Δέκα λόγοι για να στείλετε το παιδί σας στο μπάσκετ!

364

Οι Γιαννακόπουλοι και οι Αγγελόπουλοι μπορεί να βρίσκονται για τελευταία χρονιά στο τιμόνι των ομάδων μπάσκετ του Ολυμπιακού, το κράτος μπορεί να έκοψε το 50% της ετήσιας επιχορήγησης της ΕΟΚ (με ότι αυτό συνεπάγεται) και γενικώς – όπως όλα στην Ελλάδα- το μαύρο πάει να σκεπάσει το πορτοκαλί στον κόσμο της μπάλας με τα σπυριά!

Εντάξει, το έχουμε καταλάβει πως ότι ξέραμε πρέπει να το ξεχάσουμε! Το σήμερα και το αύριο δεν θα έχουν σχέση με το χθες. Αλλά δεν θα σταματήσουμε και ν’ αναπνέουμε κιόλας. Η ζωή συνεχίζεται. Η μάχη συνεχίζεται. Κι επειδή δεν μπορεί να πάνε όλοι οι Ελληνες μετανάστες στην Αυστραλία πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και εμπρός.

Το μπάσκετ, λοιπόν, μπορεί στο επίπεδο της βιτρίνας να βρίσκεται στην εντατική, αλλά στην βάση του έχει δυναμική που είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Οποιος πάει να δει αγώνες στα τοπικά πρωταθλήματα, στα παιχνίδια του παιδικού εφηβικού, θα πάθει σοκ από την προσέλευση του κόσμου και το ενδιαφέρον που υπάρχει.

Είναι επίσης αλήθεια πως η κρίση έχει και τα καλά της. Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια αύξηση του αριθμού των παιδιών ηλικίας από 5 μέχρι 15 ετών που πηγαίνουν στις ομάδες μπάσκετ της γειτονιάς του και θέλουν να ασχοληθούν με το μπάσκετ.

Είναι δεδομένο ότι οι γονείς θα κόψουν έξοδα από όπου μπορούν για να ανταπεξέλθουν οικονομικά, αλλά σε ότι αφορά τα παιδιά τους θα κάνουν ότι μπορούν, ώστε να έχουν ότι χρειάζεται για να μεγαλώσουν όπως πρέπει. Και η ενασχόληση με το μπάσκετ είναι ψηλά στην λίστα της οικογένειας για δέκα τουλάχιστον λόγους:

1. Βελτιώνει την φυσική κατάσταση του παιδιού σε μια χώρα που μαστίζεται από την παιδική παχυσαρκία.
2. Φέρνει τα παιδιά στο γήπεδο που σημαίνει ότι τα σηκώνει από τον καναπέ και την τηλεόραση, τα απομακρύνει από τις καφετέριες, το αλκοόλ και το τσιγάρο.
3. Προωθεί την κοινωνικότητα των παιδιών, καθώς τα εντάσσει σε ένα ομαδικό παιχνίδι όπου το εμείς είναι πάνω από το εγώ.
4. Μαθαίνει τα παιδιά να μοιράζονται, να κάνουν πράγματα για τους άλλους και να αντλούν ικανοποίηση από αυτές τις δράσεις.
5. Δίνει στα παιδιά ένα υγιή κοινωνικό περίγυρο, φίλους και παρέες από τον αθλητισμό που συνήθως κρατούν για πάντα και είναι στήριγμα για όλη την ζωή.
6. Βάζει τα παιδιά στην διαδικασία να σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού και να ακούν τους προπονητές τους. Αυτή η νοοτροπία θα τους βοηθήσει και στην υπόλοιπη ζωή τους.
7. Παίζει καθοριστικό ρόλο ώστε να αποκτήσει το παιδί πρόγραμμα και στόχους στο ημερήσιο πρόγραμμα του. Ξέρει πότε πρέπει να διαβάσει, ώστε να πάει στο γήπεδο έγκαιρα, πότε πρέπει να κοιμηθεί.
8. Η ενασχόληση με το μπάσκετ σχεδόν υποχρεώνει το παιδί να μάθει από μικρή ηλικία την σωστή διατροφή, τι πρέπει να αποφεύγει να τρώει και πως λειτουργεί το σώμα του.
9. Το μπάσκετ αποτελεί ιδανικό τρόπο για να αναπτύξει ένα παιδί στρατηγική σκέψη, διότι το παιχνίδι του μαθαίνει την σημασία της τακτικής στην επίτευξη ενός στόχου.
10. Προσφέρει διασκέδαση στα παιδιά καθώς το μπάσκετ σε όλα του τα επίπεδα είναι πάνω από όλα ένα παιχνίδι. Επίσης τους δίνει την δυνατότητα να εκτονωθούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Αντί επιλόγου: Ασφαλώς κάθε ομαδικό παιχνίδι –και όχι μόνο το μπάσκετ – μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στην διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Αρκεί να βρει ένα προπονητή που να το εμπνέει και να μην μπερδευτεί ο μπαμπάς, ώστε να θέλει να πετύχει το παιδί του όσα δεν μπόρεσε να κάνει ο ίδιος…

πηγη: theinsiders.gr