Γυναικείο:«Όχι» στις ξένες, «ναι» στην παράταση μεταγραφών

480

Χωρίς τελικές αποφάσεις ολοκληρώθηκε μια ακόμα συνάντηση των σωματείων της Α1 κατηγορίας με την Ομοσπονδία το μεσημέρι της Δευτέρας στα γραφεία της ΕΟΚ. Απόντες ήταν οι εκπρόσωποι του Άρη και του ΔΑΣΑΛ ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων ζήτησε να γίνει πρωτάθλημα χωρίς ξένες! Πρόταση για άμεση αναδιάρθρωση των κατηγοριών κατέθεσε ο Αθηναϊκός ενώ η ΕΟΚ ύστερα και από αίτημα των σωματείων, θα επιτρέψει τη μεταγραφή τεσσάρων παικτριών 48 ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ βάζοντας μια άτυπη παράταση στη μεταγραφική περίοδο!

Έξι σωματεία της Α1 κατέθεσαν κοινές προτάσεις για το σύστημα διεξαγωγής πρωταθλήματος, την δημιουργίας κεντρικής επιτροπής πρωταθλήματος, την εύρεση κεντρικής χορηγίας (ΟΠΑΠ), την τηλεοπτική (ΕΡΤ) και διαδικτυακή κάλυψη των αγώνων αλλά και την καταβολή οδοιπορικών για τις μετακινήσεις των ομάδων, ζήτημα που «καίει» κυρίως τις τρεις ομάδες εκτός Αθηνών (ΠΑΟΚ, Άρης, Ολυμπιακός Β.).

Ο Αθηναϊκός πρότεινε (όπως έκανε και τον Φεβρουάριο) την άμεση αναδιάρθρωση των κατηγοριών με πρωτάθλημα 24 ομάδων σε τρεις ομίλους (δύο Νότου και έναν Βορρά), κατάργηση της Α2 κατηγορίας και διεξαγωγή φάιναλ-8 Κυπέλλου! Τόσο η ομοσπονδία όσο και οι υπόλοιπες ομάδες εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους αφού πλέον είναι αρκετά αργά για μια τέτοια κίνηση αφού επηρεάζει όλες τις κατηγορίες (ακόμη και τα τοπικά). Το φλέγον θέμα ήταν και αυτό των ξένων παικτριών όπου ο Παναθηναϊκός ζήτησε την παραμονή των δύο αλλοδαπών, όπως και οι Εσπερίδες ενώ ο Αστέρας Εξαρχείων που ήδη έχει κλείσει μια Εσθονή, πρότεινε τουλάχιστον δύο ξένες. Ο Αθηναϊκός που έχει προσύμφωνο για τη νέα σεζόν με την Χάντι, ζήτησε αρχικά δύο ξένες και μια κοινοτική αλλά σεβόμενος την επιθυμία των περισσοτέρων ομάδων, έδειξε να μην έχει πρόβλημα. Η Τερψιθέα πρότεινε το πολύ μια ξένη ενώ όλες οι υπόλοιπες ομάδες ζήτησαν πρωτάθλημα χωρίς ξένες παίκτριες αφού πρέπει να περάσει η κατηγορία σε ένα μεταβατικό στάδιο ώστε να οριστικοποιηθεί και η οικονομική κατάσταση στη χώρα.

Στο θέμα των μεταγραφών λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται και δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, η ΕΟΚ δεσμεύτηκε να επιτρέψει την απόκτηση μέχρι και τεσσάρων παικτριών δύο εικοσιτετράωρα πριν το πρώτο τζάμπολ από μία που ήταν μέχρι τώρα, κάτι που έγινε δεκτό και ήταν επιθυμητό από όλα τα σωματεία. Σύμπνοια υπήρχε στο θέμα των οδοιπορικών με τις ομάδες του Βορρά (Ολυμπιακός Β., Άρης και ΠΑΟΚ) να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λόγω των εννιά ταξιδιών στην Αθήνα. Επίσης, θα ασκηθεί πίεση στον ΟΠΑΠ και σε άλλες μεγάλες εταιρίες για χορηγίες με τη συνδρομή των ομάδων ενώ υπάρχει διάθεση απ’ όλους για τηλεοπτική και διαδικτυακή κάλυψη. Από τη σεζόν 2013-14 η ΕΟΚ θα εφαρμόσει και στα γυναικεία το νόμο για συμμετοχή τεσσάρων παικτριών κάτω των 22 ετών στη δωδεκάδα χωρίς υποχρεωτική συμμετοχή στην πεντάδα.

Οι τελικές αποφάσεις της ΕΟΚ θα ανακοινωθούν στα σωματεία σε διάστημα δύο εβδομάδων…

 

πηγή:weplayball.gr