, με γεγονός βέβαια ότι μέχρι τώρα η απορροφητικότητα τους ήταν στο 0%. Κάνοντας δυνατή την επαρχία κάνουμε δυνατότερο το μπάσκετ.

Ιωάννης Πεταλωτής, μέλος Δ.Σ. της ΕΟΚ