Διατροφική αποκατάσταση μετά τον αγώνα

846

Μετά απο μια αποχή απο την επικοινωνία επιστρέφουμε  με την συνέχεια του άρθρου για την αποκατάσταση μετά τους αγώνες.

Το πρώτο ποτήρι μεταλλικού νερού ή τσαγιού, πρέπει να προσληφθεί αμέσως μετά την λήξη του αγώνα και μετά την ρύθμιση του σφυγμού. Επιθυμητό είναι στο τέλος του αγώνα να προσληφθούν 100 – 150γρ. γλυκόζης, ζάχαρης η χυμός λεμονίου. Η πρόσληψη αυτών των απλών υδατανθράκων δεν συνοδεύεται απο την αύξηση της τιμής του σακχάρου του αίματος, καθώς η γλυκόζη επεξεργάζεται αμέσως σε ηπατικό γλυκογόνο.

Η πρόσληψη της τροφής θα γίνει αφού αποκατασταθούν οι ηλεκτρολύτες και τα υγρά που αποβλήθηκαν. Απαραίτητο είναι επίσης, να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα, να ομαλοποιηθεί η έκκριση γεστρικού υγρού και να γλινει μέγιστη κατανομή του αίματος σε όλο τον οργανισμό. Απο την άποψη αυτή το σωστότερο είναι το πρώτο γεύμα να γίνει μια περίπου ώρα μέτα την λήξη του αγώνα. Συνιστάται η διατροφή τις πρώτες 20 ώρες μετά τις προσπάθειες που έλαβαν χώρα, να είναι υποενεργειακή και μόλις τις επόμενες 24 ώρες να είναι υπερενεργειακή.

Το πρώτο πλήρες γεύμα μετά τους αγώνες, πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και να περιέχει αρκετές πρωτε’ί’νες. Είναι γνωστό οτι στην περίοδο της ανάπαυσης μετά απο επιβάρυνση εντείνονται οι μεταβολικές λειτουργίες και ο οργανισμός έχει ανάγκη απο συνθετικό υλικό, για την δόμηση των ιστών και των ενζύμων του. Οι ζωικές πρωτε’ί’νες είναι ουσίες με έντονο οξειδωτικό χαρακτήρα και επιβραδύνουν την αποκατάσταση. Οι φυτικές όμως, δεν περιέχουν όλα τα συστατικά. Το μοναδικό προιόν ζωικής προέλευσης με αλκαλικό χαρακτήρα, που περιέχει ισοζυγισμένη ποσότητα αρωματικών αμινοξέων είναι το γάλα. Πρέπει να συμπεριλαμβάνεται πλατιά στην διατροφή κατά την περίοδο της αποκατάστασης. Πολύ κατάλληλη είναι και η μυζήθρα.

Αυτά για σήμερα, σύντομα θα συνεχίσουμε το άρθρο και θα αναφερθούμε σε λίπη και βιταμίνες.

Αρίσταρχος Σφέτσος

Διατροφολόγος Διαιτολόγος

τηλ. 2310483200     κιν.6948275058