Θ.Γιαννικόπουλος: «Πολλή δουλειά για να ξανακάνουμε τον Απόλλωνα μεγάλο»

526

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, που παραχώρησε αποκλειστικά στο «Northbasket», ο υπεύθυνος τμημάτων υποδομής του Απόλλωνα Καλαμαριάς, Θάνος Γιαννικόπουλος αναφέρθηκε στη φιλοσοφία των ακαδημιών του συλλόγου, στα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο, καθώς και στην στροφή των ομάδων στα νέα παιδιά.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Θάνου Γιαννικόπουλου:

Ποια είναι η προπονητική κατεύθυνση και η φιλοσοφία των τμημάτων υποδομής του Απόλλωνα Καλαμαριάς;

«Kαταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοίκηση του Απόλλωνα Καλαμαριάς που μου εμπιστεύτηκε τη θέση του υπεύθυνου τμημάτων υποδομής του συλλόγου. Κάνουμε μια καινούρια αρχή φέτος στον Απόλλωνα, και όπως ξέρουμε όλοι κάθε αρχή είναι δύσκολη.

Από το πρώτο ραντεβού που έκανα με τους ανθρώπους του Απόλλωνα μου έδωσαν να καταλάβω ότι αποκλειστικός στόχος και φιλοσοφία της ομάδας είναι να φτιάξουμε ακαδημίες που θα είναι υπόδειγμα ακαδημίας στη Θεσσαλονίκη. Βεβαία τίποτα δεν είναι εύκολο, υπάρχει όμως γνώση, μεράκι, φιλοδοξία και κυρίως θέληση να ξανακάνουμε τον Απόλλωνα μεγάλο. Η κατεύθυνση του συλλόγου είναι ξεκάθαρη, δουλειά και οργάνωση με αποκλειστικό στόχο την παράγωγη πρώτα από όλα αθλητών και μετά παικτών μπάσκετ».

-Τι προβλήματα αντιμετωπίζει η ο χώρος των ακαδημιών μπάσκετ;

«Τα προβλήματα είναι πολλά, ως γνωστόν λόγω της οικονομικής κρίσης έχει σταματήσει εδώ και χρόνια κάθε πηγή οικονομικής ενίσχυσης των σωματείων. Σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε για τραγικές καταστάσεις, γήπεδα χωρίς θέρμανση, χωρίς νερό. Παρόλα αυτά όμως τα σωματεία που είναι οργανωμένα, έχουν φτιάξει μια καλή πηγή παράγωγης.

Το βασικό πρόβλημα όμως για μένα στο χώρο των ακαδημιών είναι «οι μη καταρτισμένοι προπονητές». Μιλάμε για ανθρώπους που πολλές φορές γίνονται επικίνδυνοι με τις συμπεριφορές τους και την άγνοια τους. Βεβαία μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχουν οι διοικήσεις που επιτρέπουν τέτοια φαινόμενα ψάχνοντας «τζάμπα προπονητές».

Εμείς στον Απόλλωνα αποφασίσαμε ότι είναι βασικό οι προπονητές μας να είναι καταρτισμένοι και έτσι μια φορά το μηνά θα οργανώνουμε σεμινάριο προπονητών ξεκινώντας από τις 24/10 όπου θα μας μιλήσει ο κύριος Γιάννης Σφαιρόπουλος με θέμα «γενικές κατευθύνσεις και οδηγίες στις ακαδημίες basketball».

Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι από φέτος στα προπονητήρια μας θα υπάρχει θέρμανση και ειδικά ρυθμιζόμενα καλάθια για τα μικρά παιδιά».

-Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ομάδες έχουν στραφεί στα τμήματα υποδομής αναζητώντας παίκτες από τα σπλάχνα τους, κάτι που είναι ανέξοδη και αξιόπιστη λύση για την κατάρτιση του ρόστερ τους. Είναι σημεία των καιρών, μόδα, ή κάτι που θα συνεχιστεί και στο μέλλον;

«Ένα από τα θετικά λοιπόν της οικονομικής κρίσης είναι ότι ξύπνησε κάποιους, έστω και αργά. Το χτίσιμο μιας σωστής ακαδημίας όμως δεν είναι υπόθεση κάποιων μηνών, χρειάζεται πολύ χρόνο και υπομονή, κάτι που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα αργήσουν να φάνουν, όποια σωματεία έχουν την υπομονή και την όρεξη να δουλέψουν μακροπρόθεσμα, μόνο αυτά θα μπορέσουν να βγουν κερδισμένα από αυτή την ιστορία, τα υπόλοιπα θα αποτελέσουν πραγματικά σημείο των καιρών».

-Πόσο λεπτά είναι τα όρια στις ακαδημίες ανάμεσα στο ερασιτεχνικό παιχνίδι και τον πρωταθλητισμό;

«Η άποψη μου πάνω στο θέμα είναι ξεκάθαρη, στις ακαδημίες μιλάμε καθαρά για μαζικό αθλητισμό. Μια έννοια που πρέπει να ταυτίζεται με τις λέξεις μάθηση, εκγύμναση, παιχνίδι, χαρά… Ο πρωταθλητισμός σαν έννοια στα παιδιά πρέπει να μπαίνει μετά την ηλικία των 15-16».

-Ποιες είναι οι πιθανότητες για ένα παιδί να περάσει στην πρώτη ομάδα και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν;

«Το μόνο σίγουρο που μπορώ να απαντήσω στο θέμα αυτό είναι ότι αυτός θα πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος για όλα τα σωματεία. Οι πιθανότητες έχουν να κάνουν και με άλλους παράγοντες, όπως τύχη, τραυματισμοί, σωστή διαπαιδαγώγηση. Το αν θα έχει και πρωταγωνιστικό ρολό έχει να κάνει αποκλειστικά με τις συγκυρίες».

-Έχετε διακρίνει πραγματικά ταλέντα τα οποία στο μέλλον θα διαπρέψουν στα ελληνικά παρκέ;

«Ταλέντο στις μικρές ηλικίες νοείται το παιδί που αντιλαμβάνεται πιο γρήγορα συγκριτικά με κάποιο άλλο παιδί της ηλικίας του αυτά που του λέει ο προπονητής του και τα μεταφέρει στο γήπεδο (το θέμα είναι το τι του λέει ο κάθε προπονητής!!!!!!). Ταλέντα υπάρχουν πολλά, δυστυχώς όμως στην πορεία χάνονται πολλά παιδιά, εξ’ αιτίας πολλών παραγόντων όπως σχολείο, διάβασμα, πανελλήνιες κτλ.».

-Ένα σχόλιο για την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων τόσο της εφηβικής όσο και της παιδικής ομάδας;

«Όπως προείπα, εμείς δουλεύουμε μακροπρόθεσμα, ανέλαβα το πόστο του υπεύθυνου δύο μήνες πριν ξεκινήσει η προετοιμασία των τμημάτων, όποτε θα ήταν παράλογο να είχαμε απαιτήσεις και αγωνιστικούς στόχους. Πρώτος μας στόχος για φέτος είναι να έχουμε σωστά δομημένες ομάδες και έπειτα να υπάρχει μια αγωνιστική συνεχεία από το ένα τμήμα στο άλλο. Παρόλα αυτά τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, γιατί τα παιδιά έχουν αρχίσει ήδη να ανταποκρίνονται στους κανόνες της ομάδας που για μας είναι βασικό».

-Σκέφτεστε το ενδεχόμενο να αναλάβετε τις τύχες μίας ανδρικής ομάδας;

«Η αλήθεια είναι ότι η ενασχόληση μου με τα παιδιά με εξιτάρει. Προς το παρόν το μόνο που υπάρχει στο μυαλό μου είναι το πως θα ξανακάνουμε τον Απόλλωνα μεγάλο, κάτι που όπως είπα και πιο πάνω θέλει πολύ δουλειά και χρόνο, όποτε προς το παρόν δεν υπάρχει στο μυαλό μου ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Χατζηκωνσταντίνου Λεωνίδας