Ανακοίνωση του IBC αναφορικά με το θέμα της προσφυγής των Ιπποτών Κέρκυρας στο ΑΣΕΑΔ

1116

Από τον Ioannina Basketball Club πήραμε και δημοσιεύουμε τη παρακάτω ανακοίνωση:

“ΣΑ ΒΓΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΗΓΑΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ…

Επιλέγοντας όλο το προηγούμενο διάστημα να τηρήσουμε χαμηλούς τόνους και στάση αναμονής, θα θέλαμε πλέον να τοποθετηθούμε για την προ ολίγων ημερών απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών στο οποίο προσέφυγε το σωματείο Ιππότες Κέρκυρας και σε ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Ως φρέσκος οργανισμός, το σωματείο μας εκ των πραγμάτων επιλέγει να παρατηρεί πολλά και να πράττει λίγα.

Μέχρι την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του ΑΣΕΑΔ είχαμε κατακτήσει το πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, η ομάδα μας τερμάτισε στην 3η θέση στο πρωτάθλημα με μία αξιόλογη και άκρως ανταγωνιστική πορεία στην κανονική διάρκεια αλλά και στα playoff της διοργάνωσης.

Ο εξωτερικός παρατηρητής που δεν έχει γνώση της παραπάνω κατάστασης δεν μπορεί να κατανοήσει εύκολα αυτή την αλληλουχία των γεγονότων. Γι’ αυτό το λόγο θα σας παραθέσουμε συνοπτικά τις παραμέτρους της υπόθεσης.

Μετά την απόφαση της ΕΣΚΑΒΔΕ να τιμωρήσει με υποβιβασμό την ομάδα «Ιππότες Κέρκυρας», το εν λόγω σωματείο έκανε χρήση του δικαιώματος προσφυγής στο ΑΣΕΑΔ για ακύρωση αυτής της απόφασης. Στο υπόμνημα της ΕΣΚΑΒΔΕ, το οποίο συνυπέγραψε το σωματείο μας έχοντας έννομο συμφέρον, παρατέθηκαν τα εξής στοιχεία:

α) Βεβαίωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης ότι ο αθλητής Αλέξανδρος Εργινουσάκης, που είχε δηλωθεί σε 20 φύλλα αγώνος του σωματείου Ιππότες Κέρκυρας, ανήκει σε άλλο σωματείο και συγκεκριμένα στον Πρωτέα Ηγουμενίτσας. Επίσης καρτέλα της ΕΟΚ με το ιστορικό του αθλητή και ο πίνακας αθλουμένων του σωματείου Πρωτέας Ηγουμενίτσας που το πιστοποιούν.
β) Το δελτίο του αθλητή Αλέξανδρου Εργινουσάκη που προσκόμισε στην ένωση το σωματείο Ιππότες Κέρκυρας και το οποίο δεν έφερε αυτοκόλλητο υγείας, ενώ αναγραφόταν ως ημερομηνία γέννησης του αθλητή το έτος 1995. Το δελτίο αυτό επίσης δεν ήταν σε ισχύ διότι ο δανεισμός του αθλητή από το σωματείο Πρωτέας Ηγουμενίτσας είχε λήξει μετά την αγωνιστική σεζόν 2015-16. Αυτό το δελτίο ισχυρίστηκε ότι παρουσίαζε στους αγώνες η ομάδα της Κέρκυρας. Επίσης στο υπόμνημά του το Κερκυραϊκό σωματείο ισχυρίστηκε ότι δε γνώριζε ότι το συγκεκριμένο δελτίο ήταν παράνομο παρά τις παρατυπίες.
γ) Είκοσι φύλλα αγώνος(εντός και εκτός έδρας) στα οποία οι σημειωτές έχουν αναγράψει ως έτος γέννησης του Αλέξανδρου Εργινουσάκη το έτος 1996, χρονολογία που του επέτρεπε να συμμετέχει στο πρωτάθλημα ως «μικρός».
δ) Έγγραφα του Συνδέσμου Ερασιτεχνών Διαιτητών Βορειοδυτικής Ελλάδας και του Συνδέσμου Ερασιτεχνών Διαιτητών Άρτας και οι οποίοι Σύνδεσμοι Διαιτητών βεβαιώνουν ότι σε όλους τους αγώνες που διαιτήτευσαν μέλη των Συνδέσμων τους, δεν διαπιστώθηκε κάποια παρατυπία κατά τον έλεγχο των δελτίων των αθλητών των ομάδων και συγκεκριμένα του Αλέξανδρου Εργινουσάκη των Ιπποτών Κέρκυρας, ούτε όσον αφορά στην ύπαρξη αυτοκόλλητου υγείας για την αγωνιστική περίοδο 2016 -2017, ούτε όσον αφορά στο σωματείο όπου ο εν λόγω αθλητής ανήκει τη φετινή χρονιά, ούτε όσον αφορά στην ημερομηνία γέννησής του και επομένως στο δικαίωμά του να αγωνίζεται ή να συμμετέχει στη σύνθεση της ομάδας του ως «μικρός».

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία η ΕΣΚΑΒΔΕ και η πλευρά μας ισχυρίστηκε ότι ο αθλητής αγωνιζόταν με πλαστό δελτίο μιας και ήταν αδύνατο να συμμετείχε με το δελτίο που προσκόμισε το σωματείο Ιππότες Κέρκυρας και ταυτόχρονα όλοι οι σημειωτές, διαιτητές και παράγοντες να μην παρατηρούσαν την έλλειψη αυτοκόλλητου υγείας και να ανέγραφαν διαφορετική ημερομηνία γέννησης στα φύλλα αγώνος.

Το σωματείο μας είχε προβεί σε εμπρόθεσμη έγγραφη καταγγελία στις 6/5/2017 μιας και στις περιπτώσεις της πλαστογραφίας ο κανονισμός προδιαγράφει ότι εάν γίνει καταγγελία εντός 5 εργάσιμων ημερών μετά την τελευταία παράβαση, η ομοσπονδία ή η εκάστοτε ένωση οφείλει να διερευνήσει την καταγγελία αυτή αυτεπάγγελτα.

Το δικαστήριο έκρινε ότι τα παραπάνω έγγραφα δεν επαρκούν για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της πλαστογραφίας, αναγνώρισε όμως ότι ο αθλητής συμμετείχε αντικανονικά σε όλους αυτούς τους αγώνες. Επειδή όμως σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΟΚ θα έπρεπε να είχε γίνει ένσταση την ώρα του αγώνα για να υπάρξει μετέπειτα τιμωρία του σωματείου «Ιππότες Κέρκυρας» για αντικανονική συμμετοχή αθλητή, το ΑΣΕΑΔ ακύρωσε την τιμωρία της ΕΣΚΑΒΔΕ και δικαίωσε την προσφυγή της ομάδας της Κέρκυρας. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς μας δεν μπορούσε κάποιος να κάνει ένσταση διότι το δελτίο των αγώνων ήταν διαφορετικό και κανείς δεν είχε τις ειδικές γνώσεις να διαπιστώσει ότι είναι πλαστό.

Από όλα τα παραπάνω αληθινά γεγονότα μπορεί ο καθένας να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.

Το σίγουρο είναι ότι αυτή η απόφαση του ΑΣΕΑΔ δεν πλήττει μόνο το σωματείο μας, αλλά πλήττει την εικόνα της ΕΣΚΑΒΔΕ, των θεσμικών της οργάνων, των διαιτητών, όλων των παραγόντων και την εικόνα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης γενικότερα.

Οφείλουμε όμως να μοιραστούμε τους δικούς μας προβληματισμούς.
Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας στον αθλητισμό αλλά και στη ζωή γενικότερα;
Ποιο είναι το επιμύθιο που μας αφήνει το δεδικασμένο;

Η τοποθέτηση μας είναι η εξής:
Ελπίζουμε το κέρδος που αποκομίζουμε, ειδικά οι νεότεροι από εμάς, γνωρίζοντας το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, να είναι μεγαλύτερο από την εφήμερη επιτυχία μιας αγωνιστικής ανόδου στον κατά τ’ άλλα απολαυστικό μικρόκοσμο του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Μας τρομάζει όμως τι μπορεί αυτό να σημαίνει κατ’ αναλογία σε άλλες εκφάνσεις της ζωής και της κοινωνίας γενικότερα.
Νιώθουμε ότι γινόμαστε πλουσιότεροι από αυτές τις εμπειρίες. Γινόμαστε ακόμα περισσότερο δεμένοι ιδεολογικά με τον καταστατικό μας προσανατολισμό.

Συλλάβαμε τους εαυτούς μας να συζητάμε για προσφυγές, κανονισμούς, για κακή υπαγωγή στοιχείων στο νόμο και να χειριζόμαστε εκφράσεις όπως «ανομία» και «έλλειψη δημοκρατίας».
Είναι αυτός ο δρόμος;
Εμείς απαντούμε αρνητικά. Τέτοιες πρακτικές και τέτοιες εκφράσεις όχι απλά δεν πρέπει να τις υιοθετούμε, αλλά θεωρούμε ότι δεν πρέπει καν να τις αναφέρουμε με ευκολία. Γιατί όσο τις ακούμε ως άνθρωποι μιας ευνομούμενης κοινωνίας τόσο παγιώνονται στη συνείδησή μας και εν τέλει ενισχύουν το αίσθημα της αδικίας με απρόβλεπτες και απευκταίες συνέπειες.

Δεν θα επιλέξουμε σε καμία περίπτωση να κινούμαστε σαν χαμαιλέοντας και να προσαρμόζουμε τα χρώματα μας σε σχέση με το τριγύρω περιβάλλον. Αντιθέτως θέλουμε το χρώμα μας να είναι ευκρινές και πλήρως διακριτό.

Ποιος είναι λοιπόν ο δρόμος;
Η πορεία μιας συλλογικής προσπάθειας κρίνεται από την ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων και τη διάρκεια. Δε μας διακατέχει η λαιμαργία και ο πυρετός της γρήγορης ανέλιξης, ευχόμαστε να είναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Η δικαίωση δεν έρχεται από τις αίθουσες των δικαστηρίων. Η δικαίωση έρχεται κάνοντας αυτό που υπηρετούμε με συνέπεια, διαύγεια και πολλή αγάπη.

Συγχαρητήρια στην πρωταθλήτρια ομάδα των Ιπποτών Κέρκυρας και καλή αντάμωση.

Με αθλητικούς χαιρετισμούς,
Οι Παρ’ ολίγον Πρωταθλητές

Εκ της Διοικήσεως”