Γωγώ Κανταρά: «Πάνω από όλα ο Ηρακλής»

704

Μπορεί η γυμναστική να αποτέλεσε το αρχικό της κίνητρο για να ασχοληθεί με το μπάσκετ, ωστόσο στη συνέχεια αναδείχτηκε ως η μεγάλη της αγάπη. Ο λόγος για την Γωγώ Κανταρά, την φερέλπιδα αθλήτρια που διαπρέπει με τη φανέλα του Ηρακλή στα παρκέ της Α2 Γυναικών αλλά και με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας.

Η 20χρονη γκαρντ των «κυανόλευκων» μίλησε αποκλειστικά στο northbasket.gr για τους στόχους και τις φιλοδοξίες της, το ενδεχόμενο να αγωνιστεί μελλοντικά στο εξωτερικό, τα προβλήματα του αθλήματος και φυσικά τον Ηρακλή.

Συνέντευξη στον Λεωνίδα Χατζηκωνσταντίνου

– Ποιος είναι ο στόχος της ομάδας για τη φετινή αγωνιστική περίοδο;

Από πέρσι ακόμη ξεκίνησε στην ομάδα μου μια μεγάλη προσπάθεια, όπου με τη βοήθεια κάποιων ανθρώπων που στήριξαν τον Ηρακλή, δουλέψαμε σκληρά με όλες μας τις δυνάμεις με στόχο να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί και να πρωταγωνιστήσουμε στο πρωτάθλημα, όπως και τελικά συνέβη.

Έτσι και φέτος είμαστε εδώ και συνεχίζουμε. Σε συνεργασία πάντα με τους προπονητές μας, στους οποίους έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη, θα επιχειρήσουμε να υπερβούμε τον εαυτό μας σε ένα ακόμη πιο δύσκολο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, όπως είναι και το φετινό, να φανούμε το ίδιο μαχητικοί και αποφασιστικοί και να καταφέρουμε τελικά να πρωταγωνιστήσουμε για ακόμη μία φορά.

Θα έλεγα λοιπόν, πως σε κάθε περίπτωση η νίκη ως αποτέλεσμα είναι αυτοσκοπός και θα παλεύουμε σε κάθε αγώνα και απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο για να τη πετύχουμε.

– Ο προσωπικός σου στόχος για τη φετινή χρονιά;

Ο προσωπικός μου στόχος για τη φετινή χρονιά είναι να μπορέσω να βοηθήσω την ομάδα μου όσο περισσότερο μπορώ. Βέβαια, για να μπορέσω να το πετύχω αυτό, ξέρω ότι πρέπει να δουλεύω σκληρά και να δίνω το 100% τόσο στις προπονήσεις όσο και στους αγώνες.

Θέλω με αυτό τον τρόπο να καταφέρω να φανώ ικανότερη και να βελτιώνω συνεχώς την προσωπική μου επίδοση, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσω να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος.

– Η χρονιά ξεκίνησε με τον ιδανικό τρόπο. Με εύκολη νίκη επί της Καβάλας. Πιστεύεις ότι έχετε βρει από νωρίς τα πατήματά σας και θα συνεχίσει σ’ αυτό το ρυθμό και στη συνέχεια;

Είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι έχουμε βρει τα πατήματα μας. Σίγουρα έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο από την αρχή της χρονιάς και καταφέραμε να βελτιωθούμε αρκετά. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στο πρώτο μας παιχνίδι απέναντι στην Καβάλα, όπου παίζοντας ικανοποιητικό μπάσκετ μπορέσαμε να πετύχουμε μία εύκολη νίκη.

Αλλά ας μη βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα. Ξέρουμε ότι υστερούμε σε εμπειρία. Όπως επίσης ξέρουμε ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας μας σίγουρα θα υπάρξουν αρκετά σκαμπανεβάσματα. Γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά όλη τη χρονιά για να καταφέρουμε τελικά ό,τι καλύτερο για την ομάδα μας, και προσεγγίζοντας κάθε παιχνίδι με διαφορετικό τρόπο να συνεχίσουμε την καλή μας πορεία.

– Πώς είναι το κλίμα στην ομάδα;

Το κλίμα της ομάδας φέτος είναι πάρα πολύ καλό. Με τις συμπαίκτριες μου υπάρχει μία δυνατή οικογενειακή σχέση. Είμαστε όλες δεμένες μεταξύ μας και έχουμε όλες μας ένα κοινό στόχο: «πάνω από όλα η ομάδα».

Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένες να πορευτούμε μέχρι την ολοκλήρωση του στόχου μας αυτού, και πάντα με όπλο το οικογενειακό μας κλίμα μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα.

– Ένα σχόλιο για τον προπονητή της ομάδας Βασίλη Μασλαρινό.

Για τον προπονητή μου θα ήθελα να αναφέρω ότι είναι εκπληκτικό το ενδιαφέρον που δείχνει για την ομάδα. Όλα τα κορίτσια όπως φυσικά κι εγώ, ξέρουμε ότι είναι διατεθειμένος να αφιερώσει πολλές ώρες καθημερινά ώστε να μας βοηθήσει σε ό,τι χρειαστούμε.

Η προσπάθειά του να παρουσιάσει μία ομάδα αντάξια των στόχων που τέθηκαν είναι φανερή και θα κάνει τα πάντα ώστε το αποτέλεσμα αυτό να βγει στον αγωνιστικό χώρο και να παραμείνουμε στην Α2 κατηγορία.

Προσωπικά, θέλω να τον ευχαριστήσω για την αφοσίωσή του και την εμπιστοσύνη που δείχνει τόσο στην ομάδα όσο και σε μένα και είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από τη συνεργασία του μαζί μας.

– Αγωνίζεσαι καιρό με τη φανέλα του Ηρακλή, θα σου ήταν εύκολο να αγωνιστείς σε κάποια άλλη ελληνική ομάδα;

Όντως αγωνίζομαι πολύ καιρό στον Ηρακλή και η αλήθεια είναι ότι έχω περάσει πολύ όμορφες στιγμές και έχω δεθεί με αυτή την ομάδα. Σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολο να τη αλλάξω, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως αν θέλω να ανέβω επίπεδο και να κάνω το επόμενο βήμα, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να το κάνω.

Όμως, όσο αφορά τη συνέχεια της καριέρας μου, είναι κάτι που δεν προγραμματίζω από τώρα. Κάθε χρόνο και ανάλογα τις συνθήκες που επικρατούν, παίρνω τις αποφάσεις που θεωρώ ότι είναι οι καταλληλότερες για μένα.

– Σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να αγωνιστείς στο εξωτερικό στο μέλλον;

Φυσικά και το σκέφτομαι. Μάλιστα, αν μου δινόταν ποτέ αυτή η ευκαιρία στο μέλλον, θα ήθελα πάρα πολύ να δοκιμάσω τον εαυτό μου και να αγωνιστώ σε μία ομάδα του εξωτερικού. Πιστεύω ότι θα ήταν μία πολύ καλή εμπειρία.

Βέβαια, δεν είναι κάτι το οποίο επιδιώκω σε πρώτη φάση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το αποκλείω. Θεωρώ ότι αν συνέβαινε κάτι σαν κι αυτό θα απογείωνε σε μεγάλο βαθμό την καριέρα μου.

– Από νεαρή ηλικία αγωνίζεσαι στις μικρές εθνικές ομάδες με εξαιρετικές αποδόσεις. Πιστεύεις ότι ήρθε η ώρα να «μεταπηδήσεις» στην Εθνική Γυναικών;

Το να αγωνιστώ στην εθνική γυναικών αποτελεί έναν από τους κυριότερους στόχους μου όσον αφορά το μπάσκετ. Δεν είμαι σίγουρη για το αν νιώθω έτοιμη ακόμη για κάτι τέτοιο άλλα ξέρω ότι είναι κάτι που το έχω στην καρδιά μου και θα δουλέψω σκληρά για να το κυνηγήσω και να πετύχω τον στόχο μου.

Θέλω πάνω από όλα να είμαι υγιής και όταν με το καλό έρθει αυτή η ώρα να είμαι έτοιμη να τα δώσω όλα και να πρωταγωνιστήσω για τη χώρα μου

– Ποιο είναι το όνειρο σου στο χώρο του μπάσκετ;

Το μπάσκετ είναι μία καθημερινή μου ασχολία και το αγαπώ. Όνειρό μου είναι να βελτιώνομαι συνεχώς, να κάνω καλές εμφανίσεις οι οποίες θα μου δώσουν την απαραίτητη ώθηση για να συνεχίσω να προπονούμε σκληρά και σταδιακά με αυτοπεποίθηση και ηθικό ανεβασμένο να μπορέσω όπως είπα και προηγουμένως να αγωνιστώ με τα χρώματα της χώρας μου ή ακόμα αν έχω την ευκαιρία κάποια στιγμή να παίξω σε μία ομάδα υψηλότερου επιπέδου στο εξωτερικό…

– Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους φίλους του Ηρακλή;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κόσμο για τη βοήθεια που μας έχει προσφέρει ως τώρα και να ζητήσω από όλους τους φίλους του Ηρακλή να μην χάσουν ποτέ την εμπιστοσύνη τους σε εμάς και στην ομάδα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπαίνουμε στο πρωτάθλημα δυνατά και με στόχο το καλύτερο. Γι’ αυτό το λόγο, στην προσπάθεια μας αυτή, χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση και τη στήριξη όλων, καθώς έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να έρθουν οι επιτυχίες.

– Κατά τη γνώμη σου, τι πρέπει να αλλάξει για να πάει το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ μπροστά;

Δυστυχώς, όσο αφορά το γυναικείο μπάσκετ, στην Ελλάδα βρισκόμαστε πίσω σε πολλά θέματα σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού. Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετή υποστήριξη, κάτι το οποίο κάνει το πρωτάθλημα να παραμένει στάσιμο και να λειτουργεί σε πολύ ερασιτεχνικό επίπεδο.

Αυτό που πρέπει να αλλάξει για να πάει μπροστά είναι ο τρόπος σκέψης. Ειδικά στις μέρες μας, λόγω της κρίσης η αλλαγή πρέπει να γίνει από τις μικρές ακόμη ηλικίες. Αρχικά, οι σύλλογοι χρειάζεται να προτιμούν νεαρούς αθλητές ώστε με πολύ υπομονή και ύστερα από αρκετό χρόνο να φανεί η δουλειά και η διαφορά.

Όμως, το σημαντικότερο από όλα είναι η διαφήμισή του, όπως για παράδειγμα η προβολή του από τα ΜΜΕ. Είναι κάτι που χρειάζεται και αξίζει να γίνει, γιατί μόνο έτσι θα αναγνωριστεί το γυναικείο μπάσκετ και θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από διάφορους χορηγούς οι οποίοι θα βοηθήσουν τις ομάδες.