Γουναρίδης: «Πρωτόγνωρη η φετινή χρονιά, θέλουμε και φέτος να πρωταγωνιστήσουμε»

827

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο Northbasket.gr, ο προπονητής του ΑΟΚ Αγ. Αθανασίου Σταύρος Γουναρίδης. Η συνέντευξη έγινε στο σύγχρονο cafe Bonjour. Το Northbasket.gr, ευχαριστεί ιδιαίτερα την ιδιοκτήτρια του καταστήματος Ειρήνη Μάρα, για την φιλοξενία στον εξαιρετικό χώρο του καταστήματος.

Ο έμπειρος τεχνικός μας μίλησε για την καλή αγωνιστική περίοδο του ΑΟΚ Αγ. Αθανασίου και την άνοδο στη Β’ ΕΚΑΣΘ, για το κλειδί της επιτυχίας της ομάδας, για την υποστήριξη και την στήριξη της διοίκησης προς το πρόσωπο του.

Ακόμη, ο Σταύρος Γουναρίδης αναφέρθηκε στην παραμονή του στον πάγκο του ΑΟΚ Αγ. Αθανασίου για τρίτη σεζόν, στον προγραμματισμό ενόψει της νέα αγωνιστικής περιόδου καθώς και στους στόχους που έχει θέσει ενόψει του καινούργιου πρωταθλήματος ο σύλλογος.

 

–  Κόουτς η ομάδα αρκετές αγωνιστικές πριν το τέλος είχε εξασφαλίσει και μαθηματικά την άνοδο της στην Β΄ΕΚΑΣΘ. Πως αισθανθήκατε από αυτή την εξέλιξη;

Νομίζω πως αυτό ήταν η επιβράβευση της προσπάθεια που καταβάλαμε από την αρχή της χρονιάς και όπως είναι λογικό ήμασταν πάρα πολύ χαρούμενοι και ευχαριστημένοι που το πετύχαμε αυτό κάποιες αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος.

–  Ποια πιστεύεις πως ήταν τα μυστικά για αυτή την εκπληκτική πορεία;

Ήταν οι συνέπεια των παικτών στις προπονήσεις, η αγωνιστική πειθαρχία και η αγωνιστικότητα όλων των παιδιών ανεξαιρέτως. Θεωρώ πως πήραμε από τα παιδιά ότι καλύτερο μπορούσαμε να πάρουμε. Αυτό έγινε μέσα από την προπόνηση και από την καθημερινή τριβή που είχαμε στο γήπεδο. Το κλίμα ήταν άριστο και αυτός ήταν ένας βασικός παράγοντας για όσα πετύχαμε. Ακόμη το σημείο κλειδί στην επιτυχία της ομάδας, ήταν η παρουσία της διοίκησης και η προσωπικότητα των παικτών, διότι αν δεν υπήρχε αυτό πάντα σε συνδυασμό με το καλό κλίμα δεν θα είχαμε και τις ανάλογες επιτυχίες. Αυτή η φετινή επιτυχία είναι πρωτόγνωρη.

–  Στην αρχή της σεζόν περιμένατε ότι θα εξελίσσονταν έτσι τα πράγματα; Είχατε θέση εξ αρχής ως στόχο την άνοδο;

Από την αρχή της χρονιάς είχαμε βάλει σαν στόχο να πρωταγωνιστήσουμε μετά από μια μεταβατική χρονιά, είχαμε θέσει τον στόχο της ανόδου, βέβαια δεν είχαμε προσδιορίσει αν θα ερχόταν απευθείας ή με την διαδικασία των μπαράζ. Στο τέλος του πρώτου γύρου είχαμε ήδη χαράξει πορεία πρωταθλητισμού. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που μας βοήθησε στην συνολικά καλή μας πορεία, ήταν πως δεν είχαμε καθόλου κοιλιά κατά τη διάρκεια της χρονιάς και ήμασταν σε ανοδική τροχιά ενώ σε κάθε παιχνίδι παρουσιαζόμασταν όλο και καλύτεροι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εμπιστευτήκαμε όλα τα παιδιά και δώσαμε σε όλους τις ευκαιρίες που τους αναλογούσαν, με τον τρόπο αυτό πήραμε από όλους το 100%.

–  Τα παιχνίδια για τον τίτλο του Υπερπρωταθλητή ήταν για εσάς ιδίας σημασίας με τα υπόλοιπα ή τα είδατε πιο πολύ σαν δυνατές απλές αναμετρήσεις;

Ξεκινήσαμε με στόχο τον τίτλο του υπερπρωταθλητή αλλά δεν ήταν αυτός βασικός σκοπός μας αν δεν πετυχαίναμε νωρίτερα τον αρχικό μας στόχο που ήταν η άνοδος. Είχαμε καλή αγωνιστική παρουσία και οι προπονήσεις μας ήταν σε τακτικό κομμάτι πολύ καλές καθώς είχαμε στόχο να απενεργοποιήσουμε τα επιθετικά όπλα των αντιπάλων μας, κάτι που το καταφέραμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τώρα σε ότι αφορά τα παιχνίδια το πρώτο ήταν με τους Γαλάζιους και ήταν αρκετά δύσκολο παρόλα αυτά καταφέραμε να κερδίσουμε. Το δεύτερο παιχνίδι με τον Ατρόμητο Τριαδίου λόγω των απουσιών της αντίπαλης ομάδας ήταν μια τυπική διαδικασία για εμάς.

–  Ποια ομάδα ήταν αυτή που σας δυσκόλεψε περισσότερο στο φετινό πρωτάθλημα;

Νομίζω πως γενικά φέτος το πρωτάθλημα της Γ1 είχε αρκετά καλές ομάδες, αλλά αυτή που μας δυσκόλεψε περισσότερο γιατί ήταν πάρα πολύ καλή ομάδα ήταν η Ελπίδα Αμπελοκήπων, καθώς είχε πάρα πολύ καλό ρόστερ. Στην έδρα μας τους κερδίσαμε δύσκολα στην παράταση και στον δεύτερο γύρο το παιχνίδι πήγε στον πόντο και οι δυο παίξαμε καλά, ήταν ένα παιχνίδι διαφήμιση του μπάσκετ και πραγματικά πιστεύω ότι αυτή η ομάδα αδικείται με την παρουσία της στην Γ1. Κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν η καλή άμυνα ενώ το ρόστερ τους ήταν πολύ αξιόλογο και βασικό στοιχείο ήταν ο καλός προπονητής που είχαν.

–  Η συνεργασία σας με τη διοίκηση ήταν ένας βασικός παράγοντας που σας βοήθησε για την πολύ καλή φετινή σας σεζόν;

Σαφώς ήταν καταλυτικός παράγοντας η καλή συνεργασία που είχαμε με την διοίκηση χωρίς να παρεμβαίνει στο έργο μου και έχοντας στο πρόσωπο μου απόλυτη εμπιστοσύνη. Δεν είναι τυχαίο που για τρίη συνεχόμενη χρονιά θα πορευτούμε μαζί. Αυτή η συνεργασία δεν έχει να κάνει με την κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά με όλη την εικόνα της ομάδας στο παρκέ. Πολλές φορές βρισκόμασταν στο γραφείο και συζητούσαμε θέματα της ομάδας, οι άνθρωποι της διοίκησης ήταν πάντα κοντά μας και τους ευχαριστούμε γιατί μας το έδειχναν έμπρακτα και καθημερινά την στήριξη τους.

–  Θα θέλατε να αναφερθείτε σε κάποια γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της σεζόν;

Αυτό που θέλω να αναφέρω είναι ότι από την αρχή του δευτέρου και μετά υπήρχε έντονη επιθυμία για την άνοδο και παρότρυνση των παικτών ο ένας στον άλλο για την κατάκτηση της πρωτιάς. Έβλεπα στα μάτια τους ότι ήταν θέμα χρόνου να πανηγυρίσουμε το πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα το ευχάριστο είναι ότι όλοι μαζί ήμασταν ένα σώμα μια ψυχή.

–  Έχετε αρχίσει τον προγραμματισμό σας για την επόμενη σεζόν;

Ο προγραμματισμός θα ξεκινήσει μετά το τέλος των προπονήσεων, που είναι στα τέλη του Ιούνη, βέβαια υπάρχει ήδη ένα πλάνο στο μυαλό μας. Με την επισημοποίηση της συνεργασίας μας για τρίτη χρονιά γεγονός που με κάνει υπερευχαριστημένο, υπάρχουν κάποιοι στόχοι για την ενίσχυση της ομάδας οι οποίοι όμως θα ανακοινωθούν μελλοντικά.

–  Πως είδατε το επίπεδο στον όμιλο σας και κατ επέκταση στο φετινό πρωτάθλημα της Γ1′ ΕΚΑΣΘ;

Αρχικά στον πρώτο όμιλο υπήρχαν έξι ομάδες που ήταν ανταγωνιστικές με καλό επίπεδο παικτών. Από εκεί πέρα το πρωτάθλημα ήταν πολύ πιο δυνατό από πέρσι και αυτό που παρατηρείται είναι μια αποδυνάμωση των Εθνικών κατηγοριών και μια ενδυνάμωση μπορούμε να πούμε των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων.

– Ποιες είναι οι δυσκολίες του να είσαι προπονητής σε μια ερασιτεχνική ομάδα μπάσκετ;

Εγώ πιστεύω πως το γηπεδικό θέμα είναι μελανό σημείο για πολλές ομάδες γιατί οι περισσότερες ερασιτεχνικές ομάδες δεν έχουν την ευκαιρία να έχουν δικό τους γήπεδο. Θεωρώ ευλογία το να έχει μια ομάδα δικό της γήπεδο καθώς αργά ή γρήγορα έχει επιτυχίες.

– Σε ότι αφορά τι νέα σεζόν έχει τεθεί κάποιος πήχης ή ακόμα βρίσκεται σε στάδιο ξεκαθάρισης και ανανέωσης του ρόστερ;

Το ρόστερ θα είναι σχεδόν το ίδιο, από εκεί και πέρα επειδή είναι μια νέα κατηγορία για τους παίκτες και δεν έχουν πολλές παραστάσεις κάποιοι από αυτούς, θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να έχουμε είναι μια καλή παρουσία στην Β’ ΕΚΑΣΘ και γιατί όχι να μην πρωταγωνιστήσουμε κιόλας. Κακά τα ψέματα αν βάλεις στόχο την παραμονή το πιο πιθανό είναι να υποβιβαστείς.

Συνέντευξη: Γιάννης Γκίνης