Αντώνης Κoνιαρης : Ο ήρωας με το ξυρισμένο κεφάλι

1462

 

Ήταν 23/7/2017 όταν η εθνική νέων ανδρών στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Ηράκλειο. Mvp της διοργάνωσης και μέλος της καλύτερης πεντάδας για άλλη μια φορά ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, δεν είναι όμως ο μόνος παίκτης της ομάδας μας που βρέθηκε στη καλύτερη πεντάδα , μαζί του ήταν και ο Αντώνης Κόνιαρης.

Το δικό του ταξίδι ξεκίνησε 144 χιλιόμετρα από το κλειστό “Δύο Αοράκια” όταν το ημερολόγιο έγραφε 30/9/ 1997. Η φωνή του Αντώνη ακούστηκε για πρώτη φορά , όχι όμως για να φωνάξει κάποιο σύστημα παρά για να αναγγείλει την άφιξη του στο κόσμο. Ο Α.Ο Ακρωτηρίου στα Χανιά ήταν αυτός που του κόλλησε το μικρόβιο και του έμαθε τα πρώτα και βασικά του βήματα. Δεν άργησε να φανεί το ταλέντο νεαρού και έτσι από την ηλικία των 14 ετών έγινε κάτοικος Θεσσαλονίκης για χάρη του ΠΑΟΚ ο οποίος από τη στιγμή που τον πρωτοείδε θέλησε να τον εντάξει στους νέους του. Μαζί τους ο Κόνιαρης θα πανηγυρίσει το πανελλήνιο παίδων το 2014.Ενώ θα συνεχίσει να αποσπά διθυραμβικά σχόλια όπως αυτό του Τάσου Κουνταρτζή άλλοτε παίκτης ομάδων Α1 και Α2 ο οποίος δήλωσε :

«Ήταν τα περισσότερα παιδιά τα οποία αποτελούν τη σημερινή Εθνική ομάδα και είναι της ίδιας γενιάς. Το παιδί είχε τρομερή αντίληψη του παιχνιδιού. Δεν έπαιζε με το ένστικτο, αντιλαμβανόταν το μπάσκετ και αυτό τον έκανε να ξεχωρίζει. Κι είχε κάτι ακόμα πιο σπάνιο, ακόμα το έχει. Παρότι είναι αδόκιμος όρος και θεωρητικά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, είχε και έχει αμυντικό ταλέντο. Είναι κάτι το μοναδικό».

Η πρόοδος του αυτή δε θα περάσει απαρατήρητη , καθώς το ίδιο εκείνο καλοκαίρι του 2014 ο Παναθηναϊκός θα κινηθεί θα τον κάνει δικό του, βλέποντας στο πρόσωπό του το μέλλον. Σταθμός αποτελεί για τον Κόνιαρη το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του ενάντια στη Μπαρτσελόνα και το μεγάλο Χουάν Κάρλος Ναβάρο , στις 19/12/2014 με την ανδρική ομάδα του Παναθηναϊκού. Συνεχίζει να προπονείται σκληρά, να διαπρέπει σε ομάδες εφήβων και αντρών του Παναθηναϊκού και σε μικρές εθνικές συνεχίζει να μαθαίνει δίπλα στο μεγάλο Δημήτρη Διαμαντίδη και όλα δείχνουν υπέροχα για το νεαρό πόιντ γκάρντ.

Ο πρώτος τραυματισμός όμως δεν άργησε να έρθει , λίγο πριν ετοιμάσει βαλίτσες για Κρήτη και Βόλο με τις μικρές εθνικές για ένα φαινομενικά τυπικό καλοκαίρι έμελλε να κάνει το πρώτο του χειρουργείο στις 3/6/2015. Μία μέρα πριν την έναρξη της προετοιμασίας των μικρών εθνικών επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ηλία Παπαθεοδώρου( προπονητή για πολλά χρόνια προπονητή του στις μικρές εθνικές) ενημερώνοντάς τον πως ετοιμάζεται για μία διαγνωστική επίσκεψη στο γιατρό δίχως λόγο ανησυχίας. Τρείς ώρες αργότερα τον ενημερώνει για το χειρουργείο του . Η εθνική στερήθηκει  ένα παίκτη της ενόψει δυο πρωταθλημάτων τον οποίο ο Παπαθεοδώρου φανέρωσε πως προόριζε για 30 λεπτά συμμετοχής. Το κενό του κλήθηκε να καλύψει στο Βόλο  ένας εκ των Δίπλαρο , Μιλεντίγιεβιτς και Λούντζη. Οι οποίοι δε ξέχασαν και έσπευσαν να αφιερώσουν το μετάλλιο τους στον τραυματία Κόνιαρη μετά τη κατάκτηση του ευρωπαϊκού εφήβων στο  Βόλο. Η σκέψη όλων εκείνων των παιδιών το καλοκαίρι εκείνο βρισκόταν δίπλα στον άτυχο Κόνιαρη.

Φεβρουάριος του 2016 δεύτερο χειρουργείο , πάνω που όλα έδειχναν πως η επιστροφή ήταν κοντά πήρε παράταση μερικών μηνών . Άπαντες στο πλευρό του , προσπαθώντας να εξηγήσουν σε ένα νέο γεμάτο δίψα παίκτη πως τίποτα δε τελείωσε και να μη τα παρατήσει. Συμπαίκτες , φίλοι , οικογένεια προσπαθούν να τον βοηθήσουν να μπορέσει να ξεπεράσει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που προκαλεί ένας τραυματισμός, ένα δεύτερο χειρουργείο και πρακτικά ένας ολόκληρος χρόνος μακριά από τα παρκέ. Η περιπέτεια άφησε τα σημάδια της στον Αντώνη Κόνιαρη. Της επέτρεψε να τον επηρεάσει, όμως δεν την άφησε να τον νικήσει.

 

 

 

Με τα ατσάλινα του νεύρα και το μέταλλο ψυχής που τον διακατέχει κάνει αγώνα δρόμου και καταφέρνει να ξαναπατήσει παρκέ . Με μία προπόνηση μόνο θα παίξει ενάντια στη Νίκη Αμαρουσίου με την ομάδα U21 του Παναθηναϊκού δίνοντας ηχηρό παρών με 23 πόντους.

Το ίδιο καλοκαίρι επιστρέφει και στις μικρές εθνικές ομάδες βοηθώντας τους νέους άντρες να ανεβούν ξανά στη πρώτη κατηγορία κατακτώντας τη τρίτη θέση . Όλοι στην εθνική δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την επιστροφή του Κόνιαρη , όπως και ο ίδιος.

29/7/2016 ο Παναθηναϊκός όμως θα  αφήσει ελεύθερο το νεαρό πόιντ γκάρντ με σχετική του ανακοίνωση πιστεύοντας ότι δε μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του Παναθηναϊκού , έτσι το ίδιο καλοκαίρι της επιστροφής του θα κληθεί να αναζητήσει και τον νέο σταθμό της καριέρας του.

19/8/2016. Σε λιγότερο από ένα μήνα ανακοινώνεται η επιστροφή του Κόνιαρη στην ομάδα που εξ’αρχής πίστεψε σε αυτόν . Για δεύτερη φορά μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ.

Ο Σούλης Μαρκόπουλος από νωρίς του δείχνει εμπιστοσύνη δίνοντας του αρκετό χρόνο συμμετοχής  με το Κόνιαρη να τον βγάζει ασπροπρόσωπο , κερδίζοντας το τίτλο του καλύτερου νέου παίκτη της σεζόν  στο ελληνικό πρωτάθλημα και αποσπώντας αγώνα με τον αγώνα όλο και καλύτερα σχόλια. Και το ερχόμενο καλοκαίρι του 2017 έμελλε να του επιστρέψει χρωστούμενα….

Ο τελευταίος χορός του με τις μικρές εθνικές έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα. Ο Κόνιαρης ήθελε να φύγει με τους δικούς του κανόνες . Έτσι πήρε από το χέρι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και το οδήγησε όπως αυτός ήξερε στη κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου . Ο ίδιος ήταν εξαιρετικός σε κάθε παιχνίδι από την αρχή μέχρι το τέλος της διοργάνωσης με αποτέλεσμα να βρεθεί στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης μαζί με το τον επίσης εξαιρετικό Βασίλη Χαραλαμπόπουλο.

Από εκείνη τη στιγμή ο Κόνιαρης μετράει άλλη μια ανάδειξη σε καλύτερο νέο παίκτη του ελληνικού πρωταθλήματος ,ενώ ήρθε γρήγορα και η κλήση του στη μεγάλη εθνική ομάδα όταν αυτή τον χρειάστηκε ενόψει των προκριματικών του παγκοσμίου κυπέλλου του 2019 όπου μαζί με τους υπόλοιπους φερέλπιδες παίκτες , κέρδισαν το εισιτήριο για τη Κίνα. Δείχνοντας ότι το μέλλον της εθνικής μας ομάδας είναι σε καλά χέρια. Παράλληλα συνεχίζει να είναι ένας εκ των κινητήριων τροχών του ΠΑΟΚ σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Από την αρχή μέχρι και σήμερα ο Κόνιαρης αποδείκνυε συνεχώς πως τίποτα δε του χαρίστηκε και τίποτε δεν ήταν εύκολο για αυτόν. Έδειξε σε πολλούς θαυμαστές αλλά και αντιπάλους ότι ποτέ δεν έφυγε και είναι ακόμα εδώ γιατί έχει να δώσει πολλά ακόμα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΑΝΤΩΝΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ!

Για το Northbasket

Βαλασης Σιμιτσης