ΑΣΕΘ: Ιπποκράτης και Coca Cola στον τελικό

472

Τελείωσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι ημιτελικές σειρές του πρωταθλήματος του ΑΣΕΘ με τον Ιπποκράτη και την Coca Cola να παίρνουν μετά από συγκλονιστικά ματς την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του Πρωταθλήματος. Έτσι φτάσαμε στην τελική φάση της φετινής διοργάνωσης καθώς απομένει η διεξαγωγή των τελικών Κυπέλλου και Πρωταθλήματος.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού όρισε σαν έδρα διεξαγωγής και των δύο αγώνων το κλειστό της Σταυρούπολης και λόγω των εκλογών οι αγώνες δε θα γίνουν Σαββατοκύριακο ως συνήθως αλλά Παρασκευή και Δευτέρα.

Το πρόγραμμα είναι:

Παρασκευή 16 Μαΐου, 21:15, Γήπεδο Σταυρούπολης, Τελικός Κυπέλλου ΑΣΕΘ, Μηχανικοί – Coca Cola

Δευτέρα 19 Μαΐου, 21:00, Γήπεδο Σταυρούπολης, Τελικός Πρωταθλήματος ΑΣΕΘ, Ιπποκράτης – Coca Cola

Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο μπάσκετ του ΑΣΕΘ, είναι μία διοργάνωση που διεξάγεται πάντα σε καλό κλίμα μεταξύ των διαγωνιζομένων ομάδων, με πλήρη τήρηση του fair play και δεν είναι τυχαίο ότι δημιουργούνται νέες φιλίες μέσα από τους αγώνες του. Πάντα οι συνεδριάσεις των εκπροσώπων για λήψη αποφάσεων και κληρώσεις αγώνων γίνονται σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα με πολλά αστεία και πειράγματα και οι αποφάσεις παίρνονται σχεδόν ομόφωνα.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, εκτός των Κυπέλλων που απονέμονται στον Πρωταθλητή και τον Κυπελλούχο, να γίνεται μία ψηφοφορία μεταξύ των ομάδων και να απονέμεται σε μία ομάδα το Κύπελλο Ήθους της χρονιάς. Στη φετινή λοιπόν ψηφοφορία έλαβαν: SBC 3, Μηχανικοί 2, Ιπποκράτης 1, Αριστοτέλης 1, Medical 1.

Συνεπώς ο πρώτος τίτλος της χρονιάς κερδίζεται από την ομάδα της SBC και η απονομή του Κυπέλλου της θα γίνει αμέσως μετά τη λήξη του τελικού του Πρωταθλήματος (19 Μαΐου) μαζί με τις υπόλοιπες απονομές. Για την ιστορία, στα ημιτελικά του Πρωταθλήματος ο Ιπποκράτης απέκλεισε τους Μηχανικούς με 3-1 νίκες, ενώ η Coca Cola τη Δέλτα με 3-2 νίκες.

Αναλυτικά τα τελευταία ματς των σειρών:

ΔΕΛΤΑ – COCA COLA 55-60

Νίκη πρόκριση στον τελικό του πρωταθλήματος ΑΣΕΘ πέτυχε η ομάδα μπάσκετ του εργοστασίου Θεσσαλονίκης της Coca Coca επικρατώντας στο ντέρμπι με τη Δέλτα με 60-55. Με αυτή τη νίκη έκανε την ολική ανατροπή και ενώ μπήκε στον ημιτελικό με 0-2 νίκες από την κανονική περίοδο, κατόρθωσε να κερδίσει μέσα σε 3 εβδομάδες 3 φορές συνεχόμενες τον αντίπαλό της σε τρία ντέρμπι και να περάσει στον τελικό.

Το πέμπτο παιχνίδι της σειράς ήταν ένα ντέρμπι με όλη τη σημασία της λέξεως και οι δυο ομάδας συμβάδιζαν στο σκορ σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το ημίχρονο βρήκε την Δέλτα να προηγείται με δυο πόντους με τον Ηλία Μουρίκη να έχει πετύχει μόνο 4 πόντους από αντίστοιχες εύστοχες βολές. Εμμανουηλίδης, Ανδρέου και Μήτσης όμως κάλυπταν το σκοράρισμα της ομάδας και δεν άφησαν τον αντίπαλο να ξεφύγει. Η είσοδος του Αντώνη Μήτση στα τελευταία 4 λεπτά ήταν αυτή που έδωσε την ενέργεια που ήθελε εκείνη τη στιγμή η ομάδα και με ένα κρίσιμο τρίποντο, ένα επιθετικό ριμπάουντ και έναν αιφνιδιασμό έσπρωξε την ομάδα στη πολύ σημαντική νίκη – πρόκριση. Από τη Δέλτα που ήταν πολύ καλή αμυντικά, αλλά βρέθηκε σε κακή επιθετική μέρα επηρεασμένη από τισ διακοπές του Πάσχα ξεχώρισαν οι Αμπαδογιάννης, Χριστοδούλου και Αμανατίδης.

Δεκάλεπτα: 10-11, 26-24, 40-42, 55-60.

ΔΕΛΤΑ (Αμανατίδης): Αμπαδογιαννης 17, Χριστοδουλου 12, Σωτηροπουλος 5(1), Ασφαλτιδης 6(2), Κωτιδης 3(1), Χαλδαιοπουλος, Αμανατιδης 12(2).

COCA COLA 3E (Πλακίδας): Mουρικης 19, Xατζοπουλος, Πλακιδας 2, Μητσης 11(1), Ανδρεου 13(1), Ιατρου 5, Λεμονας, Εμμανουηλιδης 10.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ – ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ 83-85 (3 Παρατάσεις)

Στο καλύτερο φετινό παιχνίδι του ΑΣΕΘ, ίσως και το καλύτερο παιχνίδι της πενταετίας όπως χαρακτηρίστηκε στο τέλος από τις δύο ομάδες, ο Ιπποκράτης κατάφερε να κάμψει την αντίσταση των Μηχανικών μετά από τρεις παρατάσεις! Είναι χαρακτηριστικό ότι το παιχνίδι κράτησε 2,5 ώρες και ότι από το 35′ ως το 55′ καμία ομάδα δεν κατάφερε να ξεφύγει με διαφορά άνω των 3 πόντων!

Ο Ιπποκράτης παρατάχτηκε στο γήπεδο χωρίς τους Τσαπέκο και Πάγκο, ενώ οι Μηχανικοί, που τον τελευταίο μήνα έχουν πολλές ελλείψεις λόγω τραυματισμών, εμφανίστηκαν με 8 μόλις παίκτες, δύο εκ των οποίων η συμμετοχή τους αποφασίστηκε κυριολεκτικά τελευταία στιγμή και στο ζέσταμα.

Στο παιχνίδι ο Ιπποκράτης μπήκε πιο δυνατά και εκμεταλλευόμενος την κακή επιθετικά μέρα των αντιπάλων είχε εικόνα νικητή μέχρι το 25′, όπου και προηγήθηκε με 20-38 κρατώντας μάλιστα στο μηδέν την επίθεση των Μηχανικών στο πρώτο πεντάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου. Στο σημείο αυτό όμως η εικόνα του αγώνα άλλαξε 180 μοίρες, καθώς οι γηπεδούχοι βρήκαν τις επιθετικές λύσεις και με έλεγχο των ριμπάουντ άρχισαν σταδιακά να ροκανίζουν τη διαφορά. Η αποβολή του Βλαχάκη με 5 φάουλ στις αρχές του τετάρτου δεκαλέπτου και με την ομάδα του στο -10 δεν πτόησε τους παίκτες των Μηχανικών, αντίθετα τους πείσμωσε παραπάνω και κατάφεραν να ισοφαρίσουν αρχικά στο 35′ και να προηγηθούν και με 50-48 στο 39′. Το καλάθι του Σπίθα για το 52-50 18” πριν το τέλος ανταποδώθηκε από τον Θεοχάρη 3” πριν τη λήξη και έτσι οδηγηθήκαμε στην ισοπαλία.

Στην πρώτη παράταση έγινε παιχνίδι επαγγελματικού επιπέδου από τις δύο ομάδες, με 4 τρίποντα (2 εκατέρωθεν) να ανταποδίδουν το ένα το άλλο σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, 15-15 επιμέρους σκορ και τους Δημητριάδη (Μηχανικοί) με 8 πόντους και Παπαδόπουλο (Ιπποκράτης) με 10 να ηγούνται των ομάδων τους. Οι Μηχανικοί είχαν την ευκαιρία να πάρουν το ματς, καθώς προηγήθηκαν με 67-65 20” πριν τη λήξη και είχαν και τη μπάλα, ωστόσο δόθηκαν βήματα στον Κούμαλα στην επαναφορά και ο Ιπποκράτης ισοφάρισε σε 67-67 με δύο βολές του Παπαδόπουλου 2” πριν το τέλος.

Στη δεύτερη παράταση ακολουθήθηκε το ίδιο μοτίβο στο παιχνίδι, με τις ομάδες να συμβαδίζουν και με πρωταγωνιστές τους Παπαθανασίου (Μηχανικοί) με 6 πόντους και Τσετσίδη (Ιπποκράτης) με 5. Οι Μηχανικοί προηγήθηκαν πάλι με 77-75 24” πριν τη λήξη και επέλεξαν αυτή τη φορά να κάνουν φάουλ για να έχουν τη τύχη στα χέρια τους. Ωστόσο ο Τσερτσίδης φρόντισε να τους διαψεύσει για την επιλογή τους, ευστοχώντας στις δύο βολές και ισοφαρίζοντας εκ νέου 77 -77 στα 16”, ενώ ο Παπαθανασίου αστόχησε σε 2 βολές στα 4” και έχασε την ευκαιρία να δώσει τη νίκη στην ομάδα του. Στην τρίτη και τελευταία παράταση, η κούραση έκανε φυσιολογικά την εμφάνισή της στους παίκτες και των δύο ομάδων και ειδικά σε αυτή των Μηχανικών που δεν είχε λύσεις στον πάγκο.

Με το σκορ 81-82 και 16” για το τέλος του αγώνα, ο Γιαγκόπουλος δέχτηκε αυστηρή τεχνική ποινή για διαμαρτυρία για φάουλ την ώρα που κατέβαζε τη μπάλα για την τελευταία επίθεση των Μηχανικών, ο Θεοχάρης ευστόχησε στις δύο βολές που εκτέλεσε και εν συνεχεία η βιαστική επίθεση της ομάδας του Ιπποκράτη έδωσε τη μπάλα ξανά στους Μηχανικούς που κέρδισαν φάουλ με τον Κούμαλα στα 6”. Ευστόχησε και στις δύο βολές μειώνοντας σε 83-84 και έγινε εκ νέου φάουλ στον Χαλατσάκο του Ιπποκράτη στα 4”, ο οποίος ευστόχησε στην πρώτη και αστόχησε επίτηδες στη δεύτερη στερώντας έτσι την ευκαιρία στους Μηχανικούς να προλάβουν να κάνουν κάτι αξιόλογο σε τόσο λίγο χρόνο.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα υπήρξε μεγάλη ένταση και νεύρα μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων, όχι μόνο λόγω της κρισιμότητας του αγώνα αλλά κυρίως από την κακή διαιτησία των Μαλτέσιου και Κουφούδη που δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Ωστόσο όλα αυτά ξεχάστηκαν με τη λήξη και οι παίκτες των δύο ομάδων στήσαν πηγαδάκια σχολιάζοντας το πόσο ωραίο παιχνίδι έγινε. Όλοι οι παίκτες και των δύο ομάδων κάναν υπερπροσπάθεια και κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υστέρησε μετά από 55′ σκληρής αναμέτρησης. Αν όμως πρέπει να σημειωθούν διακριθέντες, αυτοί είναι οι Παπαδόπουλος και Θεοχάρης από τους νικητές με 24 και 13 πόντους αντίστοιχα, ενώ από τους ηττημένους ξεχώρισαν οι Δημητριάδης με 20 και Λιάντας με 16.

Δεκάλεπτα: 14-19, 20-30, 31-42, 52-52(κ.α.), 67-67(α’ παρ.), 77-77(β’ παρ.), 83-85.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (Παπαθανασίου): Κωλέττης 2, Γιαγκόπουλος 10(1), Κούμαλας 5, Σπίθας 10(2), Δημητριάδης 20(4), Βλαχάκης 6, Παπαθανασίου 14, Λιάντας 16(1).

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ (Κουμαράς): Σιόλας 11(3), Δρίζης, Χαλατσάκος 5, Παπαδόπουλος 24(3), Θεοχάρης 13, Μαγγίζης 6, Δαλαμπίρας, Χιτ 5, Τσερτσίδης 11(1), Κουμαράς, Νίκου 10 (2).