ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

1566

Καλησπέρα, σήμερα θα ασχοληθούμε λίγο με τις αντιοξειδωτικές τροφές και πως αυτές βοηθούν τον οργανισμό μας και τον οργανισμό των αθλητών ειδικότερα. Αρχικά πρέπει να πούμε οτι αντιοξειδωτικές τροφές είναι   αυτές οι τροφές που περίεχουν συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία,καροτηνοειδή, πολυφενόλες) τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού απο την οξείδωση.

Έχουν την ικανότητα αυτά τα συστατικά να προστατεύουν τον οργανισμό και τα κύτταρά του απο την επίθεση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες προκαλούν βλάβες στις πρωτεϊνες, στο DNA και στα λιπίδια των κυττάρων.

Η κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε αντιοξειδωτικά έχει ευεργετική σημασία για τον οργανισμό και βοηθάει στην πρόληψη καρδιοαγγειακών νοσημάτων, νόσου alzheimer, διάφορες μορφές καρκίνου και άλλες παθολογικές καταστάσεις.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

Μούρα, κεράσια, πρασινα και κόκκινα αχλάδια, ξερά δαμάσκηνα,  αγκινάρες, σπανάκι,μπρόκολο, βρώμη, φασόλια, καρυδια, φυστίκια, φουντούκια , αμύγδαλα, πράσινο τσάι, καφές, κόκκινο κρασί, χυμός ρόδι,  κανέλα, τζιντζεγκ, μαύρη σοκολάτα.

Συμπέρασμα των προηγούμενων είναι οτι η κατανάλλωση τροφών πλουσίων σε αντιοξειδωτικά, βοηθούν τον οργανισμό να είναι υγιής και να μπορεί να πετύχει το μέγιστο της απόδοσης.

Αρίσταρχος Σφέτσος

Διατροφολόγος Διαιτολόγος

κιν. 6948275058